הבנקים באירופה הרוויחו כ-1.7 מיליארד אירו מהחלטת הריבית האחרונה

הבנק המרכזי (ECB) הוריד בשבוע האחרון את הריבית על הפיקדונות לרמה של מינוס 0.5%, אך במקביל העניק פטורים משמעותיים לבנקים. המשמעות: הבנקים קיבלו מתנה גדולה. האם זה יעזור לצמיחה? סימן שאלה גדול

 | 
telegram
(1)

במרץ האחרון פרסם הבנק המרכזי באירופה (ECB) מחקר בנוגע להשפעות של הריביות השליליות על כלכלת האיחוד האירופאי. במחקר נטען כי לריבית השלילית על הפיקדונות יש השפעה חיובית על הכלכלה הריאלית, שכן היא מורידה את המוטיבציה של הבנקים המסחריים לאגור מזומנים בחשבון ה-ECB, ומעודדת את הבנקים להגדיל את הלוואות לציבור (למחקר המלא של הבנק). על פניו, ההודעה האחרונה של הבנק ממשיכה קו מחשבה זה, אך האותיות הקטנות מספרות סיפור אחר לחלוטין.

ה-ECB הודיע בחמישי האחרון על הורדת הריבית על הפיקדונות ב-10 נק' בסיס לרמה של מינוס  0.5% (לכתבה המלאה). על פניו, בעקבות ההודעה של הבנק, הבנקים מסחריים יצטרכו כעת לשלם "קנס" של 0.5% על חשבונותיהם ב-ECB. בפועל, ההודעה של הבנק על השקה הקלות (Tiering) גורמת לכך שהורדת הריבית איננה אפקטיבית כלל, ולא רק שהיא לא צפויה לעודד את הבנקים לחלק הלוואות, היא צפויה לעשות בדיוק ההיפך.

השקת ה- Tiering בחמישי האחרון מהווה מתנה גדולים לבנקים באירופה. המרוויח הגדול ביותר הוא דויטשה בנק (סימול:DB), שעלה לכותרות בחודשים האחרונים סביב סוגיית הנזילות של הבנק. ע"פ חישוב של ג'יי פי מורגן בסופ"ש האחרון, הבנק צפוי להרוויח מההחלטה כ-220 מיליון אירו, שכן הבנק לא צריך יותר לשלם את הקנס של ה-0.4% על פיקדונותיו. מדובר בכ-10% מרווחיו של הבנק לפני מיסים שצפויים בשנת 2020. קומרצ'בק, הבנק השני בגודלו בגרמניה, הוא הבנק השני שצפוי להרוויח מהחלטת הריבית האחרונה. הבנק צפוי להרוויח כ-100 מיליון אירו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בסה"כ, ג'יי פי מורגן מעריכים כי הבנקים באירופה הרוויחו במצטבר כ-1.7 מיליארד אירו מהחלטת הריבית האחרונה.

כעת עולה השאלה כמה יעילים צעדי ה-ECB האחרונים? אם המטרה של הבנק הייתה להזריק נזילות למערכת הבנקאית, הצעד האחרון מתאים. אך האם הצעד האחרון יוביל לחידוש הצמיחה באיחוד האירופאי? ספק גדול מאוד. אם ה-ECB טוען במחקריו כי הריבית השלילית באירופה גרמה לבנקים להגדיל את כמות הלוואות לציבור, הוא הוריד בשבוע האחרון את התמריץ שהיה עד כה לבנקים לשחרר כסף לשווקים.

הריבית על הפיקדונות באירופה: השקת ה-Tiering מורידה באופן דרמטי את האפקטיביות של התוכנית

בתוך כך, נזכיר כי סימן שאלה גדולה עולה גם סביב החלק השני בהצהרת הבנק – ההודעה על השקה של תוכנית תמריצים בהיקף של 20 מיליארד אירו בחודש החל מחודש נובמבר. כפי שדיווחנו בחמישי האחרון (לכתבה המלאה), הבנק הודיע על תוכנית רכישות חדשה ללא שינוי של המגבלות על החזקות הבנק. המשמעות היא, שהבנק יוכל לבצע את תוכנית הרכישות במשך כ-9 חודשים, עד שהוא יגיע למגבלות בשוק האג"ח הגרמני. במסיבת העיתונאים טען דראגי כי "אני משאיר את הנושא הקריטי הזה עבור כריסטין לגארד".

ולסיכום, נראה כי למרות הכותרות הרבות בתקשורת, החלטת הריבית באירופה בשבוע שעבר לא מהווה שינוי דרמטי לשווקים, כאשר סימני השאלה בנוגע ליעילות של מדיניות הבנק ממשיכים להצטבר.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בנקאים יובילו אותונו לאבדון
    עמך 16/09/2019 12:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    השחתת ערך מטבע . על חשבון החוסכים והפנסיונרים תוביל בסופו של דבר לפשיטת רגל של העם. בצרפת של מאה 18 זה נגמר במהפכה צרפתית. צריך להוציא כרטיס אדום לבנקאים . במקרה שהם יחזרו ,אנחנו בדרך לשם, על התעלול שלהם מאז. סופם יהיה מר
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות