לקראת פתיחת המסחר בוול סטריט, האנליסטים מנתחים
שבוע המסחר בוול סטריט ייפתח מחר על רקע העליות בסוף השבוע האחרון, כאשר המדדים המובילים ננעלו בסוף השבוע בעליות של עד 1.7%, ברקע למסחר, ההתרחשויות בשוקי האג"ח והמט"ח צפויות להמשיך ולהשפיע על הסנטימנט.
הממשל האמריקני הודיע בשבוע שעבר כי ההטלה המתוכננת של מכס בשיעור של 10% על יבוא סיני נוסף בהיקף של 300 מיליארד דולר, אשר אמורה הייתה להתקיים בראשית ספטמבר, תתעכב עבור מגוון רחב של מוצרי צריכה מוגמרים עד ה-15 בדצמבר (לכתבה המלאה).
דר' גיל מיכאל בפמן, כלכלן ראשי ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון התייחסו בסקירתם למצב העניינים בגזרת מלחמת הסחר של ארה"ב וסין: "מדובר בעיכוב העלאת מכסים על יבוא בהיקף של כ-152 מיליארד דולר (לפי נתוני 2018), השקולים ליותר ממחצית הרשימה המקורית של 300 מיליארד דולר".
"דחיית מהלך העלאת המכס נוגעת למוצרי צריכה שונים כמו: טלפונים סלולריים, מחשבים ניידים, קונסולות משחקים וצעצועים, אורות עץ חג המולד וקישוטים. העיכוב של שלושה חודשים בהטלת מכסים על היבוא מסין הינו צעד טקטי-פוליטי. מדובר במהלך המיועד למנוע את עליית המחירים של מוצרי צריכה הנובעת מעליית מכסים לקראת עונת החגים".
"מידת המתיחות שבין ארה"ב לסין תמשיך לעלות ולרדת במהלך החודשים הקרובים, וכתוצאה מכך מידת התנודתיות בשווקים תמשיך להיות רבה ואין מדובר לעת עתה בהשגת הסכם שירגיע באופן ממושך את מלחמת הסחר שהסלימה".
הצמיחה במחצית השנייה של השנה עשויה להיות חזקה מהצפי
"העיכוב שהוכרז מעכב את הנזק הכלכלי למועד מאוחר יותר ולכן הצמיחה במחצית השנייה של השנה עשויה להיות מעט חזקה יותר מאשר התחזית שהייתה עד כה. עם נתוני פעילות טובים, ועליית אינפלציית הליבה, הטיעונים למהלך הפחתות ממושך של הפד נחלשים מאוד ומעמידים בספק את סיכויי ההתממשות של הצפי הקיים בשווקים כיום".
פסגות: "ההמלצה להפחית סיכונים בתיקים עומדת בעינה"
יום לאחר הודעת הממשל האמריקני אודות דחיית המכסים אשר הקפיצה את השווקים, עברו הבורסות בעולם למגמה שלילית, על רקע מספר נתונים מדאיגים, אשר ברשם היפוך עקום התשואות של האג"ח הממשלתיות האמריקאיות.
בעניין זה כותב אורי גרינפלד הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות: "ההמלצה להפחית סיכונים בתיקים עומדת בעינה". לדברי גרינפלד כשהשווקים הפיננסיים מריחים הפחתות ריבית, עקום התשואות מתהפך. בהתאם לכך, התהפכות העקום האמריקאי בחלק שבין שנתיים לעשר שנים שהובילה בשבוע שעבר לירידות בנכסי הסיכון, ממחישה שוב עד כמה הזיכרון של השווקים הפיננסיים קצר.
"בדצמבר 2018, כשהתשואה ל-5 שנים הפכה להיות נמוכה מזו לשנתיים אמרנו שזה סימן ראשון להתהפכות העקום, לא בגלל שיש לנו כדור בדולח אלא בגלל שזה מה שתמיד קורה. במרץ, כשהתשואה ל-10 שנים הפכה להיות נמוכה מהתשואה ל-3 חודשים אמרנו שזה רק עניין של זמן עד שהעקום יתהפך גם בחלק 10-2 שנים, בגלל שזה מה שתמיד קורה", כותב גרינפלד.
"באופן דומה, גם ההבנה שהתהפכות העקום מלמדת כנראה על שינוי משמעותי לרעה בפעילות הכלכלית בארה"ב ומדובר בתיאור פשוט של מה שבדרך כלל קורה. לכן, גם ההמלצה להפחית סיכון בתיקים עומדת בעינה כל עוד זה התרחיש המרכזי. בינתיים המלצה זו עבדה לא רע - מאז מרץ תיק אג"ח ממוצע הניב תשואה דומה לזו של תיק מניות ממוצע - והיא צפויה להערכתנו להמשיך ולעבוד גם בחודשים הקרובים", כותב גרינפלד.
הם הפעם זה שונה?
התקשורת הכלכלית התמלאה בימים האחרונים במאמרים והסברים למה הפעם זה שונה והיפוך עקום התשואות לא בהכרח מלמד על האטה או מיתון. בפסגות מציינים כי בין ההסברים שחזרו על עצמם באופן תדיר בשבוע האחרון לכך ש"הפעם זה שונה" ניתן לזהות שלוש תזות מרכזיות.
הנתונים מראים שהסביבה הכלכלית חזקה
לדברי גרינפלד "תזה זו לא רק שאנו לא מסכימים איתה אלא שהיא פשוט לא רצינית. התהפכות העקום תמיד מתרחשת כאשר הנתונים הכלכליים חיוביים ומראים שהסביבה הכלכלית חזקה. ההתייחסות לשיפוע העקום שאינדיקאטור לחיזוי מיתון נובעת מכך שהעקום מתהפך לפני המיתון ולא אחריו. אם העקום היה מתהפך כששיעור האבטלה למשל כבר היה מתחיל לעלות אז הוא לא היה עוזר לנו לחזות מיתון אלא רק מספר לנו מה שאנחנו כבר יודעים".
הריבית השלילית בעולם דוחפת את התשואות בארה"ב כלפי מטה
בעניין זה מסביר גרינפלד כי "הצפי להרחבות נוספות באירופה וביפן הביאו את עקומי התשואות לשפל חדש כאשר התשואה על אג"ח גרמנית ל-10 שנים עומדת על 0.69%- וזו ביפן עומדת על 0.24%-. לפי לא מעט פרשנויות התשואות השליליות בעולם דוחפות משקיעים רבים לכיוון האג"ח האמריקאיות שעל אף שגם בהן התשואות ירדו, הן עדיין נסחרות בתשואה חיובית. עם זאת, במידה וזו הסיבה המרכזית להתהפכות העקום האמריקאי הרי שהיינו צריכים לראות את הדולר מתחזק באופן משמעותי יותר מכפי שקרה בפועל ו/או את התשואות בשאר העולם עולות. זה כמובן לא מה שראינו ולכן אנו מעריכים שהתהפכות העקום בארה"ב היא תוצאה של ציפיות המשקיעים לשינויים בגורמים המקומיים ולא מהלך טכני של מעבר מאג"ח גרמניות/יפניות לאג"ח אמריקאיות".
ברמת ריבית כזו לא יכול להיות מיתון
"עם תזה זו קשה כמובן להתווכח הן מכיוון שמעולם לא היינו ברמת ריבית כזו והן מכיוון שיש כנראה לריבית איזשהו חסם תחתון (מתברר שריבית שלילית זה משהו לגיטימי אבל עד כמה שלילית היא יכולה להיות?). לכן, במקום להתווכח נציין רק שתי עובדות: הראשונה היא שלאורך השנים העקום התהפך בכל פעם בסביבת ריבית נמוכה יותר ויותר אך בכל פעם התוצאה הייתה דומה. השנייה היא שהתהפכות העקום היא לא רק ביטוי לציפיות השווקים להאטה כלכלית (כלומר לריבית נמוכה יותר) אלא גם גורם להאטה כלכלית וזאת מכיוון שהתהפכות העקום מפחיתה את הכדאיות של המערכת הפיננסית להגדיל את היצע האשראי", סיכם גרינפלד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מי שמתהפך כל הזמן בתחזיות זה האנליסטים ... (ל"ת)משה 19/08/2019 08:53הגב לתגובה זו0 0סגור