האם סקטור הנדל"ן האמריקאי מעניין להשקעה?

"התמונה הכללית לגבי סקטור הנדל"ן האמריקאי ל-2019 יוצאת דופן בחיוביות שלה כאשר היסודות של הנדל"ן צפויים להשאר יציבים"
 | 

ההשקעה בסקטור הנדל"ן בארה"ב, מבחינת המשקיע האמריקאי, הייתה מאז ומעולם מכוונת למשקיע הסולידי שחיפש השקעת צמיחה-הכנסה יציבה לטווח הארוך ואכן, להוציא תקופות קצרות יחסית, אם בגלל אופיו הסיקליקלי של הסקטור או בשל ההתנהגות הקלוקלת של וול סטריט (2007-9 כדוגמה בולטת), היכה הסקטור את מדד ה-S&P 500.

הסקטור מתחלק לנדל"ן מסחרי שכולל מבני מגורים ותעשייה ולתעשיית הייצור הנדלני"ת שכוללת מוצרים לבניה, אביזרים נלווים (כמו דלתות, ווילונות, אינסטלציה וכו'). מדובר בענף עתיר עבודה (במיוחד הייצור) ובעל השפעה גדולה על התעסוקה, שעובר גם הוא, כמו הסקטורים האחרים מאז תחילת המאה, "שדרוג" טכנולוגי גדול.

נדגים "שדרוג" זה בשבוע הבא כאשר נגיע סוף סוף לאחת החברות המעניינות בוול סטריט, Comfort Systems (סימול: FIX) כמייצגת של אחד הסקטורים המעניינים בתעשייה האמריקאית, ה-HVAC - Heating, Ventilation, and Air Conditioning systems, סקטור תעשייתי ישן מאוד שחודש בגלל מהפכת הטכנולוגיה ובעיקר בגלל השינויים שהיא מייצרת בתחום הבנייה למגורים ומסחרית. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הסקטור שמשפיע הרבה מעבר למשקלו בתוצר
הסקטור הנדל"ני, שיחסית אינו גדול בכלכלת ארה"ב, משפיע על הכלכלה הרבה מעל משקלו בתוצר והשינויים בו משפיעים על כול הסקטורים האחרים, במיוחד הפיננסי והתעסוקה. זו תוצאה מההשפעה שיש לסקטור על הצריכה האישית מחד שהיא למעשה מנוע הצמיחה הגדול של הכלכלה האמריקאית ועל הסקטור הפיננסי מאידך מה שלמעשה אומר שמשבר בתחום הנדל"ן מוביל להאטה כלכלית.

"הדבר החיובי היחיד שאפשר לומר על ירידת מחירי הנדל"ן", אומרים חכמי וול סטריט, "הוא שזה מוריד את הסיכוי לאינפלציה" אלא שבמאה ה-21 ובגלל מהפכת הטכנולוגיה, סכנת האינפלציה פחתה ולכן הדברים השליליים שמביאה ירידת מחירי הנדל"ן בולטים. אישורי בנייה והתחלות בניה נחשבים אינדיקטורים מובילים לחיזוי ההתפתחות הכלכלית. לבסוף מדובר בסקטור סיקליקאלי שבשוק חופשי נחשב כקל יחסית לחיזוי ולמעקב ודומה משהו למחזוריות של שוק ההון. 

ב-2018 תרם הנדל"ן 1.15 טריליון דולרים לכלכלת ארה"ב, שזה %-6.2 מהתוצר שהגיע ל-18.55 טריליון דולרים. זאת בהשוואה ל-1.13 טריליון ב-2017 ועדיין מתחת שיא כל הזמנים של 1.19 טריליון ב-2006 (אז 8.9% של התוצר). מדובר בסקטור השמיני בגודלו מבין 11 הסקטורים שמרכיבים את מדד ה-S&P 500 (הסקטור המוביל הוא ה-IT המהווה 19% מהתוצר ואחריו הבריאות והפיננסים עם 15.8% ו- 13.7% בהתאמה).

משבר הסאב-פריים
אי אפשר לדבר על סקטור הנדל"ן מבלי להזכיר את השנים 2006-2012, השנים בהן התפתחה, התנפחה והתפוצצה בועת הנדל"ן הגדולה בהיסטוריה של הכלכלה האמריקאית, מה שהוביל למשבר הכלכלי הגלובלי החמור ביותר מאז שנות ה-30 של המאה שעברה. למשבר יש עדיין השפעה גדולה על התנהגות המשקיעים בוול סטריט, "רוחו" עדיין מרחפת כענן מעל השווקים הפיננסיים בכל העולם והוא משמש כמקור אינסופי כמעט לכותרות אימה בתקשורת הפיננסית.

משקיעים שנכנסים לתחום בפעם הראשונה חייבים ללמוד היטב את מרכיבי הסקטור וההתנהגות הסיקליקאלית שלו ובהחלט לקרוא חלק מעבודותיו של הפרופסור רוברט שילר מאוניברסיטת ייל בנושאי עלויות בנייה, מחירי הבתים, שינויי האוכלוסין והקשר לתשואות אגרות החוב. הפרופסור, לבטח בוול סטריט, נחשב האורים והתומים בתחום חיזוי המחזוריות. לכל הנושאים הללו תוכלו להגיע אם תתחילו באתר ויקיפדיה (קישור).

האמת היא שמשבר 2008 יכול היה לעבור ככל משבר נדל"ן אמריקאי ב-200 השנים האחרונות והיו כאלו לא מעטים. אבל "משבר 2008", כפי שהוא מכונה, היה ייחודי גם בגלל הדרך שבה התפתח, "בעזרתם" של מהנדסי החלל ואומני השיווק של וול סטריט וגם בשל התגובה והתושייה של הממשל האמריקאי שמנע את ריסוק (זו המילה הנכונה) כלכלת ארה"ב ובעקבותיה הכלכלה המערבית כולה, משהו בנוסח משבר שנות ה-30 של המאה שעברה.

האמריקאים בטוחים שמשבר הסאב-פריים יחזור
עצמת המשבר הייתה כה גדולה שהשפעתה הפסיכולוגית מעצבת עד היום את הפרשנות שנוגעת לסקטור וגם כמובן לסקטורים כמו הפיננסי, המשכנתאות והביטוח. רוב האמריקאים אגב, 58% בסקר האחרון מ-2018 (קישור), משוכנעים שהנדל"ן יעבור עוד משבר קשה "נוסח 2008" והסיבות המובילות לכך תהיינה העלאות הריבית, יצירת מכשירים פיננסיים מסוכנים בתחום, תכנית המס של הנשיא טראמפ, עקום התשואה ו...העלייה בגובה פני הים. 83% מהנשאלים טענו בסקר שהם מתכננים מכירת בתיהם לפני 2021.

לבסוף ישנה הסוכנות הממשלתית, National Median Family Home Prices, שלטענתה בכל פעם שהמחיר החציוני (median) לבית משפחתי מגיע לרמה של 32% מעל רמת האינפלציה, זה מסמן בועה שנוצרת. כיוון שב-2018 עלה מדד מחירי הבתים ב 32% מעל לרמת האינפלציה, נגרמה בהלה זמנית בוול סטריט שם שכחו כנראה לבדוק שהפער נגרם לא רק בשל העליות במחירי הנכסים אלא יותר בשל הירידה ברמות האינפלציה שנמצאת 30% מתחת לרמתה ב-2009 (האינפלציה המשיכה לרדת ונמצאת היום ברמה של 1.5%).

סקרים, כפי שלמדנו השבוע, הם סקרים, אבל העובדות לא תמיד מסכימות איתם. בגדול גם הממשל, גם המשקיעים ולבטח החברות למדו מהמשבר, יישמו את המסקנות כך שכמו בכל תחומי ההשקעה בעשור האחרון, כך גם הנדל"ן מושפע מהתקשורת הפיננסית אפופת הסנסציות והכותרות והמשקיע חייב לנסות ולהגיע לאמת, לעובדות.

מה הקשר למערכת הפיננסית?
לבסוף, חשוב שהמשקיע בתחום הנדל"ן יהיה מודע גם למצב המערכת הבנקאית שמצבה קשור, משפיע ומושפע, לסקטור הנדל"ן. במהלך המשבר של 2008 עמדה המערכת הבנקאית, כתוצאה מהקשר עם תחום הנדל"ן (משכנתאות בעיקר), על סף קריסה. הממשל עזר והבנקים ניצלו אבל משקיעי הנדל"ן צריכים לקחת בחשבון את מצב סקטור הבנקאות.

מניות הסקטור אגב, הן מהבודדות שעד היום לא חזרו לרמתן ערב המשבר. לא בגלל שמצב הבנקים לא השתפר משמעותית כמו בשל החששות שמלווים את הבנקים. כל חשש מקרו-כלכלי קל מביא לירידות במניות הבנקים המובילים אפילו שכולם עברו את כל בדיקות הלחץ הקפדניות שהטיל עליהם הבנק המרכזי מאז המשבר. השבוע יעברו מנכ"לי הבנקים המובילים תשאול שנתי בוועדת הכספים של בית הנבחרים (קישור) וכיוון שבית הנבחרים של היום נשלט ע"י הדמוקרטים, וול סטריט תצפה בתישאולים בעניין רב שהרי הדמוקרטים לא יקלו על הבנקאים.

מה אומר הבנקאי היחיד שנשאר בתפקידו כמנכ"ל מאז המשבר?
התשאול יעניין גם את משקיעי הנדל"ן כמובן. הבנקאי היחיד שנשאר בתפקידו כמנכ"ל מאז המשבר, ג'יימי דיימון מג'יי.פי מורגן (סימול: JPM), שנחשב כאחד המנהלים המובחרים במערכת הפיננסית, פירסם בתחילת השבוע את החומר שהכין לתישאול. הוא מסביר שלקח חילוצם של הבנקים ע"י כספי משלם המיסים ב-2009 נלמד היטב ושמצב הבנקים היום יציב וחזק. "10 שנים מאוחר יותר", כותב דיימון, "הניסיון שעברנו אז והלקח שנלמד ממשיכים לעצב את התפיסה לגבי ניהול הכלכלה כולה, המערך הפיננסי ומה שלא פחות חשוב האמונה של הצרכן האמריקאי בחוזק המוסדות שלנו...".

המסמך, בן 23,000 מילים, מכיל הסברים על כל נושא שבו מעורבים הבנקים מבינה מלאכותית ועד אבטחת הפרטיות ועצמתם הפיננסית של הבנקים. "למשבר הבא", כותב דיימון, "במקרה שיגיע, ניכנס מחוייבים וחזקים בהרבה..".

בכל מקרה, כל 35 הבנקים הגדולים של ארה"ב עברו בהצלחה את מבחני הלחץ המחמירים של 2018, המצביעים על כך שמבנה ההון של הבנקים חזק ויעמוד גם בתנאי מיתון קשים. מבחני הלחץ 2019 יתחילו בקרוב ולקראתם נערך התשאול בקונגרס. הכותרות שיצאו מהתישאולים ישפיעו, ללא ספק, על מניות הבנקים ובעקיפין על מניות הנדל"ן. הדמוקרטים, ללא ספק, יחפשו כותרות רעות אז לא משנה מה המצב האמיתי, כדאי להמתין לתשאולים לפני שמשקיעים בלתי מנוסים ייכנסו לתחום הפיננסי או הנדל"ני. עד כאן "הסביבה הוול סטריטית" אבל ישנן גם העובדות.

יסודות הנדל"ן המסחרי "יציבים ומוצקים"
ה-MIT Center for Real Estate (ה-CRE) הוא מקור המידע האמין ביותר למה שקורה בתחום ושם טוענים שיסודות הנדל"ן המסחרי "יציבים ומוצקים" וזאת למרות שהסקטור חצה, בששת החודשים האחרונים, את רמת התחזיות שלהם. אין לדעת ה-CRE שום נתון עובדתי שצריך לעורר דאגה למשבר, בטח לא משבר נוסח 2008. הבעייה היחידה שמטרידה את המומחים והמשקיעים היא העובדה שכלכלת ארה"ב נכנסת לשנה עשירית של התרחבות כך שמהבחינה ההיסטורית צריך היה תיקון להגיע ותיקונים, כידוע, מגיעים "למרות שאין סימנים לכך".

לטענת ה-CRE המנוע שדוחף את תעשיית הנדל"ן מורכב מהרבה "חלקים נעים" שמספרם הולך וגדל כתוצאה מהשינויים הגדולים שכל הזמן נכנסים למערכת הכלכלית בעקבות ההתקדמות הטכנולוגית. "ולכן", קובעים מומחי המרכז, "המשקיע של 2019 מחוייב ביצירתיות, בהתאמה למציאות הכלכלית המשתנה וביכולות לקיחת סיכונים" וזה הרי נכון לכל סקטור.

הסיכום, למחקר האחרון שלהם שהופיע בינואר (קישור), הוא כדלקמן, "למרות כמה דאגות מתיקון בשוק ההון הרי שהתמונה הכללית לגבי סקטור הנדל"ן ל-2019 יוצאת דופן בחיוביות שלה כאשר היסודות של הנדל"ן צפויים להשאר יציבים לאור ההמשכיות של שיווי המשקל בין ההיצע לביקוש בכל הסקטורים בהם יש פעילות נדל"נית". מה שבעצם אומר שמצב הנדל"ן האמריקאי, למרות העליות במחירי המניות, עדיין מעניין להשקעה. יש שיטענו כמובן שמכון אקדמי, אפילו אם הוא מ-MIT, אינו ער במיוחד למציאות בשטח, "מפרשן ממגדל השן". אז הבאנו לכם את התחזית-מצב האחרונה של הבנק הגדול בעולם בתחום ההשקעות UBS (קישור).

בבנק ההשקעות הגדול בעולם - UBS - יותר אופטימיים
הסיכום אליו מגיע הבנק חיובי יותר מהסיכום של CRE. כדאי מאוד למי שמתעניין לקרוא המסמך למרות שהוא טיפה ארוך. כיוון שמדובר בסגמנטים רבים של התעשייה תקבלו במחקר תמונה טובה על כל חלקי הסקטור מנדל"ן לאיחסון וקניונים ועד לנדל"ן למגורים ולמשרדים.

ההחזר הממוצע על השקעה ב-2019 יהיה לדעת הבנק 5.4% (בין 3.6% נמוך ל-8% גבוה). זה כמובן מתייחס לנדל"ן ריאלי, לא לשוק ההון. UBS, שהיה מהנפגעים הגדולים ביותר במשבר 2008 וגם מהחתמים המובילים במכשירי הנדל"ן המהונדסים שהביאו למשבר, נזהר מאוד כמובן בגישה שלו לתחום, אבל דבר אחד ברור לחלוטין במחקר, התמונה הריאלית של תחום הנדל"ן בארה"ב עדיין ורודה.

איך משקיעים?
אתר ה-Investopedia הוציא בשבוע שעבר מאמר תחת הכותרת, "חמשת הריטים הנדלניים המומלצים ל 2019" (קישור). אנחנו מכירים היטב את החמש שהם VNQ של קבוצת וואנגארד, SCHH של בית ההשקעות שוואב. IYR של הדאו ג'ונס, ICF של Cohen & Steers וה-RWR. ה-VNQ וה-RWR הם הפופולרים יותר ומכילים את חברות הנדל"ן המובילות.

VNQ כדוגמה מכילה 189 חברות ואילו RWR "רק" 98 חברות, אבל התשואה למשקיעים דומה. כל הריטים מחלקים דיבידנד שכנהוג בריטים מגיע לעד 90% מהכנסתם לפני מס (ההכנסה עליה הם חייבים במס). כ"א מהריטים הנ"ל מתאים למשקיע החדש אבל השורה התחתונה למשקיע בתחום הנדל"ן, חדש כוותיק, אינה שונה מזו של התחומים האחרים, "ההערכות הנוכחיות גבוהות ולכן השקיעו אך ורק לטווח הארוך, רק במכשירים איכותיים ובצעו את ההשקעה בשלבים כי חשוב לנצל תיקונים".

תגובות לכתבה(41):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 18.
    תקשיבו לגרינברג וקחו בערבון מוגבל המלצות ודעות,
    משקיע 27/04/2019 13:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בעיקר קחו בערבון מוגבל את ההמלצות של שלמה ... שלמה לא מפרסם באופן עיקבי סל מומלץ כמו האנליסטים האמריקאים, אני זוכר שהמליץ לאורך שנים על טבע (גם לפני כשנתיים...) אבל עכשיו טוען אחרת
    סגור
  • 17.
    וכמובן, האם קוואלקום בדרך למעלה...למעלה...? (ל"ת)
    יוסי 17/04/2019 18:50
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 16.
    מה דעתך על דברי מנכ"ל בלקרוק, שהשוק עומד לזנק...
    יוסי 17/04/2019 18:50
    הגב לתגובה זו
    1 0
    האם זה עוד תרגיל מסריח של משקיעים ממולחים שרוצים לצאת מהשוק, וממריצים אחרים להיכנס?
    סגור
  • "לצאת מהשוק"
    שלמה גרינברג 26/04/2019 09:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ראשית תקרא את מה שאמר, את הכול לא רק כותרות. שנית בלקרוק מנהלת קרוב ל 7 טריליון. מעולם לא "יצאו מהשוק" הם מוכרים כשהערכים נראים להם יקרים מידי וקונים חזרה כשהערכים נראים להם כדאיים כלכלית
    סגור
  • 15.
    פלאדיום אפשר בעתיד כתבה
    חמי 15/04/2019 16:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יותק נדרש מזהביש יותר ביקוש מהיצע..אשמח לדעתך, ואולי כתבה בעתידטאנקס
    סגור
  • טען עוד
  • כאן כתבה על תחום המתכות- חומרי גלם - גגל לכתבה
    סמי 15/04/2019 20:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בדרך לפיצול: מניית הדאו שרושמת עליות - זמן להיכנס? פרשן וול סטריט של Bizportal על חברת הכימיקלים הגדולה בעולם שצפויה להפוך לשלוש חברות שונות - במי כדאי להשקיע? שלמה גרינברג | 11/01/2018 17:30
    סגור
  • 14.
    דיסני מול נטפליקס
    אבי3 15/04/2019 12:32
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שלמה מה אתה אומר על שוק הסטרמינג בכלל(מי המובילות לדעתך) ועל דיסני בפרט לאחר חשיפת דיסני פלוס. האם אתה חושב שנטפליקס עם החובות הרבים שלה תוכל להמשיך ולשרוד בשוק כזה?
    סגור
  • אכתוב משהו בכתבה הבאה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 15/04/2019 13:31
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • תודה! (ל"ת)
    אבי3 15/04/2019 15:52
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 13.
    אם המצב במיינסטריט סביר פלוס
    איתן 14/04/2019 13:52
