
האם הביטקוין יתנהג כמו אמזון?
מי שקנה את מניית אמזון ב-1999, בשיאה של בועת הדוט.קום, הרוויח פי 15 על כספו מאז ועד היום. זו תשואה שנתית נאה של 28% למי שהחזיק במניה עשרים שנה עד היום. כמובן שאלו שעשו תשואה נאה בהרבה הם אלו שרכשו את המניה בשנתיים שאחרי כן, לאחר שהמניה נפלה ב-90%. הם הרוויחו פי 100 וגם פי יותר מ 200 על ההשקעה שלהם. הרחקנו לאמזון של תחילת המילניום כדי לראות אם ניתן להשוות אותה ואת בועת הדוט.קום של אז לביטקוין ולבועת הקריפטו של ימינו. לאלו שלא חוו או לא זוכרים מה קרה אז, נספר כי התפתחות בועת הדוט.קום בסוף שנות ה-90' לוותה בתחושה של חדשנות אין סופית. ההתרגשות שאחזה אז במשקיעים לא נבעה רק מהעליות בשערי המניות ומתחושת העושר שבאה מהרווחים בבורסה. היתה ממש אווירה של שינוי ושל הזדמנויות חדשות שהאינטרנט מביא איתו. גם בועת הביטקוין, שהתנפחה למימדים לא הגיוניים רק לפני שנה, הוזנה על ידי משקיעים נרגשים שזיהו הזדמנויות חדשות בתחום חדש שאין בו מגבלות עדיין. תחום שקורא תיגר על הבנקים ושליטתם בחיינו.
מהו בעצם ביטקוין ומה תפקידו? נגיד שתרצו מחר להעביר 10 אלף דולר ליפן. תצטרכו לפנות קודם כל ל-"ציפי מהסניף". תצטרכו להביא אישורים, לתת הסברים ולשלם עמלות גבוהות ואולי גם ינכו לכם מס שלאחריו תדרשו לדווח. זה התהליך בישראל, מדינה מתקדמת עם תשתית בנקאית מפותחת. רוב אזרחי העולם אינם חשופים לתשתית כזו ואינם יכולים לבצע העברה כזו כלל, גם אם ירצו לשאת בעלויות ובבירוקרטיה כפי שנדרשת מאיתנו. הבעיה היא שאין לנו שליטה אפקטיבית מלאה על הכסף שלנו. אנחנו לא יכולים לעשות איתו מה שאנחנו רוצים אף שהוא שלנו. אנחנו צריכים לעבוד דרך מתווכים יקרים ובירוקרטיה מיסויית מתסכלת ואנחנו מוגבלים לשעות העבודה של הבנקים והמוסדות השלטוניים. את זה בא הביטקוין לפתור. הביטקוין מאפשר לכל אחד לשמור את כספו בביטחון סביר ולבצע איתו פעולות בעלויות נמוכות ובכל זמן. טכנולוגית הבלוקצ'יין שעומדת מאחורי הביטקוין מאפשרת לראשונה לעלות נכסים על ענן ולשלוט בהם כמו בקבצי התמונות, הסרטים ושאר הקבצים החשובים לנו. פעם החזקנו את "רכושנו" הדיגיטלי בדיסקים וקלטות ושמרנו דוחות וניירת בתיקיות. היום אנו מרגישים נח לשמור את כל זה בקבצים על הענן. טכנולוגית הבלוקצ'יין מאפשרת לנו לראשונה לשמור גם נכסים בעלי ערך על הענן.
טכנולוגית בלוקצ'ין ושמירה על ענן ישנו הבדל גדול בין שמירת קבצים לשמירת נכסים על ענן. כאשר אנו שומרים קבצים, אנו בעצם מעתקים אותם. שמירת הקובץ יוצרת מצב שהוא נמצא גם אצלנו וגם במקום בו הוא נשמר. קל להבין מדוע שיטה של שמירה שיוצרת העתקה ושכפול אינה מתאימה לנכסים בעלי ערך. את זה בדיוק פותרת טכנולוגית הבלוקצ'יין, שבלי להיכנס לפרטים, היא מאפשרת לנו לשמור ולהעביר נכסים דיגיטליים מבלי שהם ישוכפלו ובביטחון רב.
פעם מי שרצה להתנהל בקלות עם נכס נזיל רב ערך, היה לוקח שקיק מבד ומכניס לתוכו יהלומים ומחביא אותו. הביטקוין מאפשר היום לעשות בדיוק את זה, באנונימיות, בלי שאלות ועם בטחון. זו יכולת שלא היתה קיימת עד היום ואנשים לא יוותרו על יכולת חדשה אם היא בטוחה ועובדת.
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
צריכים להודות שהשימוש בטכנולוגית הבלוקצ'יין שמאחורי הביטקוין הוא עדיין לא נפוץ. זאת משום שרכישת נכסים קריפטוגרפים, ניהולם ושמירתם בארנקים ייעודיים הם משימות לא פשוטות הדורשות הבנה ומיומנות מסוימת שעדיין לא נפוצה. כך שגם אלו שכבר מיומנים, נתקלים בקושי רב לפעול מול כאלו שעדיין לא נחשפו.
המצב מזכיר את הדואר האלקטרוני בראשית דרכו. בהתחלה רק למעטים היתה כתובת אימייל והיה קשה מאוד לגרום לאנשים להבין לשם מה צריך כתובת כזו ומדוע מכשיר פקס פשוט לא יכול לעשות את העבודה באותה קלות? היום זה נשמע מצחיק, אבל בתחילת הדרך אנשים היו משתמשים במייל שלהם כמו בפקס. הם היו מדפיסים ומתייקים את האימיילים בקלסרים כמו שהם היו רגילים עם מכתבים ופקסים.
מי חשב שיבוא יום והאימייל ישמש אותנו להעברה לא רק של מסרים אלא גם מוסיקה, סרטים, ספרים ומצגות? מישהו אז תאר שהתהליך המסובך של התקנת מייל על המחשב ושימוש בו יהפכו להיות היום ברמת שליטה וביצוע של כל סבתא?
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מה בהמשך? טכנולוגית הבלוקצ'יין והביטקוין נמצאים היום במקום בו עדיין לא מבינים עד הסוף מה ניתן לעשות איתם. זה מפחיד את הבנקים והרגולטורים שמגייסים את אותם "Bad guys" של תחילת עידן האינטרנט. אלו הם הפדופילים, הטרוריסטים, סוחרי הסמים והפושעים שעצם הזכרתם בהקשר של הביטקוין אמור להרתיע את הציבור הרחב מלהשתמש במטבעות קריפטוגרפים. אבל הביטקוין לא נעלם והוא גם לא יעלם. אנחנו רק בתחילת הדרך והתנפחות בועת הקריפטו בשנה שעברה ביטאה את ההתלהבות של אלו שנחשפו לעולם החדש הזה. ההתרגשות של המשקיעים והיזמים נבעה מהזדמנויות החדשות שנוצרו ומהיכולת לשלוט בנכסים בצורה בטוחה יותר. גם בועת הדוט קום התנפחה על ידי מתלהבים וחולמים שראו ודמיינו את העולם החדש של האינטרנט. בחלק מהמקרים, כמו במקרה של אמזון, הם צדקו, אף שאיש לא יכול היה לדמיין אז לאן תגיע אמזון אחרי 20 שנה. גם עכשיו, איש לא יכול לדמיין לאן יתפתח שוק המטבעות הקריפטוגרפים. אבל אנחנו יודעים ממש כפי שידענו כשהאינטרנט נכנס לחיינו, שעומד לבוא שינוי שקשה לצפות איך הוא ישפיע. השינוי הזה, קרוב לוודאי יצור ביקוש לנכסים קריפטוגרפים וכנראה גם למטבע שהתחיל את הכל, הביטקוין.
לאמזון לקח 10 שנים עד שהיא חזרה למחיר השיא שלה בבועת הדוט קום. כלל לא בטוח שאותו הדבר יקרה גם לביטקוין, שנסחר עכשיו במחיר של 3,500 דולר וקשה לראות אותו חוזר למחיר השיא של כ-20 אלף דולר. אבל אם מהפכת הבלוקצ'יין אכן תשנה את עולם הבנקאות והטיפול בנכסים, אז כנראה שמחירי חלק מהמטבעות הקריפטוגרפים היום יזכרו לנו כפי שאנו זוכרים את מחירי הרצפה של אמזון אחרי המפולת של שנת 2000.
אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
- 10.ביט 17/02/2019 16:44הגב לתגובה זומסבירה את העניין בפשטות
- 9.תומך ב4 עסקאות לשניה 13/02/2019 13:58הגב לתגובה זובסוף 2017 לא ניתן היה אפילו לקנות ביטקוין במשך 5ימים משום שקצב הכתיבה לבלוקציין לא עמד בביקוש. מי שרוצה למכור קפה ולקבל אישור לעסקה בעוד 5 ימים יסכים להשתמש בביטקוין. בקיצור זה לא יתפוס בהיקף של סחר עולמי וישאר בהיקף השימוש של הפשע הבינלאומי בעיקר. נדרשת טכנולוגיה שונה.
- 8.בבר 13/02/2019 01:22הגב לתגובה זובטח לא כזה כסף שאם איבדתי את הסיסמה או שקרה לי משהו הוא אובד לעד ובטח לא כזה שמתעד כל עסקה שעשיתי בו לעד.
- 7.חיים 12/02/2019 09:31הגב לתגובה זוזה היה ראוי לציין אם זה היה נכון :-)
- 6.דני 12/02/2019 06:11הגב לתגובה זוראוי לציין שהכותב שותף בקרן גידור שמשקיעה במטבעות דיגיטליים.
- יניב67 13/02/2019 23:39הגב לתגובה זוהייתי בטוח שהוא משקיע בפורקס
- 5.כל מילה בסלע ... (ל"ת)צחי 10/02/2019 23:31הגב לתגובה זו
- 4.רון 10/02/2019 18:58הגב לתגובה זוכתבה מצויינת, אני קונה עוד ביטקויין!!
- הביטקוין 11/02/2019 19:05הגב לתגובה זועלות יצירה של ביטקוין ביא מאות דולרים והוא פשוט לא אלטרטיבה נכונה לכסף שאמור לעבור בקלות ובמהירות. אבל בטוח שבעתיד ייצרו מטבעות קריפטו עם טכנולוגיה טובה יותר ולהם שייך העתיד.
- יניב67 13/02/2019 23:34ואולי טכנולוגית הבלוקצ'יין המשודרגת הזו תהיה חלק מרשת הביטקויין...
- 3.אתה הבנת את זה ברוך? (ל"ת)א 10/02/2019 18:16הגב לתגובה זו
- 2.למה צריך שיש כסף מהמדינה את השטות הזות (ל"ת)פליב 10/02/2019 17:40הגב לתגובה זו
- יניב67 13/02/2019 23:37הגב לתגובה זו1. אם אתה גר במדינה כמו וונצואלה או ארגנטינה אז את לא מאמין לא במדינה ולא בכסף שלה (כך גם בעוד מדינות רבות אחרות).2. מאפשר לך לשלוט באמת בכסף שלך
- 1.נקודה למחשבה (ל"ת)ברקת 10/02/2019 15:47הגב לתגובה זו