
האם טבע צפויה להיפגע ממשבר ההתמכרות למשככי כאבים?
חברת התרופות הפרטית פורדו פארמה (Purdue Pharma), יצרנית משכך הכאבים OxyContin ממשפחת האופיואידים, בוחנת בימים אלו הגשת בקשה לפשיטת רגל, לצורך התמודדות עם כ-1,600 תביעות משפטיות בהיקף של כ-50 מיליארד דולר. התביעות מאשימות את החברה ויצרניות אפיואידים נוספות, בכללן חברת התרופות הישראלית טבע -0.61% , בתרומתן למשבר האופיואידים הקטלני בארה"ב אשר הוביל למותם של כ-47.6 אלף אמריקאים ממנת יתר בשנת 2017 לבדה.
הטענה המרכזית בתביעות אלו הינה כי יצרניות האפיואידים הטעו את הרופאים והמטופלים שלהם, בנוגע לסיכונים הכרוכים בשימוש ממושך באופיואידים. על פי הדיווחים, הגשת הבקשה לפשיטת רגל של פורדו, נועדה לעצור את התביעות המשפטיות ולסייע לחברה לנהל מו"מ עם התובעים, מהלך שהעיד על מידת הלחץ בה נמצאת החברה בקשר עם תביעות אלו, והוביל לירידות שערים במניות יצרניות אופיואידים נוספות ביומיים האחרונים, כגון אנדו (סימול: ENDP) אשר מחזיקה בנתח שוק של כ-20% משוק האופיואידים ואיבדה אתמול כ-6.5% ומניית טבע שאיבדה אתמול בתל אביב כ-4.9%, בין היתר, בשל התגברות החששות בקרב המשקיעים בקשר להשלכות הצפויות מהתביעות.
מדובר בתרופה פרהיסטורית באופיואידים שהשפעתם המרכזית הינה דיכוי מערכת העצבים המרכזית, נעשה שימוש ברפואה בעיקר לצורך שיכוך כאבים. מדובר בסם פסיכואקטיבי ממכר, אשר נמצא בשימוש מאז התקופה הפרהיסטורית (אופיום). יכולתם של האופיואידים לגרום לאופוריה ולהפחית חרדה הובילה לצריכה בלתי חוקית נרחבת שלהם.
נזכיר כי באוקטובר 2017 הכריז נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על מגפת אופיואידים כמצב חירום לבריאות הציבור, ובדצמבר פורסמו נתונים על ירידה בתוחלת החיים של אמריקאים במשך שנתיים רצופות כאשר אחד הגורמים לכך היה העלייה בהיקף השימוש באופיואידים.
חברות התרופות מתנערות מאחריות. ה-FDA אישר - מה אתם רוצים? בפורדו מכחישים את הטענות כנגדם וטוענים כי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) אישר את התרופות ואת האזהרות שצורפו אליהן. אגב, טענות דומות העלה מנכ"ל טבע קאר שולץ במסיבת העיתונאים שנערכה לאחר דו"חות הרבעון הרביעי.
בתגובה לפניית Bizportal בקשר עם נושא האופיואידים, נמסר מחברת טבע כי "משבר האופיואידים פוגע קשות בקהילות ברחבי ארה"ב ואנו נחושים לאתר פתרונות שיתופיים לטיפול בו. אנו מחויבים לפעול למניעת שימוש לרעה בתרופות מרשם, מבלי להקריב את הגישה לתרופות בטיפול בכאב עבור אלו הזקוקים להן. בין השאר, פועלת החברה לסיים בהצלחה את הניסויים הקליניים בתרופת מקור ביולוגית (Fasinumab) אשר אינה מבוססת אופיואידים ואשר עשויה להוות חלופה בעלת ערך למטופלים. טבע לא מגיבה להליכים משפטיים".
מהו היקף הנזק הפוטנציאלי לטבע? נתח השוק של טבע בתחום האופיואידים נאמד בכ-6%, בעיקר בתרופות גנריות, אשר בהתאם להיקף התביעות המשפטיות המנוהלות בתחום מוביל לנזק פוטנציאלי של עד כ-3 מיליארד דולר, אולם התרופות של טבע אינן מקודמות מזה שנים, מה שעשוי לחייב את החברה באחריות פחותה, ביחס לחברות אחרות אשר מקדמות את האופיואידים בצורה אקטיבית.
בכל אופן, התמודדות עם תביעות משפטיות שונות הינן עניין נפוץ ושיגרתי בקרב יצרניות התרופות ובמסגרת הדו"חות הכספיים של טבע, נוהגת החברה להפריש באופן קבוע הוצאות בגין תביעות משפטיות. על פי ההפרשה האחרונה בדו"חות 2018, נראה כי בחברה לא צופים השפעה חריגה בשל תביעות האופיואידים, שכן החברה הציגה הכנסה של כ-1.2 מיליארד דולר בשנת 2018, לעומת הפרשה של כ-0.5 מיליארד דולר בשנת 2017 ושל כ-0.9 מיליארד דולר בשנת 2016.