אג"ח בתשואה דולרית של 8% - האם כדאי?
שנים ארוכות שההשקעה באג"ח צמודות לדולר נחשבת בקרב המשקיעים המקומיים כהשקעה נחותה. הסיבה פשוטה - השקל נמצא במהלך התחזקות ארוך שנים ביחס לסל המטבעות. לכן למה להשקיע במטבעות שרוב המשקיעים צופים שימשיכו להיחלש ביחס לשקל?
השקל ימשיך להתחזק?
התחושה הקיימת בקרב המשקיעים היא שמה שהיה הוא שיהיה. כלומר, השקל ימשיך לשמור על עוצמתו וזאת מכמה סיבות ואירועים בארץ ובעולם:
הורדת הריבית בארה"ב מפחיתה את האטרקטיביות של הדולר. השנה הופחתה הריבית בארה"ב פעמיים ובשוק האמריקאי מצפים להפחתה שלישית בחודש נובמבר.
כניסת ישראל למדד האג"ח העולמי יצרה ביקוש לאג"ח הממשלתיות הישראליות ותרמה ואף תתרום בכך לכניסת מט"ח לארץ. המשמעות - היצע מט"ח שוטף שתורם להתחזקות השקל (רוכשי האג"ח ימכרו כמובן דולרים).
התקרבות מועד הפעלת מאגר לוויתן - הציפיות הן שחלק משמעותי מתפוקת הגז של המאגר תופנה ליצוא מה שיוביל לקבלת תמורות דולריות אשר יגרמו לזרימה נוספת של מט"ח לארץ ויתרמו להתחזקות השקל (הדולרים יומרו לשקלים).
המשך רכישת חברות היי-טק ישראליות על ידי חברות בינלאומיות - סיפורי ההצלחה של תעשיית ההיי-טק המקומית מציפים את מדורי הכלכלה. כל מימוש או מכירה מוצלחת בדרך כלל מלווה בתמורת מט"ח שנכנסת למשק הישראלי וכמובן מביאה בחלק מהמקרים להמרות מט"ח נוספות לשקלים.
אתם בטח תגידו שאם כל הכוחות פועלים להתחזקותו של השקל, אז למה צריך "לשבור את הראש" וללכת נגד המגמה? אולי עדיף להמשיך ולהחזיק בשקל החזק?
התשובה לטענה זו הינה פשוטה - רוב הנתונים הללו ,להערכתי, מגולמים בשער החליפין.
למה להשקיע באג"ח דולרי
כשאני מתכוון להסיט כספים לאג"ח דולריות, הכוונה כמובן היא לא הסטת כל מרכיב האג"ח בתיק, להשקעות צמודות דולר. לדעתי הסטה של 15%-20% מרכיב האג"ח בתיק תיצור פיזור סיכונים טוב יותר והכי חשוב - תעלה את התשואה הפנימית של תיק האג"ח שלכם, ועל כך אני מעוניין להתעכב מעט.
ריבית בנק ישראל כיום הינה 0.25%, הריבית בארה"ב כ-1.75%. כלומר קיים פער של כ-1.5% בשנה בין שיעורי הריביות של שתי המדינות. תשואת אג"ח ממשלתי שקלי ל-4-5 שנים כיום הינה כ-0.5% לשנה ברוטו. לעומת זאת תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב ל 4-5 שנים הינה כ-1.6% לשנה. כלומר מי שמשקיע באגרות חוב ממשלת ארה"ב נהנה בכל שנה, מריבית גבוהה בכ-1.1% מזה שמקבל מחזיק באגרת חוב של ממשלת ישראל.
המשמעות של הפער בין תשואות אגרות החוב של המדינות הינה שמשקיע המחזיק באגרת חוב לחמש שנים של ממשלת ארה"ב יזכה לריבית הגבוהה בכ-5.5% במצטבר, לעומת משקיע המחזיק באגרת חוב של ממשלת ישראל לחמש שנים.
הפער בין אגרות החוב בעצם מלמד שרק במידה והשקל יתחזק ביותר מ-5.5% במהלך 5 השנים הבאות ההשקעה באגרת חוב של ממשלת ישראל תהיה עדיפה על זו האמריקאית. במילים אחרות משקיע המחזיק באג"ח ממשלת ישראל צופה כי שער החליפין של הדולר ביחס לשקל בעוד חמש שנים יהיה מתחת ל-3.33 שקלים - שער נמוך מאוד. אם הצפיה שהשער יהיה גבוה יותר, עדיפות אגרות החוב הדולריות.
השפעות אפשריות על שער החליפין בחודשים הבאים
קיימים מספר גורמים שצפויים להשפיע על שער החליפין בחודשים הקרובים:
האטה בשיעור הצמיחה של המשק הישראלי - לאחרונה עודכן שיעור הצמיחה של המשק ל-0.6% בלבד לעומת נתון קודם של 1%. תחזיות הצמיחה של המשק הישראלי השנה הופחתו משיעור של 3.3%-3.5% ל-3.1%. המשך האטה בפעילות עלולה להפחית את קצב צמיחת המשק הישראלי ל-3% בלבד השנה.
אי ודאות פוליטית מעיבה על הפעילות במשק - חוסר היכולות להקים ממשלה עולה כסף רב למשק כתוצאה מהבחירות החוזרות. נכון להיום עושה רושם שאי אפשר לפסול בחירות בפעם השלישית.
לא רק העלות הכספית של הבחירות מעיקה על המשק, אלא שמצב זה אינו מאפשר לממשלת המעבר לבצע קיצוץ בתקציב המדינה על מנת להפחית את הגירעון ההולך וגדל בתקציב.
הגירעון הממשלתי ב-9 החודשים הראשונים של 2019 עומד על 31 מיליארד שקלים. הגירעון בתקציב ב-12 החודשים האחרונים מסתכם ב-3.8% התמ"ג. מדובר בנתונים רעים למשק המקומי אשר עלולים להביא להורדת דירוג במידה והמצב ימשיך להתדרדר. הורדה כזו בהחלט עלולה להתרחש במידה ולא תוקם ממשלה בסבב הנוכחי.
הורדת ריבית בארץ - במסגרת הדיונים על הריבית ב-6 ו-7 באוקטובר מתוך 5 חברי הוועדה המוניטרית, 2 חברי ועדה תמכו בהורדת הריבית לרמה של 0.1% לאור ההאטה הכלכלית בעולם, הורדת הריבית בארה"ב וכניסת ישראל למדד האג"ח העולמי אשר תרמה לייסוף בשער השקל ולכך ששיעור האינפלציה בישראל נמצא מתחת לטווח אליו שואף בנק ישראל להתכנס.
שימו לב לפוטנציאל לאירוע דרמטי הקיים בחודשים הקרובים. אם שוב לא יצליחו להקים ממשלה, אזי תקציב המדינה שוב לא יקוצץ, ולאור האטה בצמיחת המשק ואי הקיצוץ בתקציב - גירעון הממשלה ימשיך לגדול. אירוע כזה יגרור הפחתת דירוג מצד חברות הדירוג העולמיות.
לאור אירועים אלו מספיק שעוד חבר ועדה אחד יתמוך בהפחתת ריבית על מנת שבנק ישראל ייאלץ להוריד את הריבית בארץ.
ועל רקע זה, הסטה של השקעות לאגרות חוב דולריות עשויה להיות מעניינת ובתזמון מתאים.
דוגמאות לאג"ח צמודות דולר
הערות:
1. {דלק קידוחים אגח א} – ירידת שווי השוק של מניות חברות הגז וביניהן תמר פטרוליום ודלק קידוחים מעיקה על אגרת החוב הזו. החשש מפני ירידה ברווחיות של מאגר תמר ואי הוודאות בנושא הייצוא ממאגר לווייתן יחד עם חלוקת דיבידנדים אגרסיבית הביאה לשינוי אופק הדירוג לאג"ח מיציבה לשלילית.
נסיבות אלו יוצרות אפשרות לרכוש אג"ח קצרה יחסית אשר אמורה להיפרע סופית בדצמבר 2021 בתשואה גבוהה של כ-6.5% לשנה. מדובר בתשואה גבוהה בוודאי ביחס לדירוג הגבוה והמח"מ הקצר.
2. חלל תקש אגח טז -0.14% חלל תקש אגח 83.94 -0.14% סגירה:84.06 פתיחה:83.95 גבוה:84 נמוך:83.88 מחזור:210,168 לעמוד ציטוט נתוני אג"ח חדשות גרפים פרופיל חברה ביצועים כתבות נוספות בנושא: - לטובת האג"ח שעבוד דרגה ראשונה על הלוויין עמוס 17 (אשר שוגר לחלל לפני כ-3 חודשים) כולל הנגזרות כמו הביטוח בגין הלוויין. כמו כן, לטובת אגרת החוב שעבוד שני על עמוס 3 שיהפוך לשעבוד ראשון לאחר פירעון מלא לסדרה {חלל תקש אגח ו} ובנוסף יתרת פיקדון אצל נאמן האג"ח.
עמוס 17 מבוטח לפי שווי של כ-325 מיליון דולר השווים כ-1.1 מיליארד שקל. עמוס 3 מבוטח תמורת כ-440 מיליון שקל (כאשר יתרת החוב לחלל תקשורת אגח ו היא כ-200 מיליון שקל מה שמשאיר "עודף" של 200 מיליון שקל לטובת סדרה טז); וגם - הפיקדון אצל הנאמן כ-100 מיליון שקל.
סך החוב למחזיקי חלל טז הוא כ-930 מיליון שקל מולם שווי היקף השעבודים הינו כ-1.4 מיליארד שקל. אם נשווה את אג"ח חלל טז לאג"ח חלל יח (אשר הונפק לפני מספר חודשים) נראה שאג"ח חלל יח נסחר בתשואה של 3.6% צמוד למדד, והינו למח"מ של 4.4 שנים.
אם נשקלל את תחזית האינפלציה ל-4 השנים הקרובות כפי שנגזרת מתחזיות השוק נראה שאג"ח חלל יח מניבה תשואה השווה לתשואה שקלית של כ-5% בשנה. לעומתה אג"ח חלל טז נסחרת כאמור בתשואה דולרית של 8.4% כלומר פער התשואות בין שתי הסדרות הינו חריג ומסתכם ב-3.4% לשנה. יחס השעבוד ליתרת חוב בסדרה יח טוב יותר מהיחס המתקבל בסדרה טז אבל בשני המקרים השעבוד עולה משמעותית על יתרת החוב כך שנראה שסדרה יח נסחרת במחיר גבוה ביחס למחיר בו נסחרת סדרה טז.
3. {מישורים אגח ה} - הסדרה אמורה להיפרע באמצעות 5 תשלומים. תשלום ראשון בפברואר 2020 בשיעור של 11% מהקרן ועוד 4 תשלומים בשיעור של 22% מהקרן בשנים 2021-2024. להבטחת הסדרה שועבדו זכויות החברה בהלוואות בעלים שניתנו למישורים USA ישראל ומישורים USA ארה"ב בסך של כ-120 מיליון שקל.
יתרת החוב למחזיקים כ-77 מיליון שקל, כך שכרגע ה-LTV של הסדרה הוא 64% ולאחר התשלום בפברואר הקרוב היחס ירד ל-57% בהחלט יחס ביטחונות טוב.
סיכום
בחודשים הבאים המשק עשוי להתמודד עם מספר אתגרים כפי שהוזכרו בטור זה. אנחנו ניצבים לפני תקופה אשר עשויה להתברר כמאתגרת. מצד שני התשואות של האג"ח השקליות בשפל והשקל בשיאו.
לדעתי בעיתוי הנוכחי קיים הגיון בהעברת מרכיב של 15%-20% מתוך חלק האג"ח בתיק להשקעות צמודות לדולר. כפי שהוצג כאן, לא רק שתקבלו פיזור השקעות טוב יותר אלא גם תחשפו להשקעות המניבות תשואה גבוהה יחסית של 6%-8% במח"מ קצר של 2-3 שנים. וזה כשהאלטרנטיבה השקלית מאפשרת כיום לקבל במשך חיים ממוצע דומה של אגרות חוב שקליות רק 2%-4% בשנה ברוטו .
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
מיכה צ'רניאק הוא מומחה חוב ואקוויטי מלווה ויועץ ללקוחות כשירים - לפניה לכותב לחץ כאן
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
26.חלל תקש אגח יז ?בועז 05/11/2019 16:38הגב לתגובה זו0 0מה דעתך על אגח יז ? נראה שנותן תשואה גבוהה יותר מאגח טז ?סגור
-
25.בי קומיוניקיישנס אג"ח ג'יריב 03/11/2019 15:00הגב לתגובה זו2 0מיכה, איך אתה מעריך את התשואה על אג"ח ג' של בי קומויוניקיישנס? האם היא נמוכה מדי לאור הארכת המח"מ על ידי סדרה ד' שתונפק וסדרה ה' (שאולי תונפק ואם לא, אז סדרה ג' תורחב)? אני יוצא מנקודת הנחה שסקת סרצ'לייט-פורר תחתם ע"י שר התקשורת, גם אם באיחור עקב משחקי הילדים של השר הנוכחי.סגור
-
24.מיכה - איך אתה מעריך את הסדר אפריקה?משקיע נבון 01/11/2019 14:06הגב לתגובה זו0 0האם אכן מוכסמה התמורה אחרי המאבק בישורת אחרונה? האם לדעתך יחולטו 90 המיליונים של בן משה?סגור
-
23.לא יהיה כלום כי הנגידמשה 01/11/2019 09:18הגב לתגובה זו2 0העלוב לא יתן לשקל להיחלש והכל בהוראת אדוני המושחת ביבי זהו נגיד של משפחת נתניהו ולא של מדינת ישראלסגור
-
22.כתבה מצויינת - מעריך מאד את מיכה (ל"ת)גיל 30/10/2019 11:37הגב לתגובה זו5 0סגור
- טען עוד
-
21.כתבה מרתקתאריק a 30/10/2019 11:22הגב לתגובה זו2 0מה דעתך על אג"ח י"ד של אי.די.בי במצב היום האם יש בו פונטציאל?סגור
-
