5% ייצור חשמל מאנרגיה סולארית? יפה אבל לא מספיק

חברת החשמל מדווחת היום על הנתון המעודד, כביכול. הבעיה: זה עדיין הרבה אחרי היעדים שהציבה הממשלה העומדים על 10% ב-2020 ושנות אור מהיעדים של אירופה
 | 
telegram
(7)

בקול תרועה רמה הודיעה היום חברת החשמל על כך שהיקף הייצור של אנרגיה סולארית יחצה השנה לראשונה את רף 5% מסך צריכת החשמל בישראל. קודם כל ברכות על צעד בכיוון הנכון. באמת. אם טענת החברה נכונה בדבר השקעה של מיליארדי שקלים בתחום, אזי מגיע לחברת חשמל שאפו. נדיר אמנם, אבל עדיין שאפו.  

הנתון נחשף בכינוס השנתי של התאגדות מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה שנערך באילת. באותו מעמד, אמר אמיל קויפמן, יו"ר האיגוד כי "בעשור האחרון ירדה עלות הייצור הסולארי בצורה דרמטית. הדבר מביא לכדאיות כלכלית בהקמת אלפי מתקני גנרציה על הגגות, בריכות ובשטחים פתוחים. הפיתוחים הטכנולוגיים בתחום אגירת אנרגיה (...) מקדמים בצורה ממשית את המעבר לייצור חשמל מבוזר".

מרגש.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אבל לפני שנוציא את בקבוקי השמפניה, בואו נעצור רגע ונוריד את השאלטר על החגיגה. למה? כי איפה שחברת חשמל רואה קפיצה קדימה, תכלס, מדובר במה שמכונה בסלנג צעדי "טיפ-טופ", כלומר עקב בצד אגודל. בישראל, עדיין, לא משקיעים באנרגיה מתחדשת בצורה מספקת. נקודה.

כחלק מהסכם פריז, שעליו חתומה ישראל, היעד הממשלתי שהתווה שר האנרגיה יובל שטייניץ, עומד על כ-10% של ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת לשנת 2020 ו-17% לשנת 2030. כלומר, על חברת החשמל בעצם להכפיל את מאמציה כדי לעמוד ביעדים, שהם מלכתחילה נמוכים מאוד ביחס למדינות מפותחות אחרות.

עם נשווה את זה ליעדים של אירופה, ארצות הברית ויתר המדינות המפותחות נגלה שישראל נמצאת ממש בפיגור. שם היעדים המצטברים, לא רק של ייצור חשמל, אלא גם בתחום התחבורה לדוגמה, עומדים על 60% בקירוב מסך צריכת האנרגיה. בישראל זה עומד על רבע מהיעד. כלומר 15%. וגם בזה אנחנו לא מצליחים לעמוד.

עכשיו אם נחזור רגע למה שאמר קויפמן, והדברים באמת נכונים – והם נכונים – אז למה רק 5%? הרי טכנולוגיה מתקדמת יש. השמש והרוח קיימות גם כן ובצורה לא מבוטלת יש לציין. אז למה רשות החשמל מצליחה לייצר רק נתון חד ספרתי? לא ברור.

עדיין לא השתכנעתם שקיים פגם? בשבוע שעבר ראיינו כאן את מנכ"ל אנלייט, גלעד יעבץ, שסיכם את המצב בישראל במילה אחת ויחידה: "נוראי". למה נוראי? 2 סיבות מרכזיות.

הראשונה, עודף רגולציה מצד המחוקק בישראל, שתוקע לא מעט פרויקטים בתחום האנרגיה המתחדשת, מאחר וקיימת העדפה ברורה לגז מצד הממשלה, לאור עתודות הגז הגדולות של המדינה.

הסיבה השנייה לטענת יעבץ, היא לא אחרת מאשר חברת חשמל – כן, כן, זו שמתהדרת בנתונים החדשים. חברת החשמל, האחראית על תחום ההולכה של החשמל, צריכה לדאוג לכך שתהיה דרך שבה החברות המסחריות יוכלו לנתב את החשמל ובכך להפחית משמעותית את המחיר לצרכני הקצה.

בינתיים אין שינוי מהותי.
לסיכום, נכון שחברת חשמל עושה צעד בכיוון הנכון, אבל יותר נכון לומר שיש לנו עוד המון עבודה כדי לעמוד ביעדים שאנחנו הגדרנו לעצמנו – כדי שנוכל כולנו לנשום קצת פחות פיח ולהותיר לילדים עולם טוב יותר.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    המחירים ירדו בתאוריה בלבד
    חכם ציון 10/11/2019 08:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מזה שנים אני מתעניין בהתקנת מערכת סולרית על הגג. המחירים ירדו באחוזים בודדים. מישהו עושה סיבוב עלינו. או המשווקים או החברות המתקינות.
    סגור
  • 6.
    ביזיון
    ג'ק 08/11/2019 16:36
    הגב לתגובה זו
    1 1
    בארצנו עם השמש הנהדרת למה כל כך מעט ? חייבים הרבה יותר .
    סגור
  • 5.
    מה הקשר לחחי? הם לא מקימים מתקנים pv
    אפריים 08/11/2019 09:38
    הגב לתגובה זו
    3 0
    רשות החשמל מעכבת רשיונות וחחי תוקעת.את ההולכה. 5% זה כולל אשלים, הצלחה ללובי של הגז,
    סגור
  • 4.
    הסיבות ש"רק 5%" (ל"ת)
    אסף 07/11/2019 09:28
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 3.
    בישראל האנרגיה הסולרית גדולה וזולה מאנרגיית הגז
    לילי 07/11/2019 08:44
    הגב לתגובה זו
    1 2
    בישראל יש אמצעי ייצור חשמל שמש ואדמות ללא שימוש בשפע . נתן לייצר באמצעי הייצור את כל האנרגיה הדרושה למדינה .
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    יש סיבה אחת, ועד העובדים של חברת חשמל לא רוצה תחרות (ל"ת)
    אחד 07/11/2019 07:33
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 1.
    עדיפות ראשונה למערכות PV על גגות כי
    דודו 07/11/2019 00:05
    הגב לתגובה זו
    2 0
    1. פיזור סיכוני פגיעה בתחנות כוח גדולות, 2. חסכון בהשקעות ברשת ובמערכות שנאות והולכה, ג. חסכון בעתודות קרקע מוגבלות, קרבה מידית למוקדי הביקוש
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות