
האם יש גבול לעוצמת הטוויטר?
עד כמה יצליחו הציוצים של טרמפ ומכונות הדפסת הכסף לשמר את מצב הרוח של המשקיעים? איך ממשיכים להתארגן על התיק במציאות הגלובלית, והאם מניית טוויטר מעניינת?
אוטוטו ו-2019 מאחורינו. נראה שניתן לקבוע ששני מוקדי ההשפעה על וול סטריט ועל שווקי העולם היו מלחמת הסחר והורדת ריבית. הורדת הריבית העולמית עזרה למחוק ולהתגבר על ירידות 2018. מלחמת הסחר תרמה לתנודתיות כאשר כל סימן חיובי בעניינה "שחרר" את כוח הכסף הזול לפעולה. כך, בעוד העולם מחפש לעצמו כיוונים חדשים ושינויים בתפיסות כלכליות (גלובליזציה - OUT, בריטניה - OUT מאירופה, קיימות וקשיבות - IN) הבנקים המרכזיים מחליקים לנו את זה בגרון עם הניסוי המוניטרי הגדול בהיסטוריה שכמובן קיבל שם יפה: תורת הכסף המודרנית.
אני מציע לכם היום, לקראת 2020, שלא לסמוך על אף אחד, כנקודת מוצא. לא על מנהיגי העולם (ואנחנו מקבלים מנה של כאוס מנהיגותי כאן אצלנו בבית), לא על נגידי הבנקים וראשי התאגידים הפיננסיים (חוץ משמות, וגם זה לא תמיד, שום דבר לא השתנה שם מ-2008, כאשר רק אותה הדפסת כסף, שברגע המשבר גם קראו לה חילוץ, טייחה ומטייחת את נזקי טעויותיהם ואוזלת ידם), לא על המון המשקיעים וחוכמתם וגם לא על עצמכם (ועלי) כמשקיעים בודדים שמנסים לנווט סירה קטנה לחוף מבטחים של תשואה. אף אחד מהנ"ל לא יזהה, לא יהיה מוכן ולא יציל אותנו מברבור שחור.
אז, בהמשך לטור הקודם, איך בכל זאת נמשיך את ההערכות שלנו ל-2020?
נכסי חוף מבטחים וניקוי ראש למרכיב הראשון בהערכות התייחסתי בפעם הקודמת והוא כולל השקעה בנכסי "חוף מבטחים": זהב, מתכות נדירות, חקלאות, מים, אנרגיה ירוקה. לא אחזור כאן על פירוט האפשרויות וניתן לעין בפוסטים קודמים. בסך הכל הקבוצה הזו מתנהגת יפה וההתנהגות הטכנית הזו מחזקת את דעתי שצריך שיהיה לה משקל מהותי בתיק.
המרכיב השני הוא המרכיב האישי. איך אני כמשקיע מגיע עם "ראש נקי" ככל האפשר על מנת להבין את המציאות המתפתחת ולהגיב לפני כותרות העיתונים ולא אחריהן. ניתן לחלק את ניקוי הראש לשני חלקים:
1. התמקדות בניתוח טכני הגרף הוא מכשיר המדידה שמודד את זרימת הכסף בעולם ודרכה את הלך הרוח של המשקיעים, הגלוי, וחשוב מכך, הסמוי. ניתן לאמר, בלשון המעטה, שכל עוד אין לכם סיבה מוצקה אחרת, הגרף הוא המורה היחיד שלכם לניהול הפוזיציות.
אם נסתכל על הגרף של ה-S&P500, המצפן של השווקים, אז אחרי שנחצה כלפי מעלה קו התנגדות עולה לפני כחודשיים, הוא הפך להיות קו תמיכה ולכן יש להניח שעוד נראה עליות בשווקים לזמן מה. אני מציע בהקשר זה גם לבחון את קרן הסל VEA שמייצגת השקעה בשווקים מפותחים ללא ארצות הברית. נפרצה שם התנגדות באזור ה-43.5 דולר והגרף שלה מתחזק בהשוואה ל-S&P500 כך שיש לה מקום בתיק גלובאלי.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עוצמתה של ארה"ב מבוססת על גירעון עצום והרבה דיבורים צריך לזכור שוב שלמרות שארה"ב נתפסת היום כחזקה, היא האחראית למשבר 2008 ועוצמתה מתבססת על גירעון עצום והרבה דיבורים של נשיא שנוי במחלוקת. יש גבול ל"עוצמת הטוויטר" ויכול להיות שמערכת הבחירות המתקרבת תהיה הזדמנות טובה למדינות רבות לערער את העוצמה הזו.