אידיבי ידמיכה צ'רניאק 30/10/2019 12:14הגב לתגובה זו2 0אי.די.בי יד- התקופה הקרובה היא קריטית לקבוצה. דסק"ש מבצעת מהלך שלדעתי הוא נכון – מימוש ההשקעה בשופרסל וניסיון לייצב את המצב בחברה. ייצוב המצב בדסק"ש יסייע לייצב את מחיר המניה שלה ובכך יסייע לאג"ח יד ( לטובת הסדרה קיים שעבוד על כ 99 מיליון מניות דסק"ש ועוד 58 מיליון אג"ח סדרה ט ). באי די בי מנסים לגייס חוב חדש על מנת לפרוע את שתי הסדרות המגובות במניות כלל ביטוח. מצד אחד זה מהלך הכרחי מצד שני העודפים מכלל הם המקורות לתשלום לסדרה ט וסדרה יד ומכיוון שכול הנפקה והנפקה סדרה חדשה כרוכה בעליות המשמעות היא שחיקה במקורות העצמיים של אי.די.בי מכאן נובע שלחברה תלות גדולה בהמשך הזרמת כספים מצד אלשטיין. בכול מקרה שווי השוק של השעבודים לטובת סדרה יד הוא כ 654 מיליון ₪ , במחזור כ 934 מיליון אג"ח יד כך ששווי השעבודים כרגע הוא כ 70 אגורות . כאמור הצלחה במימוש ההחזקה של דסק"ש המניות שופרסל , המחיר טוב, תסייע לדסק"ש ובכך תסייע לאג"ח יד.סגור
-
20.הטורים של מיכה הם החמצן של האתרלומד 29/10/2019 10:16הגב לתגובה זו13 0תודהסגור
-
תודה (ל"ת)מיכה צ'רניאק 30/10/2019 07:44הגב לתגובה זו3 1סגור
-
צודק. למיכה ערך מוסף עצום באתר ביזפורטל. (ל"ת)אוהב לקרוא את מיכה 30/10/2019 00:21הגב לתגובה זו5 0סגור
-
19.טאו הסדרמוני 29/10/2019 09:40הגב לתגובה זו0 0מיכה שלום בעקבות ההסדר בטאו תשואות כמה אגורות יקבלו הנושים לכל אגרת חוב ? תודהסגור
-
הסדר טאומיכה צ'רניאק 30/10/2019 09:22הגב לתגובה זו1 0ראשית – אני לא מכיר את פרטי ההסדר. ממה שקראתי אני רואה שהתמורות בקופות ההסדר יעמדו על ( רוב בכסף מגיע מכספים שבנק לאומי ובן דוב ישלמו ) 113-150 מיליון ₪ ובניכוי עלויות המפרק מדובר ב 100-136 מיליון שאמורים לעבור לכלל הנושים. סך הנושים הבלתי מובטחים כפי שמופיע בהחלטה הוא 746 מיליון ₪ ( מחזיקי האג"ח מהווים כ 160 מיליון ) כלומר התמורה לנושים הלא מובטחים כפי שהבנתי אותה היא בין 13% -18% מהחוב פארי.אני מקווה שאני מדייק בנתונים.סגור
-
לפי הערכה שלי - 23-29 אג' (ל"ת)לא מיכה 30/10/2019 00:28הגב לתגובה זו0 0סגור
-
18.שקל/דולרסרגיו 29/10/2019 09:13הגב לתגובה זו4 2שקל יכול להתחזק גם 5% לשנה בלי למצמץ ואג"ח דולרי נותן אחוז אחד יותר , בשביל זה קונים אג"ח אמריקאי ? אתם בסדר ?סגור
-
כל האמת בכמה מילים (ל"ת)תברחו מהדולר 30/10/2019 18:25הגב לתגובה זו1 1סגור
-
17.כתבה מדהימה, המון תודות! (ל"ת)מוטי 28/10/2019 22:05הגב לתגובה זו2 0סגור
-
16.אורתם אגחיםצחי 28/10/2019 19:45הגב לתגובה זו1 0אהלן מיכה רציתי לדעת אם אתה קשור להסדר בחברה ואתה יודע אם מחזיקי האגח יראו משהו או שנחכה רק לתביעות.סגור
-
אורתםמיכה צ'רניאק 29/10/2019 10:44הגב לתגובה זו0 0אני לא בעניינים כאן. נראה לי שמה שנשאר זה התביעות. ראה את זימון האספה ל 4/11 במאיה , מצורף כאן : https://maya.tase.co.il/reports/details/1259810 הוא נותן את התמונה שבעצם מה שיש זה התביעות .סגור
-
15.אגחי ברוקלנדמשה 28/10/2019 19:42הגב לתגובה זו0 0אני מחזיק באגחים ורציתי לשאול אם יש לך אולי מידע מה מצב החברה ביחס לחוב אגחים. מודה לךסגור
-
אג"ח ברוקלנדמיכה צ'רניאק 29/10/2019 10:42הגב לתגובה זו0 0אין לי מידע מיוחד לגבי מצב החברה. כפי שידוע לפני כחודשיים הוגשה בקשה דחופה לבית המשפט לצורך אישור הסדר בחברה , לאור מצבה הקשה והצורך של בעת התפקיד לייצב את המערכת . צרפתי קישור : https://maya.tase.co.il/reports/details/1244551/2/0 תעבור על עמודים 1-13 הם יתנו לך תמונה על המצב.סגור
-
14.קריסת דוריבני 28/10/2019 19:37הגב לתגובה זו1 0איך תשפיע קריסת דורי בניה קבוצת לוזון בכלל ואגחים בפרט? דוקא נראה לי שקבוצת לוזון תרוויח מהפרידה מהחברה המפסידה. אשמח לשמוע מה אתה חושבסגור
-
