לא רק למען כדור הארץ: האם כדאי להשקיע באנרגיה מתחדשת?

אם בעבר השקעה באנרגיה מתחדשת הייתה נחלתם של אנשים שמאמינים בנושא מבחינות אידיאולוגיות, כיום נפגשים האינטרסים של כדור הארץ עם אלה של המשקיעים
 | 
telegram
(9)

אם בעבר השקעה באנרגיה מתחדשת נעשתה בעיקר מסיבות אתיות, הרי שירידת מחירי הציוד הפכה את הפקת האנרגיה ממקורות מתחדשים לתחרותית ביחס לקונבנציונלית וכדאית כלכלית גם ללא הסבסוד הממשלתי. 

לאחרונה צוין ברחבי העולם יום כדור הארץ שחל ב-22 באפריל מדי שנה. קשה לדמיין אך על פי הערכות של חברת בלומברג, השמש תהפוך למקור האנרגיה העיקרי בעולם כבר ב-2032, כאשר התחזית היא שב-2050, האנרגיה הסולארית תהווה 50% מכושר הייצור העולמי. לטובת זאת, ב-30 השנים הקרובות, יושקעו כ-8.4 טריליון דולר באמצעי ייצור המשתמשים באנרגיה סולארית ורוח. יש לא מעט סיבות לאופטימיות הזו כמו למשל העובדה שכבר כיום, כושר הייצור הסולארי מקדים באופן משמעותי את תחזיות האנליסטים.

כושר ייצור מותקן לפי טכנולוגיה:

התקנות של כושר ייצור סולארי בפועל מול הצפי:

מקור: בלומברג

כותרת ראשית

- כל הכותרות

איכות הסביבה היא כבר לא עניין השמור לפעילים אידיאליסטיים בלבד: כיום, קיים בשוק ההון מגוון רחב של חברות הפועלות לכל אורך שרשרת הערך של האנרגיה המתחדשת, ובהן יצרניות ציוד, קבלני הקמה ומתפעלים, יזמים ובעלים. החברות הללו, כל אחת בתחום הפעילות שלה, עשויות לאפשר למשקיעים ליהנות מהצמיחה בתחום.

על אף האימוץ המסיבי של אנרגיות מתחדשות, זהו תחום תחרותי מאוד, כאשר חלק ניכר מהשחקנים מתקשים לייצר רווחיות ולשמר את מעמדם בשוק. בכתבה זו נציין מהם הגורמים שלהערכתנו מניעים את ההשקעה באנרגיות מתחדשות, וכן נעלה על הפרק רעיונות השקעה ותחומים שלהערכתנו עשויים להיות פחות חשופים לשיבוש.

כדאיות כלכלית במקום סבסוד
בשנת 2011, בלימודי התואר הראשון, כתבתי תזה שעסקה בגורמים המשפיעים על השקעות באנרגיה מתחדשת. באותה תקופה, היא נחשבה לא משתלמת ביחס לטכנולוגיות קונבנציונליות. לא במפתיע, המחקר שלי העלה שסבסוד ממשלתי הוא הגורם העיקרי להשקעה באנרגיה מתחדשת. תשע שנים מאוחר יותר, עלות הייצור הממוצעת למגה-וואט מאנרגיה סולארית ורוח נמוכה מעלות הייצור של תחנת כוח המונעת בגז. כלומר, האנרגיה המתחדשת נהפכה לכלכלית וכדאית – מה שדוחף את הצמיחה בתחום.

עלות ייצור ממוצעת לא מסובסדת ממקורות אנרגיה עיקריים:

מקור: Lazard

הסיבה לעלייה בכדאיות הכלכלית של האנרגיה המתחדשת היא הירידה הדרמטית והמתמשכת בעלויות הציוד. מחירי מודולים סולאריים ירדו בכ-80% בעשור האחרון, בזכות שיפורים טכנולוגיים, יתרונות לגודל ושיפור ביכולות ייצור. מחירי טורבינות הרוח ירדו בכשליש מאז 2010, תוך שיפור משמעותי בניצולת.

בנוסף, הממשלות מעודדות מעבר לאנרגיה מתחדשת, בדגש על תאגידי ענק – הנדרשים לעבור לייצור המתבסס ב-100% על אנרגיה זו, כך שהטכנולוגיות החדשות נהנות מאימוץ בקנה מידה נרחב. יוזמת RE100, שגרמה לחברות המובילות בעולם להציב יעד של מעבר לצריכת חשמל מאנרגיה מתחדשת בלבד עד 2050, היא דוגמה מובהקת לכך.

במיזם זה ניתן למצוא תאגידי ענק מכל התחומים והמדינות: חברות טכנולוגיה כמו גוגל ופייסבוק, יצרניות משקאות כמו קוקה-קולה וקרלסברג, מוסדות פיננסיים כמו גולדמן זאקס וג'יי.פי. מורגן ויצרניות רכב כמו GM ו-TATA. ממשלות שבעבר סיפקו תמריצים משמעותיים לטובת מתקני אנרגיה ירוקה באמצעות תעריף קבוע לעשרות שנים או הטבות מס משמעותיות, עשו צעד לאחור, וכעת הן מספקות יעדי כושר ייצור כלליים.

רעיונות השקעה לצד אתגרים
למרות האימוץ המסיבי של האנרגיה המתחדשת, זהו כאמור תחום תחרותי מאוד, כאשר חלק ניכר מהשחקנים מתקשים לייצר רווחיות ולשמר את מעמדם בשוק. מדד ה-NEX, המרכז כ-100 חברות מהתחום, רשם בעשור האחרון תשואה של כ-11% בלבד, מול תשואה של כ-300% במדד S&P. מדוע? ההסבר פשוט: כפי שניתן לראות בגרף הבא, קיימת שחיקת מחירים דרמטית ומתמדת, המאתגרת גם את השחקנים הגדולים והמובילים -  שנדרשים להוריד את עלויות הייצור באותו קצב.

עלויות הקמה של מתקן סולארי לוואט, בדולר:

מקור: בלומברג

עם זאת, אנו סבורים שניתן למצוא חברות ייחודיות מבחינת טכנולוגיה או מיקום בשרשרת הערך. אנו נוטים יותר להשקיע בחברות שעוסקות בייזום והן גם הבעלים של המתקנים, ופחות ביצרני ציוד, קבלי הקמה ומתפעלים. אמנם קיימת שחיקה גם בתשואות על ההון של שחקני הייזום והבעלים, אך הקצב שלה איטי באופן משמעותי בהשוואה לשחיקה שחווים השחקנים האחרים בתחום.

חשיפה ליזמים ובעלים של המתקנים עשויה לאפשר למשקיעים ליהנות מתזרים יציב וצומח לאורך שנים. מאחר שהמתקנים הם כלכליים גם ללא סבסוד ממשלתי, הסיכון של ירידה בתעריפים נמוך יותר כיום משמעותית בהשוואה לעבר.

בבורסה הישראלית נסחרות להערכתנו כמה חברות מצוינות העוסקות בייזום והן הבעלים של מתקנים לייצור אנרגיה מתחדשת. כך למשל, חברות כמו אנלייט ואנרג'יקס, שלפי התחזיות שלהן צפויות להציג צמיחה של כ-50% בתזרים המזומנים שלהן (FFO) ב-2019, נהנות מהמגמות שציינו והן בעלות יכולות ייזום מרשימות.

בשורה התחתונה: משתלם להיות ירוק
לסיכום, אם בעבר השקעה באנרגיה מתחדשת הייתה נחלתם של אנשים שמאמינים בנושא מבחינות אידיאולוגיות, כיום נפגשים האינטרסים של כדור הארץ עם אלה של המשקיעים: השקעה בחברות של אנרגיה מתחדשת עשויה לאפשר למשקיעים לממש שתי מטרות במחיר אחד – גם אפשרות לתשואה נאה ככל שהמגמות ימשיכו לתמוך בסקטור, וגם השתתפות במאמץ העולמי לשמירה על כוכב הלכת שלנו.    


הכותב הוא אנליסט ומנהל השקעות במור בית השקעות

** אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה. אין בתשואות העבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    "ירוק" כדאי?
    לרון 24/05/2019 05:00
    הגב לתגובה זו
    0 1
    ממש לא,ראו את ההבדל בתשואה לאורך השנים בין אלטשולר הקרן הירוקה וקרן סופה מניות!
    סגור
  • 6.
    עדיף להשקיע בתעודת הסל XLU וליהנות על הדרך מדיבידנד.
    רז 19/05/2019 16:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    .
    סגור
  • 5.
    הבעיה שאין שמש בלילה ובחורף ברוב המדינות ולכן הגז מלך (ל"ת)
    תלקר 17/05/2019 14:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    בר
    ברבר 17/05/2019 11:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הנה נכון שעלולות היצור ירדו אבל גם מחיר קילוואט יצור ירד משמעותית..ולכן הכל סיפורים....
    סגור
  • 3.
    לא יודע...עדיין נראה לי שתשובה עם הגז עושה יותר כסף מכו (ל"ת)
    משה 16/05/2019 20:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • על חשבונינו
    י 19/05/2019 16:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כמו האחים עופר שמרעילים את חיפה ושודדים את ים המלח. מדינת ישראל הפסיקה להשקיע באנרגיה ירוקה בגלל הטיקונים והמלך (ביבי) וזו תהיה בכיה לדורות
    סגור
  • שכחת לציין
    לרון 24/05/2019 04:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יושבים בכיף בחו"ל!
    סגור
  • 2.
    אנרגיקס
    זיו 16/05/2019 10:19
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ביצועים מעולים עם פרוייקטים מצליחים בארה"ב ופולין.
    סגור
  • 1.
    אנרגית רוח
    ליאור 16/05/2019 10:06
    הגב לתגובה זו
    3 0
    עלויות הייצור לפי הגרף מהנמוכות שקיימות , עם צמיחה מדהימה בעיקר בחו"ל.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות