כיצד השפיעו פעולות הממשל האמריקני אמש על שוקי הכסף?

הממשל האמריקני והפד' משכו אמש קרוב ל-90 מיליארד דולר מהשוק. נתוני הריביות של הפד' הערב ממחישים שוב עד כמה שוק המימון מושפע מהתנודות החדות בקופת האוצר והירידה במאזן הפד'
 | 
telegram
(6)

ההתפתחויות הבוקר באירופה סביב הבנק המרכזי באירופה (ECB) והדיווחים על רגיעה יחסית במאבק בין ארה"ב לסין מצליחים להסוות זאת באופן מושלם, אך אמש התרחש אירוע מעניין במיוחד בשוקי הכסף, כאשר הפד' והממשל האמריקני משכו קרוב ל-90 מיליארד דולר מהשוק. הנתונים שמפורסמים היום ממחישים עד כמה גדולה ההשפעה של פעולות הממשל האמריקני על התנהלות השווקים. 

כפי שדיווחנו בחודשים האחרונים, הממשל האמריקני יצר "כרית ביטחון" לשווקים בדמות הגדלה ניכרת של היצע הדולרים בשוק. קופת האוצר האמריקני  (TGA) עמדה ב-31.4 ברמה של 422 מיליארד דולר, וירדה לשפל של 139 מיליארד דולר ביום חמישי האחרון. הירידה החדה בקופת האוצר תורגמה לקפיצה חדה בכמעט אותו סכום ברזרבות הבנקים, כפי שעולה מהדו"ח השבועי של מאזן הפד'. העלייה החדה ברזרבות הבנקים יצרה ירידה חדה במצוקת המזומנים בשוק, וכתוצאה מכך הריבית האפקטיבית בשוק (EFFR) ירדה מרמה של 2.45% לרמה של 2.36% בלבד. 

דו"ח מאזן הפד' האחרון: רזרבות הבנקים וה-TGA מסומנים

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אמש התרחש תהליך הפוך מהימים הראשונים של החודש, כאשר קופת האוצר עלתה ב-84 מיליארד דולר, ובמקביל הפד' משך בערך 6 מיליארד דולר משוק האג"ח מגובה משכנתאות (MBS). אותו הסכום יורד מרזרבות הבנקים, מה שהגדיל שוב את מצוקת הנזילות בשוק. ריבית ה-EFFR קפצה אמש ב-2 נק' בסיס לרמה של 2.38%. ריבית ה-SOFR (כלי רחב יותר של הפד' לבדיקת הריביות בשוק) עלה ב-6 נק' בסיס לרמה של 2.41%.

ריבית ה-SOFR בחודש האחרון, והשינויים בעקבות פעולות הממשל

התוצאה של הקפיצה בריבית אמש הייתה לחץ על סקטור הבנקאות, ובפרט על הבנקים הקטנים בארה"ב (שירדו עד 2%). בתזמון מושלם, רמז הבוקר מריו דראגי על השקה של סבב חדש של תוכנית רכישות, שצפויה לעלות שוב את רזרבות הבנקים. בנוסף, הדיווח של טראמפ על התקדמות בשיחות עם סין בתחילת המסחר הערב יצר "שורט סקוויז" מהיר במניות הבנקים (שנפתחו באדום הערב). מניות הבנקים "ניצלו", לפחות לעת עתה. 

ההתנהלות של היממה האחרונה מוכיחה שוב כי קיימת מצוקת נזילות במערכת הבנקאית לנוכח הגידול החד בחוב הממשלתי, ששואב כל דולר פנוי בשוק. בנוסף, ההתנהלות של התקופה האחרונה ממחישה שוב עד כמה הממשל האמריקני יכול לשחק בשווקים כרצונו. הממשל האמריקני אוגר מאז 2015 כסף רב בקופה זו, הרבה יותר ממה שהוא צריך לצורך הפעילות השוטפות, והוא דואג לשחרר כסף למערכת הבנקאית בשעת לחץ (וכף הבעיות נעלמות לטווח קצר). נזכיר כי ע"פ הפד', התפקיד של ה-TGA הוא להימנע מהפרעות משמעותיות  מהפרעות משמעותיות כמו התקפות סייבר, או אירועים מערכתיים כגון המשבר הכלכלי של 2008 (לכתבה המלאה). 

קופת האוצר האמריקני המעודכנת: מאז 2015 מהווה "שוק משני" שתפקידו לאזן בשעת הצורך את רזרבות הבנקים. תנודות של עשרות ולעיתים מאות מיליארדים תוך זמן קצר


מלבד תוואי הריבית מחר, יהיה מעניין לראות אם הפד' מצטרף למגמה בעולם ורומז על תוכנית רכישות נוספת (כפי שעולה מההתנהלות של התקופה האחרונה). כפי שציינו בשישי האחרון (לכתבה המלאה), הרבעון האחרון של 2019 ממשיך להיות המעניין ביותר, כאשר הממשל האמריקני צפוי לעלות את תקרת החוב, דבר שיציף את השוק בהיצע של אג"ח ארה"ב.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    עמית טל מבטא עובדות
    לרון 19/06/2019 11:53
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ולא כמו אחרים ",לדעתנו",מה לטוקבקיסטים כי ילינו וכל משפט נבוב מן השני?
    סגור
  • 4.
    האמריקאים ימכרו אגח זבל ושאר העולם יתכלה (ל"ת)
    כותב 19/06/2019 07:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    מנהיגי העולם השתגעו (ל"ת)
    אין ספק 18/06/2019 22:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • המנהיגים הנ"ל מנסים
    לרון 19/06/2019 11:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שרכבת הכלכלה לא תרד מן הפסים c'est tout!
    סגור
  • 2.
    קשקוש
    דרור 18/06/2019 22:08
    הגב לתגובה זו
    2 0
    איזו דרמה, הריבית עלתה מ-2.36 ל-2.38. נו באמת?:
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    יבוא יום ותהיה צודק
    נחמה 18/06/2019 21:17
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אולי בעוד שנה אולי בעוד 10. חחח. בסוף גם בקזינו צודקים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות