האפל של תעשיית החלל: אלון מאסק סולל את הדרך להמראה
ככל שחברת SpaceX של מאסק מתקדמת כך גם גוברת ההתלהבות מתעשיית החלל בוול סטריט. התחרות מתלהטת וכסף פרטי נלחם להיכנס לפרויקטים - איך משקיעים?
תעשיית החלל הופכת למנוע צמיחה כלכלי גלובלי. התעשייה התחילה במהלך מלחמת העולם השנייה מהטילים והרקטות. בשנות ה-60 קיבלה עידוד מתכנית הנשיא קנדי להגיע לחלל ולירח. בשנת 1982 פרש הנשיא רייגן את תכנית מלחמת הכוכבים שלו שלמעשה הייתה המאיץ לקריסת ברית המועצות ועדיין לא פרצה התעשייה לכלכלה העסקית/ אזרחית.
וול סטריט החלה להתלהב מהתעשייה בתקופת הבועה, מנית גילת (סימול: GILT) הגיעה אז לחלל בעצמה, לפני הלוויינים, ונסחרה, בערכים של היום, לפי 3500 דולר (8.5 היום). ב-2007 יצאה ה-OECD עם ספר בשם The Space Economy at a Glance 2007, שם נכתב כך: "אפליקציות החלל הופכות ובמהירות לחלק חשוב מחיי היום-יום מחיזוי האקלים וניהול אסונות טבע דרך פיקוח על התנועה בכבישים ועד לתקשורת. טכנולוגיות הלוויינים משנות את העולם. התעשייה עדיין קטנה יחסית לסקטורים אחרים אבל ההתקדמות הטכנולוגית והחשיבות האסטרטגית יהפכו בקרוב את התעשייה הזו לאחד ממנועי הצמיחה המובילים בכלכלה הגלובלית". זה לא קרה "בקרוב" כל כך אבל זה מתחיל.
האפל של תעשיית החלל היא חברת SpaceX של אלון מאסק
התעשייה שגלגלה ב-2007 פחות מ-200 מיליארד דולר הגיעה ב-2018 ל-350 מיליארד ולפי הערכות של מורגן סטנלי מסוף 2017, בעשור הקרוב, קח ותן 5 שנים, היא תגיע ל-1.1 טריליון. מאז יצאו גולדמן זאקס ומריל לינץ בהערכות מעודכנות יותר של 2 טריליון ו-2.7 טריליון בהתאמה, ואלו כבר הערכות של "מנוע צמיחה כלכלי רציני".
בהקשר זה יש לציין את אלון מאסק, ג'ף בזוס וריצ'ארד ברונסון, במיוחד הראשון וחברת SpaceX שהקים ב-2001. "האפל של תעשיית החלל" היא חברת SpaceX של אלון מאסק שבשבוע שעבר גייסה 500 מיליון דולרים ובהערכה של כ-30 מיליארד דולרים. זו הערכה הגדולה פי 4 כמעט מההערכה לפיה השקיעו גוגל וקרנות פידליטי מיליארד דולר בחברה לפני 4 שנים או פי 23 מההערכה בה גויסו 875 מיליון דולרים ממשקיעים פרטיים בפברואר 2012. הגיוס נועד להמשך הפיתוח וההפעלה של אינטרנט מהיר ובמחיר כלכלי לכל דורש בכל רחבי העולם ושיסופק מלוויינים בחלל. זה שלב נוסף בהתקדמות התכנית האסטרטגית של SpaceX. משקיעים פרטיים מוכנים היום לשלם הערכות גבוהות לפרויקטים של התעשייה כי פוטנציאל הרווח התקרב משמעותית.
לפי ה-Federal Communications Commission (בקיצור, FCC), ל-44% מאוכלוסיית העולם אין גישה לאינטרנט בכלל - מדובר בכ-3 מיליארד בני אדם (גם ל-8% מאוכלוסיית ארה"ב). כבר ב-2001 "הריח" מאסק את הפוטנציאל שקשור בחיבור תושבי העולם לאינפורמציה ולכן ייסד אז את חברת Space Exploration Technologies (ובקיצור, SpaceX) וקבע מטרות שאז נראו לא פחות מסיפורי ז'ול ווארן, ליישב את מאדים למשל.
מאסק הבין שמהפכת הטכנולוגיה נותנת הכלים הדרושים לעשות זאת ולכן ויתר על תכניתו לרכוש טילים משומשים מאימפריית הרשע (בריה"מ) המתפרקת ובעזרת ניצול נכון של הטכנולוגיה בנה טילים בתוך החברה ובעלות שהגיעה לכ-20% מהמחיר שהרוסים ביקשו. לפני כארבע שנים הגיע מאסק למסקנה שההתקדמות הטכנולוגית הגיעה לשלב שמאפשר "למלא את הביקוש הגלובלי העצום לאינפורמציה על קו רחב" והשקיע 100 מיליון דולרים מכיסו להקמת התשתית לפרויקט שיוליך לכך, הסטרלינג.
המשימה הראשונה הייתה בניה והפעלה של מערכת שילוח רב שימושית (rapid reusability of space launch vehicles) שלמעשה תוזיל את כל נושא הפעילות בחלל למחיר כלכלי ועשה זאת תוך עשור. ב-2015 שילח טיל לחלל והחזירו אותו בנחיתה רכה לארץ ומאז שולחו כך 28 פלטפורמות. מאסק ממשיך להתקדם לכיוון המושבות במאדים (הוא בונה חלליות גדולות באוסטרליה כרגע), מריץ את ה"החברה המשעממת" (The Boring Company), את ה-Hyperloop, את המפעל הענק לבטריות ועוד (שעליהם מומלץ מאוד לעיין בויקיפדיה).
חלום החיבוריות של מאסק ממריא
בדרכו למאדים מצליח האיש הזה להגשים את חלום החיבור בפס רחב ברחבי העולם, וכיוון שהיום מדובר רק בשאלה של זמן, באים מומחים ואנליסטים וטוענים שתעשיית החלל תהפוך, "תוך 10-20 שנה" לתעשיית ענק, "למנוע צמיחה מוביל של הכלכלה הגלובלית". אם כך, אז למה לחפש השקעות היום? אחד, כי ב-2015 דיברו על "40-50 שנה". שתיים, כי התחרות מתחילה להתלהט. שלישית, כי כסף פרטי גדול נלחם ממש להיכנס לפרויקטים השונים. רביעית, כי היקף ההכנסות הפוטנציאליות עולה גיאומטרית.
בתחילת 2015 התחיל מאסק ליישם את פרויקט הסטרלינג, מערכת תקשורת לוויינית חדשנית להעברת אינפורמציה בפס רחב ובעלות נמוכה (ראו כאן). מאסק, שרואה את הפרויקט כצעד קטן בדרך להקמת התיישבויות בכוכב מאדים טוען שהפרויקט יממן את ההתקדמות לשם).
ביום שישי האחרון הצליחה חברת SpaceX לשלח רקטה שפיתחה מסוג פלקון 9 (רקטה "משומשת" למעשה שכבר שולחה וחזרה לכדור הארץ ללא פגע) שבאמתחתה 60 לוויינים, כל אחד במשקל 227 ק"ג. הרקטה עלתה לחלל, ביצעה כל המשימות ונחתה בחזרה על כדור הארץ ללא פגע, לשימוש חוזר.
זה השילוח הראשון במסגרת שילוחים נוספים שמטרתם לפזר בחלל 12,000 לוויינים זעירים נמוכי מסלול כאלו ש-SpaceX תשלח. אלו ישוטו בגובה שבין 498 ל-1194 ק"מ מעל כדור הארץ (בהשוואה ללוויינים הגיאוסינכרוניים, geosynchronous, שנעים באותה מהירות וכיוון של כדור הארץ בגובה של 35-36,000 ק"מ). הפרש הגובה פותר למעשה את בעיית הפיגור בהעברת נתוני פס רחב מהגבהים הנוכחיים. הפרויקט מתקדם מהר בהרבה משצפו.
מימון הפרויקט נעשה דרך SpaceX שעד כה גייסה כ-3.5 מיליארד דולרים כאשר הגיוס האחרון, 500 מיליון דולרים, נעשה כאמור בסוף השבוע שעבר. הכסף הגיע רק מהשוק הפרטי. אלון מאסק, שהשקיע את 200 מיליון הדולרים הראשונים מכיסו (כפי שעשה בטסלה), מחזיק ב-54% מהחברה. כ-20-30% מחזיקים כ-7,000 עובדי החברה, שרובם משתתפים בכל סיבובי ההשקעות עד כה. הירידה הדרסטית בעלויות התפעול של המערכת מצביעה על כך שהעלות לצרכן תהיה קטנה בהרבה ממה שחשבו עד לפני זמן קצר. בין הגופים שהשקיעו בחברה תמצאו את גוגל וקרנות פידליטי (שניהם ביחד למעלה ממיליארד).
ההתלהבות מתעשיית החלל בוול סטריט מתגברת
ככל ש-SpaceX מתקדמת כך גם עולה ההתלהבות מתעשיית החלל בוול סטריט. על פי הערכות שונות יהיה הרווח (שימו לב, "הרווח", לא ההכנסה) השנתי שצופים המומחים לפרויקט Starlink לבדו (מהרגע שתתחיל לפעול ולשווק) "בין 30 ל-50 מיליארד דולרים". הפרויקט משך ומושך יזמים חדשים לתחום כאשר המתחרים הגדולים כרגע הם חברת Blue Origin שהקים ג'ף בזוס, מייסדה ומנהלה של אמאזון וחברת OneWeb של המיליארדר הבריטי Richard Branson.
נציין רק שב-2015 הגיב Roger Rusch, אחד המומחים המובילים בעולם בתחום הטלקומוניקציה, תקשורת חלליות, הנדסת חלל ועוד, על תוכנית הסטרלינג בזלזול, "אין זה סביר שאפשר לייצר עסק רווחי מפלטפורמה כמו הסטרלינג". בתחילת 2018 הודלפו מסמכים פנימיים של SpaceX שהראו שהחברה צופה שב 2025 צפויות הכנסות של למעלה מ-30 מיליארד רק מהסטרלינג וזה לצד הכנסות של למעלה מ-5 מיליארד מהשימוש בפלטפורמת השילוח שלהם.
האופטימיות שהלכה וגדלה בנושא תעשיית החלל הביאה את בנק השקעות מורגן סטנלי לבדוק מחדש, בסוף 2017, את "התעשייה המנמנמת" ולשם כך הרכיבו צוות מיוחד לבדיקה וטיפול בנושא. בראש הצוות עומד האנליסט אדם ג'ונאס, אנליסט רכב במקור שקנה לעצמו שם כאשר, ב-2012 יצא בהמלצה חמה על מניית TSLA כשזו נסחרה בין 25 ל-30 דולר וקבע שתוך שנה תעבור 70 ותמשיך מעלה. כן, זה אותו אנליסט שלפני כשבועיים נתן מחיר יעד של 10 דולר ל TSLA.
ג'ונאס, שבמהלך הבדיקה של טסלה הגיע, דרך מאסק, ל-SpaceX, נכנס במרץ לבדיקת תעשיית החלל וחגיע למסקנה שהתעשייה מייצגת פוטנציאל עסקי עצום שהולך ומתקרב עם ההתקדמות הטכנולוגית. "רק הקטע של הקישוריות הגלובלית לפס רחב", הוא טוען, "זו נישה של 400 מיליארד דולרים" וזאת בתעשייה שב-2018 גלגלה כולה כ-350 מיליארד. האיש טוען שהתעשייה יותר משתשלש עצמה בעשרים השנים הבאות ובחר ב-20 החברות שהכי ייהנו מכך (להרחבה קראו כאן).
מאז יצא המחקר שלו, הקימו גולדמן זאקס ומריל לינץ גם הן את יחידות המעקב שלהן עם התחזיות שהוזכרו בתחילת המאמר. הטענה היא שהביקוש הגואה ללווינים קטנים (nano-satellites, מהסוג "שפיזרה" SpaceX) ולמערכות לשיגור והחזרת רכבי חלל (re-usable launch vehicle systems מהסוג של (SpaceX יביא להשקעות מסיביות וממלכתיות שכבר כעת מבוצעות בראשות בארה"ב, רוסיה, סין והאיחוד האירופי.
תחומי חלל נוספים מתחילים להתעורר
עד עתה דיברנו על סגמנט אחד של התעשייה, מערכות תקשורת לוויניות חדשניות להעברת אינפורמציה בפס רחב ובעלות נמוכה מהחלל. במהלך 2018 הושקעו 2.8 מיליארד דולרים בחברות פרטיות שעיסוקו בפלטפורמות שילוח ובלווינים. אבל ההתקדמות המסיבית כאן, במיוחד בנושא הירידה בעלויות גרמה גם לתחומי חלל נוספים להתעורר.
נאס"א למשל הוציאה מכרז בתחילת השנה לבחירת 9 חברות שתתחרנה על מענק של 2.6 מיליארד בעבור, "פתוח טכנולוגיות להגעה וחקירת הירח". התנאי להשתתפות במכרז? להוכיח לנאס"א שעד סוף 2021 יכולה המועמדת להגיע, לבצע פעילות שתידרש ולחזור מהירח הכל בכוחות עצמה. "הרעיון", אמר מנהל נאס"א Jim Bridenstine, "בא מ-SpaceX ומ Blue Origin".
לפי הצו הנשיאותי של הנשיא טראמפ, ה-Space Policy Directive 1, שנחתם בסוף 2017, "הירח יהפוך לבסיס שישמש לטיסות עתידיות למאדים ואולי יום אחד לעולמות שמעבר". כל זה לפני תכניתו האחרת של הנשיא טראמפ לקדם הקמת זרוע צבאית חדשה, U.S. Space Force (המשך חלומו של הנשיא רייגן) שבשבוע שעבר אושרה בסנאט ושגם היא תתרום לגיאות בתעשייה ולקידום טכנולוגיות חדשניות. כדאי שתקדישו כמה דקות לקרוא כאן על חברת Hypergiant Industries שלשם כך הוקמה.
איך משקיעים?
החברות שהזכרנו כפעילות ברישות החלל כולן פרטיות ואינן זמינות להשקעת בודדים. באפריל השנה הונפק הסל UFO במטרה לתת למשקיעים "תעודת השתתפות בכלכלת החלל שפורצת". הסל כולל 30 חברות ציבוריות שכלולות במדד ה-S-Network Space Index. המדד עצמו כולל אמנם את כל החברות בתעשיית החלל, הבטחונית והאזרחית אבל הסל כולל רק את החברות מהמדד "שחיות מכלכלת החלל האזרחית" כך שהגדולות, כמו לוקהיד או בואינג, חסרות.
קטגוריית תעשיות החלל והגנה מציעה מספר סלים שהגדול שבהם הוא ה-ITA שכולל את 36 החברות המובילות. הסל מניב כמו ה-SPY או ה-XLK. השקעה כאן היא רק לטווח ארוך וכדאי לערבב מעט מ-UFO עם יותר מ-ITA.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
24.הנפט היורדלרון 06/06/2019 12:29הגב לתגובה זו0 0עוד הוכחה למיתון המתעצם ומוכחש תדיר!סגור
-
23.טאואר תשואה אפס מתחילת השנהtsem 04/06/2019 09:20הגב לתגובה זו1 0תשואה דולרית אפס מתחילת השנה - שזה פחות מהדיבידנד השנתי של 1.1 אחוז שמחלקת soxx (תשואה מתחילת השנה 13 אחוז).סגור
-
22.שאלה לשלמה על אלון מאסקאבי 03/06/2019 16:05הגב לתגובה זו0 0האיש (שמצטיין בחזון ובגיוס משקיעים) לא אמין במיוחד כמנהל. ר' כל הפספוסים עם טסלה. האם זה עלול לפגוע בחברות שלו?סגור
-
"לא אמין במיוחד כמנהל"?שלמה גרינברג 04/06/2019 11:13הגב לתגובה זו1 1כמה מנהלים שאתה מכיר יצרו 11 נישות תעשייתיות חדשות לחלוטין ואת כולן הביאו להערכה של מיליארדים? הוא רחוק מלפספס בטסלהסגור
-
21.אחלה כתבה. תודה שלמה (ל"ת)סופר 03/06/2019 09:02הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
20.השקעה בחלל תתמתןלרון 03/06/2019 07:54הגב לתגובה זו0 0עם המיתון המתגבר!סגור
-
נכון .. כמו כל יתר התחומים. מיתון זה מיתון (ל"ת)guy 03/06/2019 09:00הגב לתגובה זו0 0סגור
-
19.תעודת סל מיםירדן 02/06/2019 16:23הגב לתגובה זו0 0שלמה תודה על הכתבה.לפני כשלוש שנים עשית כתבה על מים וכמה זה נדרש ושהפער בין הביקוש להיצע מתרחב. האם לדעתך זהו עדיין המצב וצפוי להיות כך גם בשנים שלפנינו ? תודהסגור
-
בסהכ אתה מחפש "קונץ פטנט"אין קונץ פטנט 03/06/2019 09:47הגב לתגובה זו0 0כול פעם שמתפרסמת כתבה על הסקטור "אפשר להתעלף" מהפוטנציאל - וכולנו חושבים שמצאנו פטנט שיהיה יחסית חסין לתנודות השוק - אבל במציאות - בגרפים - כמו שאומרים זה לא עובד וכשבאות ירידות הכול יורד. הכי גרוע זה לקנות את תעודות הסל - כי הם מחזיקות הכול מהכול.סגור
-
המצב הולך ומחמיר (ל"ת)שלמה גרינברג 03/06/2019 09:22הגב לתגובה זו2 0סגור
-
הוא לא הולך..הוא רץ..הוא טס..אלון מאסק מעורב בחיפוש....היי הופ יצאנו לדרך 03/06/2019 18:07הגב לתגובה זו2 0שיאי מהירות!!!סגור
-
היהפוך כושי עורו ונמר חברבורותיו?? (ל"ת)היי הופ יצאנו לדרך 03/06/2019 18:05הגב לתגובה זו3 0סגור
-
18.בגילי המופלג אינני מבין כבר את הברדקלרון 02/06/2019 08:59הגב לתגובה זו0 1זה מנפיק מטבע וירטואלי ללא פיקוח,זה שולח רחפנים,זה שולח טילים,זה שולח חלליות והכל ללא פיקוח ובברדק מוחלט כשכל עיתונאי הפך להיות "פרשן" ועוד ועוד....הסבר??? מישהו????סגור
-
ההסבר הוא : העולם שייך לצעירים. שחרר (ל"ת)גרישה 02/06/2019 12:34הגב לתגובה זו0 1סגור
-
ממש צעיריםלרון 02/06/2019 21:16הגב לתגובה זו0 0מאסק 47 ג'ק מא 54 בזוס 55 הכל יחסי!סגור
-
קאק דילה ביז'ו? איזה שחרר ? הוא צעיר חכם בן 75! >>>>>>לגרישה בלאט 02/06/2019 16:31הגב לתגובה זו2 0מאלצ'יק פוחז.סגור
-
17.גילתחיים 01/06/2019 14:01הגב לתגובה זו0 0מה דעתך היום על גילת לויינים. הם הם עדיין רלוונטים ?סגור
-
בהחלט רלוונטיםשלמה גרינברג 02/06/2019 13:49הגב לתגובה זו2 0לפי הפרזנטציה האחרונה של גילת הם עובדים מול אחת מהחברות הפרטיות שהזכרתי בכתבה (הם לא מציינים איזו מהן). אני מניח שהטכנולוגיות שאגרה החברה שהיא מהוותיקות בתחום יעזרו לה. בתחום ה 5G למשל שמהווה תחרות מול לוויני החלל כיוון שקל יותר לספקו מהארץ גילת מאוד מתקדמת באספקת 5G מהחלל ועוד כול מיני דברים, הכול תלוי בהנהלה לדעתי.סגור
-
16.תזכרו שהמלצות שאתם לא משלמים בעבורן שוות 0 במקרה הטוב (ל"ת)מייק 01/06/2019 12:50הגב לתגובה זו5 17סגור
-
מסכים במאת האחוזים (ל"ת)שלמה גרינברג 02/06/2019 13:17הגב לתגובה זו5 0סגור
-
ובמקרה הרע. מה הן שוות? והאם:....למייק 01/06/2019 21:53הגב לתגובה זו3 0אפשר לשלם בביטקווין או כסף סודני או תימני או פלסטיני?סגור
-
המשך עכשיו דווקא...איצ למייק 01/06/2019 21:19הגב לתגובה זו5 0אני משלם לעמותה של הכותב אגורה לכל עיסקת רווח של מליון דולר שאני עושה בזכותו...כך אני עוקף את האמירה האווילית והמטופשת שלך. רק שים לב..כאן אני משלם ובאוויר האיכותי משלמים לי.סגור
-
איצ שכחתלרון 02/06/2019 21:19הגב לתגובה זו0 0הכותב תמיד מדגיש שאינו ממליץ.סגור
-
גם המלצות שאתם כן משלמים עליהן (ל"ת)פומפיאו 01/06/2019 21:11הגב לתגובה זו2 0סגור
-
דבר ראשון זיכרו ולא תזכרו! דבר נוסף:>>>>>>>איצ למייק 01/06/2019 21:04הגב לתגובה זו4 0על האוויר שאתה נושם אינך משלם דבר והוא מספק לך אפשרות לחיות. אני מקבל אגורה על כל 100 קוב אוויר איכותי מועשר שאני מקבל ונהנה ממנו. לגבי המלצות אמשיך מחר.סגור
-
תלוי איפהלרון 02/06/2019 21:21הגב לתגובה זו0 0בחיפה למשל אתה משלם גם משלם על האוויר ה"חינמי"!סגור
-
צודק !! לא רק בחיפה . (ל"ת)טיטי 03/06/2019 09:01הגב לתגובה זו0 0סגור
-
15.תודה רבה מר גרינברגליברמן 01/06/2019 12:20הגב לתגובה זו0 0האם כדאי לנצל את התקופה הרגועה ולהגדיל למקסימום את האחזקות במניות?סגור
-
חכהלרון 02/06/2019 21:22הגב לתגובה זו0 0לנובמבר!התקופה אינה רגועה בעליל!סגור
-
תקופה רגועה? למקסימום? עכשיו אתה במינימום? (ל"ת)היי במבו 01/06/2019 21:54הגב לתגובה זו0 0סגור
-
14.אבק כוכבים טוב לראות לא נתן לשימוש ואחיזה (ל"ת)לילי 01/06/2019 11:21הגב לתגובה זו2 1סגור
-
13.כתבה מצויינת תודה רבה (ל"ת)תמר 31/05/2019 22:46הגב לתגובה זו4 0סגור
-
12.איך שלמה אוהבאורי 31/05/2019 17:41הגב לתגובה זו7 8לדבר על טכנולוגיות עתידניות.. ככ לא פרקטי ולא רלוונטיסגור
-
אורי לא חלה עלייך החובה לקרואגרשון 31/05/2019 22:42הגב לתגובה זו4 3ועדיף שלא תגיב פה תגובות מטופשות.סגור
-
והתגובה שלך ממש עינינית ושופעת חוכמה.מעניין 01/06/2019 12:13הגב לתגובה זו1 2.סגור
-
מה כאילו כל מי שמגיב פה צריך לעשות לייק?אורי 31/05/2019 23:10הגב לתגובה זו5 2וברצינות, תאמר לי בבקשה מה ככ חשוב בחלל שאין פה בכדור הארץ. אוקיי סבבה לווינים לפלאפונים, חוץ מזה מה עוד? חיים במאדים? מינרלים מהירח? זה הכל פנטזיות לא פרקטיות, בטח שלא לשנים הקרובות (טווח העשרים שלושים שנה), בטח לא למשקיע נבון.סגור
-
תגובה חכמה בעליללרון 02/06/2019 09:14הגב לתגובה זו2 0כל הכבוד!סגור
-
אז אל תשקיע. יש לך חזון של אפרוח ללא מוחזיו 01/06/2019 21:12הגב לתגובה זו1 2אז אל תשקיע בחלל ואותנו עזוב בשקט.סגור
-
זיו אני לא משקיע בזהאורי 02/06/2019 12:03הגב לתגובה זו2 0וחשוב לי לבטא את זה פה, זה ככ מפריע לך? בעיניי האנשים שמשקיעים בחלל זה חילונים פנטזיונרים שמגורים מרעיונות הוליוודיים..סגור
-
זה גם לפרטנר וסלקום לא רק פלא פון (ל"ת)אענה לך 01/06/2019 20:45הגב לתגובה זו2 0סגור
-
11.לשלמה גרינברג האם תכין כתבה שבוע הבא על סקטור הביומד כיאריק 31/05/2019 16:50הגב לתגובה זו2 0התחיל היום הכנס השנתי הגדול בשיקגו ASCOסגור
-
כתבתי אינספור כתבות על הסקטור (ל"ת)שלמה גרינברג 01/06/2019 14:16הגב לתגובה זו2 0סגור
-
10.טבעיובל 31/05/2019 16:30הגב לתגובה זו3 0שלום שלמה , לפניי ככשנה התייחסת לטבע והיית די אופטימי לעתיד החברה בניהולו של שולץ אשמח בקצרה לתובנותיך כיום בעקבות גל הפרסומים תתודה רבה!סגור
-
אכן, אבלשלמה גרינברג 01/06/2019 14:18הגב לתגובה זו2 0הנתונים שמתגלים כעת לא היו אז ידועים. אגב, אין זה משנה את האופטימיות שלי לגבי החברה בעתידסגור
-
"הנתונים לא היו ידועים"לרון 02/06/2019 09:17הגב לתגובה זו1 030שירדו ל 27 מיליארד "לא היו ידועים"???????סגור
-
נפל מ70$ ל8$ בקטנה. או 25.000 ל3200 בקטנה..בנתוני היום. (ל"ת)היי 02/06/2019 16:41הגב לתגובה זו1 0סגור
-
ובנוסף האם הדירקטוריוןליברמן 01/06/2019 12:22הגב לתגובה זו0 0הקודם שרכש חברות "קש" ב-כ 40 מיליארד דולר נושא באחריות?סגור
-
עוד תגובה חכמהלרון 02/06/2019 09:27הגב לתגובה זו0 0למצב לא תקין בעליל!פגעת שילמת!סגור
-
לפני כמה חודשים הוא גם צפה לטסלה עתיד ורודסוחר 31/05/2019 20:47הגב לתגובה זו7 1לא הבנת שמדובר בפנטזיונר?סגור
-
הייתי מתייחס אם היית קורא מה שכתבתי (ל"ת)שלמה גרינברג 01/06/2019 14:19הגב לתגובה זו2 2סגור
-
מספיק עםלרון 02/06/2019 09:28הגב לתגובה זו2 0"לא קראת "סגור
-
אבל מבחינה פילוסופית פילולוגית יש הבדל בין לא קראת>>>>>ללרון אתה צודק 02/06/2019 16:46הגב לתגובה זו2 2לבין אם היית קורא!! לידיעתך.סגור
-
עברית מתוקנת להלןלרון 03/06/2019 12:04הגב לתגובה זו0 0היות וההנחה שלא קרא אזי פילולוגית עברית נכונה "לו היית קורא" ולא "אם"!סגור
-
הוא פעם כתב של - GE יש עתיד ורוד. ..... (ל"ת)tal 01/06/2019 09:17הגב לתגובה זו1 0סגור
-
נכון כי אתה צודק בכל התחזיות שלך כולןאלון 31/05/2019 22:45הגב לתגובה זו3 3מותר ורצוי להיות חיובי ולחשוב טכנולוגית על העתיד בדיוק כפי ששלמה כותב.מי שעושה לפעמים גם טועה.הכי קל לשבת ולטקבק ליכלוך.העיקר שאתה קורא לעצמך סוחר.. חח סוחר שיני סוסים רקובות אוליסגור
-
9.טוויטראבנר 31/05/2019 14:04הגב לתגובה זו2 0מה דעתך על TWTR? נראה כאילו ערוצי התקשורת הישנים פינו את הבמה לרשת הטוויטר - העלאת מכסים / פיזור כנסת / מינוי יועצים משפטיים - הכל עולה לראשונה בטוויטר, האם שווא לנצל את תקופת הבחירות הקרובה (גם בארה"ב וגם בשאר העולם) על מנת לפתוח פוזיציה?סגור
-
מצטרף לשאלות twtr (ל"ת)יובל 31/05/2019 22:46הגב לתגובה זו2 0סגור
-
8.יש הבדל בין לווינים לתקשורת לבין לשילוחיוסי 31/05/2019 12:31הגב לתגובה זו3 0לווינים לשיפור התקשורת זה סיפור נפרד לחלוטין (=מי שזוכר למשל הפרןיקט הענק של מוטורולה שקרס) , והכוונה לכבוש את החלל (=מאדים והירח). מדובר בשתי קטיגוריות שונות לחלוטיןסגור
-
לא נכוןשלמה גרינברג 01/06/2019 14:13הגב לתגובה זו2 0אתה מבלבל בין לוויינים. ספייסX בונה גם פלטפורמות שילוח וגם לוויינים אין לזה שום קשר למה שעשתה מוטורולהסגור
-
מתי ידאגו סוף סוףלרון 02/06/2019 09:30הגב לתגובה זו0 0ל"עניי עירך קודמים"!?סגור
-
7.התיקון מתחזק חברים.. שימו לב (ל"ת)גבאי 31/05/2019 11:12הגב לתגובה זו3 0סגור
-
6.ונהדרת,חסרה רק המילה "את"כתבה מסובכת 31/05/2019 10:13הגב לתגובה זו1 0שעדיין לא נמחקה מהלקסיקון!סגור
-
5.השם Boring בא מהמובן של קודחת לא משעממת (ל"ת)אבי 31/05/2019 08:28הגב לתגובה זו2 0סגור
-
4.שמע והתרכז בבקשה: יש משפט באנגלית שאיני דובר שאומר:לשלמה אחינו הבכור 30/05/2019 22:39הגב לתגובה זו3 0עכשיו או לעולם לא. באידיש ליטאית אני כן יכול לכתוב אולי אם אתאמץ קשותסגור
-
כל פעם אני שמח לקרוא את כתבות גרינברג.:>>>>>>>>>>>>>>>100 המשך ל 4 שלנו 31/05/2019 22:01הגב לתגובה זו5 1שכותב על טכנולוגיות עתידיות בצורה מאוד פרקטית ורלוונטית.סגור
-
3.עיסקה עתידית פיאט - רנוגדי 30/05/2019 21:52הגב לתגובה זו2 0שלמה תודה על הכתבה. מעניין מאוד.השבוע פורסם שיתכן מיזוג בין פיאט ורנומה דעתך עם עיסקה כזו אכן תתרחש, טוב לחברות ?תודהסגור
-
2.אכן. כתבה טובה מאוד. (ל"ת)גל 30/05/2019 20:09הגב לתגובה זו4 0סגור
-
1.כתבה טובה .תודה (ל"ת)נתי 30/05/2019 18:01הגב לתגובה זו4 0סגור
-
כתבה נהדרתלרון 02/06/2019 21:25הגב לתגובה זו0 0אך מישום מה "מרחפת".סגור