קבוצת לוזוןמיכה צ'רניאק 30/10/2019 07:43הגב לתגובה זו0 0פעילות דור בנייה הסבה הפסדים לקבוצה לכן כאשר נפטרים מפעילות מפסידה זו התפתחות אשר אמורה להיות חיובית בטווח הארוך. השאלה במה זה כרוך כלומר כמה כסף תצטרך הקבוצה לשלם לקופות הפירוק של דורי כולל הכספים בהם תחויב הקבוצה בין היתר בגין ערבויות לדוגמה שנתנו לפעילות דורי . לכן בטווח הקצר יש לצפות לאי וודאות ותנודתיות עד שתברר התמונה ,יחד עם החשיפה הכוללת שתהיה לקבוצת לוזון לדורי ,במידה ואלו יעברו בשלום מדובר בהסרת אי וודאות ומשקולת מהכתפיים של החברה ולכן היא אמורה להיות חיובית למחזיקי האג"ח של לוזון.סגור
-
13.לא ברור אם יש צורך בקיצוץ תקציב במצב של האטה. (ל"ת)ובכל זאת המלצה טובה 28/10/2019 17:52הגב לתגובה זו0 0סגור
-
תגובהמיכה צ'רניאק 29/10/2019 10:17הגב לתגובה זו2 01- תודה. 2- לדעתי ,צריך להבדיל בין האטה בצמיחה לבין מיתון. כאשר המשק צומח אבל פחות מאשר בעבר בשעה שתקציב המדינה מניח צמיחה גבוהה יותר חייבים לדעתי לבצע קיצוץ בתקציב על מנת להתאים אותו למצב החדש. כאשר הצמיחה הופכת לשלילית בוודאי שעדיף לנקוט במדיניות מרחיבה ולאפשר גירעון ( גם במצב כזה הגירעון חייב להיות תחת שליטה על מנת להימנע מסחרור כפי שקרה ביוון לדוגמה ).סגור
-
12.חלל תקשורתדביר 28/10/2019 16:58הגב לתגובה זו1 0אחרי שיגור מוצלח של עמוס 17 היה אפשר לצפות שהמניה תתחיל להתאושש. במקום זאת, היא צנחה והתיצבה במחיר נמוך. לחברה צפי הזמנות גבוה, כך שהשוק היה אמור להיות חיובי. עזיבת יס לא אמורה להביא את המניה לשפל כי יס היא לא לקוח קריטי ואפשר למצוא לקוח אחר במקום. מתי נתחיל לראות עליות? תודהסגור
-
מניית חללמיכה צ'רניאק 29/10/2019 10:13הגב לתגובה זו1 0מחיר מנית חלל עלה לקראת השיגור ולאחריו ירד אבל הוא עדיין גבוה יותר מהמחיר של פחות מ 1000 שהיה לפני השיגור. השוק ציפה להודעות על לקוחות חדשים והזמנות בלוויין עמוס 17 בינתיים לא היו כאלו ולכן אולי האכזבה בשוק והירידות במנייה. כניסת הזמנות חדשות ללוויין עמוס 17 ,לדעתי ,תביא לעלייה במחיר המנייה. אני חושב שיס היא דווקא לקוח קריטי לחברה ויהיה קשה מאוד להחליף אותו . מדובר בלקוח ריווחי , אבל העזיבה הייתה צפויה וזו גם אחת הסיבות למחיר הנמוך בו נסחרה המנייה בתחילת השנה . כרגע נראה שמצב מחזיקי האג"ח השתפר מאוד עם השיגור של עמוס 17 ועם מחזור החוב של סדרה יח , מבחינת מחזיקי המניות , עדיין לא הגיעו האירועים שישפרו בצורה מהותית גם את מצבם ( הזמנות חדשות לעמוס 17 ובעל שליטה חדש שכול כך רצוי לחברה ).סגור
-
11.דלק ד' גם בתשואה גבוהה איך הסיכון-סיכוייובל 28/10/2019 16:57הגב לתגובה זו0 0של דלק'ד מול דלק קידוחים ? תודה רבהסגור
-
דלק ידמיכה צ'רניאק 29/10/2019 10:03הגב לתגובה זו1 0רמת הסיכון בדלק קידוחים נמוכה יותר מזו של קבוצת דלק. הרווחיות של הקבוצה מתרכזת כיום בעיקר בדלק קידוחים ולכן מחזיקי האג"ח בדלק קידוחים קרובים יותר לכסף מאשר מחזיקי האג"ח של קבוצת דלק. בדלק קידוחים החברה תלויה בתזרים שלה על מנת לעמוד בתשלומים של החוב ואילו בקבוצת דלק יש תלות במימוש נכסים ומחזור חוב. מצב זה מקבל ביטוי בדירוג כאשר הדירוג של דלק קידוחים גבוה ב 2 דרגות מהדירוג של קבוצת דלק. בכול מקרה נראה לי שהשוק הגזים מדי בתגובה הקשה שלו להגדלת המינוף של דלק , בשבועות האחרונים אפשר לראות ירידה במפלס החששות ועלייה בסדרות האג"ח הארוכות של דלק. סיום מכירת הפניקס עשוי להמשיך את המגמה הזו.סגור
-
10.מנית ביקוםדני 28/10/2019 16:26הגב לתגובה זו1 0ברשותך, שאלה חריגה. אם נותנים לך הלוואה בכל סכום שתרצה, ללא ריבית והצמדה (החזר הקרן בלבד) ומותר לך לקנות בה רק את מניית ביקום. האם תיקח אותה? שוב אין פה שום מלכודות. ביום שתחליט לממש המניות, תחזיר את כל הקרן בלבד. רווחים או הפסדים עליך. אני בעצם שואל אם אתה מאמין בבזק לאחר עסקת סרצ'לייט.סגור
-
מניית בי קוםמיכה צ'רניאק 29/10/2019 09:55הגב לתגובה זו1 0שים קרן סרצ'לייט משקיעה בבי קום לפי שווי המשקף מחיר מעל 300 אגורות למניית בזק. ההשקעה של הקרן משקפת אמון גדול בבזק הנסחרת כרגע סביב 230 אגורות. עד לסיום ההסדר העדפתי להשקיע באג"ח ב של בי קום אשר בזמנו שיקף תשואה למשקיע סביב 8% לפרק זמן של מספר חודשים.עם ההשלמה הצפויה של ההסדר בשבועות הקרובים ולאחר פירעון סופי של סדרה ב ההחלטה תתמקד בין להשקיע באג"ח בי קום ג המשקף תשואה לפדיון סביב 9% או במניית בזק. על פניו מחיר בזק נראה לי נמוך ובעל פוטנציאל לעלייה לאחר ההסדר. החברה מייצרת גם כיום כמיליארד ₪ מזומנים בשנה. אבל האיומים עדיין קיימים , יס תמשיך לדמם לדעתי , הפעילות הקווית המהווה את הבסיס של החברה תמשיך לסבול משחיקה אבל המחיר כבר משקף זאת . לכן כהשקעה בסיכון מניית בזק נראית לי כמעניינת. מניית בי קום כרגע נסחרת במחיר "יקר" ( שווי החברה לאחר ההשקעה בה וההנפקה הצפויה ) יעמוד סביב 500 מיליון ש"ח ,כשהשווי הנכסי של החברה לאחר ההשקעה הוא אפסי . מה שמעניין בבי קום הוא המינוף שלה על בזק. אם מחיר בזק יכפיל עצמו ויעמוד על 4.5 שקלים השווי הנכסי של מניית בי קום יהיה כ 12 ₪ פי 3 מהמחיר שלה כיום.סגור
-
9.אידיבי טשלום 28/10/2019 16:05הגב לתגובה זו1 0האגח נסחר עם תשואה של 27%. לא נראה שיש סכנה שאלשטיין לא יפרע אותו במלואו. השוק הוריד את מחיר האגח יותר מדי. מה גם שאלשטיין עמד בכל התשלומים עד היום והוא לא יפרד מאידיבי אחרי שהשקיע 3 מיליארד ₪. איך אתה רואה את הסיפור.סגור
-
אי די בי טמיכה צ'רניאק 29/10/2019 08:44הגב לתגובה זו0 0אי די בי ט- אני מאמין שאלשטיין מעוניין לפרוע את האג"ח אני רק לא משוכנע שיש בידיו את כול המקורות לכך . התקופה הקרובה היא קריטית לקבוצה. דסק"ש מבצעת מהלך שלדעתי הוא נכון – מימוש ההשקעה בשופרסל וניסיון לייצב את המערכת בחברת דסק"ש . ייצוב המצב בדסק"ש יסייע לייצב את מחיר המניה שלה ובכך יסייע לאג"ח יד ( לטובת הסדרה שעבוד על מניות דסק"ש). באי די בי מנסים לגייס חוב חדש על מנת לפרוע את שתי הסדרות המגובות במניות כלל ביטוח מצד אחד זה מהלך הכרחי מצד שני העודפים מכלל הם המקורות לתשלום לסדרה ט וכול גיוס כזה עולה כסף ומפחית את העודפים המיועדים לסדרה ט כך שמצד אחד זהו מהלך הכרחי אבל בינתיים הנכסים של אי.די.בי נשחקים. לכן נראה לי שללא הזרמות נוספות של אלשטיין החברה תתקשה לעמוד בתשלומים לסדרה ט.סגור
-
8....076 התקשרו כנציגי דיסקונט לפנסיה מדוע איןהונאה? 28/10/2019 15:59הגב לתגובה זו0 0הודעה מקדימה של הבנקסגור
-
גופים רבים משתמשים במשווקים שלא שייכים לחברה ... (ל"ת)מיכה צ'רניאק 29/10/2019 08:43הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.סטרווד ווסט אגח ארוני 28/10/2019 15:57הגב לתגובה זו0 0היי מיכה. האם ההיסטריה של נאמן האגח מוצדקת? נראה לי ששיעורי ההיוון של הקניונים נוטים יותר לכיוון שערי החברה (6.4%) מאשר לחישוב היועץ הכלכלי (11.7%). מה אתה חושב? ובאופן כללי תשואת האגח לא גבוהה מדי?סגור
-
סטרווד אג"חמיכה צ'רניאק 29/10/2019 08:42הגב לתגובה זו0 0סטרוורד- בעבר התייחסתי להנפקת החברה בבורסה וניסיתי להראות שבעצם במסגרת ההנפקה הטעו את המשקיעים . אני שמח שהוגשו תביעה בנושא זה. מי שהטעה אותך אני מציע להתייחס מאוד בזהירות לכול מה שהוא כותב או טוען. בכול מקרה לדעתי צריך להתייחס לכול נכס בפני עצמו. אני חושב שהאמת היא בין שני הצדדים. נכסים המאבדים לקוחות והנאלצים להפחית דמי שכירות לא ניתן להוון את ההכנסה מהם לפי 6.4% מצד שני היוון מעל 11% הוא גבוה מאוד. לכן להערכתי הנתון הריאלי הוא היוון לפי 8%-9% . תשואת האג"ח פחות רלוונטית מה שרלוונטי הוא יכולת הפירעון של הקרן . לא לחינם אומרים "אל תחשוש לריבית תחשוש לקרן " בחברת סטרווד החשש הוא לתשלום הקרן .בכול מקרה בחודש פברואר הקרוב אמור להיות תשלום ריבית של כ- 6% תשלום כזה מהווה מעל 15% משווי האג"ח הנוכחי . הדו"ח השנתי לשנת 2019 הוא חשוב כיוון שהוא עלול לכלול הפחתת נכסים נוספת ואז נראה מה היחסים הפיננסיים הנכונים יותר של החברה.סגור
-
6.אול-יריניב 28/10/2019 15:50הגב לתגובה זו0 0מיכה שלום, האם דעתך השתנתה על החברה מאז הפגישה שלך בחברה? האם תשואת אגחים ב + ד מוצדקות? תודה מראש על תשובתך.סגור
-
אול יר ב,דמיכה צ'רניאק 29/10/2019 08:42הגב לתגובה זו0 0אול יר- מה שמעיב על סדרות ב ו ד של החברה היא העובדה שאין להן שעבודים כאשר מרבית נכסי החברה משועבדים לצדדים אחרים. אני חושב שהסביבה העסקית כרגע מסייעת למצב של אול יר- הריבית בארה"ב הופחתה , הפעילות הכלכלית ארה"ב ממשיכה להיות טובה ולכן החברה נהנית מסביבה עסקית התומכת בפעילות החברה ומאפשרת לה לייצב את פעילותה כמו לקבל מימון על נכסים ולהמשיך ולהשכיר נכסים שבבעלותה אשר עמדו ריקים. עדיין אני מציע לשמור על זהירות מול החברה והנהלתה. למרות ההסברים לגבי "הטעויות" שבוצעו במסגרת הבקרה של החברה לא ראיתי שננקטו החלטות אישיות כנגד האנשים אשר "התרשלו" בעבודתם כך שאני חשדן. בכול מקרה סדרה ב פורעת קרן בחודש הבא ( 20% מהקרן ) כך שלפחות חלק מהחוב הלא מובטח ייפרע. בגדול עושה רושם שכול עוד הסביבה העסקית בארה"ב ובישראל כפי שהיא כיום ( סביבה מאוד תומכת ) אז החברה תוכל להמשיך ולמחזר חוב ולהמשיך ולהשכיר נכסים נוספים שבבעלותה אלו יאפשרו לה להמשיך ולפרוע את אגרות החוב. שים לב כי שינוי בסביבה העסקית תביא לירידה מהירה מחודשת במחירי אגרות החוב.סגור
-
5.אברות אגח דאגניק 28/10/2019 15:43הגב לתגובה זו0 0מיכה מה דעתך על אברות?סגור
-
אברות אג"חמיכה צ'רניאק 29/10/2019 08:41הגב לתגובה זו0 1אברות- נזילות החברה אפסית , יתרת חוב נטו של כ 70 מיליון ₪ ( כ 20 מיליון לבנקים ו 50 מיליון אג"ח ).לחברה רווחיות אבל החברה מצליחה לייצר תזרים מזומנים שזה קריטי לחברה . כול עוד התזרים ממשיך להיות חיובי ברמה הנוכחית יהיו לחברה מקורות לתשלום האג"ח , הסכנה למחזיקי האג"ח כמובן זו פגיעה עתידית בתזרים ואז החברה תעמוד בפני שוקת שבורה. החברה צריכה לפרוע את אגרות החוב ב 4 תשלומים שווים בחודש יוני בין השנים 2020-2023 לכן לדעתי צריך לעקוב אחרי תזרים המזומנים של החברה על מנת לוודא שהוא ממשיך להיות טוב מצב שכאמור יאפשר את פירעון אגרות החוב במעודן.סגור
-
4.יש הפרשים באינפלציהכלכלן 28/10/2019 15:32הגב לתגובה זו0 0האינפלציה הממוצעת בארה"ב ב 10 השנים האחרונות 2%. בישראל 1%. זה בעצם מסביר את התחזקות השקל. הפד טורח מידי יום להחליש את הדולר ולהגביר את האינפלציה בהדפסת כסף מטורפת, והממשל יצר גירעון של טריליון $ רק השנה. מי שקונה את מטבע הזבל האמריקאי יבושם לו.סגור
-
תגובהמיכה צ'רניאק 29/10/2019 08:40הגב לתגובה זו1 0במדיניות מוניטרית הפרשי אינפלציה בין מדינות הם חלק מההסבר לפערי ריבית בין המדינות . פערי ריביות בין מדינות לא תמיד מסבירים את הפערים בשערי המטבע לדוגמה האינפלציה בגרמניה דומה לזו שבארץ אבל היורו נחלש השנה מול השקל הרבה יותר מהדולר והסיבה לכך הן ההשפעות הכלכליות אשר אל חלקן התייחסתי במסגרת הטור הזה.סגור
-
3.תמר אג''חסקרן 28/10/2019 14:24הגב לתגובה זו2 0היי מיכה, אג''ח תמר נסחרות גם ב-6.5% תשואה עם שעבוד על התמלוגים, האם היא לא מומלצת? איזה סיכון חבוי יש באג''ח זה? תודהסגור
-
תמר פטרוליום אג"חמיכה צ'רניאק 29/10/2019 08:40הגב לתגובה זו0 0במסגרת הטור נתתי רק מספר דוגמאות לאג"ח צמודות לדולר. מה שהתמקדתי בו הוא משך חיים קצר של אגרת החוב 2-3 שנים ודגש על ביטחונות ופחות דירוג ( באג"ח של דלק קידוחים אין שעבוד אבל קיימת התחייבות לבצע פירעון מוקדם במקרה בו החברה תמכור את רוב האחזקות שלה בקידוח תמר כפי שהחברה התחייבה ). לגבי אגרות החוב של תמר פטרוליים התשואה של שתי הסדרות היא מעל 7% ברוטו שזו תשואה גבוהה , אבל המח"מ סביב 5 שנים. בשוק ההון קיים חשש מיכולות ההחזר של החברה לדעתי החשש הזה מוגזם. אומנם קיים סיכוי להפחתת דירוג אבל התשואה כבר מזמן משקפת את זה לדעתי. לגבי הדיבידנדים שהחברה מחלקת ובשוק חוששים מכך , נראה לי שכולם שכחו שזה מה שהחברה התחייבה אליו במועד ההנפקה. כך שלמרות שבהחלט נראה פגיעה ברווחיות החברה בעתיד לדעתי החשש מהתחרות מול לוויתן על לקוחות והחשש מכך שלא יהיה יצוא משמעותי משני המאגרים הם מוגזמים במיוחד מהמבט של משקיע בחוב. להערכתי שווי מאגר תמר מכסה את היקף החוב בתמר פטרוליום.סגור
-
2.שכחו להתייחס לנושא המסבועז 28/10/2019 13:36הגב לתגובה זו5 0מס על אג"ח שקלי הינו בשיעור של 15%. מס על אג"ח דולרי הינו בשיעור של 25%. גם על רווחי הון וגם על הריבית.סגור
-
תגובהמיכה צ'רניאק 28/10/2019 15:27הגב לתגובה זו3 01-אתה צודק בנושא המס , הטור עוסק רק בתשואות ברוטו ולא נטו. 2- יש לשים לב שהשינויים הנובעים מהצמדה לדולר אינם מחויבים במס ( כמו באג"ח צמוד למדד כשהחיוב במס הוא רק על הריבית ולא על השינוי במדד ). עד היום בדרך כלל זה פעל לרעת המשקיעים באג"ח צמודה לדולר מכיוון שהדולר ירד כול הזמן ואי אפשר היה לקזז את ההפסד מירידת הדולר אבל אם הדולר יעלה בטעות נניח חזרה ל 3.8 אז העלייה הזו בשיעור של כ 10%תהיה פטורה ממס כך שיש גם יתרונות וגם וחסרונות במיסוי אגרות חוב צמודות ( למדד או לדולר ).סגור
-
מס על אג"ח דולרי הוא 15% מהרווח הדולרי. כנ"ל לגבי ריבית (ל"ת)משקיע 28/10/2019 15:24הגב לתגובה זו0 1סגור
-
נדמה לי שזה 25%. (ל"ת)למשקיע 28/10/2019 20:04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
לא רלוונטי ל-IRA (ל"ת)מוטי 28/10/2019 14:55הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.המלצה טובה ולעניין למי שלא רוצה להסתכן במניות. (ל"ת)שישקו 28/10/2019 13:10הגב לתגובה זו3 0סגור
-
ההמלצה היא מצוינת ללא קשר למניות. יש כאן סיכון מטח"י.המליץ 28/10/2019 14:03הגב לתגובה זו1 0גם בהמלצה דלעיל יש סיכון - סיכון מט"ח. מר צ'רניאק מנתח את הסיכון הזה מתחילת המאמר.סגור