זיכיון הפקת המשאבים מים המלח צפוי להיות פחות רווחי בעתיד

כך עולה מהמלצות הצוות לעניין פעולות הממשלה הנדרשות לקראת תום תקופת הזיכיון, אשר המליץ, בין היתר, להטיל אחריות לטיפול בנזקים הסביבתיים
 | 
telegram

הצוות לעניין "פעולות הממשלה הנדרשות לקראת תום תקופת זיכיון ים המלח" פרסם את המלצותיו לפיהן על הממשלה להערך לסיום תוקפו של הזיכיון הנוכחי בו מחזיקה איי.סי.אל +2.8% איי.סי.אל 1,689 +2.8% איי.סי.אל בסיס:1,643 פתיחה:1,621 גבוה:1,689 נמוך:1,616 תמורה:62,917,511 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . בין היתר, המליץ הצוות על המשך הפקת המשאבים מים המלח, למרות הנזק הסביבתי, אולם להטיל מגבלות שונות ואחריות על הנזק הסביבתי לבעל הרישיון החדש, אשר ככל הנראה יהיה גוף פרטי שייבחר במכרז בו תיקבע המדינה מחיר מינימום.

הצוות, בראשותו של יואל נווה לשעבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר, הוקם על בסיס מסקנות הוועדה לבחינת המדיניות לגבי חלק המדינה המתקבל בעד השימוש של גורמים פרטיים במשאבי טבע לאומיים. הצוות בחן מגוון רחב של נתונים אודות ים המלח ופעילות הפקת המשאבים המתבצעת במסגרת הזיכיון.


הכנסות של מאות מיליוני שקלים בשנה למדינה
פעילות הפקת המשאבים מייצרת הכנסות בהיקפים של מאות מיליוני שקלים בשנה למדינה, עבודה בשכר גבוה לאלפי עובדי המפעלים, ותעסוקה לאלפי עובדים נוספים המשמשים כספקים ישירם ועקיפים למפעלים.

לצד התועלת הרבה, לפעילות יש גם השלכות שליליות. על פי דיווחי כיל למשרד להגנת הסביבה, לצורך הפקת המשאבים, שואבים מפעלי ים המלח  בצד הישראלי ב-5 השנים האחרונות כ-230-210 מיליון מ"ק נטו בשנה מהאגן הצפוני של ים המלח. בכך תורמים המפעלים לירידת מפלס ים המלח, שלה השפעות שליליות רבות על הסביבה. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הזיכיון הוענק לפני 60 שנה
הזיכיון להפקת משאבים מים המלח הוענק בשנת 1961 לחברת מפעלי ים המלח, שהייתה אז חברה ממשלתית. הזיכיון הוארך בתיקון לחוק משנת 1986 והוא נמצא בתוקף עד שנת 2030. במהלך שנות ה-90 הפריטה ממשלת ישראל את החברה האם - כיל.

על פי שטר הזיכיון, עם תום תקופת הזיכיון עוברים לקניין הממשלה כל הנכסים המוחשיים והקבועים של מפעלי ים המלח, כאשר על הממשלה לשלם תמורתם סכום שטרם הושלמה עבודת המטה לקביעתו. בנוסף, למפעלי ים המלח זכות ראשונים. כלומר, במידה והממשלה תקבל הצעה כלשהי מגורם אחר, היא חייבת לאפשר למפעלי ים המלח להגיש הצעה זהה תחילה.

זכות הראשונים צפויה להכשיל את המכרז
ניתוח תיאורטי של האפשרויות לביצוע מכרז מעלה כי יתרון המידע הגדול של כיל בנוגע לפעילות הפקת המשאבים בים המלח, לצד היתרון הנובע מקיומן של תעשיות המשך בבעלותה, עלולים להביא לכך שההצעות במכרז יהיו זהירות מאוד, כאשר חברות יחששו מלהגיש הצעה גבוהה או אפילו זהה לזו של כיל. בתרחיש הקצה, דבר זה אף עלול להביא לכישלון של המכרז, כלומר להעדר הצעות רציניות.

יש להמשיך בהפקת המשאבים מים המלח
על פי המלצות הצוות, להפקת המשאבים מים המלח תועלת כלכלית רבה למשק הישראלי בכלל, ולדרום הארץ בפרט. לאור זאת, הומלץ על המשך הפקת המשאבים מים המלח, לצד הגבלת היקף ההשפעה הסביבתית השלילית של המפעלים.

יש לגבש תנאים חדשים לפעילות ההפקה
הצוות ממליץ להמשיך במודל בו הפקת המשאבים מים המלח מתבצעת בידי גורם פרטי, מטעמי יעילות עסקית וניהולית. בנוסף, הצוות ממליץ על גיבוש תנאים חדשים לפעילות ההפקה העתידית של משאבים מים המלח. בין היתר, מומלץ לצמצם את השטח בו יפעל בעל רישיון ההפקה העתידי לשטחים הנדרשים בפועל לפעילות המפעלים, להגביל את סך כמות מי הים הנשאבת מהאגן הצפוני, לתמרץ שימוש יעיל במים הנשאבים ולהטיל אחריות לטיפול בנזקים הסביבתיים שיגרמו מפעילות הפקת המשאבים על בעל הרישיון.

המדינה תקבע מחיר מינימום במכרז
כמו כן, הצוות ממליץ כי רישיון ההפעלה העתידי יוקצה באמצעות מכרז, כאשר על מנת להבטיח כי בתום המכרז יימסר רישיון ההפקה בתמורה המשקפת את ערכו, הצוות המליץ כי טרם היציאה למכרז תקבע המדינה מחיר מינימום, אשר ישקף הערכה ראויה של ערך המשאבים.

אם אף חברה לא תציע מחיר העולה על מחיר המינימום אשר המדינה קבעה כערכו הראוי של רישיון להפקת המשאבים מים המלח, הצוות ממליץ כי תועבר פעילות ההפקה להפעלה על ידי המדינה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות