
כמה מהר תתרחש הורדת הריבית בארה"ב? המבחן הגדול של השוק
ברקע לסוף הרבעון הראשון של 2019, שוק הכסף געש בימים האחרונים כאשר הריביות בשוק הריפו האמריקני רשמו קפיצה חדה. המבחן הגדול של השווקים מתחיל כעת, כאשר ההתפתחויות בשבועות הקרובים צפויות להשפיע על כלל השווקים (מט"ח/אג"ח/מניות), ויכריעו כמה מהר הפד' צפוי לחזור להתערב בשוק.
רקע קצר בעקבות המשבר הפיננסי של 2008 החל הפד' לקבוע את שערי הריבית בארה"ב באופן שונה. הגבול העליון של קרנות הפד' היה עד לחודשים האחרונים ריבית ה-IOER, כלומר הריבית שהפד' משלם לבנקים על הרזבות שהם מחזיקים בחשבונו. הפד' שומר על הגבול התחתון של קרנות הפד' ע"י ביצוע Reverse Repo Agreement (או בקיצור RRP). בפשטות, זוהי הריבית המשולמת לגופים (שאינם הבנקים הגדולים). בטווח הריביות הנ"ל נמצאת הריבית האפקטיבית בשוק (EFFR), שהיא למעשה מייצגת את הריבית בפועל בין הגופים הפיננסים. ב-2 העלאות הריבית האחרונות שביצע הפד', הבנק הרים את ריבית ה-RRP ב-0.25 נק' בסיס, ואת הריבית ה-IOER ב-0.2 נק' בסיס בלבד (בניגוד לכל העלאות הריבית הקודמות). הפד' טען בזמנו כי מדובר "בהתאמות חד פעמיות", אך רוב השחקנים בשווקים לא קיבלו את טענה זו, כאשר היה ברור שהכלכלה האמריקנית כבר החלה להאט.
בחודשים האחרונים הפער בין הריביות החל להיסגר, כאשר בחודש פברואר הפער בין הריביות נסגר לחלוטין כאשר 2 הריביות נקבעו ברמה של 2.4%. ברקע להחלטת הריבית של הפד' לפני כשבועיים ולקראת סוף הרבעון (התקופה שבה החברות מסדרות את המאזנים), הריבית האפקטיבית בשוק עלתה לראשונה מאז 2008 מעל לריבית ה-IOER. ביום שישי האחרון (היום האחרון של הרבעון) עלתה הריבית האפקטיבית בשוק לשיא ונסגרה ברמה של 2.43%, כאשר ריבית ה-IOER נותרה ברמה של 2.4%. ריבית ה-SOFR, אמצעי נוסף ורחב יותר של הפד' לבדיקת העלות המימון בשוק, עלתה ביום שישי האחרון לרמה של 2.65%, הרבה מעל יעד הריבית של הפד'.
אמש ירדו הריביות בצורה חדה בחזרה, כאשר ריבית ה-EFFR ירדה לרמה של 2.41%. סקטור הבנקאות כצפוי נהנה מירידת הריביות והציג עליות חדות, כאשר בנק אוף אמריקה (סימול:BAC) הוביל את המגמה עם עלייה של 3.5%. תעודת הסל KRE, העוקבת אחר הבנקים הקטנים עלתה ב-2%.
- האם הסינים מוכרים אג"ח אמריקאיות? שר האוצר חושב שלא - הנה הסיבה
- "זוהי צומת חשובה - מורידים חשיפה לנאסד"ק ומגדילים חשיפה לישראל, אירופה, סין והודו"
ריבית ה-EFFR בימים האחרונים: מצוקת נזילות לקראת סוף רבעון
ומה להמשך? המבחן הגדול של השוק כעת (לאחר סיום הרבעון) הוא האם הריבית האפקטיבית בשוק תרד בחזרה מתחת לריבית ה-IOER שעומדת על 2.4%. אם הריבית האפקטיבית בשוק תמשיך להיות גבוהה, זהו סימן ברור לכך שקיימת כעת מצוקת נזילות בשוק. בסיטואציה כזו, מהר מאוד תתפתח שוב "ריצה לדולר" וריצה אל אגרות החוב האמריקניות.
הדולר אינדקס: יזנק בסיטואציה של מצוקת נזילות
הפד' לא יוכל להישאר אדיש למתרחש בסיטואציה כזו, והוא יוכל להגיב ב-2 דרכים: הדרך הראשונה היא הפסקת תהליך צמצום המאזן מוקדם יותר מאוקטובר (נזכיר כי הפד' צריך לצמצם עוד 200 מיליארד דולר בחודשים הקרובים). הדרך השנייה היא הורדת ריבית מהירה הרבה יותר ממה שהשוק חושב (השוק מתמחר הורדת ריבית לקראת סוף 2019).
- 5.ברוך 03/04/2019 08:54הגב לתגובה זוכשטארפ בעצמו דוחף את אילו תחתיו ליצור שוק אילו העליות ימשיכו כי השוק ירד די הרבה מיתחילת השנה אבל עכשיו טראמפ אם יד על הדופק שהשוק יעלה
- 4.המבולבל 02/04/2019 21:57הגב לתגובה זוממש כדי להבין . למה בעצם שהבנקים המרכזיים לא יתערבו ? בגלל העיקרון של שוק חופשי ? הרי כבר ברור שהשוק לא היה מעולם ולא יהיה לעולם חופשי באמת . זאת רק מנטרה של כלכלנים שלא מוכנים להרפות מהרעיון הזה . אז למה באמת כל כך נורא שהפד מתערב ?
- 3.השוק לא מתמחר היום 02/04/2019 20:13הגב לתגובה זוכשכל הכסף המלאכותי יצא החוצה אז יתומחר נכוןכיום הכל בלוף
- 2.אזרח 02/04/2019 19:59הגב לתגובה זושריפה שריפה
- 1.בקרוב 02/04/2019 18:54הגב לתגובה זובקרוב הם יגלו מה המחיר של התערבות בשוק והרצת מניות במחירי שיא...התמוטטות. ב-2008 ההתערבות החלה לאחר התמוטטות ולכן היא צלחה. הנגיד הטיפש הזה לא מבין את ההבדל ולכן הוא יהיה חתום לדראון עולם על אחד המשברים הכלכליים הגדולים אי פעם...ותוך כדי כך שימש מרבד לרגלי טראמפ...והעביר את ההגמוניה בכלכלה העולמית לסין.
- לרון 02/04/2019 21:25הגב לתגובה זוטענו בשנת 1929 שהשווקים יסתדרו ללא התערבות ואכן השווקים "הסתדרו" ואנשים קפצו מהגגות מאז עבר קצת זמן וההתערבות לא רק מתבקשת אלא מתחייבת, ולכן בן ברננקי לא רק הציל את ארה"ב אלא את העולם.
- לחכם במרכאות 03/04/2019 09:07התערבות במחירי שיא הינה הרצה מכיוון שמן הסתם המחיר הריאלי של המניות הוא מראש יותר נמוך...ועלול לגרום לנפילה קשה...בניגוד להתערבות אחריי ירידות חזקות שאז המחיר הריאלי הוא יותר גבוה...ואז ההתערבות תומכת ומרגיעה את השוק. בגלל המרכאות אסביר...שני המקרים שתיארת מתייחסים למקרה הראשון בעוד המצב היום הוא המקרה השני.