"הסכמות בין סין לארה"ב לא יובילו לסיום מלחמת הסחר, אלא לרגיעה זמנית"
יאנווילאם אקט, הכלכלן הראשי של יוליוס בר, נאם במסגרת מושב כלכלה עולמית בכנס מכון למדיניות ואסטרטגיה IPS בבינתחומי הרצליה ואמר כי ״הפד נדרש לנהל מדיניות שתושפע גם מפסיכולוגיה בשווקים ולא רק מנתונים כלכליים״.
לדבריו של אקט, "ישנם שני מאפיינים בולטים בכלכלה העולמית כיום, הראשון הוא גיוון – ישנן מדינות עם כלכלה גואה וישנן מדינות עם כלכלה מדשדשת, בתוך המדינות ישנם שווקים עם צמיחה ושווקים חלשים יותר. המאפיין השני הוא אי ודאות פוליטית שמגיעה לרמות היסטוריות עם הברקזיט, המצב באיטליה, קונפליקטים אזוריים כמו איראן-סעודיה, סין ושכנותיה וכיו"ב. שתי המגמות צפויות להמשיך וגם הסכמות בין סין לארה"ב לא יובילו לסיום מלחמת הסחר, אלא לרגיעות זמניות".
אקט המשיך, "הפד נמצא בנקודה רגישה כשהאינדיקטורים הכלכליים בארה"ב טובים, המשק האמריקאי מייצר תעסוקה ברצף, שיעור אי התעסוקה נמוך, גביית המסים עודפת וכן הלאה. מנגד, הדאגה בשווקים גבוהה לאור אי הוודאות הקיימת וקיימת ציפייה להורדת ריבית. לאור זאת, הפד נדרש לנהל מדיניות שתושפע גם מפסיכולוגיה בשווקים ולא רק מנתונים כלכליים גרידא.
"למרות זאת, הפד יצטרך לפעול בצורה מאוד זהירה, הורדת ריבית תוביל לשיפור מצב הרוח בשווקים אך עלולה להוביל להופעת אינפלציה שתדרוש תיקון והעלאת ריבית, מהלך שייתכן שיגיע בתזמון לא מוצלח בו האינדיקטורים הכלכליים פחות טובים".
עוד הוסיף אקט בראייה מאקרו כלכלית, "ארה"ב ושאר הדמוקרטיות בעולם המערבי מתנהלות באופן שונה מהסינים. בחירות כל 4 שנים גורמות לתכנון ולביצוע של מהלכים להשתנות. מנהיג שרואה בחירות באופן מתנהג שונה. הסינים לעומת זאת רואים אסטרטגיה לשנים ארוכות קדימה, מבצעים תכנית חומש שרודפת תכנית חומש, מבלים זמן ארוך בחשיבה על רעיונות מחוץ לקופסא בכדי להגביר את כוחם. בארה"ב הכלכלה חזקה וטראמפ ירצה לשמור על הרגיעה היחסית ולהגיע לבחירות בעמדה טובה.
"באירופה לעומת זאת, יש סימנים מדאיגים, בצד המנהיגותי – 5 עמדות בכירות באיחוד האירופי נמצאות על סף איוש מחדש וזה מעלה סימני שאלה רבים לגבי מדיניות עתידית, במקביל חילוקי הדעות עם איטליה, הברקזיט שבעצמו מוביל למשבר מנהיגות בבריטניה וכלכלות מזרח אירופה שדורשות השפעה נוספת. כל אלה משתלבים עם צורך במדיניות מוניטרית ברורה על רקע שיעורי הריבית האפסיים".
אקט סיכם ואמר כי בטווח של 12 חודשים קדימה הוא לא צופה מיתון אך ייתכן שתורגש האטה בשל מחזוריות השווקים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה