איך הצליחה אנלייט להפוך מחברה של עשרות מיליוני שקלים לחברה של 3 מיליארד שקל?

מה סוד ההצלחה של חברות האנרגיה המתחדשת? ההתחממות הגלובלית שדוחפת את האנרגיה הנקייה, וגם -  העלות השולית של אנרגיה ירוקה כבר נמוכה מהעלות של האנרגיות המזהמות - גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט בראיון מיוחד לביזפורטל

 | 
telegram
(9)

בשנת 2025 צפוי סקטור אנרגיית הרוח להגיע לשווי של 1.5 טריליון דולר. יחד עם השוק הסולארי, שצפוי לעבור את חצי טריליון הדולר כבר ב-2022, הופך את תעשיית האנרגיה המתחדשת לאחת התעשיות הצומחות ביותר בעולם. 

כמה צומחת? המועצה העולמית לאנרגיית רוח (GWEC) צופה שאנרגיית הרוח תייצר עד 2023, 900 ג'יגה וואט הספק מותקן, כשבארבעת השנים הללו יותקנו טורבינות שיפיקו 330GW הספק מותקן. כלומר, בארבע שנים תעשיית אנרגיית הרוח תגדל בלמעלה מ-50%, וזו הערכה שמרנית.  

אחת הנציגות המשמעותיות והמעניינות שיש לנו פה בארץ בתחום, זוהי חברת אנלייט אנרגיה -1.53% אנלייט אנרגיה 5,908 -1.53% אנלייט אנרגיה בסיס:6,000 פתיחה:5,915 גבוה:5,983 נמוך:5,837 תמורה:24,876,839 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . לא מדובר בחברת טכנולוגיה, אלא בחברת תשתיות שעוסקת כיום בעיקר בתחום הקמת חוות סולאריות וחוות של אנרגיית רוח בארץ וברחבי אירופה. לצד פעילות הייזום, החברה מחזיקה בחוות הסולאריות ואנרגיית הרוח, כך שמדובר בפעילות מניבה שמייצרת תשואה שוטפת - סוג של נדל"ן מניב.   

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אנלייט צומחת בקצב מרשים כשלצד אנרג'יקס -0.78% אנרג'יקס 1,143 -0.78% אנרג'יקס בסיס:1,152 פתיחה:1,136 גבוה:1,147 נמוך:1,114 תמורה:13,824,264 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שנסחרת ב-4 מיליארד שקל, הן מובילות את התחום. רק לפני שבועיים דיווחה אנלייט על שני פרויקטים גדולים בשוודיה ובהונגריה, ולאחר 11 שנות פעילות, המניה, שעדיין נחשבת למניית צמיחה, עלתה רק בשנה האחרונה ב-140%, כששווי השוק שלה עומד על כ-2.9 מיליארד שקל.

רק לפני 7-8 שנים מניית החברה נסחרה ב-30 אגורות, והנה היא כבר ב-4.15 שקל - משווי של עשרות מיליונים לשווי של מיליארדים, שבדרך, הגופים המוסדיים משתתפים בהנפקות פרטיות ומגדילים את חלקם בהון של החברה - הצליח להם. הפניקס שמחזיקה ב-7% הן המחזיקות הגדולות, אבל גם מגדל, מיטב דש, כלל וילין לפידות מחיקות מעל 5%.   

אנלייט - פרוייקט  בקרואטיה

כדי להבין יותר טוב את השוק המתפתח של אנרגיה מתחדשת, דיברנו עם גלעד יעבץ, המנכ"ל וחבר ההנהלה של אנלייט על המצב בעולם, בישראל וכמובן על החברה שהוא עומד בראשה. 

בוא נתחיל מלמעלה, ספר לי על שוק האנרגיה המתחדשת העולמי מנקודת המבט שלך?
"כל הפעילות של אנלייט מושפעת מכל המהפכה המטורפת בייצור החשמל, שהחלה בשנת 2001 מאמנת קיוטו. יש שתי סיבות מרכזיות למהפכה: אחד זה משבר האקלים שהולך ומחריף, שלמרות המאמצים הכבירים, עדיין לא מצליחים להנמיך את סך הפליטות שיוצרים את הקטסטרופה. 

"יש קונצזוס כמעט של כל המדענים, שאנחנו נמצאים בסיטואציה שכמות החלקיקים המזהמים באטמוספירה גבוהה מאוד, שזה אחד הנושאים שהכי משפיעים על ההתחממות הגלובלית וזה אחד מהנושאים שהכי מטרידים את הכלכלות המפותחות בעולם. 

"הסיבה השנייה היא, וזה באמת דבר מדהים שקרה, ובקצב הרבה יותר מהר ממה שחשבו, זה שהטכנולוגיה שהתפתחה במהירות שהופכת את העלויות ליותר נמוכות מייצור חשמל ממקורות פוסיליים. כבר ב-2019 התחלנו להגיע לסיטואציה שהעלות השולית של ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת היא זולה משמעותית מהעלות השולית של ייצור חשמל מהאנרגיות המזהמות. 

"שתי המגמות האלה יחד, מצד אחד כל החסרונות של ההתחממות הגלובלית, שהעולם משתגע בקצב מהיר, מעבר לכל התופעות הבריאותיות ודיסרפשן מאוד גדול, ומצד שני ההשקעות באנרגיה מתחדשת שהתחילו מסבסוד הפכה למשתלמת ואלה יוצרו שוק שהטכנולוגיה מבינה אותו ויש גם יכולת להרוויח". 

מה האתגרים של התעשיה הזו?
"אם נתאר את מה שקורה היום בעולם, ברוב המדינות בעולם יעדי האנרגיה המתחדשת מאוד גבוהים, והם מתחילים לייצר בעיה שצריך להשקיע המון ביציבות הרשת, מאחר והמקורות הטבעיים, כמו שמש ורוח, לא זמינים 24 שעות ביממה, בניגוד לדלק.

"מכאן נוצר האתגר הבא של התעשייה והשוק העולמי שהוא במידה רבה יכתיב את המשך המהפכה וזה נושא האגירה, שאמורה לסגור את הפער מול הדלקים הפוסילים. 

"העובדה שהעלות השולית ירדה מאפשרת לאנרגיה המתחדשת להתחרות באנרגיות מזהמות, מה שמעלה את פוטנציאל הגידול של חברות כמו אנלייט להתחרות בשוק הזה. כשאתה מסתכל מבפנים יש לך יכולת להסתכל 20-30 שנה קדימה על מה חייב לקרות פה. 

"כלומר החלפה של הגיבוי שחייבים כיום לאנרגיה מתחדשת, כדי לייצר את האיזון ולעמוד בביקושים בכל שעה ובעצם הכניסה של האגירה כתחליף של טכנולוגיות פוסיליות אמורה לשנות זאת. הפעילות הזו מחייבת לייצר תמהיל של מקורות אנרגיה מרוח, שמש ומים, שיוריד את העלות של האגירה. 

"כתוצאה מחברות כמו אנלייט, התחזית שלנו קדימה, מעבר לתחזית שנתנו לשוק ההון, נותנת לנו את הביטחון שכל העסק הזה נמצא בתחילת דרכו, כלומר יש עוד הרבה לאן לגדול".

בוא נדבר על מה שקורה בישראל
"המצב בישראל נוראי. ישראל בפיגור עצום אחרי הבנצ'מרק של המדינות המפותחות בכל נושאי התשתית, אבל במיוחד בתחום, למרות שיש לנו משאבים מצוינים לאנרגיה מתחדשת. כמובן שיש שמש, אבל גם משאב הרוח נמצאת פה בשפע, מה שמאפשר להקים בתמהיל היקף יפה שיכול לחסוך מיליארדים בעלויות של הקמות תחנות פיקריות מזהמות של גז או בטכנולוגיות אגירה יקרות. 

"ישראל גם לא עומדת ביעד הביניים של 2020 שעומד על 10%, יעד שמנסים לסגור אבל לא עומדת בזה. ואין בכלל על מה לדבר על היעד של 2030, כשמשווים את זה לאיחוד האירופי, היעד שלהם עומד על 32% מכל האנרגיה כולל הדלקים בתחבורה ובתעשייה ולא רק בייצור החשמל. 

"ישראל הציבה לעצמה רק רבע מהבנצ'מרק שהוצב באירופה - וזה רק בשוק החשמל בלבד. ועדיין אנחנו בפיגור גדול. הסיפור העצוב הוא שבגלל שיש לנו משאבים כל כך טובים, אנחנו יכולים להגיע למחירים יותר נמוכים אפילו מאירופה, שם המחירים כבר מאוד מאוד נמוכים". 

למה זה לא קורה?
"כי יש תמיכה ממשלתית נמוכה מדי לשוק, גם ברמת היעדים וגם ברמת המאמץ הבין משרדי להוריד את החסמים והבירוקרטיה, לחתוך יותר מהר ולאפשר לתשתיות האלה לקום. מאחר והממשלה לא עוסקת בזה בכלל, ואין כמעט אקאונטביליטי, למרות שבזמן האחרון שאנחנו רואים תמיכה ציבורית גוברת בנושא. בינתיים זה לא מזיז דברים. 

"הממשלות האחרונות בארץ לא השקיעו בזה. כך פרויקט כמו רוח בראשית, שתורם ליעדים 200KW בעצם תורם כמו 300KW של תחנה סולארית. מבחינת בירוקרטיה, לתוכנית הזו לקח המון שנים להיות מאושרת. אבל אחרי שכבר אישרו אותה לפני שנה וחצי, הפרויקט עדיין תקוע. 

"אם הממשלה הייתה רוצה לסיים את זה, היא יכולה לסיים את זה ביום אחד. בינתיים זה תקוע איפשהו בין משרד האנרגיה למשרד הביטחון ומשרד האוצר. ביזמות פרטית זה היה לוקח שבוע לסגור את הנושא. מכאן אפשר לראות את אוזלת היד של השלטונות בנושא". 

הממשלה רואה את הגז כמנוע הצמיחה הגדול של המדינה והיא משקיעה כרגע בעיקר בו, זה דוחק אתכם הצידה?
"למרות הרצון לקדם את האנרגיות המתחדשות, תשומת הלב של משרד האנרגיה באמת הולך על לקדם את הגז וזה בהחלט פגע. אבל זה צריך לבוא מלמעלה. בסוף כדי לקדם צריך מחויבות של ראש הממשלה, שר האוצר, שר האנרגיה ושר הביטחון. בגלל זה אנחנו בפיגור אדיר. זה תלוי בממשלה ובחוסר המעש והיכולת לקדם את התחום. 

"דבר שני, היעדים נמוכים מדי. לא הגיוני שבמדינה מפותחת כמו שלנו היעדים יהיו כל כך נמוכים. אי אפשר לשים מראש יעדים כל כך נמוכים וגם לשים כל כך הרבה חסמים". 

לפי מה שאתה אומר, יעד של 17% אנרגיה מתחדשת ב-2030 הוא היעד הריאלי בשביל ישראל
"תראה, ברגע שהפכו את הדבר הזה ליזמות ואפשרו לכמות גדולה של עשרות יזמים להקים את התשתיות האלה, היה ביקוש. היזמות הפרטית יודעת לעמוד ביותר מיעד של 17%. אני מבין את הסקפטיות בגלל החלק של הממשלה. 

"החלק של הממשלה צריך להסתכם בשני אספקטים בלבד: האחד זה הולכה, שברפורמה הממשלה השאירה את זה עם חברת החשמל ועל הממשלה לדאוג שחברת החשמל תעשה את זה. הדבר השני זה האג'נדה הציבורית שתתן דין לממשלה שתדחוף אותה לעשות יותר בתחום.

בוא נעבור לאנלייט, אתם מוערכים ב-2.9 מיליארד שקל, מה היקף הנכסים המניבים הקיימים?
"אחד הדברים שהצלחנו לעשות זה בעצם לתדלק את הצמיחה על ידי גידול והתרחבות לתחומי פעילות חדשים. התחלנו בפעילות סולארית בארץ, עברנו לפעילות סולארית בחו"ל ואז לרוח בחו"ל ובמקביל התחלנו לפתח את תחום הרוח גם בארץ.

"בעצם בשווקים הבינ"ל התחלנו ממדינה אחת וכיום אנחנו פועלים ב-10 מדינות, כאשר אם נחלק את תחומי הפעילות שלנו יש לנו איזון בין ארבעה מנועי צמיחה מרכזיים, שכולם צומחים יפה מאוד: סולארי בארץ, רוח בארץ, אנרגיה מתחדשת במדינות מזרח אירופה וכיום מתחילים במדינות המפותחות של צפון ומערב אירופה". 

אפשר דוגמאות?
"בשנה הבאה לדוגמה אנחנו נכנסים לפרויקט בהיקפים של 200 ו-300MW בספרד, פרויקט מאוד יפה שאמור להתחיל בשנה הבאה. זה הפרויקט הכי גדול שלנו ואחד הגדולים בספרד. אנחנו מתחילים פרויקט של 113MW בשוודיה. במרכז אירופה, ממש לאחרונה פתחנו שלושה מתקנים סולאריים בהונגריה ואנחנו מתחילים להקים את חוות הרוח הגדולה בקוסובו. 

"יש את החוות בבלקן, קרואטיה וסרביה - ככה שיש פעילות צומחת באירופה ואנחנו נכנסים לפיתוחים של מתקנים נוספים באירופה, מתוך ידיעה שהיעדים השאפתניים שם מאפשרים לחברה כמו אנלייט, שכבר יש לה את הידע ויכולות הליבה לעבוד בשווקים האלה, ליהנות מהגידול ולהמשיך ולצמוח. אנחנו רואים בשווקים באירופה המשך גידול משמעותי". 

ובישראל?
"בישראל יש לנו את עמק הבכא, שהוא פרויקט מתקדם ואנחנו מאוד מאוד מצפים להבשלה של פרויקט רוח בראשית, שתלויה בבירוקרטיה נטו ואנחנו מחכים שהיא תסתיים. זה ייתן לנו בוסט מאוד גדול. זה פרויקט של מיליארד שקל. 

"יש גם את הפרויקט של יתיר ועוד פרויקטים שאנחנו מקדמים, כשרק בשנה האחרונה הקמנו 9 מתקנים סולאריים בארץ. ככה שהמשך הגידול והיכולת שלנו להמשיך כמניית צמיחה היא טובה וננסה להפחית את התלות שלנו בשווקים בודדים, כמו ישראל. עם מסתכלים על הפעילות שלנו, אז אחוזים מאוד גבוהים ממנה מתמקדת בשווקים בינלאומיים ונמשיך לפזר את זה בעוד סגמנטים". 

אילו עוד מנועי צמיחה יש לכם?
"אנחנו מאמינים שהפעילות תתקדם ותגדל לכיוון תחום האגירה, גם באנרגיה סולארית וגם באנרגיית רוח. נשתתף גם בפעילות בשוק הישראלי, שכרגע בשלב המכרזים. אנחנו נשלב כלכלית את תחום האגירה בתחום הבינלאומי, שם נהנים מפרופיל של סיכון שוק ולא סיכון רגולציה. 

"אנחנו מתעניינים גם בתחום של טיפול באשפה והפיכתה לאנרגיה, עוד תחום שמאוד מתפתח. זה מאפשר לנו לראות את המשך הצמיחה ולהתבסס עוד בשווקים ובפעילויות הליבה שכבר פיתחנו, ובעצם להמשיך ולמנף את עצמנו בכמה שיותר שווקים וכמה שיותר סגמנטים. 

העסק שלכם מזכיר קצת נדל"ן מניב. יש תשואה, יש מימון והיקף חוב ביחס לנכסים. איך בעצם השוק מתמחר אתכם?
"כשאני מסתכל על אנליזות שפרסמו עלינו ועל שחקנים דומים, אני רואה שהשוק מנתח אותנו על פי שלבי מימוש של הפורטפוליו. כלומר יש סוג של מדרג המורכב מארבעה מדרגות מרכזיות. קודם לוקחים את הפורטפוליו המניב ולוקחים את הדברים הנקיים ממנו שאחרי החוב ומהוונים אותו בשיעורי היוון נמוכים יחסית, בשל הסיכון הנמוך כיוון שהמתקן עובד. 

"אחר כך בודקים את הפרויקטים העתידיים שבהקמה של השנתיים שלוש הקרובות ואלה מהוונים בשיעורים קצת יותר גבוהים, בגלל סיכוני הקמה. אחר כך לוקחים את הפורטפוליו של לקראת הקמה, או חוות שבפיתוח מתקדם, בגלל שלא יודעים מה יהיה. 

"קח לדוגמא את פרויקט בראשית. נכנסנו ב-2008 ולא ידענו מה יהיה, היום ב-2019 אנחנו יודעים שיהיה פרויקט, כי עברנו כבר את כל השלבים של האישורים. השוק יודע גם להסתכל על הפרויקטים האלה ולהוון גם אותם.

"אחרי זה נותרנו עם פוטנציאל הצמיחה, שכולל בתוכו פורטפוליו ממשי, הוא צבוע אבל לא בשלב של פיתוח מתקדם. בעצם לממש את אותה מקצועיות ויכולות ליבה בשווקים כדי לעשות עוד בעתיד. אלה ארבעת המרכיבים". 

כולם יודעים מה היתרונות של אנרגיות מתחדשות, אבל מה החסרונות של העסק שלך?
"הקושי הכי גדול שלנו זה הייזום של התחנות. זה החלק המסוכן. אתה משקיע את הכסף שלך מתוך מטרה לאשר את הפרויקטים שלא בטוח שיאושרו. כל חברה נמדדת ביכולת הייזום שלה. כלומר כמה אתה מסוגל לבד להביא מתקנים להצלחה. אם אתה שחקן כמו אנלייט שבמידה רבה מפתח לעצמו פרויקטים, אתה צריך להיות מסוגל להביא כמה שיותר מתקנים לשלב הפיתוח. 

"אנחנו לדוגמא, בצניעות כמובן, הצגנו הצלחות גם בתחום כמו חוות רוח בארץ, שזכה להתנגדות עזה. הגענו להסכמות מהותיות עם ארגונים ירוקים וקהילות שלמות, כשיש חוות אחרות של יזמים אחרים שלא אושרו. 

"בסופו של דבר בגלל שאנחנו בתחום מוטה רגולציה ומוטה ממשק מול רגולטורים בכל מיני אספקטים, החשמל, הקרקע, תכנון ובנייה, וככל שהשחקנים האלה מתנהלים בצורה לא יעילה ואיטית הם מאטים את קצב הצמיחה שלך. 

"אנלייט מטפלת בדבר הזה דרך התרחבות גיאוגרפית ולהימנע מהסתמכות על שוק אחד. ולכן אני מקווה שנוכל להמשיך ולצמוח למרות החסמים האלה. מעבר לזה מאחר ואנחנו פועלים בשוק הבינלאומיים, יש לנו חשיפות מטבע, שצריך לדעת להתמודד עמם. כי אנחנו מגייסים כסף בארץ ומשקיעים באירו, זה גם סיכון של הריבית ועוד".

המניה שלכם צמחה יפה בשנה האחרונה, איפה אתה רואה את החברה בעוד 5 שנים?
"התפקיד שלנו זה להמשיך ולהגדיל את פעילות הליבה. אני חושב שבשנה האחרונה הייתה חשיפה יפה של החברות החזקות בתחום האנרגיה המתחדשת. אני חושב שמשבר האקלים נותן לנו פלטפורמה גדולה. באופן אישי אני רוצה שהפעילות תצמח ואנחנו אופטימיים שנמשיך לגדול ושהשוק ימשיך לראות את זה".

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    אף אחד לא יודע אם להשקיע העיקר לפרסם ולהגיב חחח (ל"ת)
    בקיצור 31/10/2019 23:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 6.
    יעבץ היה שחקן קט רגל לא רע אבל כסחן
    אליאנס 31/10/2019 15:06
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אבל נהיה מולטי מליונר אז כל הכבוד
    סגור
  • 5.
    מחיר לא זול אבל גם לא יקר (ל"ת)
    דנאל 31/10/2019 12:21
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    לא לגעת אנרגי'קס במכפיל 80 אנלייט אי אפשר לעשות מכפיל
    שישקו 30/10/2019 18:06
    הגב לתגובה זו
    2 1
    מניות אובר רייטד מנופחות ...הרווח הגולמי לא גבוה למרות הגידול במכירות והצפי להמשך ...אין להם לאפה לעלות .
    סגור
  • 3.
    בוא נדבר עוד שנה/שנתיים
    אנרגיקס/אנלייט 30/10/2019 16:20
    הגב לתגובה זו
    4 0
    בהצלחה למחזיקים.
    סגור
  • טען עוד
  • שלוש (ל"ת)
    נחום 01/11/2019 07:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • מה יהיה
    חי 31/10/2019 20:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בעוד שנתיים לדעתך? אני מחזיק בנייר
    סגור
  • 2.
    אין כמו כתבה טובה בשביל לצאת
    סוחר 30/10/2019 16:11
    הגב לתגובה זו
    3 2
    מהפוזיציזה שלכם...אז רק שתדעו שמניות האנרגיה סולרית נופלות חזק בינהם sedg,enph....תיזהרו אתם קונים במחירים מנופחים...הזאפטה מתקרבת לא חבל...
    סגור
  • 1.
    חברה מעולה מנהלים רעבים להצלחה המשיכו כך בהצלחה (ל"ת)
    הצלף 30/10/2019 14:12
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות