בועה
צילום: Istock

הבנק המרכזי ביפן בדרך לממן גם את שוק המניות הסיני?

הטירוף המוניטארי שמציג הבנק המרכזי ביפן ממשיך לשבור שיאים, כאשר בשנה הבאה הוא צפוי להפוך לבעל המניות הגדול במדינה. במקביל, סין ויפן מתכוונות לבצע שיתוף פעולה שיחשוף את קרנות הפנסיה היפניות לשוק הסיני
עמית נעם טל | (6)

ברקע להאטה הכלכלית בעולם בחודשים האחרונה, נדמה כי הבנקים המרכזיים מתחרים ביניהם מי יציג את הגישה המוניטרית המרחיבה ביותר. עם זאת, נראה כי לכולם ברור כי המנצח בתחרות זו הוא הבנק המרכזי ביפן.  הנתונים המתפרסמים היום בעיתונות באסיה מציגים שוב את תהליך ההלאמה שעוברת הכלכלה ה-3 בגודלה בעולם.

מסע רכישות תעודות הסל שמבצע הבנק המרכזי בשנים האחרונות הביא את הבנק להחזיק בכ-77% משוק תעודות הסל במדינה. במקביל, הבנק הפך להיות 1 מ-10 בעלי המניות הגדולים ב-49.7% מכלל המניות הרשומות בשוק המקומי, כאשר ב-23 חברות הוא בעל המניות הגדול ביותר.

ע"פ נתונים שפרסמה הבורסה לניירות ערך במדינה בתחילת החודש, המשקיעים הזרים משכו כ-5.64 טריליון יין במהלך 2018 (50 מיליארד דולר), שיא של 31 שנים. למרות זאת, הבנק המרכזי השלים את הפער שנוצר. נדגיש כי הבנק פעיל במיוחד בעיקר בימים בהם נרשמות ירידות שערים בשווקים . בסה"כ, אחזקות הבנק המרכזי בשוק המניות מגיע ל-28 טריליון יין (250 מיליארד דולר). אם הבנק המרכזי ימשיך לרכוש בקצב הנוכחי (6 טריליון יין בשנה), הוא צפוי להגיע בנובמבר 2020 לתואר המכובד של "בעל המניות הגדול במדינה", כאשר הוא יעקוף את קרן הפנסיה הממשלתית.

התירוץ העיקרי של הבנק להתערבות בשווקים הוא הניסיון להגיע ליעד האינפלציה של 2%, יעד שלא הושג מאז 2015. למרות הכישלון המתמשך, הבנק המרכזי ממשיך לאותת כי ימשיך לבצע רכישות בשוק בתקווה שמתישהו בעתיד האינפלציה אכן תעלה.

לפעולות הבנק יש משמעויות הרסניות לכלכלה. התוכנית למעשה מונעת מהשוק לתפקד כשוק, כאשר חברות זוכות לביקושים לא בגלל הביצועים, אלא רק בגלל היותן חלק מהמדדים המובילים במדינה. בסיטואציה כזו, אין תמריץ לחברות להיות פרודקטיביות, שכן המחיר תלוי רק בפעולות הבנק המרכזי. בנוסף, הרס השוק החופשי למעשה מונע מהבנק את האפשרות למכור את אחזקותיו מבלי לגרום להתרסקות של השוק.

אך הטירוף המוניטרי לא נגמר ביפן, והוא עשוי להתפשט בתקופה הקרובה גם לסין. בניסיון לשפר את היחסים הכלכליים בין המדינות, הודיעו השבוע יפן וסין על ביצוע פעולות שיעודדו משקיעים מכל מדינה להשקיע במדינה האחרת. ע"פ הדיווחים האחרונים, ב-2 המדינות יושקו בתקופה הקרובה תעודות סל על המניות של המדינה השנייה, שיהיו פתוחות לגופים המוסדיים ולציבור הרחב.

בסיטואציה כזו, הבנק המרכזי ביפן צפוי להתחיל לווסת גם את שוק המניות הסיני: הבנק המרכזי יקנה תעודות סל בשוק הסיני מקרנות הפנסיה במדינה, ואלו ישקיעו את הכסף בתעודות החדשות על השוק הסיני - "קסם".

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    לרון 20/04/2019 21:51
    הגב לתגובה זו
    ירידות תבואנה אך לא עפ"י הזמנה."השוק" תמיד חכם מכולם ולכן אל תדאגו ירידות תבואנה בזמנן.
  • 4.
    לרון 20/04/2019 21:13
    הגב לתגובה זו
    בנקים מרכזיים לא הריצו בעבר ואינם מריצים גם היום שוקי מניות!?!?!?
  • 3.
    המום 19/04/2019 15:14
    הגב לתגובה זו
    נראה שאין לאף אחד בעולם הבנה בכלכלה מודרנית בעידן המגה מאקרו
  • 2.
    אחד שלא מבין 17/04/2019 20:04
    הגב לתגובה זו
    כל זה בשביל שהשווקים לא יפלו השתגענו!
  • 1.
    הימלר 17/04/2019 20:01
    הגב לתגובה זו
    וה יהודון שהעביר נשק טכנולוגיה מידע וסחר עם מדינה שטנית זו יועמד בפני כיתת יורים !זיג הייל
  • לך 18/04/2019 07:17
    הגב לתגובה זו
    יבדוק תראש המשוגע יאללה כדורים