איך תנצלו את "טפשות ההמונים" כדי להרוויח בהשקעות?
הפעם אתחיל בחכמת ההמונים ו"אפקט הלולהפאלוזה" ( lollapalooza effect). בשלב הנוכחי, כאשר נראה שחכמת ההמונים עושה שוב מהפך של 180 מעלות ומאותתת על רגיעה מהחשש למיתון מחד ועל התיאבון שחוזר למניות מאידך הגיע הזמן שנדבר על חכמת ההמונים ואפקט הלולהפאלוזה.
בשנת 1970 פרסם הפרופסור יוג'ין פאמה (Eugene Fama) את עבודתו, "Efficient Capital Markets: A Review of Theory and Empirical Work" שהיא הבסיס לתיאורית השוק היעיל (Efficient-Market Hypothesis) ושבעקבותיה זכה פאמה, 43 שנים מאוחר יותר, ב 2013, בפרס נובל לצידם של הפרופסורים רוברט שילר ולארס הנסן.
האמת היא שהפרופסור לא היה הראשון שחקר והאמין בתיאוריית השוק היעיל. התיאוריה פותחה כבר בתחילת המאה הקודמת אבל הפרסום שלו הפך את התיאוריה הזו ל benchmark בוול סטריט.
לפי תיאוריה זו מחירי מכשירים פיננסיים בבורסה, מניות למשל, מגלמים בתוכם את כל המידע הקיים והניתן להשגה על החברות. זה אומר שהשוק מתמחר במחיר המניה את כל הסיכונים והסיכויים הגלומים בה, כך שאין טעם לנסות לבחור ניירות ערך שנראים כזולים.
במילים פשוטות למשקיע, "אל תתפתה לקנות מניה או למכור אותה אם לדעתך היא 'זולה' או 'יקרה'. השוק, בחוכמתו, כבר עשה עבורך את העבודה הזו. לך עם השוק שלמעשה מבטא את חכמת ההמון".
המציאות - יש עיוותים בשוק
פרס נובל לחוד ומציאות לחוד. כולנו הרי יודעים שהמציאות שונה. מדוע? כי יש לא מעט "עיוותיי שוק", מאקרו ומיקרו, שמספרם הולך וגדל מאז התמזגות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה עם כלכלת המיינסטרים.
העיוותים הללו הפכו לתופעה מקובלת לא פחות מהמקובל וישנן גם אינספור הוכחות לכך אצל משקיעים ומנהלי השקעות רבים כמו ביל גרוס, ווארן באפט, סת קלארמן או פיטר לינץ' שהוכיחו שמספר הסטיות מה-benchmark גדול מכדי שהמשקיע יתעלם מכך.
הוסיפו לכך את מערכות היחסים הכלכליים שמשתנים במהלך המהפכה (כמו יחסי תעסוקה/אינפלציה או רווח למניה וכדומה) והרי לכם בעיות בהן נאבק המשקיע (וגם הפרשנים והאנליסטים) בוול סטריט של המאה ה-21. לאחרונה למשל החלו לפקפק בנכונות המודלים "הקדושים" של הפרופסור רוברט שילר, מודלים שהפכו אותו לאוטוריטה המובילה בוול סטריט של הערכות נכסים בעולם ובמיוחד בתחום הנדל"ן.
תיאורית השוק היעיל מהווה חיזוק לטענה שחכמת ההמונים "עובדת" ושמדדי המניות והאגחי"ם מצביעים לא רק על ההתפתחויות העתידיות בשוק ההון אלא גם על הערכות נכונות.
אלא שבעשור האחרון מתחילים חוקרים רבים לפקפק בתיאוריה ובמיוחד כשמדובר בתחום ההשקעות וכול מי שנכנס לשוק ההון בעשור האחרון ועבר את הטלטלות במחירי המכשירים הפיננסיים לבטח יסכים עם המפקפקים. אבל המשקיעים שפעלו ועדיין פועלים בשוק לפי תיאורית השוק היעיל (אם בגלל שהתחנכו אצל הפרופסור סמואלסון או שראו שהמגמות בוול סטריט אכן מנבאות נכונה את ההתפתחויות במיין סטריט), מתקשים לקבל העובדה שהתיאוריה הפסיקה לספק את הסחורה, שמשהו אכן השתנה.
לטענתם העיוותים הם תוצאה זמנית של מהפכת האינפורמציה והכול יחזור לקדמותו משהעניינים יירגעו. הפרדוקס הגדול של הטענה הזו הוא שאליבא התיאוריה ככול שהמידע חשוף, חפשי וזמין יותר ל"המון" העיוותים צריכים היו לרדת וזה לא קורה. בקצור, אמינות המשקיעים בחכמת ההמון, כשמדובר בהחלטות השקעה בוול סטריט, בירידה.
חוסר הרציונליות של ההמון - "טיפשות ההמונים"
אם ההתנהגות הרציונליות של המון המשקיעים אינה יכולה לשמש יותר כפלטפורמה לחיזוי אולי כדאי לבדוק האפשרות להשתמש בחוסר הרציונליות של ההמון, במה שמכונה "טיפשות ההמונים", כפלטפורמה שתשמש בסיס לקבלת החלטות השקעה? האם חוסר הרציונליות של המון המשקיעים אמין וצפוי מספיק כדי לבנות עליו תועלת למשקיע?.
חוקרים של התנהגות משקיעים שמו לב, הרבה לפני שהתחיל הבלגן בוול סטריט בעשור האחרון, שחוסר רציונליות של קבוצות משקיעים או "טיפשות ההמונים" היא תופעה נפוצה מאוד בוול סטריט, לא פחות נפוצה מחוכמת ההמונים.
לאורך השנים היו משקיעים ומנהלי השקעות שידעו כיצד לנצל "טיפשות ההמון" למטרות רווח. המשקיע הגדול בארנארד ברוך, ה"זאב הבודד של וול סטריט", שעשה הון בספקולציות נגד חכמת ההמון בשנות ה-20 עד ה-60 של המאה שעברה ונחשב עד היום מגדולי המשקיעים בוול סטריט, טען בהרצאות החופשיות לציבור שהיה עורך בהתנדבות מדי סוף שבוע בסנטרל פרק במנהטן, שאת רווחיו הפיק בעיקר מיכולתו לאבחן מצבים של חוסר הרציונליות (טיפשות) של המשקיעים.
צ'רלי מונגר, השותף המבוגר של ווארן באפט בברקשאייר האת'אוויי (סימול:BRKa) טען, בהרצאה שנתן באוניברסיטת הרווארד ב-1995, ש,"תיאוריות השוק היעיל" מנסות לשכנע אותנו, המשקיעים, שהקהל שמשחק בזירות הפיננסיות כמעט תמיד צודק. אבל אנחנו יודעים שבפועל זה לא כך כיוון שלאורך הזמן אנחנו עדים להתנהגות בלתי רציונלית בעליל.
מה זה אפקט הלולהפלוזה?
הסיבה להתנהגות הזו מורכבת ממגוון של גורמים שונים ומשונים, מהחלום להיות עשיר (תאוות הבצע) ועד למה שאני מכנה אפקט הלולהפאלוזה. "מה שזה אומר בגדול", אמר מונגר, "שהתנהגות בלתי רציונלית של משקיעים בבורסה היא תוצאה של מספר גורמים/ כוחות מדידים שאינם קשורים זה לזה אבל נעים באותו הכיוון. כאשר דבר כזה קורה התוצאה אינה לינארית אלא אקספוננציאלית (מהירה בהרבה) כך ש 2+2 לא שווה ל- 4 אלא להרבה יותר. "לנו, כבני אדם", סיכם מונגר, "יש דעות קדומות, העדפות ונטיות שטבועות בנו, אינהרנטיות שמסוגלות לשנות את ההתנהגות שלנו לכיוון זה או אחר.
"כאשר כמה מהן פועלות בתיאום ודוחפות אותנו בכיוון מסוים או לפעילות מסוימת נוצר אפקט הלולהפלוזה. אפקט כזה עשוי לייצר ולהתניע מהלך התנהגותי בקנה מידה גדול ולעיתים קרובות למהלך מוטעה".
האפקט הזה, לדברי מונגר, אינו גורם בהכרח לתוצאה שלילית ויכול להסתיים בתוצאה חיובית אבל זה מה שבאמת משפיע על התנהגות ההמון, לא חוכמתו. מונגר הביא דוגמאות רבות כיצד הוא ושותפו המפורסם ניצלו את חוסר היעילות של תיאורית השוק היעיל. מקרה אמריקן אקספרס (סימול:AXP) הוא דוגמה אחת לאפקט. בזכותו באפט ומונגר נכנסו להשקעה באמריקן אקספרס שהפכה להיות אחת ההשקעות הטובות ביותר שלהם.
ב-1963 עשה לקוח של חברת בת של AXP "תרגיל" לחברה. האיש שכנע את חברת הבת להנפיק עבורו קבלה ע"ס 40 מיליון דולרים כנגד מכלים מלאים בשמן סויה שהועברו ע"י הלקוח לאחסון. הלקוח השתמש בקבלה כערובה להלוואות גדולות שקיבל מבנק אחר. התגלה שהמשלוח המאוחסן שאמור היה להיות של מכלי שמן הסויה היה למעשה משלוח של מכלי מלאים מי ים. לא רק זאת אלא שהלקוח לא עמד בתנאי ההלוואה. חברת הבת עמדה לפשוט רגל אם AXP לא תפצה את הנזק. בקצור בעיה גדולה ל-AXP שגרמה להמוני המשקיעים, האנליסטים והפרשנים להאמין שהפגיעה באמריקן אקספרס תהיה אנושה.
בין נובמבר 1963 לינואר 1964 נפלה המניה מ-60 ל-35 דולר. אז רכשה ברקשאייר האתאוויי את אחזקתה (במונחים של היום שילמו פחות מסנט אחד למניה). בסוף 2018 החזיקה חברת BRKA ב-151,610,700 מניות AXP בשווי של כ 18.2 מיליארד דולרים (כ-18% מהון המניות של AXP).
"המשקיעים, הפרשנים והאנליסטים", אמר מונגר, "היו כאמור בדעה שאמריקן אקספרס נקלעה כתוצאה מנפילת חברת הבת, למשבר קשה אפילו פשיטת רגל כך שחכמת ההמונים הצביעה על הצורך למכור המניה ומהר. אנחנו נכנסנו לפוזיציה מסיבה פשוטה, בדקנו לעומק את ממדי הפגיעה הפוטנציאליים ב-AXP והמסקנה שלנו הייתה שתוכל לעמוד בה". ואכן, AXP כיסתה את כול חובותיה של חברת הבת והשאר זה היסטוריה. כך אגב נכנסה BRKA לרוב השקעותיה. "כאשר שחקני השוק ברובם מאמינים שמשהו רע מתרחש בחברה מובילה אנחנו נכנסים לבדיקה ובדרך כלל מגלים שמה שיצר את המצב זו טיפשות ההמון בלווי כיסוי אנליסטים לא מעמיק ופרשנות חפיפניקית".
מחוסר מקום לא ניכנס לדוגמאות אחרות מלבד לציין שזה נכון ברמות מקרו ומיקרו כאחת. מנהלי השקעות ומשקיעים שיצאו ברווחי עתק ממשבר 2008 וזאת למרות שחוכמת ההמונים הצביעה על "משבר נוסח שנות השלושים" עשו זאת כי בדקו המצב לעומק וגילו שהפוטנציאל ליציאה מהמשבר בפועל גדול.
הניסיון שלנו בבורסה אומר ששתי התיאוריות בתחום ההשקעות, של שוק יעיל ושאינו יעיל, נכונות בזמנים ובתנאים שונים. העובדה למשל שבתחילת המאה ה-20 הצביעה תיאוריית השוק היעיל על הכדאיות להמשיך ולהשקיע בכרכרות ולא במוצר החדש והמתחרה שנקרא "מכוניות" הייתה הגיונית למידע שהיה זמין אז למשקיעים והעובדה שמניות חברות הכרכרות עלו תחילה למרות הופעת המודל T של פורד תמכה אז בחוכמת ההמון.
אלא שמיד לאחר הופעת המודל T יצא הממשל בתוכנית תשתיות ענקית ואילו חברת פורד הורידה משמעותית את מחירי המודל ומה שהיה נכון, מבחינת מודל השוק היעיל, עד 1916-17 הפך ללא נכון.
העובדה שההשקעה בחברת נוקיה (סימול:NOK) הייתה המומלצת ביותר מבין חברות האלחוט ב 2007-8 הייתה נכונה מבחינת חכמת ההמונים לאותם ימים אבל הופעת הטלפוניה החכמה הפכה את החוכמה לטיפשות (הדעה הרווחת אפילו ב 2008 הייתה שנוקיה תמשיך להוביל כי הטלפון החכם "לא יתפוס"), כלומר, תיאוריית השוק יעיל נכונה בשוק השקעות יציב אבל "מגמגמת" בעולם של חדשנות טכנולוגית וכיוון שקצב כניסת החדשנות בעשור האחרון הולך וגובר כדאי מאוד להסתמך פחות על "חכמת ההמונים" ולבטח על הקונצנזוס.
בזה אנחנו מנסים לשכנע הקוראים מזה שנים, להסתמך פחות על מה שמוסכם על ציבור המשקיעים, על קונצנזוס האנליסטים ולבטח על הפרשנים ולבדוק לעומק כול השקעה אל מול המצב שמתפתח מאקרו מיקרו, מהפכת האינפורמציה מאפשרת זאת. היכולת לבדוק מצבים, מאקרו ומיקרו שקשורים להחלטות ההשקעה הולכת וגדלה מידי יום ולא צריך להיות גאון גדול על מנת לאבחן לבד את המצב.
הראנו זאת במדויק ולאורך כול תקופת הירידות של AAPL במחצית הראשונה של 2016 כאשר ירדה המניה מ-135 ל-90. כתבנו אז מספר פעמים שצריך ואפשר לבדוק את התמונה האמיתית ואסור להסתמך על "חכמת ההמון" ועל הפרשנות. הסברנו, ב 2018, מדוע אסור להיבהל מהירידה של WMT כאשר AMZN הודיעה על רכישת Whole Foods Market וכניסתה לקניונים פיזיים ועוד. המשקיע צריך להבין שהאותות שמאותתים על כדאיות או אי כדאיות השקעה, שעליהם גדלנו ולהם התרגלנו, עוברים שדרוג ושיפוץ טכנולוגי ואתם כול הגישה להערכת נכסים כך היה במהפכות הקודמות וכך בנוכחית.
מומלץ לקרוא בנושא את כתבתו של John Rekenthaler, באתר המורנינגסטאר, תחת הכותרת, "Investment Signals Would Be Great, If They Worked". דו"ח Rekenthaler השבועי אגב מומלץ ביותר ואנחנו עוקבים אחריו למעלה מ-20 שנים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
29.לשלויימה.ווהס זוגסטא?אני חושב שהפעם ניתפסו לנו הבייצים-י'זיק בית בכפר 02/12/2019 15:33הגב לתגובה זו0 0במגרה וכולנו כולל עתה ניתקענו אם בררה נישט ההייר ונישט ההייר..גם אתה בפנים כמונו הרי אנחנו המבוגרים אני מעריך אתה ילד לידי מתאההבים במניות וזוז מיך אופ יענו עזוב אותי בשקט..אז הפעם אכלנו אותה כמו שאומרים הצעירים בני 65. גם האקדמאים שכותבים כאן ואני מכיר אחת מהם שזמן שרייט אונד שרייט גג ארוייס יענו צועק תיצו בחוץ אויילם גויילםסגור
-
28.אז לשיטתך תפקיד הממשל שולי?אתגר שלמה גרינברג 01/12/2019 23:15הגב לתגובה זו0 0כקורא נלהב שעוכב ומעריך את דעתך(עוד מימי פארמוס רחמנא ליצלן)אשמח להתייחסותך בנוגע למעורבות הפד בשווקים,עד כמה הדבר מהותי?עד מתי ימשכו ההזרמות?האם לדעתך ללא מעורבות הפד השוק היה קורס כפי שהתחילה המגמה בדצמב 18?אודה להתייחסותך לסוגיה חשובה זוסגור
-
מעורבות הפאדס ופארמוסשלמה גרינברג 02/12/2019 08:53הגב לתגובה זו2 01. התחלת עם פארמוס אז נא לדייק, כשסקרתי את החברה בפעם הראשונה מחיר המניה היה +/_ דולר זה שהמניה הגיעה ל 16 ולא מכרת זה לא קשור אלי אני כתבתי ב 8/9 שהמחיר מטורף 2. למעורבות הפאד אין שום קשר לעליות בבורסה מלבד הפסיכולוגי וכבר הסברתי מדוע. 3. עד מתי יימשכו ההזרמות? עד מתי שבפאדס יחליטו. 4. השוק לא "קרס" בסוף 2018 בגלל מעורבות או אי מעורבות הפאדס ואם תבדוק תגלה שטרם "הקריסה" הזהרתי מתיקון גדול שמתחייב בגלל רמות המחירים.סגור
-
תודה רבה שלמהאלי 02/12/2019 12:04הגב לתגובה זו2 2בריאות ואריכות ימיםסגור
-
27.האם KHC ו TEVA מעניינות להשקעה ?דני 01/12/2019 17:51הגב לתגובה זו0 0לאור הירידות הגדולות ב 2 החברות האלו שבאפט מחזיק בהן האם לדעתך מדובר בהזדמנות קנייה או בנקודת כניסה נוחה ???סגור
- טען עוד
-
כן וכן.דגן 02/12/2019 14:14הגב לתגובה זו0 0.סגור
-
שאלות ליועץ ההשקעה ולבדיקה עצמית (ל"ת)שלמה גרינברג 02/12/2019 08:52הגב לתגובה זו1 0סגור
-
26.קשר השתיקה בוול סטריטגיא 01/12/2019 07:35הגב לתגובה זו1 0שלמה, הייתי מאד שמח אם היית כותב על וול סטריט, המניפולציות שנעשות, החיבור לגורמי ממשל בנק מרכזי לוביסטים ועוד. אלו עושים קודם כל לביתם בדרכים משונות והרבה פעמים הם הגורמים לעיוותים הקשים לא חוכמת או טמטום ההמון.סגור
-
כתבתי על הנושא פעמים רבותשלמה גרינברג 02/12/2019 08:54הגב לתגובה זו1 1השפעת הספקולנטים ובעלי העניין שולית לחלוטיןסגור
-
25.גם הבועה בשוק היום מתומחרתלשים לב 30/11/2019 20:57הגב לתגובה זו0 0אם ווארן באפט כבר אמר ביום שישי זה עניין של זמן מועט עד שתגיע מפולת בשיעור דו ספרתי,כנראה עוד בדצמברסגור
-
24.עיסקה עם סיןאביב 30/11/2019 19:59הגב לתגובה זו0 0שלום רב, האם לדעתך העיסקה עם סין תיכשל וא"כ - הראשונים שיחטפו ,הן המניות של semiconductor?סגור
-
23.האם נכון יהיה לומר שאפקט הלולהפלוזה זה תופעת העדר? (ל"ת)קאובוי של חצות 30/11/2019 19:33הגב לתגובה זו0 0סגור
-
22.תיאוריה מעולהיאיר 30/11/2019 18:28הגב לתגובה זו0 0לפני חצי שנה השקעתי במניה, שירדה כ- 30% זמן קצר אחרי שקניתי. התמדתי עם המניה עד עכשיו, ובתוך שבועיים המניה זינקה ל50% מעבר לשער המניה ביום שקניתי.סגור
-
21.איפה אפשר להשיג שמפניה ורודה בזול?מושחתתייהו 30/11/2019 17:44הגב לתגובה זו0 3התרגלתי לקבל מתנהסגור
-
20.כל התיאוריות מעננינות מאדאנונימי 30/11/2019 12:00הגב לתגובה זו4 2אבל קצת מיושנות. קרנות הגידור והאלגוטריידינג הם אלה שקובעות. גם וורן באפט מתקשה להתמודד עם המציאות החדשה וזה לא בגלל גילו אלא בגלל המציאות שהשתנתה.סגור
-
תגובה יפה הבאת (ל"ת)לאנונימי 01/12/2019 18:05הגב לתגובה זו2 0סגור
-
כדאי גם להתחשב בעובדותשלמה גרינברג 01/12/2019 14:00הגב לתגובה זו3 0ראשית בנושא, "קרנות הגידור והאלגוטריידינג הם אלה שקובעות". פשוט לא נכון.. הן משפיעות על המסחר בטווח המאוד קצר ותו לא, יש הרבה סטטיסטיקה על כך. שנית, לגבי באפט, המניה שלו בשיא כול הזמנים אז מדוע קשה לו להתמודד? שלישית, על כך שהמציאות משתנה אני כותב מאז 2009סגור
-
"יש הרבה סטטיסטיקה על כך"משפט שלא קשור לעניין מהיכןלשלמה 01/12/2019 18:09הגב לתגובה זו2 0היקרצת אותו אתה מסוגל ליותר.ניחא היית כותב :עובדות ..מידע..אבל סטטיסטיקה??נא להעלות זאת ולא זה יופיע כהרגלנו בכתבה הראשית. תודה איש טוב וחכם ויקרררררסגור
-
איך המילה סטטיסטיקה בכלל קשורה לעניין..אינה במקומה (ל"ת)היי 02/12/2019 10:52הגב לתגובה זו0 0סגור
-
וואו!!שלמה גרינברג 02/12/2019 08:56הגב לתגובה זו1 0יש עובדות ופשוט תגולל את השאלה בגוגל כי כבר כתבתי על כך והבאתי המספריםסגור
-
יתכן שיש עובדות אבל ממש לא סטטיסטיקה..המרחק רב.. (ל"ת)עכשיו דייקת. 02/12/2019 11:07הגב לתגובה זו0 0סגור
-
הפעם שילחת את אחד מהיותר טובים ממה שאתה משגר לעיתים! (ל"ת)איצ לאנונימי 30/11/2019 16:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
19.אין עליך שלמה !סתם אחד 30/11/2019 11:55הגב לתגובה זו9 0תמיד מעניין לקרוא אותךסגור
-
18.תזה מעניינתיובל 30/11/2019 11:25הגב לתגובה זו1 4אתה נלחם במאמרים של פרופסורים זוכי פרס נובל. אבל כל התחמושת שלך זה אנקדוטות וציטוטים של מפורסמים. צריך הוכחות חזקות מזה.סגור
-
"נלחם במאמרים של פרופסורים זוכי פרס נובל"?שלמה גרינברג 01/12/2019 14:01הגב לתגובה זו2 0תוכל להביא דוגמיתסגור
-
קרא מה כתבת בתחילת דבריך. (ל"ת)ועוד איך.. 01/12/2019 18:10הגב לתגובה זו3 0סגור
-
קראתי שוב ואיני מזהה "מלחמה" (ל"ת)שלמה גרינברג 02/12/2019 08:58הגב לתגובה זו1 0סגור
-
זה שאינך מזהה "מלחמה" זה ממש לא משנה..אפשר לכנות הכוונהלשלמה 02/12/2019 11:09הגב לתגובה זו0 0בהרבה מילים עם פרוש דומה עד זההסגור
-
מי אני שאתווכח עםשלמה גרינברג 02/12/2019 14:17הגב לתגובה זו2 0קורא שיודע טוב ממני מה כוונותיסגור
-
בלי לפגוע בכותב..אך..יש הרבה נכון בדבריך. ראה גםאיצ ליובל 30/11/2019 16:51הגב לתגובה זו1 0אנונימי ב20.סגור
-
17.נו באמת...דינו 30/11/2019 10:23הגב לתגובה זו5 3לקטלג אנשים כטיפשים או חכמים בשוק שנתמך לחלוטין עי בנקים מרכזיים או עי הדפסות כסף מאסיביות ואחרי המבול, זו שטות מוחלטת והונאת פונזי ענקית,הרי ברור לכלם שהעולם הכלכלי נמצא בדרך לתהום חשוכה וכולנו נשלם את המחירים הכואבים,על מה אתה מדבר ריבונו של עולם,תתעשת....סגור
-
"בשוק שנתמך לחלוטין עי בנקים מרכזיים או עי הדפסות כסףשלמה גרינברג 01/12/2019 14:03הגב לתגובה זו2 0לא מתאים לעובדות ואם רבונו של עולם היה מתפנה לענות לך היית רואה כמה אתה טועהסגור
-
מה קורה היום?שלושה מטובי בניינו 17 18 20 לא חשים בנוח..פרופ' איצ לדינו 30/11/2019 16:57הגב לתגובה זו0 0עם הכתוב ומנסים ומצליחים לנער את הכותב מעט. לא אגיד שהכותב אינו בעל דעות וזכויות מעניינות לעיתים קרובות ולעיתים אף צודקות..אך מתברר בעליל שלעיתים(לפחות לפי דעת שלושת המכובדים)קצת עבר את גבול הטעם הטוב..וממש כאן לא הכוונה להעליבו. שבוע טוב לכולכם.סגור
-
16.at@,tאלי 30/11/2019 10:04הגב לתגובה זו2 0אוהב את הכתבות שלך.לאור תחרות הסרימיג.האים t שווה קניה. תודהסגור
-
15.LVS של אדלסון ב 2008 ירדה משער 100 ל 3 וחזרה ל 60-70רון 30/11/2019 02:43הגב לתגובה זו1 0אומרים שאדלסון קנה בשפל את המניות שהציבור זרק. הציבור חשב שאנשים יפסיקו להמר כי אין כסף? באמת מוזר. הייתה גם הסתבכות עם ההשקעה בהקמת הקזינו בסינגפור שהיה לבסוף השקעה מצויינת.סגור
-
אוי כמה אני אוכל את הלב אם המניה הזאת (ל"ת)מתי מבני ברק 30/11/2019 19:07הגב לתגובה זו0 0סגור
-
14.שלמה כתבה מעולה. מה דעתך על מניית טוויטר?t 30/11/2019 00:29הגב לתגובה זו4 0האם הנפילה של ה20% באוקטובר היא תוצאה של טפשת ההמונים מהדוח?סגור
-
כתבתי על אותה נפילהשלמה גרינברג 01/12/2019 14:05הגב לתגובה זו1 2נא לחפשסגור
-
13.יש הבדל מהותי בצורת ההשקעה של מיליארדים למשקיע קטנטן (ל"ת)אלי 29/11/2019 19:33הגב לתגובה זו10 0סגור
-
12.Rokuעמי 29/11/2019 19:21הגב לתגובה זו2 0דוגמה מצויינת מניית רוקושהתרסקה אחרי ההודעה של דיסני על שרותי הסטרימינג ומהר מאוד תקנה הכל בחזרהסגור
-
11.מומלצתיש דרך 29/11/2019 06:46הגב לתגובה זו2 1שאמנם לא תמיד מצליחה,אך בממוצע כן,והיא לקנות את מה שאחרים מוכרים! לדוגמא בארץ קניתי לפני שנתיים את מניית בנק איגוד וחיכיתי ......וה"בום" הגיע.סגור
-
10.axp?באמת? 29/11/2019 06:39הגב לתגובה זו1 0כשהיגיעה לשער 90 קניתי ma ותראו מה מונגר עשה בaxp לעומת מי שקנה את mastercard.סגור
-
9.ועוד פעם יופייופי 29/11/2019 05:47הגב לתגובה זו3 0אחת מהכתבות הטובות ביותר המקיפות ביותר והמלמדות ביותר!תודה מר גרינברג! דברי עינת!,סגור
-
כיתבי על עצמך בגוף רביעי לא רק שלישי.. (ל"ת)לעינת 02/12/2019 11:11הגב לתגובה זו2 0סגור
-
8.האם באפט העריך שטבע תשרוד המשבר הפיננסי?ומה עם טבע? 28/11/2019 23:14הגב לתגובה זו3 0טבע נקלעה גם לחוב עצום בגלל רכישת שתי חברות. האחת רמיסיה המכסיקנית התגלתה כפלופ , והשניה האירית סבכה אותה בפרשת האופיואידים...והכל בזמן שתרופת הדגל שלה הקופסקון לטרשת נפוצה נחלשת בשוק מול מתחריםסגור
-
7.המנכל"ים של קודאק לא הבינו שהגיע סוף עידן סרט הצילוםהעיוורון האנושי 28/11/2019 23:12הגב לתגובה זו2 0וכנ"ל לגבי החברה של מכירת סרטי ווידאו שהאמינה שהיא תשרוד בעולם שרמז שהכל יעבור דרך האינטרנט והמחשב. יש מיליון דוגמאות לכך.סגור
-
6.רוב מהלכיו של BB הם "שמאל" אבל "ההמונים" מאמינים להיפך (ל"ת)למה ללכת רחוק? 28/11/2019 23:10הגב לתגובה זו1 1סגור
-
5.מאמר מדהים ולא בזכות התכןמעורבות הממשל 28/11/2019 22:26הגב לתגובה זו1 1על פי המאמר ההמונים טעו בהערכתם את שוק הרכב,וכן לגבי משבר 2008 ו2018 . אולם מסתבר שהם צדקו לחלוטין ומי שטרף את הקלפים הוא הממשל האמריקאי .כך אודות ליצירת תשתיות הרכבים של פורד יכלו לתפוס תאוצה ובלי מעורבות הממשל סביר שהינו חווים משבר אדיר ב2008 וב2018.המסכנה היא ברורה ההמון לא טועה,ההמון צודק ובגדול.מסכנה נוספת היא שנכון לכרגע יש כאוס אדיר בשווקים והממשל בתפקיד המושיע נשאב לתוך הרפתקאה שלא ברור איך הוא יוצא ממנה,במוקדם או מאוחר יגיע החשבון !סגור
-
4.יש בעיהיק 28/11/2019 22:10הגב לתגובה זו2 0אני מסכים שההמון בדרל כלל מתנהג בטיפשות מוכר בירידות וקונה בעליות. אבל, בענין רכישת מניות ספציפיות הבעיה היא שרק לאחר מעשה מתברר אם הרכישה או המכירה היו טיפשיות.סגור
-
3.מצוין ומאיר עיניים, שלמה.דגן 28/11/2019 20:56הגב לתגובה זו2 0.סגור
-
2.הדוגמאות אינן רלוונטיותהיגיון פשוט 28/11/2019 18:53הגב לתגובה זו10 4גם נוקיה וגם כרכרות הן דוגמא לקדמה טכנ ולא לשום חכמה.באותה מידה ניתן לומר שמי שלא השקיע בטסלה הוא טיפש.בשני המקרים הכתובת היתה על הקיר .מאמר מתחכם.סגור
-
כיוון שלא קראת בעיוןשלמה גרינברג 01/12/2019 14:10הגב לתגובה זו1 1קרא שוב ותגלה שזה בדיוק מה שכתבתיסגור
-
לפי תגובתך לא קראת בעיון אבלשלמה גרינברג 29/11/2019 08:59הגב לתגובה זו2 1בהחלט אפשר לומר שיתן לומר שמי שלא השקיע בטסלה לא הבין את ההתפתחויותסגור
-
של axpהדוגמא 29/11/2019 06:41הגב לתגובה זו1 1גרועה למדי! היו מניות אחרות טובות בהרבה עם סטיית תקן נמוכה בהרבה ,דוגמא?,בבקשה noc.סגור
-
רק עכשיו אתה מגלה את המאמרים המתחכמים? (ל"ת)מוסלי 29/11/2019 01:50הגב לתגובה זו3 1סגור
-
אתה זה שמתחכם.דגן 28/11/2019 20:57הגב לתגובה זו2 0.סגור
-
1.OXYאבנר 28/11/2019 17:27הגב לתגובה זו7 1מאמר מעולה, תודה רבה שלמה! לדעתי זה המאמר הכי מעניין שלך שקראתי ב-2019. אם כבר טיפשות ההמונים, מה דעתך על אוקסינדטל פטרוליום (OXY)? באפט אומנם תפר לעצמו עסקה טובה עם מניות הבכורה שלהם, אבל לאחרונה רכש גם מניות רגילות כאחד האדם בסכום של 300 מיליון דולר. מצד שני קארל אייקאן ממשיך לדרוש לזרוק את ההנהלה, והמניה, אוי המניה, צנחה לשפל חסר תקדים ומספקת דיבידנד של מעל 8%. אשמח לשמוע מה דעתך על הסיטואציה.סגור
-
עוקב אחרי ההתפתחויות באוקסידנטל שניםשלמה גרינברג 29/11/2019 09:14הגב לתגובה זו5 0אחת החברות המעניינות ביותר בארה"ב ויש סיבות לא מעטות גם לניסיון של אייקן וגם לכניסה של באפט. כרגע כדאי להמתין ולראות מה מתפתח. יש לי הרושם ששני המשקיעים מאמינים שרכישת אנדרקו משנה את התמונה וזאת למרות הבעיות האקולוגיות שנוצרו (לפחות בתיקשורת). לפני שנים, בשנות ה 80, עשיתי אנליזה על החברה בארה"ב ואפילו יצא לי לראות ולשמוע את אראמנד האמר הגדול. נתת לי רעיון לכתבה, אז בקרובסגור
-
שלמה תודה -אוהב לקרא את הכתבות שלך (ל"ת)ד"ר כהן 30/11/2019 22:03הגב לתגובה זו0 0סגור
-
נפט?אנונימי 30/11/2019 12:03הגב לתגובה זו0 0לא הייתי נוגע.סגור