2. תיק ההשקעות של כל משקיע הוא שיקוף של תודעתו עובדה, באותו שוק משקיעים שונים מחזיקים תיקים שונים. כבני אדם אנחנו חיים ומספרים סיפור, שאינו המציאות, ומאמינים לסיפור הזה. כך אני מספר כאן סיפור ומאמין בו, ואתם מנהלים תיק שהוא סיפור אחר. הבעיה היא שהתודעה מתעתעת. רגשות משפיעות עליה. חוויות עבר משפיעות עליה. אמונות, דעות ותפיסות עולם הושתלו בה משנולדנו ובאמצעות ההורים, המורים והמרצים שלנו במהלך השנים. היא מושפעת מהסביבה החיצונית, מדיה ורשתות חברתיות שרק נעשית כוחנית יותר ויותר.
לכן, ברור שתפיסת המציאות שלנו וההנחה שהתיק שלנו הוא הטוב ביותר עבורה הם שגויים. ההנחה הזו צריכה לקחת אותנו לשני מקומות: הראשון הוא אימון מנטאלי מקיף. נגיע אליו בעתיד. השני הוא בדיקה של הסיבות לאחזקת כל מניה וניסיון לזהות את מקורן ותקפותן.
למשל, ידוע שאני מעריץ ומשקיע וותיק במניות סטארבאקס. אבל, כמה מזה נובע מהחיבה שלי לרשת כאיש מסעות שמוצא בבתי הקפה של החברה את אותו מקלט ברוח בתי התה היפניים?
בשביל לבדוק את התיק אפשר לעשות שני מהלכים פשוטים א. להשתמש במדד העוצמה ההשוואתי RS. מדד זה בודק נכס אחד ביחס לשני, למשל, מניה ביחס ל-S&P500. מדד ה-RS של סטארבאקס נמצא במגמת עליה גם לטווח הארוך וגם לטווח הקצר ולכן לפחות ביחס ל-S&P500 היא השקעה ראויה. כמובן שיכול להיות שיש מניות שה-RS שלהן ביחס לסטארבאקס עולה כך שהבדיקה הזו היא די אינסופית וכל אחד יכול להחליט איפה הוא עוצר.
ב. מכירה רעיונית או פיסית של התיק (רעיונית חוסכת עמלות ומיסים). דמיינו שמכרתם את כל התיק ואתם מחזיקים רק מזומן. עכשיו דמיינו שאתם מתחילים לקנות כל מניה מחדש. האם תרצו לקנות כל אחת מהן או אולי אחרי ש"כבר מכרתם" אתם מעדיפים משהו אחר? מכירה רעיונית עוזרת לנו לנקות את הראש והאגו מהצמדות והגנה על החלטות עבר.
אספו הזדמנויות אל תוך העתיד המרכיב השלישי יכול להיות איסוף הזדמנויות אל תוך העתיד. מניות של הרבה חברות שקשורות בכלכלת העתיד, שהונפקו זה מכבר או שנסחרות תקופה ארוכה יותר, ירדו ירידה ניכרת. צריך לעקוב אחרי הגרפים (ניתוח טכני – אמרתי?) ולבחון מתי הן מתחילות לעניין שוב את המשקיעים.
רעיונות ששמתי אליהם לב UBER - צריך לבדוק איזה תבנית מתהווה: ראש וכתפיים תחתית או בהמשך תחתית כפולה. אם אחת מהן תצוץ, המניה יכולה להיות מעניינת.
FVRR - עלתה בשבוע האחרון וגם שם יכולה להתהוות תבנית של היפוך מגמה. החברה נסחרת בשווי שוק קטן יחסית שזה יתרון מבחינת פוטנציאל וכך גם אני סבור שתחום עיסוקה מאוד רלבנטי לעולם המתפתח. יכול להיות שיהיה לחץ מכירות של מניות בעלי עניין שמשתחררות אבל בגדול נראית לי מעניינת לאיסוף טכני.
ACB - אחת ממניות הקנאביס שציינתי בעבר שנהנית מתמיכה טכנית משמעותית מאוד באזור ה-2.40. לדעתי, בהדרגה, ניתן לבנות שוב פוזיציה במניות הענף, לנצל את המחירים הנוחים ואת הפוטנציאל הטכני לעליות שערים משמעותיות. תוכלו למצוא עוד רעיונות בפוסטים מהעבר. כעקרון, למניות שנסחרות בשער אופטי נמוך, דולרים בודדים, יש פוטנציאל טכני לעליה יפה שכן פסיכולוגית, עליה של דולר לא נתפסת כמשמעותית אבל באחוזים הסיפור הוא אחר וזה מה שקובע. מי שזורם יכול לבדוק גם את חברת המשקאות NBEV שנכנסת לתחום מוצרי ה-CBD.
ואסיים עם טוויטר - TWTR, איתה התחלתי. המניה חזרה אל אזור התמיכה שלה ונראה לי שאפשר לתת לה סיכוי לסיבוב נוסף. אפשר להוסיף ולאמר גם שכל עוד הטוויטר מניע את העולם, נזרום איתו...
בינתיים הגיע עוד פוסט לסיומו. תודה שאתם קוראים את הגיגי וחווים ביחד איתי את התהליך המתמיד של ניהול תיק שכולל התמודדות עם תוצאות, טובות יותר ופחות, חיפוש ואיתור הזדמנויות, ניהול פוזיציות והתנהלות מנטאלית נכונה. עבור מי שעוקב משבוע לשבוע, אני מקווה שאני מצליח להציג את התהליך באופן מסודר ובהיר.
כותב המאמר הינו זיו סגל, העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטאלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 7.פשוט תענוג...לקרוא ולהשכיל (ל"ת)חנני 25/12/2019 22:05הגב לתגובה זו
- 6.ההגדרה הכי 18/12/2019 15:47הגב לתגובה זוארה"ב מנפחת חובות ואשליות בדיבורים.זה יגמר באלף ברבורים.
- 5.חרטטן uber מניה רעה 18/12/2019 15:13הגב לתגובה זוהכל בדיבעבד אצל המנתחים
- ברור כשמש 18/12/2019 16:07הגב לתגובה זואין רואי עתיד! דברי עינת.,
- 4.לרון 18/12/2019 13:37הגב לתגובה זו"להתארגן על התיק"? עברית חדשה? בלקסיקון שלי יש "לארגן"את התיק ,עם כבר!,,אין מגיהים בסביבתכם?
- סליחה 18/12/2019 16:05הגב לתגובה זואם כבר
- 3.איתמר 18/12/2019 13:01הגב לתגובה זוהחברה הזאת מדממת מזומן, ואני לא אתפלא בכלל לראות אותה פושטת רגל בחצי שנה-שנה הקרובה. בתחום הקנאביס כדאי ללכת רק על החברות עם ערימות המזומנים - CANOPY ו-CRONOS. כל השאר - ספקולציה שעלולה להיגמר בדמעות. לגבי FVRR - קנייה חזקה מאוד, השוק עדיין לא מודע אליה, והצמיחה מרשימה מאוד. לגבי TWITTER - הייתי ויצאתי, פשוט אי אפשר להאמין לחברה שהמנכ"ל שלה הוא מנכ"ל של עוד חברה במקביל, וגם במשרה חלקית, ועוד הולך לנסוע עכשיו לניקוי ראש באפריקה, בושה של הנהלה. לגבי סטארבקס - חברה נהדרת!
- 2.כמה כמה ברברת ולא לאמר כלום !! (ל"ת)דוד הגנן 18/12/2019 11:05הגב לתגובה זו
- 1.כל כתבה פשוט תענוג !!! (ל"ת)זיו - כל הכבוד. 18/12/2019 10:57הגב לתגובה זו