"השווקים פיתחו תלות מסוכנת בפעולות של הבנקים המרכזיים"

הודעת הפד על הורדת הריבית המתונה ניפצה את התקוות להורדה חדה יותר. האנליסטים סבורים שבניגוד להודעה אתמול, הריבית בארה"ב תמשיך לרדת. מה יהיה עם השקל?

 | 
telegram

אז מה היה לנו בעצם? לראשונה מאז 2008, הבנק המרכזי האמריקאי בישר ב"הודעה דרמטית" על הורדת 25 נקודות בסיס בריבית האמריקאית. מצד אחד ההכרזה הובילה להתחזקותו של הדולר לרמה הגבוהה ביותר בשנה האחרונה, מצד שני וול סטריט נסגר בירידות, ומצד שלישי, קיימת אכזבה מסוימת אצל הקהילה העסקית הבינלאומית, שציפתה למהלך דרמטי יותר לאור ההאטה המסוימת בכלכלה האמריקאית.

"הבנק המרכזי האמריקאי 'נתן' לשווקים פחות ממה שהם ציפו וגרם לאכזבה", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש. "תגובות השווקים להודעות הבנקים המרכזיים העיקריים בעולם התקבלו למרות שמהותית לא היה לשווקים כל כך ממה להתאכזב".

"תגובה זאת מראה שהשווקים פיתחו תלות מסוכנת בפעולות של הבנקים המרכזיים, אך לבנקים נותר פחות ופחות מה לתת להם, במיוחד לבנק המרכזי האירופאי. השווקים רצו לשמוע שבקרוב הריבית תרד שוב".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"למרות דבריו של הנגיד האמריקאי, קשה להיזכר בדוגמאות היסטוריות בהן ריבית ה-FED ירדה רק פעם אחת. אם הכלכלה האמריקאית לא תפגין שיפור בתחום ההשקעות, התעשייה וסחר החוץ, הפד ייאלץ שוב להוריד ריבית. בחינת ההתפתחויות האחרונות בכלכלה האמריקאיות ובמיוחד מחוץ לה, מראה שזאת אפשרות מאוד סבירה", מסכם זבז'ינסקי.

"אי הוודאות הובילה לנקיטת זהירות יתר"
הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות, רונן מנחם, אומר שכרגע לא ברור אם הורדת הריבית הינה שינוי מדיניות של הפד, או התאמה למציאות ולמדיניות תלוית נתונים.

"על אף שוק עבודה חזק, צמיחה כלכלית (מתונה) והאצת הצריכה הפרטית, הריבית ירדה בגלל חולשת ההשקעות ושוקי חו"ל וסביבת אינפלציה נמוכה מ-2%", אומר מנחם. "גם אי הוודאות סביב התחזית הוליכה לנקיטת זהירות יתר, אך הדילמה כאן לא פשוטה והלחץ מהשווקים ניכר".

"המסר היה קצת מבלבל: מצד אחד, זה שהפד הותיר על כנה את המדיניות תלוית הנתונים וציין ששני חברים הצביעו נגד הורדת הריבית, הותיר רושם פחות יוני מכפי שחשבו בשווקים, שם תמחרו רצף של הורדות".

"מצד שני, במסיבת העיתונים אמר הנגיד פאואל כי המהלך מהווה התאמה של המדיניות המוניטרית למחזור העסקים, ניהול סיכונים ואמצעי הגנה כלפי סיכונים מסיגים (downside risks), וכלי לחידוש התכנסות האינפלציה לרמת היעד. לדבריו, הורדת הריבית היא שינוי תפיסתי של הפד מהידוק להרחבה".

"מבחינת בנק ישראל, בהמשך להודעתו החריגה של הנגיד ירון אתמול, כל פרשנות מהודעת הפד לכיוון של תוואי הפחתות מתון יותר מעבר לים – תשחק לטובתו ותפעל לפיחות השקל בימים הקרובים, אך כוחות השוק פועלים כיום בכיוונים מנוגדים ולכן התנודתיות תהייה גבוהה", הוא מסכם.

"כל העיניים נשואות לבנק האירופאי המרכזי"
"פאואל העניק לשווקים את מה שהם רצו: הורדת ריבית, אך הוא לא נשמע משוכנע שזה היה נחוץ", אומר יונתן כץ, כלכלן בכיר בלידר שוקי הון. "זאת לאור הנתונים החיוביים של המשק האמריקאי.

"זה היה בהחלט 'הורדת ריבית ניצית'. השווקים ירדו, הדולר התחזק והתשואות הקצרות עלו. העיניים נשואות כעת לבנק האירופאי המרכזי, אשר צפוי גם להוריד את הריבית וגם לחדש את תוכנית ההרחבה הכמותית בספטמבר, מה שצפוי לתמוך בהמשך להיחלשות היורו בעולם", סיכם כץ.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות