"הצבנו יעד לתשואה של 10%-12% על ההון וזה יעד שמרני"
חברת האנרגיה הסולארית {סולגרין} , פרסמה השבוע את תוצאותיה לרבעון השלישי. במסגרתם, דיווחה על שיפור בשורה העליונה ובשורה התחתונה בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. תום שפרן מנכ"ל החברה, סבור כי החברה תמשיך לצמוח בשנים הבאות ושופך אור על התפתחות החברה לשווקים מעבר לים.
מה הסטטוס של הפרויקטים שלכם כיום?
"אנחנו מחלקים את סקטור הפעילות שלנו לשלושה תחומים: נכסים מניבים - נכסים שמוכרים לחברת חשמל, נכסים שהם בשלבי הקמה ונכסים שנמצאים בפיתוח. כיום בבעלותנו 16 מגה-וואט של נכסים מניבים. בשנה הקרובה אנחנו נשלים סנכרון לרשת החשמל של עוד 6 מגה-וואט, מה שישים אותנו בתחילת שנת 2020 על 22 מגה וואט של נכסים מניבים. בנוסף במהלך 2020 אנחנו הולכים להקים עוד 45 מגה-וואט הספק מותקן על פני שלושה פרויקטים שזכינו בהם במכרזים של רשות החשמל. מעבר לזה יש לנו צבר משמעותי של פרויקטים בפיתוח של כ-400 מגה-וואט בדרום ובצפון הארץ".
האם אתה יכול להעריך מה תהיה התשואה בפרויקטים?
הצבנו לעצמנו יעד תשואה להון העצמי של בין 10%-12%, וזאת הערכה די שמרנית. זה מאד תלוי בגודל הפרויקט ובניואנסים בתוך הפרויקט, בפרויקטים שהם יותר גדולים המספרים יכולים להיות גם חיוביים יותר.
מה הפוטנציאל של הזכיות מוסיף לצבר?
אנחנו עושים קפיצה משמעותית כחברה, את שנת 2020 אנחנו צפויים לסיים עם 67 מגה-וואט מניב, לעומת ה-16 שיש לנו היום. זאת קפיצה משמעותית מאד מבחינת החברה והנכסים המניבים שלה.
איפה אתה רואה את החברה בעוד 5 שנים?
סולגרין מתנהלת היום בשוק בצמיחה מאד משמעותית, אנחנו "נהנים" מהעובדה שמדינת ישראל ויעדי הממשלה פועלים להגדיל את נתח הייצור מאנרגיות מתחדשות. מעבר למהפכה שקיימת בישראל קיימת גם מהפכה גלובלית, אנחנו רואים שחקנים ישראלים שפועלים גם מעבר לים בפרויקטים של אנרגיות מתחדשות. אנחנו רואים בעצמנו שחקן מרכזי גם מבחינת הייזום, גם מבחינת היכולת לממש את המצב הקיים וגם להוסיף עליו עוד הרבה מגות בכל שנה. בטווח הארוך אנחנו רוצים לסמן שוקי יעד בינלאומיים.
"לסיכום, זה תהליך הצמיחה שאנחנו רואים 5 שנים קדימה, בטווח הקצר אנחנו רואים את עצמו באים לידי ביטוי במימוש צבר הפרויקטים שלנו. בטווח הבינוני אנחנו רואים את עצמנו ממשים בכל שנה עוד כמה עשרות מגות בהגשה למכרזים ומימושם לנכסים מניבים. בטווח הרחוק אנחנו רואים את עצמנו מסמנים שני יעדים מעבר לישראל להמשך צמיחה.
מהם התכניות להתפתח לחו"ל?
החברה נמצאת כרגע בצמיחה משמעותית בישראל, לכן בשנה שנתיים אנחנו רוצים לבסס את כלל יכולות הליבה של החברה. אחרי זה עם היכולות שנבסס בישראל נצא ליזום פרויקטים מעבר לים.
תחום האנרגיה הסולארית הוא כלכלי או שהוא ממשיך להשען על הסבסודיות?
אחד הדברים הכי משמעותיים שקרו בתחום, זה שהייצור מחשמל סולארי נהפך להיות הזול ביותר בישראל רק לפני שבוע נגמר מכרז בתעריף חסר תקדים, שמנטרל את נושא הסבודיות. דבר שמוריד המון חסמים שהיזמים נתקלו בהם בעבר, זה דבר מדהים מבחינת היכולת לממש פרויקטים.
מה הסיכונים המרכזיים בתחום?
התחום בסך הכל נהנה מסיכונים תפעוליים נמוכים יחסית, במיוחד לאור העובדה שלא מדובר על טכנולוגיה מורכבת. מנגד, קיימים שני אתגרים מרכזיים, ראשית שינו ייעוד הקרקע מקרקע חקלאית לקרקע שיכולה לממש פרויקט. דבר שמצריך לעבור בוועדות תכנון מול גופים שמתנגדים, זה קורה בעיקר בצפון. שנית, בדרום אנחנו נתקלים באתגרים בתחום ההולכה.
לסיכום, המשקעים צריכים להסתכל על חברות אנרגיה סולארית כחברות נדל"ן מניב?
זאת שאלה שנשאלת לא מעט, יש דמיון מסוים, אני לא חושב שאפשר להשוות אבל יש הרבה משקיעים שמסתכלים על זה בצורה דומה. אני חושב שהתחום והעובדה שיש תעריף מובטח ל-20 שנה בערבות מדינה, בעולם עם סיכונים תפעוליים יחסית נמוכים אז נוצר תמהיל אטרקטיבי בהיבט ניהול סיכונים שהם מנהלי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.דירה = קורת גגדירה = קורת גג 02/01/2020 15:00הגב לתגובה זו1 1דירה = קורת גגסגור
-
2.קודם עושים ואח'כ מדבריםקצין לשעבר 28/12/2019 13:47הגב לתגובה זו1 0ככה לימדו אותי בצבא לפני שנים רבותסגור
-
מנכל ללא ניסיוןחייל חובה 18/01/2020 17:55הגב לתגובה זו1 0הזוי למנות בחברה מסוג זה מנכל חסר ניסיון שיורה העפלה. גם בתפקידיו בצבא היה כשל מוחלט.סגור
-
1.חברה נחמדה אבל כבר יקרה (ל"ת)בן 01/12/2019 09:47הגב לתגובה זו3 0סגור