סוף הקפיטליזם? רווח זה לא הכל
מאז אמצע שנות ה-80, התאגידים בארצות הברית אימצו שיטת ניהול שנקראת "ראשוניות בעלי המניות", שמטרתה למקסם את הרווח של בעלי המניות הראשיים של חברה על פני כל שיקול אחר. עכשיו, למעלה מ-30 שנה, יש אפשרות לשינוי מהותי בתפישה הכלכלית, שרבים טוענים כי הובילה חברות רבות להתמקד ברווחים קצרי טווח עבור גרעיני שליטה, במקום יצירת רווח מתמשך עבור כל בעלי העניין בחברה.
"השולחן העגול העסקי" – ארגון המאגד לתוכו עשרות מנכ"לים של החברות הגדולות בארצות הברית, בהם מנכ"לי אמריקן איירליינס, אמריקן אקספרס, אמזון, בנק אוף אמריקה, אפל, בואינג, נאסדאק ועוד ועוד – פרסם מסמך בו כלל המנכ"לים מתחייבים לשינוי בסדר העדיפויות של תאגידי הענק אותם הם מנהלים.
לטענתם, הם יחלו לפעול לכך שהחברות שהם מנהלים לא יפעלו רק לטובת שורת הרווח של בעלי המניות, אלא לטובתם של כל בעלי העניין בחברה – בהם העובדים, הקהילה והלקוחות.
מעבר מבעלי מניות לבעלי עניין
במסמך בעל 5 הנקודות המנכ"לים מתחייבים לשורה של הבטחות לשינויים מרחיקי לכת באופן שבו ינהלו עסקים. הנה 5 הנקודות:
הענקת ערך ללקוחותינו. אנחנו נעמיק את המסורת של חברות אמריקניות ונוביל את הדרך לענות על הציפיות של הלקוחות ואף מעבר לכך.
- השקעה בעובדים שלנו. זה מתחיל מתשלום הוגן ואספקה של הטבות חשובות. זה כולל תמיכה באמצעות הכשרה וחינוך, שיאפשרו להם לרכוש יכולות חדשות הנדרשות לעולם המשתנה במהירות. נקדם גיוון, הכללה (של כל האוכלוסיות) וכבוד.
- ניהול עסקי אתי עם הספקים שלנו. אנחנו מחויבים להיות פרטנרים עסקיים טובים לחברות אחרות, קטנות כגדולות, שיעזרו לנו לעמוד במשימות שלנו.
- תמיכה בקהילות שבתוכן אנחנו עובדים. אנחנו מכבדים את האנשים בקהילות שלנו ולשמור על הסביבה באמצעות מעבר לשיטות עבודה ברי קיימא.
- יצירת ערך לטווח ארוך לבעלי המניות, שכספם מאפשר לחברות להשקיע, לגדול ולחדש. אנחנו מחויבים לשקיפות והתנהלות אפקטיבית עם בעלי המניות.
לסיכום, חברי השולחן העגול קובעים כי "כל בעלי העניין הוא חיוני. אנחנו מתחייבים לספק ערך לכול בעלי העניין, למען ההצלחה העתידית של החברות שלנו, הקהילות שלנו והמדינה שלנו".
עכשיו עוברים לשלב החשוב: לביצוע
שלא תטעו, מדובר במהפכה של ממש במחשבה העסקית האמריקאית. לדאגה היחידה לשורת הרווח של בעלי המניות בכל רבעון יש תחלואות רבות, שהובילו לפערים בלתי נתפסים בין השכבות הגבוהות באוכלוסייה לשכבות הנמוכות.
עם זאת, כציניקן מובהק, גם אני הרמתי גבה כשקראתי את המסמך. האם באמת עידן המרדף אחרי הרווח המהיר בכלכלה האמריקאית מסתיים? אז זהו שלא בטוח. אבל גם אסור לזלזל בהצהרה החתומה הזו. חלקים ממנו "נכתבו" על ידי הלקוחות עצמם, שיותר מעורבים בעמדות של התאגידים, שנדרשים לאחריות תאגידית, אחרת הם סופגים מטחים מהציבור האמריקאי ומסתכנים בחרמות.
אפילו האדם הנאיבי ביותר לא יאמין שהכול ישתנה בתחלואי התאגידים בן-לילה. אבל זה בהחלט צעד שבכיוון הנכון. מספיק להסתכל על יוזמת RE100, עליה חתמו ענקיות גלובליות כמו קוקה קולה, גוגל ועוד, שחתרו להגעה ל-100% אנרגיה מתחדשת בעסקיהם – ושבחלקן הגדול כבר עמדו ביעדים אלה – כדי לדעת שלמסמך זה יש חשיבות עצומה.
עצם הידיעה שהמנכ"לים החזקים בעולם יכניסו שיקולים נוספים להחלטותיהם, כגון רווחתם של עובדיהם, חשובה לא פחות מחתימה כזו או אחרת. יהיו כאלה שיעמדו יותר במילתם וכאלה שפחות, אבל מה שכן, לפחות אנחנו יודעים שהם יודעים. וזה כבר המון.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.כסף כסףאנונימי 27/08/2019 08:17הגב לתגובה זו0 0כסף, הרס את העולם ואת הערכיםסגור
-
4.גמרנו על העולםאייבי 27/08/2019 08:16הגב לתגובה זו0 0תראו מה קורה באמזונססגור
-
3.יום אבל למצביעי זהות, העובדים עוד עלולים לקבל פירורים (ל"ת)ספרטקוס 21/08/2019 08:09הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.לא סוף הקפיטליזם, אלא פריחתוכפיר 21/08/2019 06:47הגב לתגובה זו1 0קפיטליזם הוא הביטוי הכלכלי של הליברליזם במובנו הקלאסי ולא "עשיית רווח מהיר". השאת ערך ללקוחות ושכר אטרקטיבי לעובדים הם לא עניין חדש ואלמנטים כאלה מופיעים בחזונן של חברות רבות כבר עשרות שנים. לקרוא לזה מהפכה זה לא רק מוגזם אלא ההיפך מהאמת.סגור
-
פריחתו בשיאאייבי 27/08/2019 08:18הגב לתגובה זו0 0והעולם נעלםסגור
- טען עוד
-
1.שאלו את בעלי המניות?אופטימי 20/08/2019 23:03הגב לתגובה זו0 0מכינים תירוץ לירידות...סגור
-
שכחתי להוסיףאנונימי 27/08/2019 08:20הגב לתגובה זו0 0יהיו ירידות חדות מאודסגור
-
מכינים הרבהאנונימי 27/08/2019 08:18הגב לתגובה זו0 0תרוצים ליום השחורסגור