בנק ישראל: המצב בארץ טוב, הבעיה - הפוליטיקאים והכלכלה הגלובלית

לפי דוח היציבות הפיננסית למחצית השניה של 2019 בשוק המניות צפוי תיקון, בשוק האג"ח יש עיוות, רמת הנזילות בבורסה השתפרה במעט והיחס בין מחירי הדירות לשכר הממוצע יורד. הסיכון המרכזי: חוב המשכנתאות התופח והאשראי החוץ בנקאי
 | 
telegram
(3)

בנק ישראל מפרסם היום את דוח היציבות הפיננסית למחצית השניה של 2019 - בשורה התחתונה, לפי כלכלני הבנק יציבות המערכת הפיננסית נשמרת ברמה בינונית, ללא שינוי ביחס למחצית הראשונה של השנה. על פי הדוח - בגדול המצב בארץ טוב, הבעיה היא הפוליטיקאים והכלכלה הגלובלית, בשוק המניות צפוי תיקון, בשוק האג"ח יש עיוות, רמת הנזילות בבורסה השתפרה במעט אך עדיין נמוכה והיחס בין מחירי הדירות לשכר הממוצע נמצא במגמת ירידה. הסיכון המרכזי למשק: חוב המשכנתאות התופח והאשראי החוץ בנקאי.

"בהתחשב במאפייניו הייחודיים של המשק הישראלי ובהיותו משק קטן ופתוח, אנו מעריכים שהסיכונים מהסביבה העולמית, המרצה מחודשת לעלייה במחירי הנכסים, על רקע המדיניות המוניטרית המרחיבה שנמשכת בארץ ובעולם ואי-ודאות פוליטית, הם הסיכונים העיקריים שנשקפים ליציבותה של המערכת הפיננסית בישראל בטווחים הבינוני והארוך", כותבים כלכלני הבנק.

מדד הלחץ הפיננסי - לחץ נמוך יחסית בשנה האחרונה

מקור: בנק ישראל

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בגדול המצב בארץ טוב, הבעיה היא הפוליטיקאים והכלכלה הגלובלית
המשק ממשיך לצמוח בקצב שתואם את שיעור הצמיחה הפוטנציאלי, שיעור האבטלה ממשיך לרדת והביטחון התעסוקתי גבוה. האינפלציה נמצאת מתחת לגבול התחתון של היעד. חברות דרוג האשראי אשררו את הדרוג הגבוה של המשק הישראלי וציינו את תרומת ההי-טק לצמיחת המשק, את עמידות המשק לזעזועים ואת חלקו הנמוך של החוב החיצוני ביחס לתוצר, כשיקולים שתומכים בהחלטתם.

אולם לצד אלה צוינו החולשות, הגירעון הממשלתי הגבוה ביחס ליעד והמציאות הפוליטית-שלטונית שמקשה על ביצוע שינויים פיסקליים נחוצים. בנוסף, התחזיות להמשך הצמיחה במחצית הנסקרת עודכנו כלפי מטה, במקביל להורדתן בעולם על ידי הגופים הבינלאומיים המרכזיים.

שוק המניות - צפו לתיקון
ההתפתחויות במחירי הנכסים בישראל ממשיכות להעיד על רמת סיכון בינונית בערוץ זה. הסיכונים בשוק המניות מצויים מתחת לממוצע ארוך הטווח, אולם בבנק ישראל מציינים כי מאחר והגורם המרכזי לכך הוא ירידה ברווחיות החברות, בעוד ששווי השוק שמר על יציבות יחסית, לא מן הנמנע שהתיקון יגיע בצורה של ירידה במחירי המניות.

סימנים להערכת חסר של הסיכונים בשוק האג"ח הקונצרני
בשוק אג"ח החברות יש סימנים להערכת חסר של הסיכונים. בבנק ישראל מציינים כי המרווח הממוצע של המגזר העסקי ירד לכ-2.8% ושל המגזר העסקי הלא פיננסי לכ-2% (במחצית הראשונה עמד על 3% ו-2.5% בהתאמה) ונמצא ברמה נמוכה מאוד, אם כי גבוהה מזו שנצפתה ערב המשבר הפיננסי - בסוף 2007.

ראוי להתעכב על מרווח האג"ח בדירוג BBB, שכן במהלך השנה הוא ירד מכ-0.95% לרמה של 0.6%. לצד הירידה במרווחים בדירוגים אלה, עלו במעט במחצית השנייה של השנה המרווחים בדירוג A, כך שהפער בין מרווח האג"ח בדירוג BBB למרווח האג"ח בדירוג A הצטמצם. על רקע זה ועל רקע התרחבות הפער בין מרווח האג"ח בדירוג A למרווח האג"ח בדירוג AAA, מעריכים בבנק כי המרווחים בשוק האג"ח הקונצרני מבטאים באופן חלקי את ההפרדה בין רמות הסיכון בדירוגים השונים. 

שיפור ברמת הנזילות בבורסה
סיכוני הנזילות בשווקים הפיננסיים ובפירמות ממשיכים להתקיים בעוצמה בינונית. נתונים מהמחצית השנייה מעידים על שיפור מסוים ברמת הנזילות בשווקים הפיננסיים, למרות שבהסתכלות היסטורית, הנזילות ברוב שוקי הנכסים הפיננסיים בישראל נותרה נמוכה.

היחס בין מחירי הדירות לשכר הממוצע נמצא במגמת ירידה
לאחר חצי שנה של ירידות רצופות (יולי עד דצמבר 2018) שינה מדד מחירי הדירות כיוון ועלה מאז ינואר 2019 (למעט ירידה חד פעמית ביוני). באוגוסט 2019 עמד שיעור העלייה השנתי של מחירי הדירות על 1.9%, אך בשנתיים האחרונות מחירי הדירות לא עלו. גם יחס מחיר הדירה לשכר הממוצע למשרת שכיר ישראלי, נמצא בירידה, כשקצב עליית השכר השנתי עמד באוגוסט 2019 על 2.5%.

הסיכון המרכזי למשק - החוב הגבוה
הסיכון שנשקף ליציבות הפיננסית מערוץ האשראי נותר ללא שינוי, ברמה בינונית-גבוהה. החוב של המגזר העסקי לתוצר ולתוצר העסקי נותר כמעט ללא שינוי, תוך המשך הגידול בחשיפת המערכת הפיננסית לאשראי לדיור, שמהווה מרכיב משמעותי במאזני הבנקים בישראל וגידול באשראי שלא לדיור, שמקורו בערוץ החוץ-בנקאי.

רמת הסיכון במחצית השניה של 2019 ביחס למחצית הראשונה של השנה

מקור: בנק ישראל

דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל מתפרסם פעמיים בשנה. בדוח היציבות מנתחים כלכלני הבנק את ערוצי החשיפה לסיכונים במערכת הפיננסית ואת רמת פגיעותם, מבטאים את הערכתם בעניין של הסיכונים העיקריים ובוחנים את כושר העמידות של המערכת בפני סיכונים אלה, בהתאם לתרחישי הקיצון הפוטנציאליים. דוח היציבות למחצית השניה מצומצם יותר ומציג בעיקר את השינויים ברמת פגיעותם של ערוצי החשיפה לסיכון ואת הסיכונים העיקריים.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    מה זה מד לחץ פיננסי? (ל"ת)
    עמי 20/12/2019 12:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    נגיד הזוי ! (ל"ת)
    בנק הזוי 18/12/2019 17:00
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 1.
    תיקון הכי חזק יבוא בשוק האגח הצמוד
    מבין 18/12/2019 15:50
    הגב לתגובה זו
    2 1
    וגם בשער הדולר בכמה סיבות ,בינהם הגרעון שלפי בנק ישראל עשוי עוד לעלות בשנתיים הקרובות, העדר ממשלה בחודשים הקרובים, עיוות בשוק האגח שעשוי להביא להיצעים וחלק מהכסף יעבור למטבע חוץ, ונסחכוי להעלאת מיסים כגון מע''מ, מס חברות שיםגע בבורסה. הדולר צפוי לדעתי לעלות חזק בימים הקרובים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות