שלמה גרינברג
צילום: Bizportal
הטור של גרינברג

מדוע רוכשת שברון את אנדרקו ומה אפשר ללמוד מעסקת הענק?

שברון מצטרפת למועדון האוליגופול בתחום האנרגיה ומחזקת מעמדה מול המתחרות. העסקה זוכה לאמון אנליסטים בכירים. וגם, האם קראפט היינץ מתחילה לעניין משקיעים? 

בפעם התשיעית מאז תחילת 2009, שברו מדדי הנאסד"ק וה-S&P שיא כל הזמנים, מה ששוב מאפשר למשקיע הנבון ובהחלט לנביאי הזעם לצאת בכבוד (לפחות בחלק מהאחזקות), ולהמתין לתיקון שיגיע על מנת לחזור לשוק בהערכות טובות יותר. האחיתופלים יכולים לנצל המצב ולהישאר בחוץ עד ל"משבר נוסף נוסח 2008" שהם מבטיחים  מזה עשור. אני כותב זאת כי לא אגיב יותר על אזהרות האחיתופלים. מי שלא יודע לצאת בזמן גם לא יידע להיכנס בזמן.

שתי חברות הענק שברון וקראפט היינץ ריכזו עניין השבוע, ולאלו שמעוניינים להבין את וול סטריט מדובר במקרים מעניינים במיוחד.

מדוע רוכשת שברון את אנדרקו פטרוליום ומה המשמעות לשוק האנרגיה? עם סיום עסקת הרכישה בהיקף של 50 מיליארד דולר תהיה שברון (סימול:CVX) חברת הפקת עיבוד ושיווק הנפט-גז הציבורית השנייה בגודלה בארה"ב אחרי אקסון (סימול: XOM), והחמישית בגודלה בעולם אחרי אקסון, רויאל דאטש (סימול: RDS-A), בריטיש פטרוליום (סימול: BP) וטוטאל (סימול: TAT). החמישייה הזו "רודפת" אחרי שלושת הענקיות הממלכתיות אראמקו הסעודית שמתכננת הנפקת ענק ציבורית, ושתי הסיניות קבוצת Sinopec ו-China National Petroleum.

הנפט והגז מספקים כ-57% מהאנרגיה בעולם. לפי דו"ח מקנזי ירדו מקורות האנרגיה ממאובנים (fossil fuel), הנפט, הגז והפחם (שכרגע מספקים כ-85% מהאנרגיה לצד 11% שמספקים המים והאנרגיה הגרעינית כאשר כל האלטרנטיבות האחרות כ-4% בלבד) ל-50% מהאנרגיה עד 2035 כאשר האלטרנטיבות בעיקר ממים, גרעין, רוח ושמש, יספקו את 50% הנותרים.

המשקיע שאינו בקיא, יכול לשאול - מדוע משקיעה שברון כל כך הרבה כסף על מנת להגדיל חלקה בתחום שצמיחתו הולכת ויורדת ולא מנצלת את משאביה לצורך כניסה מסיבית לתחום האלטרנטיבות באמצעות רכישה של חברה סולרית או רוח? התשובה לכך היא, "הכל בעיני המתבונן". שברון, שידועה כחברה שמנוהלת מצוין ושבוחנת בדקדקנות מירבית כל מהלך שהיא עושה, החליטה כנראה שבשלב הנוכחי עדיפה השקעה בתחום העיסוק שלה, השקעה שתגדיל את נתח השוק שלה מאשר להיכנס לתחום שאינו מוכר לה.

לדעתנו זה צעד נכון ובמיוחד לאור העובדה שלאנדרקו (סימול: APC) יש כמה "נדוניות" מעניינות שהיא מביאה לחתונה המעניינת הזו. ארבע תרומות גדולות מביאה APC ל-CVX:

  1. הרכישה מחזקת מאוד את מעמדה של שברון באזור ה-Permian Basin בארה"ב העשיר בנפט, גז ואשלגן. האזור הזה נחשב כטוב ביותר להפקת מפצלי שמן, נפט וגז ושם יש ל-APC שטחים גדולים.
  2. העסקה למעשה מחזקת משמעותית את מעמדה של שברון בתחום שנקרא midstream space שהוא השלב האמצעי של תעשיית האנרגיה שכולל את עיבוד, אחסון, הובלה ושיווק הנפט, הגז הטבעי והגז הנוזלי. שברון פועלת כרגע בעיקר בשני השלבים האחרים של תעשיית האנרגיה, ה-Upstream space שהוא שלב ההפקה מהקרקע וה-Downstream שהוא השלב שבו מזקקים את הנפט הגולמי למוצרים כמו בנזין וכו'. 
  3. התרומה של APC בתחום הגלובלי משמעותית ביותר במיוחד באפריקה.
  4. לבסוף בא נושא הסינרגיות בדוחות הפיננסיים. שברון, על פי תחזיות, תחסוך למעלה משני מיליארד דולר כתוצאה מהמיזוג. נדוניה זו חשובה ביותר לשברון בתחרות שהולכת ומחריפה מול המתחרות ומול האלטרנטיבות. "שברון", מסביר האנליסט אנרגיה של מורגן סטנלי, "תוכל להתחרות במחירים שזה שיקבע את ההצלחה העסקית הכוללת".
מה אפשר ללמוד מעסקת הענק? עסקת CVX-APC "עוררה" את הפרשנים והאנליסטים למשחק של ניחושים בנושא "מי הבאה בתור". יש שורה ארוכה של חברות שממלאות "חסר" של הענקיות לאורך שרשרות הייצור. חברות מהסוג של EOG Resources (סימול: ​EOG), חברת Devon Energy (סימול: DVN), חברת Pioneer Natural Resources (סימול: PXD) וכמובן נובל אנרג'י (סימול: NBL), עלו כתוצאה מפרסום העסקה כי כולן מחזיקות זיכיונות ב-Permian Basin וכולן פועלות גלובלית.

משחק ניחושים זה יימשך כנראה בעתיד הנראה לעין וכדאי אולי למשקיע, שמוכן להקדיש זמן וללמוד את החברות הללו, לנסות ולזהות סינרגיה עם ענקיות הגז והנפט. איך עושים זאת? הולכים ל"מפרט השנתי" של החברה, ה-F-20 שנמצא באתר החברה תחת הכותרת "Investors" ומחפשים את מי החברה מזהה כמתחרים החשובים שלה.

למשל נובל אנרג'י, שמבחינת הפעילויות שלה מזכירה מאוד את APC (נמצאת בכל אותן פעילויות מעניינות) כותבת ב-F-20 שלה ל-2018 (עמוד 25 במפרט) שהמתחרות שלה הן כל ענקיות הנפט והגז כאשר אחת המתחרות הישירות שלה היא APC. מי שבדק את נובל יודע ודאי שמה שמציעה APC מציעה גם נובל ועוד קצת.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

למי שמעוניין להמר על הנושא ישנו הסל VanEck Vectors Unconventional Oil & Gas (סימול:FRAK) שמכיל 45 חברות נפט וגז (שנובל אחת מהן) שלדעת מנהלי הסל מועמדות לרכישה. הסל זינק לאחר הידיעה על שברון ב-14.6% כאשר מניית NBL עלתה ביותר מ-7%.

אבל הדבר הלא פחות חשוב שאפשר ללמוד מהעסקה הוא הכיוון שאליו דוחפת מהפכת הטכנולוגיה כשהיא מעצבת מחדש, משדרגת למעשה, את מבנה הסקטורים השונים. מהפכת הטכנולוגיה מקדמת בקצב הולך וגדל את האלטרנטיבות אבל באותה מידה מייעלת גם את תעשיית הנפט, הגז והפחם (שאגב ולהפתעתנו, השימוש בו בקוו עליה).

שברון מצטרפת למועדון האוליגופול של המאה ה-21 שברון, באמצעות הרכישה, הופכת לספק ורטיקלי של הפקה, הולכה ואחסון, עיבוד, שיווק וזיקוק של תעשיות הנפט והגז. המערכות הללו תהיינה יעילות יותר ומה שחשוב לא פחות "נקיות" יותר, ידידותיות יותר לסביבה, העלייה בתחום הפחם מצביעה על ההתפתחויות האקולוגיות. במילים אחרות שברון מצטרפת למועדון האוליגופול של המאה ה-21 בתחום אנרגיית המאובנים. הטענה היא שהרכישה הבאה תבוא מכיוונה של XOM. 

CVX היא מניית האנרגיה שאנחנו עוקבים אחריה מקרוב מזה שנים רבות, בגלל הניהול בעיקר. החברה, שסבלה מירידות חדות בהכנסות בשנת 2016 חזרה לעצמה בשנת 2018 אותה סיימה עם מכירות של 158.9 מיליארד דולר ורווח נקי של 14.8 מיליארד. הרווח למניה צפוי להיות 7.12 דולר השנה ו-8.32 בשנה הבאה כאשר הרבה תלוי במחיר הנפט ובהמשך ההתייעלות של החברה. הקונצנזוס חוזה שהמכירות והרווחיות ימשיכו מעלה עד 2025 אז יגיעו המכירות לכ-215 מיליארד עם רווח (לפני מס) של כ-46 מיליארד ותזרים חיובי שילך ויגדל.

