דצמבר סוער בקרנות הנאמנות - הציבור יצא, הפדיונות עצומים
בהלת המשקיעים בחודש החולף נתנה אותותיה גם על תעשיית קרנות הנאמנות. שנת 2018 מסתיימת עם המשך פדיונות אצל הגופים המובילים. מי זינקה לראש הטבלה ומי התרסקה לתחתית?
תעשיית קרנות הנאמנות מסכמת חודש רע במיוחד, הגרוע ביותר השנה. לאחר גיוסים עצומים שרשמו הגופים המובילים בפתיחת שנת 2018, כעת המגמה היא הפוכה - הציבור יוצא מהקרנות. זאת על רקע נפילות שערים בשווקים המקומיים והגלובליים שתרמה לבהלה בקרב המשקיעים שמכרו בעיקר באמצעות קרנות הנאמנות.
בתוך כך, הפדיונות בקרנות נמשכים בדצמבר על רקע ביצועים חלשים שהציגו המדדים הבולטים בארץ ובעולם בהם ה-S&P500 שהשיל 9.2%, הנאסד"ק איבד 8% ומדד ת"א 35 ירד בכ-10%.
עוד נציין את התנודתיות שאפיינה את שוק המניות ואגרות החוב בחודש החולף. האסטרטג והכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, אורי גרינפלד, מסביר כי "אירועי דצמבר בשווקים הביאו את מרווחי התשואות בשוק הקונצרני המקומי להיפתח באופן החד ביותר מאז שלהי 2014. בעוד שבשוק המניות תנודתיות חדה היא חלק מהסיפור, בשוק הקונצרני ובעיקר באגרות החוב בדירוגים הגבוהים יותר, היינו לכאורה מצפים שהתנודתיות תהיה נמוכה יותר. עם זאת, שוק האג"ח הקונצרני בישראל מאופיין בחשיפה גבוהה מאוד למשקיעים פרטיים (בעיקר על ידי קרנות נאמנות)".
"באופן טבעי, אם בשל הטיות פסיכולוגיות כמו הטיית העשייה ואם בשל העובדה שטווח ההשקעה של המשקיע הפרטי הוא קצר יותר מאשר זה של המשקיע המוסדי, אחזקות הציבור הגבוהות באפיק הקונצרני הן מתכון לתנודתיות גבוהה. כתוצאה מכך, תקופות סוערות בשווקים כמו אלו של החודשים האחרונים מייצרות בדרך כלל גם הזדמנויות בשוק הקונצרני כאשר מרווחי התשואות (פרמיות הסיכון) נפתחים גם באגרות חוב בהן הסיכון נמוך באופן יחסי. פתיחת המרווחים הדרמטית של השבועות האחרונים הפכה את השוק הקונצרני לאחד מאפיקי ההשקעה האטרקטיביים ביותר בפתיחת 2019", סיכם.
דירוג הקרנות - מי נפלה לתחתית ומי מזנקת לראש הטבלה?
סיכום תוצאות קרנות הנאמנות המסורתיות בחודש דצמבר מעלה כי הפדיונות הנמוכים ביותר בהיקף של 56 מיליון שקל נרשמו בקרנות הנאמנות של אפסילון שמנהלת את היקף הנכסים בשווי הנמוך ביותר מבין הגופים עם 1.8 מיליארד שקל. אפסילון קופצת לראש הטבלה לאחר שתפסה מקום טוב באמצע לאורך השנה.
בהתייחס לנתונים אומר גיל קורן, מנכ"ל קרנות אפסילון כי "למרות הפדיונות הגבוהים בתעשייה, חלק מקרנות החברה סיימו את החודש בגיוס נטו חיובי, ובעיקר בלטה קרן אפסילון גמישה אשר גייסה מעל 23 מיליון שקל בחודש דצמבר. הקרן סיימה את שנת 2018 כאחת מבין הקרנות הבודדות בתשואה חיובית. קרן נוספת שבלטה לטובה היתה אפסילון זהב שסיימה את החודש בגיוס חיובי".
במקום השני נמצאות קרנות הנאמנות של תמיר פישמן שסוגרת את דצמבר עם פדיונות של 76 מיליון שקל - ולאחר שפתחה את 2018 עם היקף הגיוסים הנמוך ביותר של 10 מיליון שקל. הקרן צלחה את המגמה השלילית בקרנות בחודשיים האחרונים עם גיוסים של 115 ו-94 מיליון שקל באוקטובר ונובמבר בהתאמה.
מי שסופגת את הפדיונות הכואבים ביותר בדצמבר הן קרנות הנאמנות של איביאי עם היקף הפדיונות הגבוה ביותר של 1,136 מיליון שקל - איביאי פתחה את שנת 2018 בראש הטבלה עם ביצוע מרשים של גיוסים בהיקף 1.194 מיליארד שקל. בין השאר מחזיקה איביאי באג"ח של חברות נדל"ן אמריקאיות שרשמו ירידה חדה בחודש החולף. אגרות חוב אלו נכללו במדד תל בונד גלובל שאיבד 7.2% בחודש דצמבר. קרנות נאמנות שהכילו אג"ח של חברות אלו רשמו הפסדים כבדים, והציבור פדה מהן את הכספים.
ממשיכות לדשדש בתחתית הטבלה הן קרנות הנאמנות של אלטשולר שחם שפודה בדצמבר 926 מיליון שקל ו-1.5 מיליארד שקל מתחילת השנה. את 2018 פתחו באלטשולר עם גיוסים של 106 מיליון שקל.
מה קרה מתחילת השנה?
בראייה שנתית, מי שמובילה את הגיוסים היא חברת קרנות הנאמנות של מגדל שוקי הון עם 1.6 מיליארד שקל. זו סיימה את דצמבר עם פדיונות של 485 מיליון שקל לאחר שגייסה 150 ו-271 מיליון שקל בחודשים אוקטובר ונובמבר בהתאמה.
מיד אחריה נמצאת חברת הקרנות של מיטב דש עם גיוסים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל, המנהלת סך נכסים של 22.1 מיליארד שקל. מיטב דש רשמה בדצמבר פדיונות של 608 מיליון שקל, בין הגבוהים החודש. אמנם, מבחינת הקרנות הכספיות, מיטב דש מובילה את הגיוסים עם 1,759 מיליון שקל.
במקום האחרון נמצאת חברת קרנות הנאמנות של ילין לפידות שחותמת את שנת 2018 עם פדיונות בהיקף של 4 מיליארד שקל לצד פדיונות של 758 מיליון שקל בדצמבר. ילין לפידות מנהלת נכסים בשווי של 22.4 מיליארד שקל - הגבוה ביותר מבין הקרנות.
קרנות הנאמנות של אילים שפתחה את 2018 בתחתית הטבלה עם פדיונות של 348 מיליון שקל מסכמת את השנה באופן דומה ופודה כ-3 מיליארד שקל מתחילת השנה. אמנם, בהסתכלות חודשית אילים מתברגת במקומות הגבוהים עם פדיונות בהיקף של 182 מיליון שקל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.למה מור לא מופיעים בכתבה?אבי 01/01/2019 21:39הגב לתגובה זו0 0מין הסתם גופים שמנהלים שקל וחצי יפדו בהתאם וגופים גדולים שנמצאים בתיקים של כולם יחטפו יותרסגור
-
2.מכר קרנות בבהלה וברח ופיספס את העליות (ל"ת)הציבור עדר שוטים 01/01/2019 19:01הגב לתגובה זו0 0סגור
-
אתה מוסדי חכםעמך 02/01/2019 08:15הגב לתגובה זו0 0חכה לסוף השנה נראה כמה אתה חכם.סגור
-
העדר הגדול לא ברח, הוא יברח סמוך יותר לתחתיתאש 01/01/2019 21:11הגב לתגובה זו0 0לעדר הגדול יקח זמן עד שיברח. וזאת למה? כי הוא עדיין לא מאמין לירידות, והעליות שך השבוע האחרון מחזקות את האמונה הזאת. ומי גרם לעליות? מי שרוצה ששהאמונה הזו תתחזק. ולמה הם רוצים בזאת? כדי לקנות בעתיד מעדר כאשר העדר יפנים שיש באמת ירידה, במחירי שפל.סגור
-
1.תשואות. זה מה שמעניין (ל"ת)מק 01/01/2019 17:50הגב לתגובה זו1 0סגור