איך תדעו אם התכנון הפיננסי שלכם נכון?
מה יותר חשוב, החרסינה במטבח או חיסכון לעתיד? למה רוב האנשים שמים את כל הביצים בסל אחד? האם כדאי להשקיע בהשקעות אלטרנטיביות ומה התפקיד של מתכנן פיננסי?
כל מי שיצא לו לעבוד בחברה כזאת או אחרת, יודע שכל חברה מציבה לעצמה יעדים. מסתבר שזה חשוב - ככה לחברה יש כיוון ויש יעדים איכותיים וכמותיים שבסופו של דבר מניעים אותה לצמוח.
גם תא משפחתי הוא סוג של עסק קטן - יש לו הכנסות ויש לו כמובן הוצאות. ההפרש - הרווח, הוא העודף שעובר לשנה הבא - אם בכלל נשאר עודף.
ובדומה לעסק, יש למשפחה גם נכסים והתחייבויות כשהנטו של הנכסים בניכוי ההתחייבויות זה ההון העצמי של המשפחה. כמו כן, יש למשפחה יעדים - היעדים הללו יכולים להיות חופשה משפחתית, מימון השכלה גבוהה לילדים או צבירת סכום כסף שישמור על רמת החיים בעת פרישה לגמלאות. זה משתנה ממשפחה למשפחה, אבל היעדים המרכזיים בדרך כלל דומים אצל רוב המשפחות.
מה יותר חשוב, החרסינה במטבח או העתיד?
זה קצת מצחיק, אבל כשמדובר בשיפוץ בית למשל, אנשים משקיעים הרבה מאוד מחשבה בעיצוב ובתכנון אך דווקא כשמדובר בדבר חשוב כמו תכנון העתיד הכלכלי, אנשים מזניחים את העניין ופשוט זורמים ומקווים שיהיה טוב.
מה הסיכוי שנצליח להגשים את המטרות שחשובות לנו בחיים אם לא נגדיר אותן מראש ונבנה תכנית מסודרת שתביא להגשמתן? יש סיכוי, אבל סיכוי קלוש...
ללא הגדרת יעדים פיננסיים ובלי שנקדיש זמן לבניית אסטרטגיית השקעות ברורה שתביא אותנו למימוש היעדים שלנו, כשנגיע לנקודות הזמן החשובות בחיינו שבהן נצטרך סכומי כסף משמעותיים, לא יהיו לנו את הסכומים הנחוצים למימוש המטרות, ונאלץ להתפשר במקום לחיות את החיים כפי שבאמת היינו רוצים לחיות אותם.
הבעיה המרכזית אם כן, היא שלאנשים אין מודעות לחשיבות של הגדרת יעדים פיננסיים, וזו הסיבה שהם לא בונים אסטרטגיית השקעות לכספים שהם הצליחו לצבור לאורך השנים.
אבל יש עוד כמה בעיות. מסתבר שגם המעטים שיש להם מודעות, ויש להם יעדים פיננסיים, לא טורחים לבנות לעצמם תכנית פיננסית לחיים, מאחר ואין להם השכלה פיננסית והרבה פעמים גם בגלל ששגרת החיים שואבת אותם ופשוט אין זמן.
אז מה הפיתרון? פשוט להבין שמדובר בנושא קריטי, ולא לזנוח אותו - לקרוא, להבין, לטפל בזה, ואם אין לכם זמן, תדאגו לפחות שמישהו בודק ומתכנן בשבילכם, ומניע אתכם לפעולה - לחיסכון, לבדיקת התיק, לבדיקת הפנסיה. אל תשאירו את זה לרגע לפני הפרישה, ואז תבדקו את הפנסיה ותגלו שהיא עשרות שנים שכבה בנכסים סולידים ולא הניבה תשואה? או וזה נפוץ - שהפנסיה לא מספיקה לכם כי בדרך עשיתם הרבה שגיאות - משכתם פיצויים, הפסקתם לחסוך ועוד.
מי יכול להיות הכתובת ולעזור לבנות אסטרטגיה למימוש היעדים הפיננסים ? יועץ השקעות? יועץ פנסיוני? יועץ מס? או אולי בכלל מומחה לכלכלת המשפחה? כל אחד מבעלי המקצוע מתמחה בתחום מסוים. בשנים האחרונות "נוצר" תפקיד חדש שאמור להכיל את כל המרכיבים ולגבש למשפחה אסטרטגיה פיננסית כוללת - המתכנן הפיננסי.
המתכנן הפיננסי מכיר את מכלול התחומים - השקעות, פנסיה, ביטוח, מיסוי כלכלת המשפחה והעברת נכסים בין דורית, ובהינתן הסטטוס והיעדים של כל משפחה, בונה ומתכנן את ההשקעות שלה, את הפנסיה, את פתרונות המסוי המתאימים ועוד. המטרה - להרוויח יותר, להניב תשואה גבוה יותר על ההשקעות ולנצל תכנוני מס מתאימים.
רוב האנשים שמים את כל הביצים בסל אחד
רוב האנשים לא מודעים לכך שכמעט כל הכסף שלהם מושקע בשוק ההון. המשמעות היא ששמים את כל הביצים בסל אחד, וכשיש ירידות חדות בשווקים הפיננסיים, הערך של כל הנכסים יורד. גם קופות גמל וקרנות השתלמות, גם קרנות פנסיה וביטוחי המנהלים, וגם תיק ההשקעות בבנק.
קיים עולם שלם של פתרונות השקעה אלטרנטיביים, שרוב הציבור כלל לא מכיר. בין פתרונות השקעה אלו ניתן למנות קרנות חוב פרטי, קרנות השקעה בנדל"ן, קרנות גידור, פלטפורמות הלוואות חברתיות ועוד.
אחד היתרונות המשמעותיים של השקעות אלטרנטיביות הוא שרובן כמעט ולא מושפעות מירידות בבורסה, שנובעות לעיתים מפאניקה של הציבור וללא הצדקה.
פיזור השקעות חכם למגוון אפיקי השקעה, מקטין את הסיכון הכולל של תיק הנכסים ומגדיל משמעותית את התשואה על הכסף המושקע.
הכותב הינו מתכנן פיננסי מוסמך CFP, מרצה בנושא תכנון פיננסי והשקעות
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.שיעור בחינםמשקיע 18/11/2019 20:39הגב לתגובה זו0 0הכי כדאי לשמוע כמה עצות, לשבת בבית עם עצמך ולהחליט לפי ההגיון ותחושות הבטן ואינטואיציות.וכמובן להתחיל בקטן שלב שלב.מי שידע ויקבל הפסד, ידע גם להרוויח.סוחרהטוב ואמיתי חייב לדעת גם להרוויח אבל גם להפסיד, אבל, ושום אבל בתבונהסגור
-
1.לא מדוייק לדעתיחיים 18/11/2019 16:09הגב לתגובה זו0 0להשקיע בשוק ההון זה לא לשים את כל הביצים במקום אחד החוכמה זה להשקיע באופן מפוזר ונכון בשוק ההון הן בארץ ובחול לי מפריע שרבים המתכננים הפיננסים הם בעצם סוכני ביטוח ומצאו את הדרך למתג את עצמם אחרת במקום להיות גאים ברשיון שלהם.סגור
-
דעתך לא מדוייקתא.ב. 18/11/2019 17:01הגב לתגובה זו1 21. גם אם אתה מפזר בשוק, עדיין כשהשוק יורד רוב ההשקעות של יתנהגו אותו דבר- ולזה התכוון המשורר 2. יש סוכני ביטוח שמכנים עצמם מתכננים פיננסים והם באמת לא מבינים כלום בהשקעות. אבל יש גם מתכננים פיננסים אמיתיים שמבינים בהשקעות כנראה הרבה יותר מהיועץ שלך ומנהל התיק שלך ובטח שיותר ממך...סגור