הוועדה המוניטרית: רק חבר ועדה אחד תמך בהורדת הריבית
לפני כשבועיים החליטה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.25%, בניגוד לצפי האנליסטים. כעת מתברר שרק חבר ועדה אחד תמך בהורדת ריבית לרמה של 0.1%. חברי הוועדה העריכו שהצמיחה תמשיך אך הביעו חשש מהיעדר ממשלה לטווח הרחוק.
הוועדה המוניטרית קובעת את הריבית בתהליך שכולל שני דיונים, בפורום רחב ובפורום מצומצם. בפורום הרחב מוצגים תנאי הרקע הכלכליים הרלוונטיים להחלטה: ההתפתחויות במשק הישראלי – בצד הריאלי ובצד הפיננסי-מוניטרי, וההתפתחויות בכלכלה העולמית. בדיון זה משתתפים חברי הוועדה המוניטרית, נציגים בכירים מחטיבות הבנק השונות והכלכלנים מהחטיבות הכלכליות (המחקר והשווקים).
בפורום המצומצם משתתפים חברי הוועדה המוניטרית ומנהל חטיבת המחקר ובמסגרתו מציגות חטיבות המחקר והשווקים את השיקולים העיקריים שצריכים להנחות את קביעת המדיניות ואת האופן שבו הן רואות אותם. לאחר מכן מתנהל דיון על המדיניות המוניטרית, שבסופו מקיימים הצבעה על גובה הריבית. ההחלטה על הריבית מתקבלת ברוב קולות של חברי הוועדה שמשתתפים בהצבעה.
רוב מוחלט לשמירה על הרבית
הדיון לפני כשבועיים התמקד בעיקר בתמונת הפעילות הריאלית ובהתפתחות היצוא, בסיכונים הנשקפים מהכלכלה העולמית, בהתפתחויות בסביבת האינפלציה, באי הוודאות הפיסקלית ובתוואי הצפוי של המדיניות המוניטרית. בדיון התקבלה החלטה להותיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.25%. ארבעה חברים תמכו בהצעה להותיר את הריבית בעינה, וחבר אחד תמך בהצעה להפחיתה ל-0.1%.
לאחר דיון, ארבעה חברי ועדה סברו שיש להותיר את הריבית ברמתה הנוכחית. שלושה מאותם חברים סברו שלאור העובדה שהמשק ממשיך לצמוח קרוב לקצב הפוטנציאלי, שוק העבודה נותר הדוק, האינפלציה צפויה להתחיל להתכנס אל תוך היעד החל מעוד שנה, ונראה כי ה-Fed וה-ECB הגיעו למיצוי הורדת הריבית בשלב זה, ניתן להותיר את הריבית על כנה לעת עתה, ולהשתמש בכלי מדיניות נוספים. עם זאת הם הוסיפו שהסיכונים לפעילות ולאינפלציה הם משמעותיים, לכן ייתכן שיהיה צורך להגביר את מידת ההרחבה של המדיניות המוניטרית בהמשך. החבר הרביעי טען כי ברמת הריבית הריאלית הנוכחית המדיניות המוניטרית מאוד מרחיבה, ובהינתן תנאי הצמיחה והתעסוקה אין צורך בהרחבה נוספת.
מנגד, חבר ועדה אחד הצביע בעד הורדת הריבית לרמה של 0.1%. הוא סבר כי הייסוף המצטבר עלול לפגוע בפעילות הכלכלית ולפעול להמשך ירידה באינפלציה, שממילא נמצאת ברמה נמוכה. בנוסף, לפי אותו חבר ועדה, התמתנות הפעילות הכלכלית בעולם מהווה סיכון משמעותי, ומחייבת הגברה של מידת ההרחבה המוניטרית.
המשק ממשיך לצמוח ושוק העבודה נותר הדוק
בהתייחסם לפעילות הכלכלית, הוועדה העריכה כי המשק ממשיך לצמוח בסביבת הקצב הפוטנציאלי. על פי אומדנים ראשוניים לרבעון השלישי, המשק צמח בשיעור של 4.1%, וחטיבת המחקר מעריכה כי בניכוי התנודתיות הנובעת מיבוא כלי הרכב קצב הצמיחה ברבעון היה מעט למטה מ-3%.
בנוסף ציינו חברי הוועדה כי שוק העבודה ממשיך להיות הדוק: בנתוני הקצה נרשמה ירידה באבטלה, גם אם תוך ירידה בשיעורי ההשתתפות והתעסוקה. עליית השכר עדיין נמשכת בהובלת המגזר העסקי, אך בקצב מעט נמוך מזה ששרר בתחילת השנה. שיעור המשרות הפנויות יורד במתינות מזה מספר חודשים, אך הוא עדיין גבוה ובשלב זה לא ברור שהוא מהווה אינדיקציה להאטה בפעילות.
לאור היעדר ממשלה - "קיים חשש להשפעה שלילית על הפעילות הכלכלית והפריון בטווח הארוך"
הוועדה דנה בהשפעות של אי הוודאות בתמונת המצב הפיסקלית, על רקע המשך אי הוודאות הפוליטית וההתמודדות שתידרש לאור הגירעון הצפוי וההשפעות על הפעילות הריאלית ותוואי האינפלציה. חברי הוועדה העריכו כי, עד כה, אין סימנים להשפעה שלילית של המצב הפוליטי בישראל על המשק, אך ציינו כי במידה והממשלה תידרש לפעול על פי תקציב המשכי למשך זמן ממושך תהיה לכך השפעה מרסנת על הפעילות. בנוסף, ציין אחד מחברי הוועדה כי המגזר העסקי אמנם יודע להתמודד עם אי הוודאות בטווח הקצר אך קיים חשש להשפעה שלילית על הפעילות הכלכלית והפריון בטווח הארוך.
הוועדה גם דנה באי-הוודאות ובסיכונים לפעילות הכלכלית בעולם. היא ציינה שמרבית הסימנים מעידים על האטה בקצב הפעילות הכלכלית בעולם וכי, לפי התחזית האחרונה של ה-OECD, הצמיחה העולמית צפויה להישאר נמוכה. יחד עם זאת, נראה כי לאחרונה פחתו במידה מסוימת הסיכונים להאטה משמעותית הנובעים מהסלמה ב"מלחמת הסחר" בין ארה"ב לסין ומה-Hard Brexit. במקביל נדונו ההערכות שלפיהן צעדי ההרחבה המוניטרית בעולם קרובים למיצוי. בפרט, מהמסרים שהעביר ה-Fed עולה שהריבית תיוותר ברמתה אלא אם יחול שינוי מהותי במצב הכלכלי, ועל פי הערכות בשווקים ה-ECB אינו צפוי לשנות את הריבית בשנתיים הקרובות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.לא ניתן ליזום מהלכים בלי ממשלהצריך ממשלה מתפקדת 10/12/2019 10:21הגב לתגובה זו0 0שכנופיית בלוני האגו יתחילו ללחוץ ידיים ויקימו ממשלה.סגור
-
2.נגיד עלוב ,לא יכולים להתמודד עם ייסוף השקל ...בנק עלוב 09/12/2019 16:30הגב לתגובה זו0 0חבורת ליצנים.סגור
-
1.יותר פרטים יש בראיון לבלומברגחשוב לציין 09/12/2019 15:52הגב לתגובה זו0 0בבנק מודאגים שהאינפלציה נמוכה מהיעד . כמו כן ( בלי קשר לבנק ) קראתי הערכות למדד נובמבר שלילי, כך שהבנק די בבעיה. כמו כן ציינו שיש כלים נוספים כמו הרחבה.סגור