עונת תשלומי המס בארה"ב התחילה ומצוקת הדולרים מחריפה
בעוד המדדים המובילים בוול סטריט נסחרים קרוב לרמות השיא, שוק המימון הבנקאי ממשיך להצביע על מצוקת נזילות, אירוע שהפד' יהיה חייב להתייחס אליו. מצוקת הנזילות החריפה בימים האחרונים ברקע לעונת תשלום המיסים בארה"ב, שצפויה להימשך עד לסוף החודש. הריצה לדולר מתחדשת הערב בתגובה.
רקע קצר
בעקבות המשבר הפיננסי של 2008 החל הפד' לקבוע את שערי הריבית בארה"ב באופן שונה. הגבול העליון של קרנות הפד' היה עד לחודשים האחרונים ריבית ה-IOER, כלומר הריבית שהפד' משלם לבנקים על הרזבות שהם מחזיקים בחשבונו. הפד' שומר על הגבול התחתון של קרנות הפד' ע"י ביצוע Reverse Repo Agreement (או בקיצור RRP). בפשטות, זוהי הריבית המשולמת לגופים (שאינם הבנקים הגדולים). בטווח הריביות הנ"ל נמצאת הריבית האפקטיבית בשוק (EFFR), שהיא למעשה מייצגת את הריבית בפועל בין הגופים הפיננסיים.
ב-2 העלאות הריבית האחרונות שביצע הפד', הבנק הרים את ריבית ה-RRP ב-0.25 נק' בסיס, ואת הריבית ה-IOER ב-0.2 נק' בסיס בלבד (בניגוד לכל העלאות הריבית הקודמות). הפד' טען בזמנו כי מדובר "בהתאמות חד פעמיות", אך רוב השחקנים בשווקים לא קיבלו את טענה זו, כאשר היה ברור שהכלכלה האמריקנית כבר החלה להאט.
בחודשים האחרונים הפער בין הריביות החל להיסגר, כאשר בחודש פברואר נסגר הפער בין הריביות לחלוטין ושני שיעורי הריבית נקבעו ברמה של 2.4%. ברקע להחלטת הריבית של הפד' בחודש שעבר ולקראת סוף הרבעון (התקופה שבה החברות מסדרות את המאזנים), הריבית האפקטיבית בשוק עלתה לראשונה מאז 2008 מעל לריבית ה-IOER, והגיעה לשיא של 2.43%.
ריבית ה-IOER מול הריבית ה-EFFR בשנים האחרונות
למרות שעברו כבר כמעט שלושה שבועות מאז שהרבעון נגמר, הריבית האפקטיבית בשוק המשיכה להיות גבוהה מריבית ה-IOER, ועמדה בתקופה האחרונה על 2.41%.
עונת הגשת דו"חות המס בארה"ב נמצאת בימים האחרונים בשיאה. קופת המזומנים של משרד האוצר האמריקני בשבוע האחרון עלתה מרמה של 225 מיליארד דולר לרמה של 356 מיליארד דולר. האפקט של עונת המס דומה כעת לצמצום כמותי (QT). כתוצאה מהמחסור בדולרים, ריבית ה-EFFR עלתה אמש לרמה של 2.42%, כלומר 2 נק' בסיס מעל ריבית ה-IOER.
הפער בין ריבית ה-EFFR לריבית ה-RRP (הגבול התחתון של קרנות הריבית של הפד') זינק כעת לרמה של 18 נק' בסיס. אם נבחן את השנתיים האחרונות, מדובר בסיטואציה בעייתית במיוחד עבור השווקים. הזינוק של הדולר בשווקים היום לא צריך להפתיע.
הפער בין ריבית ה-EFFR לריבית ה-RRP (הגבול התחתון של קרנות הריבית של הפד') והאירועים בשווקים
הפד' חייב להגיב בסיטואציה כזו, שכן הוא מתחיל לאבד שליטה על הריבית בארה"ב (למעשה שליטה על הריבית היא התפקיד העיקרי של הבנק). כפי שפירטנו בשבועות האחרונים, לפד' יש 3 אופציות: האופציה הראשונה היא הפסקה מוקדמת יותר של תהליך צמצום המאזן. האופציה השנייה היא הורדה של כלל הריביות בשוק והאופציה השלישית היא התערבות בשוק ה-REPO, ובמילים פשוטות פתיחה בתוכנית רכישות חדשה (QE).
ברקע לתהליך, נראה ששווה לשים לב לדברים אמרה אמש לורי קוגן, סגנית נשיא הפד' בניו יורק, שרומזת כי הבנק יצטרך לבצע QE נוספת. "הפדרל ריזרב עשוי להזדקק לרכוש יותר אגרות חוב ממשלתיות מאשר לפני המשבר הפיננסי ב-2008 ולבצע פעולות אחרות בשוק הכספים כדי לנהל את שוק הריביות בארה"ב. היקף הרכישות האלו צריך להיות גדול יותר מאשר הרכישות לפני המשבר, והן צריכות להתבצע בהדרגה", טענה לורן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.מה הקיקוש הזהברגרין יצחק 22/04/2019 17:45הגב לתגובה זו0 0אם זה נכון אז למה השקל רק מתחזק כלום לא משפיע מצוקת דולרים יצחקת אותיסגור
-
3.אופציה נוכנה בהרבההמטיף בשער 19/04/2019 15:45הגב לתגובה זו1 0להעלות את הרבית כדי שמרווח ישאר כפי שהיה בעב.סגור
-
2.כאילו שאף פעם לא שילמו מסים...יוני 18/04/2019 20:37הגב לתגובה זו8 0לא מבין מה מיוחד השנה.סגור
-
1.מעניין רק שהבורסה עולה.רק למעלה 18/04/2019 19:35הגב לתגובה זו5 2כל השאר הכתבות לא מעניינות אותיסגור