וול סטריט
צילום: Istock

לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט, האנליסטים מנתחים

בשבועות הקרובים צפוי להישמר שקט יחסי בגזרת מלחמת הסחר. בשוק מצפים להכרזה על הקלות מוניטריות באירופה כבר השבוע והורדת ריבית בארה"ב בהמשך החודש. האם הבנקים המרכזיים יעמדו בציפיות? לא בהכרח
ערן סוקול | (3)

שבוע המסחר בוול סטריט ייפתח מחר על רקע נעילת המסחר במגמה מעורבת בסוף השבוע האחרון. לדברי האנליסטים, בשבועות הקרובים צפוי להישמר שקט יחסי בגזרת מלחמת הסחר, כאשר בשוק מצפים להכרזה על הקלות מוניטריות באירופה כבר השבוע והורדת ריבית בארה"ב בהמשך החודש. עם זאת, בפסגות מעריכים כי הבנקים המרכזיים יתקשו לענות על ציפיות המשקיעים ושוק האג"ח בעולם עלול לסבול בשבועות הקרובים מעליית תשואות. 

גיל מיכאל בפמן, כלכלן ראשי ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון: "ההסלמה במלחמת הסחר מכבידה על הסנטימנט העסקי בתעשייה בארה"ב. נכון לעכשיו, קיימות עדויות מועטות של 'נתונים קשים' לגבי השפעת המלחמה על המשק. כמו כן, צמיחת הפעילות בענף השירותים הגדול בהרבה מן התעשייה עדיין טובה. אף על פי כן, דו"ח ה-ISM רק מחזק את החשש שמלחמת הסחר תשפיע לרעה על הכלכלה הריאלית בהמשך הדרך. נציין שמדד ה-ISM עדיין לא חלש מספיק בכדי לסמן מיתון בכלכלה הרחבה; זה ידרוש ירידה נוספת של חמש נקודות לפחות במדד או לחליפין ירידה של מספר המשרות החדשות למספר שלילי של צמצום תעסוקה. זה לא המצב כרגע, אך אין ספק שהצמיחה נחלשת. בנסיבות אלו צפויה הפחתת ריבית על ידי הפד, בהיקף של 25 נ"ב, בהחלטה של אמצע ספטמבר ותתכן הפחתה נוספת עד לסוף 2019".

ה-ECB צפוי להודיע על חבילת הקלות מוניטריות נוספות לגבי ישיבת הבנק המרכזי באירופה שתתקיים ביום חמישי, מציינים בלאומי שוקי הון כי "נראה כי התחזיות הכלכליות העדכניות של ה-ECB בישיבה השבוע, שיכללו ירידה נוספת באינפלציה הצפויה, יהיו רקע טוב להכרזה על חבילה של צעדים, כולל הפחתת ריבית, דירוג הריבית על יתרות הבנקים בבנק המרכזי, חידוש רכישות נכסים ופורמט חדש של הנחיות קדימה בכדי להפוך אותן לקשורות לביצועים בפועל של האינפלציה (הליבה)".

בלאומי שוקי הון מעריכים כי ה-ECB יודיע על תכנית רכישות (QE) בהיקף של 50-40 מיליארד אירו, הפחתה של הריבית ב-0.1% כבר החודש והפחתה נוספת של 0.1% לקראת סוף אוקטובר.

עליית תשואות בשבועות הקרובים "הבנקים המרכזיים יתקשו לענות על ציפיות המשקיעים ושוק האג"ח בעולם עלול לסבול בשבועות הקרובים מעליית תשואות", כך מעריך אורי גרינפלד הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות. 

לדברי גרינפלד, "דו"ח התעסוקה ובעיקר נתוני השכר בו, לצד נתוני האינפלציה האחרונים שהיו גבוהים מהצפי, יקשו על הפד לתת לשווקים את מה שהם רוצים: קריאת כיוון ברורה לתוואי מתמשך של הפחתות ריבית. באופן דומה, גם מדדי מנהלי הרכש שפורסמו בשבוע החולף ממשיכים לצייר תמונה מעורפלת לפיה הפעילות בסקטור התעשייה אמנם מתכווצת אבל זו בסקטור השירותים עדיין מתרחבת בקצב סביר. אם זה לא מספיק אז בחינה של סעיפי המדד השונים מלמדת שבשניהם סעיף התעסוקה ממשיך לרדת (בתעשייה עברו כבר לפיטורים) אבל סעיף המחירים דוקא עולה. לכן, אלא אם יהיו הפתעות מרעישות, בהחלטת הריבית שבעוד עשרה ימים אנו מצפים שהפד יפחית את הריבית ב-25 נ"ב נוספות אבל גם שישמור על האמירה שמדובר בהתאמות מדיניות של אמצע מחזור".

גם ה-ECB יתקשה לעמוד בציפיות עוד לפני החלטת הפד, ה-ECB יפרסם ביום חמישי הקרוב את החלטת הריבית שלו כאשר בשווקים מצפים להפחתה של 10 או 20 נ"ב (הסתברות של כ-50% לכל אפשרות). בעניין זה מעריכים בפסגות כי על מנת להפחית את הריבית דראגי וחבריו יצטרכו להציג את תוכנית ה-Tiering של ה-ECB כבר ביום חמישי.

קיראו עוד ב"גלובל"

לדברי גרינפלד "ל-ECB יהיה קשה לעמוד בציפיות אלו כבר בהחלטה הקרובה. ראשית, לריבית השלילית יש כנראה גבול איפשהו (נסתכן בכך שיקראו לנו עוכרי שמחות או מיושנים אבל נראה לנו שמודל שבו הריבית על הלוואות נמוכה יותר מהריבית על הפיקדונות לא יחזיק מעמד) כך שלדראגי ברור שכל הפחתת ריבית מרוקנת במהירות את המחסנית שלו. שנית, להוציא לדרך הרחבה כמותית חדשה זה ממש לא פשוט מבחינה פוליטית וצריך להיות רע יותר כדי שהגרמנים ישתכנעו שהגיע הזמן להרים ידיים. לכן, כמו בלא מעט פעמים בעבר (אם לא בכל פעם) גם החלטת הריבית הקרובה של ה-ECB עשויה להיות דוגמא מצוינת לטקטיקת הקנה בשמועות ומכור בחדשות".

מלחמת הסחר? הפוגה זמנית בלבד בפסגות מעריכים כי הפסקת האש הנוכחית בגזרת מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין תחזיק מעמד מספר שבועות, כאשר העלאת המכסים המתוכננת של שני הצדדים לדצמבר עשויה להידחות קצת. עם זאת, גרינפלד מעריך  כי "בסופו של דבר הסינים לא ירצו לתת לטראמפ ניצחון אמיתי לפני הבחירות וטראמפ כמובן לא יסכים לבטל את המכסים הקיימים ללא ניצחון כזה. לכן התרחיש הסביר ביותר הוא שגם הפסקת האש הנוכחית, כמו כל הפסקות האש שהיו עד כה היא זמנית בלבד ומלחמת הסחר תחזור בשלב כלשהו בעתיד הנראה לעין ללוות את השווקים".

סאגת הברקזיט - ירידה חדה בשווקים הפיננסיים במסגרת סקירת המאקרו השבועית של יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון מתייסים כלכלני לידר ליציאת בריטניה מה-EU ללא הסכם. "תרחיש זה עלול לפגוע בסחר בין המדינות, מה שעלול לגרוע כ-0.3% מהתוצר באירופה. למרות שמשקל היצוא של גוש היורו לבריטניה איננו מאד גדול (סביב 3%), מספר מדינות פגיעות יותר (כמו אירלנד, בלגיה והולנד). הפגיעה בצמיחה באירופה תגיע מפגיעה באמון הכלכלי, פיחות בלירה שטרלינג (אשר ימתן את היבוא הבריטי) ואולי גם ירידה חדה בשווקים הפיננסיים", מעריכים בלידר שוקי הון.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    א 09/09/2019 14:33
    הגב לתגובה זו
    עקב אישור לפני סיום ph3 .בקרוב בריינסטורם bcli
  • 2.
    דירה = קורת גג 09/09/2019 08:50
    הגב לתגובה זו
    דירה = קורת גג
  • 1.
    יוסי חבקוק 08/09/2019 21:12
    הגב לתגובה זו
    שלום,כל הניתוחים וההסברים יפים, אבל הם לא רלוונטיים עוד, מהסיבות הבאות:1. צמיחה אפסית בכלכלות המובילות בעולם- גרמניה, בריטניה, ארהב ועוד...2. ירידה בביקושים- ניתן לראות בכל הפרמטרים הרלוונטיים.3. תשואה אפסית באגחים לטווחים ארוכים.4. חוסר יציבות מבחינה גיאופוליטית.5. חוסר מנהיגות גלובאלית. יש עוד...אבל האינדיקציות הכי חזקות: בעלי העניין (הכסף החכם) יוצאים מהשוק. אחרי עשור של עליות המסיבה נגמרה.