חברות מנפחות מניות של עצמן; בינתיים כולם נהנים, אבל...
חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם עלו על שיטה. זאת לא שיטה חדשה, זו שיטה של עשרות שנים, אבל היא התעצמה בשנים האחרונות - החברות רוכשות מניות של עצמן, מעלות את שווי המניה ומאפשרת למשקיעי החברה ליהנות ממחירי המניה המאמירים.
על פניו, כולם מרוויחים מהמצב. הן החברה ששווי השוק שלה לרוב עולה והן המשקיעים שמרוויחים כתוצאה מהחזקת המניות (רכישה עצמית היא במובנים רבים סוג של חלוקת דיבידנד). מצב זה יוצר לכאורה פער בין השווי האמיתי של החברות לשווי בבורסה ועלול לפגוע בהן בטווח הארוך - אם וכאשר יתגלה העיוות.
אך מנגד, יש סברה שטוענת שאותן רכישות עצמיות אינן פוגעות ומעוותות את השווי בשוק - נכון שיש רכישות שוטפות של החברה עצמה שמשפיעות על המסחר השוטף ונכון שעצם הידיעה שהחברה רוכשת את מניותיה משפיע על מחיר השוק והתנהגות המשקיעים, אבל בסוף הכלכלה מנצחת - מול אותם ביקושים, יש גם מוכרים, והשוק בסופו של דבר מאזן את המחיר לשיווי משקל. אלא שבפועל, מסתבר שחברות שעושות רכישות עצמיות נהנות מתמחור נדיב יותר, וגם - בעזרת הרכישה העצמית הן מגדילות את הרווח למניה וזה כשלעצמו מוסיף למחיר המניה.
הדוגמה של אפל
אם ניקח חברה כמו אפל (סימול: AAPL). שווי השוק של החברה הוא 1.2 טריליון דולר. אין לה רכישות גדולות של פעילויות וטכנולוגיות בשנים האחרונות ומה שכן יש לה זה הר של מזומנים עליו היא יושבת. כמו הדוד סקרוג' של דונלד דאק, מנכ"ל אפל טים קוק שוחה בים של מטבעות זהב ומסרב לשחרר אפילו פרומיל; אלא אם כן זה מעלה את השווי של עצמו.
אז מה אפל עושה? האם היא מדווחת על פיתוח טכנולוגיות חדשות? כן, אבל זה לא מדגדג את הקופה שלה. האם היא פותחת סקטורים משמעותיים חדשים של צמיחה? כן, אבל גם זה כסף קטן בשבילה. אנחנו מדברים על חברה עם מעל 100 מיליארד דולר בקופה שצפויה לייצר מעל 50 מיליארד דולר בשנה - מזומן. אז מה החבררה עושה בכסף? היא רוכשת מניות של עצמה ובכך מגדילה בעקיפין את התמורה לבעלי המניות שלה - היא רוכשת מהם מניות, היא מעלה את המחיר בשוק, והיא מגדילה את הרווח למניה (כי הרווח מתחלק אחרי הרכישה במספר מניות גדול יותר)
במילה אחת: ניפוח
אפל, פייסבוק, IBM, ושורה של חברות ענק דוגלות ברכישות עצמיות ונהנות מאהדת השוק. בתקופה הזו רכישות כאלו מבטאות יתרונות נוספים - בזמנים של ריביות נמוכות, הכסף הוא זול, כך שוויתור על מזומן לא משפיע על הרווח - אין ירידה משמעותית ברווח הכולל כתוצאה מרכישה עצמית (ומנגד כאמור הרווח למניה עולה).
התהליך של רכישה עצמית מבטא אבסורד מסוים. אפל מוציאה כספים מהקופה, כלומר היא מחלישה את הפוזיציה שלה. מנגד, אותו הפסד מזומנים מעלה את ערך המניה. זו לא השקעה עתידית. זה לא מנוע צמיחה. זה הכסף שהיא "משקיעה" בעצמה. כלומר, אפל מווסתת לעצמה את מחיר המניה.
במילים אחרות, זה סוג של ניפוח עצמי.
גם אלה שיטענו שכמה מיליארדים עבור אפל זה כמו ללכת למכולת בשבילי או בשבילכם, צריך לזכור שלא לעולם חוסן. הכספים האלו שמשמשים לרכישות עצמיות עשויים להיות חשובים לחברה, בעתיד.
קחו לדוגמה את ג'נרל אלקטריק (סימול: GE). ענקית הטכנולוגיה שהייתה האפל של העולם עד למהפכת המחשוב. GE הביאה לעולם מנורות להט מסחריות, מקררים ואינספור טכנולוגיות חדשניות בלמעלה מ-125 שנותי קיומה.
בעקבות כשלים רבים בניהול החברה עברה להפסדי עתק והמניה צנחה. עד כדי כך מצב החברה גרוע, שבשנה שעברה הוצאה החברה ממדד הדאו ג'ונס והייתה האחרונה מבין כל החברות המקוריות במדד להימחק ממנו. לפני כמה שנים איש לא חשב שמנייתה תתרסק עד כדי כך. המציאות כאמור, חשבה אחרת. היום החברה צריכה מזומנים, פעם היא רכשה בהם מניות של עצמה.
הרגולטור לא מתערב
ישנן הרבה סיבות למה חברה ציבורית חייבת להיות שקופה במהלכיה הפיננסיים. הסיבה הראשית היא שהשקיפות מאפשרת לשוק להעריך את שוויין של החברות באופן שישקף את המציאות ובכך לתמחר את המניה הנסחרת באופן ראוי.
בשל הר המזומנים, אפל יכולה להמשיך לווסת את עצמה עוד זמן רב ובכך להסתיר כשלים רבים של החברה. הפרמטר של הרווח למניה יעלה, מחיר המניה יעלה, בזכות רכישה עצמית, לא בגלל העסקים - האם זה מה שהמשקיעים רוצים? לא, אבל הם יתקשו להבין מה מצב הביזנס כשיש הסוואה של רכישה עצמית.
זה לא הולך להשתנות. בחברה האמריקאית הסוגדת לאלוהי הכסף וגם לשליחיה, הסיכוי להתערבות הרגולטורים למנוע את העיוות הזה הוא קלוש. אפילו קלוש מאוד. במיוחד בשל הכוח הרב שחברות הענק צברו ושאותו הם מוציאות לפועל באמצעות לוביסטים חזקים.
לאומי - ויסות מתמשך של מניות הבנק
רכישה עצמית היא כאמור לא עניין חדש, והיא גם תקפה לשוק המקומי. בנק לאומי למשל קונה באופן שוטף מדי יום את מניותיו - מדובר בהיקפים משמעותיים, מדובר ביכולת להשפיע על שער המניה מדי יום, מדובר בתמיכה ואפילו העלאה של שער המניה. אז יגידו לנו שמדובר ברכישות של מתווך/ ברוקר שקיבל הרשאה לקנות את המניות על פי תוכנית הרכישה העצמית. אז מה? זה עדיין לא אומר שיש כאן השפעה על המסחר, שלאומי בעצם משפיע על מניות לאומי, על מחיר המניה. כתבנו כאן על הבעיה - לאומי רוכש מניות לאומי וזה לא השתנה מאז.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.הפתרון: מסויבת שבע 27/11/2019 14:41הגב לתגובה זו1 0מיסוי הדיבידנד שמגולם ברכישה העצמית היה ממתן את המצבסגור
-
6.היינו בסרט הזה בסיבוב קודם של הויסות. לא למדנו כלום (ל"ת)הותיק 27/11/2019 11:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.לא נראה לי שאתה מבין לגמרימה קורה 27/11/2019 09:13הגב לתגובה זו1 1חלק משמעותי מהשכר שעובדי אפל בעולם מקבלים הוא במניות של החברה שאותן הם יכולים לרכוש באחוז משמעותי מהמשכורת מדי חודש ובהנחה ניכרת על מחיר השוק. את המכירה הם יכולים לבצע בתחנות על פני זמן . מה שקורה בעצם זה שאפל קונה מהם את המניות האלה כשהם מחליטים למכור ונוצר לחץ על המניה.סגור
-
4.הבועה ממשיכה להתנפחזיל הזול 27/11/2019 09:00הגב לתגובה זו2 1כרגיל מועד התפוצצות הבועה קשה עד בלתי אפשרי לחיזוי, בינתיים המשיכו לחגוג!סגור
-
3.בסוף זה יתפוצץמה החידוש בכתבה? 27/11/2019 08:31הגב לתגובה זו2 1מתי?! למה?! מי יודע?! כרגע שוק עולה הכל טובסגור
- טען עוד
-
2.דירה = קורת גגדירה = קורת גג 27/11/2019 08:16הגב לתגובה זו3 0דירה = קורת גגסגור
-
1.וזוהי רק ההתחלהרב חובל 27/11/2019 07:41הגב לתגובה זו0 0כתבה מצויינת הממחישה את המושג קריסה כלכלית בבורסה. כאשר אין מי שינפח את השוק (תזרים המזומנים) של החברה יורד מגיעות הנפילות החזקות. כרגע הכל טוב רק שלא נתפס בפנים כשיגמר להם הכסף כי אז זה יהייה כואב. בהצלחה לכולם.סגור