החברה מחלקת דיבידנד נאה של 4.76 דולר למניה (כרגע תשואה של 3.86%). 4 אנליסטים בכירים הוציאו סקירות על CVX בשבועיים האחרונים, מורגן סטנלי, בנק אוף אמריקה, סיטיגרופ ו-Cowen. כולם ממליצים לקנות עם מחיר יעד מעל 140, במורגן אפילו  קבעו 150 דולר. מדוע? כי מכירים את ההיסטוריה של החברה, מאמינים שהמיזוג יעבור בקלות ויגרום לכל אותם התפתחויות חיוביות.

ארה"ב מובילה לתחרות מחירים עזה בתחום הנפט-גז עוד נקודה למחשבה בנושא ההשקעה באנרגיה "המסורתית" (נפט וגז בעיקר) ובכלל לגבי הכלכלה הגלובלית נוגעת להתפתחויות בתחום האנרגיה בארה"ב ולפעילות של הנשיא טראמפ בהתאם. ארה"ב של 2019 היא עצמאית לחלוטין בתחום האנרגיה, הופכת במהירות ליצואן מוביל גלובלית ואינה זקוקה יותר למזרח התיכון או כל מקור אנרגיה אחר.

מצד אחד מדובר בעצמה פוליטית גדולה (במיוחד מול סין ורוסיה) אבל המשקיע לטווח הארוך צריך להבין שהפיכתה של ארה"ב לשחקן הגלובלי המוביל בתחום הנפט, הגז והמוצרים הנגזרים (בנזין, כימיקאלים, פלסטיק וכו) תוביל בהכרח לשוק גלובלי חופשי של תחרות מחירים עזה. לצד ההשפעה הטכנולוגית אנו סבורים שבטווח הארוך המחירים ימשיכו לרדת מהר מכפי שמעריכים לבטח אם הצמיחה הגלובלית תואט בשלב מסוים. מחירי הנפט שכרגע בעלייה בגלל הצד הפוליטי של המשוואה יכולים להתהפך באותה מהירות כיוון שבבסיס יש עודפים. נא לקחת זאת בחשבון.

האם קראפט היינץ מתחילה לעניין משקיעים? קראפט היינץ (סימול:KHC) היא מה שקרוי Household name בארה"ב. חברה שבתודעת הצרכן האמריקאי אינה נופלת מחברות כמו פרוקטור אנד גמבל (סימול: PG), מקדונלד'ס (סימול: MCD), קוקה קולה (סימול: KO) ואפילו דיסני וולמארט. היא מייצרת ומשווקת מוצרי מזון ומשקאות נוסף על תבלינים, רטבים, מוצרי חלב ובשר, ארוחות מוכנות, מתוקים ומשקאות שונים.

המיונז היינץ הוא מותג גלובלי מוכר לכל אבל נקניקי אוסקר מאיירס, פילדלפיה קרים צ'יס או קפה מאקסוול ו-Cracker Barrel הם בני בית בכל משפחה אמריקאית. יש לחברה הזו, שהוקמה ב-1869, מערכת שיווק שאין שנייה לה ומרכזה בפיטסבורג ואנשים באים למרכז הענק לתיירות. אבל, יש לה בעיה גדולה. בשנתיים האחרונות איבדה כשני שליש מערכה בבורסה.

בדיוק כמו במקרים דומים אחרים, אם זו קוקה קולה בעבר, GE לאחרונה או AT&T בסוף המאה שעברה כך גם לקח למשקיעים זמן להבין שיש בעיה אמיתית שמקורה בניהול. אם תיקחו את החברות שהזכרנו ועוד כמה כאלו תגלו שבחברות ענק (לא רק אמריקאיות) שמצליחות לאורך שנים עולה, מפעם לפעם, בעיה ניהולית שמקורה בהתנגדות של מועצת המנהלים לרענון ההנהלה (כולל הדירקטורים עצמם).

חברת ענק יכולה להיכנס להתדרדרות של שנים (ראו GE, T או KO אפילו DIS כל אחת בזמנה) עד שבעלי המניות (שחלק גדול מהם יושב במניות עשרות בשנים) "מעזים" לדרוש החלפות, אפילו אם מדובר במשקיעים כמו וורן באפט או 3G Capital, בעלי המניות הגדולים בחברה שאינם ידועים כאנשים שמתביישים לשנות הנהלות.

אבל, כאשר באה החברה ומוחקת 15.4 מיליארד הפסדים, החברים המכובדים מתעוררים וזה, כאמור, תהליך שחוזר על עצמו עם כל חברה שהזכרנו והסיכוי שבעלי המניות התעוררו בזמן תלוי כמעט כולו במנכ"ל ומהיכן הגיע. לקח לקוקה קולה בזמנו (משבר הקוקה-קולה קלאסיק) כמעט עשור, ל-AT&T כעשור ול-GE יותר כדי להבין את גודל השבר ולהביא איש מתאים שאינו מתוך החברה "לתקן" המצב.

וורן באפט דוחף להחלפת המנכ"ל בשבוע שעבר מונה Miguel Patricio למנכ"ל היינץ. אין שום ספק שהדחיפה להחלפת המנכ"ל לאיש מבחוץ באה מוורן באפט ו-Jorge Paulo Lemann מ-3G, השניים שלמעשה יצרו את היינץ קראפט מהמיזוג בין שתי ענקיות המזון האמריקאיות.

על פניו לא יכלו למצוא מנכ"ל טוב יותר. האיש מגיע לאחר 20 שנה ב-Anheuser-Busch InBev (סימול: BUD), שם היה מנהל השיווק הגלובלי ולפני זה ניהל השיווק של פיליפ מוריס, קוקה קולה וג'ונסון אנד ג'ונסון. אם חיפשו איש שירים את מותגי היינץ, מצאו, לכן קפצה המניה כך ביום היוודע המנוי. 

לקנות KHC? מי שבודק לעומק ומבין את מעמד החברה וערך המותגים שלה לצד  מערכת השיווק בהחלט יתרשם מפוטנציאל הצירוף בין Patricio ל-KHC אבל זה לא יקרה ממחר בבוקר, "המנתח" רק נכנס לחדר הניתוח - כדאי להמתין לסיום. ספקולנטים ללא ספק יתקהלו ויש גיבוי מלא של באפט.

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

לעשרת הדיברות של וורן באפט  

תגובות לכתבה(45):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 14.
    זמנם של 02/05/2019 10:18
    הגב לתגובה זו
    כנראה חלף בשלב זה.
  • 13.
    מוקיר 28/04/2019 00:59
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה, מה דעתך על מדד זה? כמדומה לי שלאורך זמן הוא הכה את מדד הNASDAQ. יש לך הערות מיוחדות לגביו? תודה
  • כידוע איני "מתעסק" עם סין (ל"ת)
    שלמה גרינברג 28/04/2019 11:22
    הגב לתגובה זו
  • בירבורי בירבורים 28/04/2019 11:01
    הגב לתגובה זו
    תבצע השווה מהירה ב yahoo finance בין לדוגמה QQQ לתעודת סל כמו PGJ גם QQQ וגם הנאסדק מכים את המדד הזה בענק (חוץ מהתקופה של תחילת 2019 עד היום)
  • מה השאלה? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 28/04/2019 11:26
  • 12.
    שלמה היקר,אפשר סקירה על תעשיית הgraphite. מניות עם פוטנ (ל"ת)
    עוז 27/04/2019 13:40
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    ג'ורג' סורוס 25/04/2019 15:52
    הגב לתגובה זו
    הם קיבלו אתמול הצעה גבוהה יותר 76$
  • שלמה גרינברג 26/04/2019 09:07
    הגב לתגובה זו
    אם החברה המעודכן היה קורא את הכתבה הוא היה מגלה שזה בדיוק מה שצפיתי, שיתחיל גל רכישות גדול
  • 10.
    אריה 25/04/2019 15:14
    הגב לתגובה זו
    נוקיה שוב, יורדת ל52 נמוך סביב 5.2$מה יהיה ?
  • פאם 28/04/2019 10:07
    הגב לתגובה זו
    יחד עם העלאת דיבידנד. למה? כי החברה שפיתחה את הg5 יכולה להחזיק , ואני בטוח שהיא מחזיקה, עוד שפנים בכובע.
  • דוחות "לא טובים"??? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 26/04/2019 09:08
    הגב לתגובה זו
  • עובדה 28/04/2019 12:19
    שער 4$-5.5$ מזה שנים,זה לא מראה על הצלחה קולוסאלית.
  • 9.
    גיגי 25/04/2019 15:13
    הגב לתגובה זו
    חברה שחטפה חזק, לא בטוח שבצדק, אם מכיר אשמח לכמה מילים עליה
  • שלמה גרינברג 26/04/2019 09:13
    הגב לתגובה זו
    אתה מדבר על חברה קטנה מאוד בתחום, לא עוקב.
  • 8.
    ציון 25/04/2019 12:14
    הגב לתגובה זו
    צפון דקוטה ומונטנה ישנה חברת Northern Oil and Gas הסימבול שלה NOG מה דעתך עליה היא כבר שנתיים מביא תוצאות טובות עלייה במכירות הנפט וגז https://d1io3yog0oux5.cloudfront.net/_28dcccbe7ea0c38858f70d398f6e21ab/northernoil/db/640/5330/pdf/Northern+Oil+and+Gas+-+IPAA+%284-8-19%29+Final.pdf
  • שלמה גרינברג 26/04/2019 09:18
    הגב לתגובה זו
    נכון, התוצאות משתפרות והרבעון האחרון אפילו הפתיע לטובה. אני עוקב אחרי המובילות בתחום.
  • מכיר 28/04/2019 06:51
    החברה
  • ציון 27/04/2019 02:49
    הישתפר, דיי מתאים לכתבה שהבאת לנו,
  • פרעוש פיצפון 25/04/2019 15:40
    הגב לתגובה זו
    הוא כותב על חברות בשווי 225 מיליאר דולר (CVX) ו 35 מיליארד דולר APC ואתה מביא לנו חברות בדגודל של 1 מילחארד דולר שזה פרעוש פיצפון
  • ציון 25/04/2019 18:38
    צריך לקנות מניות בשווי שוק שכזה אם אתה רוצה לקנות שברון זה כמו לקנות אגח אני מקווה שתבין את המסר
  • 7.
    אלון 25/04/2019 08:11
    הגב לתגובה זו
    נשמח לכתבה עדכנית על פלדה תודה וחג שמח
  • הייתה כזו לא מזמן (ל"ת)
    שלמה גרינברג 26/04/2019 09:19
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    בוריס 25/04/2019 08:10
    הגב לתגובה זו
    לחכות לתיקון "פראי" ורק אז לקנות.חברה טובה הנהלה מצויינת.מחיר יקר מידיי
  • 5.
    גיל שוויד 25/04/2019 08:09
    הגב לתגובה זו
    שבעלים של חברה מוכר... זה סימן אזהרה.צק פוינט לפני ירידות
  • שלמה גרינברג 26/04/2019 09:20
    הגב לתגובה זו
    גייטס מוכר מזה 5 שנים ובוזוס מכר במהך 2018 (לא בגלל הגירושים) אז לשווייד אסור?
  • chkp 25/04/2019 15:45
    הגב לתגובה זו
    מה עם אייל ולדמן שבמשך שנים מימש מניות מלאנוקס ובסוף מכר את החברה בשווי מטורף - הוא בכלל פרייאר.
  • יושקו 26/04/2019 13:11
    אתה chkp משקיע קטן ומושתן אתה תידפק. לא גיל שוויד
  • 4.
    גיא 25/04/2019 08:07
    הגב לתגובה זו
    לא הזכרת אותה כיעד לרכישה, אשמח לדעת מדוע? והאם יש לך חוות דעת עליה
  • לרון 28/04/2019 06:54
    הגב לתגובה זו
    לא ימכור את החברה לעולם!
  • דגן 28/04/2019 10:09
    .
  • לא הזכרתי מועמדות רבות (ל"ת)
    שלמה גרינברג 26/04/2019 09:21
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    טסלה הולכת למקום לא טוב (ל"ת)
    טסלואיד 25/04/2019 07:46
    הגב לתגובה זו
  • פאם 28/04/2019 10:10
    הגב לתגובה זו
    וכשהסביבה תהיה בשלה הוא יביא אותה למקום מאוד טוב.
  • 2.
    גם בטבע לקח לדירקטוריון שנים להבין "היכן הוא חי"... (ל"ת)
    יוסי 24/04/2019 23:52
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    סימול BWAY 24/04/2019 16:55
    הגב לתגובה זו
    איזו בושה, איזה חוסר עניין. הונפקה ב 11 דולר. היום יום מסחר חמישי במניה ונסחרת במחיר של 11.01 דולר..... לחשוב על הררי מילים של קשקשני פורומים שכול כך חיכו להנפקה הזו.....