דיווח: הפד' שוקל לבצע תוכנית רכישות נוספת
זה נראה קצת אירוני. ביום שהמדדים המובילים בוול סטריט קובעים שיא כל הזמנים חדש, וזמן קצר לאחר שנתוני התמ"ג לרבעון הראשון הפתיעו בגדול, הקולות הקוראים לפד' להודיע על הורדת ריבית מתגברים. במקביל, מספר דיווחים מצביעים כי הפד' שוקל לבצע תוכנית רכישות חדשה. החלטת הריבית השבוע הופכה למעניינת במיוחד, כאשר הפד' צפוי לנסות לאזן בין 2 כוחות מנוגדים: הרצון למנוע התפרצות של בועת נכסים בשווקים מחד גיסא. מאידך גיסא, הרצון לשמור על המערכת הבנקאית יציבה.
בג'יי פי מורגן ובנורמה בנק העריכו בסופ"ש האחרון כי הורדת הריבית מצד הפד' קרובה מתמיד, כאשר בנורמה בנק מעריכים כי הפד' יודיע כבר השבוע על הורדת ריבית ה-IOER (הריבית שהבנק משלם לבנקים המסחריים על הרזרבות שהם מחזיקים בחשבונו), ובהמשך השנה הפד' יהיה חייב להוריד את הטווח הריביות (קרנות הפד' שעומדות היום על (2.5%-2.25%) ב-0.5 נק' בסיס. ברשת החדשות CNBC מדווחים הערב כי הפד' מחפש דרך לאפשר לבנקים להחליף אגרות חוב אמריקניות ברזרבות (במילים פשוטות: מדובר על תוכנית רכישות, שבו הפד' קונה את האג"ח מהבנקים ומזרים להם כסף).
כל האירועים האחרונים מגיעים כאשר שוקי המניות נמצאים בשיא, וכאשר המשק האמריקני נמצא בתעסוקה מלאה. במקביל, מדד התנאים הפיננסים בארה"ב של הפד' (Chicago Fed National Financial Conditions Index) נפל בעדכון האחרון שלו השבוע לרמה של 0.88- נק', והמשמעות היא שהתנאים הפיננסים הנוכחיים בארה"ב הם התנאים המקלים ביותר מאז 1994!
הורדת ריבית נוספת בתנאים הנוכחים נראית כמו שיגעון, ועשויה בקלות לנפח בועת נכסים בשווקים. עם זאת, כאשר מסתכלים על המערכת הפיננסית בעולם, נראה כי הפד' חייב להזרים כסף, ואחרת הוא מסתכן במשבר בנקאות.
כפי שדיווחנו בתקופה האחרונה ב-BIZPORTAL, שוקי הכסף ממשיכים לאותת על מצוקה חריפה. הריבית האפקטיבית בשוק (EFFR) עלתה לשיא של 2.44%, כ-4 נק' מעל ריבית ה-IOER (הריבית שהפד' משלם על הרזרבות של הבנקים המרכזיים. ריבית הבין בנקאית (OBFR) עלתה בימים האחרונים לרמה של 2.43%, וריבית ה-SOFR, אמצעי נוסף שיש לפד' לבדיקת הריביות בשוק, מצביעה כי עסקאות רבות נעשות ברמות גבוהות של עד 2.6%. במילים פשוטות: הפד' איבד שליטה על שוק הריביות בתקופה האחרונה.
למה הריביות מזנקות? בעיקר בגלל הדרישה של הבנקים לרזרבות. בעקבות המשבר של 2008 שריסק לחלוטין את המערכת הבנקאית, החליט הפד' כי הבנקים יצטרכו להחזיק רזרבות, בתקווה שהדבר ימנע התקפות ספקולטיביות עליהם. אחת הדרכים של הפד' להגדיל את הרזרבות הייתה השקה של מספר תוכניות רכישה במהלך העשור האחרון (רזרבות= התחייבויות שיש לפד' כלפי הבנקים). ב-2018 העריך הפד' כי הוא יכול לצמצם את מאזנו, ולמעשה להוריד את הרזרבות שהוא העניק לבנקים, ושהבנקים יסתדרו לבד. את התוצאות זוכרים בשווקים היטב: קריסה בשווקים המתעוררים בתחילת השנה, וקריסה בשוקי המניות ברבעון האחרון של 2018. הפד' הבין את טעותו בתחילת השנה הנוכחית, והוריד לגמרי את צפי העלאות הריבית לשנה הקרובה. כמו כן, הבנק הודיע כי תהליך צמצום המאזן יסתיים בספטמבר הקרוב (במקום "טייס אוטומטי", כפי שהיה בדצמבר).
הלחץ בשוק הריביות בתקופה האחרונה מוכיח כי הצפי לסיום בספטמבר עשוי רחוק מידי עבור בנקים מסוימים. בג'יי פי מורגן טענו בסופ"ש האחרון כי "השווקים מתקרבים במהירות לנק' שבה למספר בנקים יגמרו המזומנים". לנוכח כך, הסיכויים להקדמת הפסקת תהליך צמצום המאזן של הבנק גדולים במיוחד.
נזכיר כי במידה והפד' משאיר את תוכנית צמצום המאזן בקצב הנוכחי, עוד כ-170-160 מיליארד דולר צפויים לרדת מרזרבות הבנקים עד חודש ספטמבר, דבר שיקפיץ עוד יותר את הריביות בשוק וילחץ על הבנקים.
הצפי הנוכחי לרזרבות הבנקים בארה"ב: 1.2 טריליון דולר בסוף ספטמבר הקרוב
כאשר מבינים את נק' המבט של הפד', הדיווחים על הרחבה מוניטרית נוספת מתקבלים בהבנה. בהסתכלות קצת יותר ארוכה, הפד' יהיה חייב לחזור ולרכוש בשנה הקרובה נכסים מהבנקים, וזאת על מנת למנוע סכנה של קריסה של בנקים מסוימים. "הטפטופים" על כוונת הפד' לבצע QE נוספת, עשויים בסיטואציה הזו להפוך ל"מבול" של דיווחים בתקופה הקרובה.
יהיה מעניין לראות כיצד הפד' יוצר את האיזון בין הרצון לשמור על מערכת הבנקאות יציבה (שהיא "גדולה מידי בשביל ליפול", ומנגד לא לנפח את השווקים בצורה חסרת תקדים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.party like its 1999 (ל"ת)טלי 30/04/2019 10:19הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.QE נוסףעמי 30/04/2019 07:57הגב לתגובה זו0 0והדולר צוללסגור
-
3.שואל או שהוא כרגיל מכוון את הפדהאם גייפימורגן 29/04/2019 23:33הגב לתגובה זו1 0הם הקימו הפדסגור
-
2.שיקנו כמה שרוצים..אמכור להם עד שיתקע להם בגרון (ל"ת)שווה עשרות מליארדים 29/04/2019 23:19הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.הפד צריך לחזור לנורמליותמתבונן מהצד 29/04/2019 22:54הגב לתגובה זו0 0אסור לו להתערב - מי שנופל - דינו ליפוך. אסור לו להוריד את הריבית ואסור לו לקנות אגח ממשלה. מי שייעלם שייעלם.סגור