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כמו שעולה מהכתוב,למה הבנקים המרכזיים מ(בעיקר הפד) ממשיכים במדיניות ההרחבה,זו הסיבה שאנשים רואים את משבר 2008 כמשבר שעדיין לא נגמר למרות שוול סטריט מזמן שברה שיאים.
    סגור
  • אענה בהרחבה בקרוב (ל"ת)
    שלמה גרינברג 14/04/2019 17:13
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 12.
    מה המשמעות המעשית של הכרזת טראמפ על דור5 בסלולאר?
    יוסי 14/04/2019 00:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מי לדעתך החברות שאמורות להרוויח מהמהלך הזה?
    סגור
  • תשתיות מערכת ה G5
    שלמה גרינברג 14/04/2019 13:01
    הגב לתגובה זו
    3 0
    בגדול מה שרוצה הנשיא הוא שמערכת האינפורמציה הלאומית של ארה"ב שמושתתת על G5 תפותח ותפוקח ע"י הממשל וזאת על מנת למנוע חדירה (סינית בעיקר). זה רעיון ראשוני שעדיין לא התגבש אפילו וכבר מעלה התנגדות ה FCC. תשתית תקשורתית בשליטה ממשלתית זה דבר שלא קיים בארה"ב ולא יהיה קל לבצעו. הרשות, שהיא הגוף שמחליט, מתנגדת בגלל העובדה שזה בניגוד ללמדיניות שהממשלה מעורבת בפקוח על השוק הפרטי ולי נראה שהבג"ץ שם לא יאפשר זאת בצורה שהנשיא רוצה. מי יהיה מעורב? בין 50 ל 100 חברות תשתיות ותקשורת בראשות סיסקו, נוקיה, מייקרוסופט ועוד.
    סגור
  • 11.
    בריינסוויי אמורה להרשם למסחר בארהב ביום רביעי 17.4
    בריינסוויי 13/04/2019 19:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפי אתרים כמו IPO Calendar של marketwatch מחיר מוצע 11.94 דולר למניה (משקף 2 מניות בארץ).
    סגור
  • 10.
    טוב מאוחר מלעולם לא
    מומחה לקנוניות 13/04/2019 11:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אבל שלמה איפה היית 10 שנים,בהם הרויחו ערימות של כסף בלי סיכון טכנולוגי?
    סגור
  • בריינסוויי???
    שלמה גרינברג 14/04/2019 13:05
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ואיפה הייתי? תקרא המאמרים
    סגור
  • 9.
    אם הסקר נכון, הנתון מדאיג.
    יוסי. 13/04/2019 11:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    83% בסקר ענו שעד 21 ימכרו(לא יחליפו) את הנכס. לזה להוסיף כ12% מנכסים לא מאוכלסים(לפי כלכליסט לפני שבוע), המסקנה שנמצאים קרוב למפולת. כנ"ל במשרדים. החללי עבודה זמניים חוסכים מיליוני מ"ר עבודה. מה דעתך? תודה מראש.
    סגור
  • כמו כול סקר (ל"ת)
    שלמה גרינברג 14/04/2019 13:06
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 8.
    למה אתה מתלבט ? "תתיעץ"עם גורביץ, ותעשה הפוך.. (ל"ת)
    לאסי 13/04/2019 10:34
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 7.
    יונייטד טיפיוטיקס uthr
    גילה 12/04/2019 18:49
    הגב לתגובה זו
    0 1
    שלום שלמה ותודה על המאמר..אני עוקבת לאחרוננ אחרי uthrלא מצליחה להבין (לא ראיתי שום הודעה) מדוע יורדת בחודש האחרון כ15%ובכלל היכן (איזה אתר) היית ממליץ לעקוב אחר פירסומים למניות ספציפיות ?תודה רבהגילה
    סגור
  • זה נחשב לכלום - כישלון של תרופה ?
    uthr 12/04/2019 22:21
    הגב לתגובה זו
    1 0
    United Therapeutics drops drug prospect after failed trial Apr 8, 2019
    סגור
  • החברה החליטה לא להמשיך את beat
    יוסי 13/04/2019 14:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כשלון של הניסוי .. גורר ירידה במניה
    סגור
  • המשך לגילה: זו הסיבה מדוע עדיף סל בריאות
    שלמה גרינברג 13/04/2019 09:58
    הגב לתגובה זו
    5 0
    על מניית בריאות בודדת, בגלל התגובות
    סגור
  • תודה לשלמה ולעונים (ל"ת)
    גילה 14/04/2019 11:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    ת.סל חקלאות dba שאלה
    יוגב 12/04/2019 18:43
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שלמה מדוע מ2013 האיטיאף של החקלאות dba היה 30$ ויורד כבר 5 או 6 שנים והיום על 16$ (כמעט 50%)בעוד שהדרישה לחקלאות ומוצריה דווקא גדלה.. משהו בסיסי לא מסתדר לי פהתודה על תגובתך
    סגור
  • איטיאף של החקלאות dba
    שלמה גרינברג 13/04/2019 10:03
    הגב לתגובה זו
    5 0
    הייתי ממליץ לך יוגב לבדוק מה בדיוק מנסה הסל הזה לעשות, מה מרכיביו וכו. זה לא סל חקלאות רגיל זה סל שמנסה לאתר שינויים (תקרא את התיאור של הסל באתר ותבין. סל חקלאות לדוגמה זה MOO. ה DBA יורד כי החקלאות משגשגת.
    סגור
  • אוקיי בודק.. תודה
    יוגב 14/04/2019 11:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תמיד חשבתי ש dba זה סל חקלאות..אבדוק לעומק. צודה רבה
    סגור
  • 5.
    מפתיע: כל האינטרסנטים אומרים שכדאי להמשיך להשקיע ולשלם
    סקפטי 12/04/2019 11:02
    הגב לתגובה זו
    1 1
    להם עמלות. כרגיל, שלמה קונה את "עצות" ה"מומחים".
    סגור
  • לשלם למי בדיוק? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 13/04/2019 10:04
    הגב לתגובה זו
    6 1
    סגור
  • 4.
    Insider Selling
    אבנר 12/04/2019 01:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היי שלמה, רציתי לשאול - כאשר בעלי תפקידים בכירים בחברה מוכרים מניות של החברה שלהם, זה מעיד בהכרח על ביצועי החברה בטווח הקצר? בדיווחים ל-SEC תמיד כתוב שהמכירות נעשות במסגרת תוכנית 10b5-1 או משהו כזה, אז זה אומר שהמכירה הפנימית נעשית לפי לוח זמנים שנקבע מבעוד מועד?
    סגור
  • מלבד אם בעלי העניין מפירי חוק אז
    שלמה גרינברג 13/04/2019 10:05
    הגב לתגובה זו
    5 0
    החלק השני של שאלתך נכון
    סגור
  • משתמע שיש מצב
    לרון 15/04/2019 19:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בו בעלי הענין מפירים את החוק! האמנם? הרי לא מזמן התכחשת לכך!
    סגור
  • 3.
    מה יהיה עם טסלה
    יוגב 11/04/2019 20:43
    הגב לתגובה זו
    0 2
    לא מתרוממת..
    סגור
  • מה שעצוב עם מאסק
    לחץ עצום 12/04/2019 09:28
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הוא שחלק ניכר מהבעיות היה נמנע אם היה לוקח איזה כדור ציפרלקס. הבן אדם נמצא בלחץ עצום, פקעת עצבים מהלכת - וזה משפיע על מצב החברה והמניה (כמו הציוץ אז שמתכוון להפוך את טסלה לפרטית והמימון לכך כבר מובטח...הסעודים).
    סגור
  • 2.
    נכסים ריאלים מול מכשירים פיננסים ומכירת מניות בזמן זה
    מוקיר ומעריך 11/04/2019 19:02
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שלום שלמה, תודה רבה על הכתבה האיכותית והמחכימה. כפי שהבאת ע"פ UBS "ההחזר הממוצע על השקעה ב-2019 יהיה 5.4% (בין 3.6% נמוך ל-8% גבוה)" והדגשת ש"זה כמובן מתייחס לנדל"ן ריאלי, לא לשוק ההון". מה היא רמת הקורולציה בין התשואות במכשירים איכותיים המתמחים בנדל"ן בשוק ההון לתשואות בהשקעה בנדל"ן ראלי? במכשירים הפיננסים יש לצפות לתשואות גבוהות דומות או נמוכות? והאם לדעתך "ההערכות הנוכחיות הגבוהות" מצדיקות מכירה והמתנה לקניה בשעת תיקון?
    סגור
  • מכשירים איכותיים לעומת שוק ריאלי
    שלמה גרינברג 12/04/2019 16:36
    הגב לתגובה זו
    7 0
    לאורך זמן המכשירים האיכותיים המתמחים בנדל"ן בשוק ההון מהווים אינדיקציה טובה לנעשה בשוק הריאלי. בתקופות של גיאות כלכלית המכשירים בשוק ההון מניבים יותר. כתבתי "ההערכות הנוכחיות הגבוהות" כי הן גבוהות אתה צריך להחליט מה לעשות בהתאם לצפיותך לעתיד
    סגור
  • העלאת ריבית וציפיות לעתיד
    מוקיר ומעריך 13/04/2019 22:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אחד מהחששות של הנסקרים בסקר שהוזכר בכתבה היה העלאות הריבית. זה לא גורם שבד"כ כן פוגע בנדל"ן? כיצד התחזיות האופטימיות של CREוUBS פורכות את החשש הזה? האם הן מתבססות על האינדקציה שהפד לא צפוי לעלות את הריבית בקרוב? אבל אם כן – הרי זה נכון רק בייחס לזמן הקרוב, אך במונחים של השקעה ארוכה ישנה היתכנות סבירה מאוד שהריבית כן תעלה כשהאינפלציה אם וכאשר תתייצב, ולכן לא ברור על מה האופטימיות שלהם נשענת בהקשר חשש העלאת הריבית. כפי שהדברים הובאו CREוUBS מתייחסים רק להיצע מול הביקוש, אבל זה רק צד אחד של המשוואה. ושוב לגבי ההערכות היקרות, בהנחה שאני משקיע לטווח ארוך מה צריכות להיות הציפיות שלי לעתיד, האם יהיה מוצדק כרגע למכור ולשבת על מזומן עד שיבוא התיקון המיוחל?
    סגור
  • העלאות ריבית
    שלמה גרינברג 14/04/2019 13:09
    הגב לתגובה זו
    3 0
    העלאת ריבית, בד"כ, נעשית כנגד התחממות הכלכלה. כשתהליך כזה מתמשך מחירי הנכסים עולים למרות העלאות הריבית (תלוי לאיזו רמה כמובן). עניתי בפירוש על השאלה לגבי משקיע סולידי לטווח הארוך
    סגור
  • 1.
    bed brakefest beyond
    יוסי 11/04/2019 18:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בקיצור bbbyמה אומר שלמה אחרי הדוח ?ובכלל מה קורה עם התוכניןת שח ההנהלה ב bbby
    סגור
  • איני רואה עדיין שיפור
    שלמה גרינברג 12/04/2019 16:47
    הגב לתגובה זו
    4 0
    אם המכירות ימשיכו לעלות אולי המצב ישתנה אבל זה לא מה ששמעתי מההנהלה. יש התעניינות של רוכשים כיוון שהמאזן יחסית חזק ובניהול נכון הפוטנציאל גדול.
    סגור
  • תודה שלמה נמשיך לעקוב (ל"ת)
    יוסי 12/04/2019 18:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות