הטבת מס שעשויה לחסוך לכם עד 4,140 שקלים

אם אתם או ההורים שלכם לבני 71 ומעלה, המדינה מעניקה לכם הטבת מס ייחודית מדי שנה; מהי ההטבה? ואיך מנצלים אותה? רק שימו לב: כדאי להזדרז כי יש לכם שבוע

 | 
telegram
(6)

אם אתם או ההורים שלכם נולדתם לפני 1949, המדינה מעניקה לכם הטבת מס ייחודית מדי שנה. נותנים, לא תיקחו? כדאי להזדרז. משתלם להכיר: סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה.

הטור הזה מיועד לקוראים היותר מבוגרים שבינינו, או אולי להורים של קוראים צעירים יותר, והוא עוסק בהטבת מס שנתית, המבוססת על סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה. על הזכאים להטבת המס הזו להיוולד לפני 1949, כלומר היא מיועדת לבני 71 ומעלה.

ההטבה ניתנת על חסכונות בבנק ופוליסות חיסכון בלבד
שימו לב, הטבת המס ניתנת אך ורק על הכנסות מריבית על תוכניות חיסכון ופיקדונות בנקאיים, או על רווחי הון מפוליסות חיסכון בלבד. בשל הריבית האפסית על פיקדונות בנקאיים, נתמקד בקהל המבוגר שיש בבעלותו פוליסות חיסכון. בשל היתרונות היחודיים של פוליסות החיסכון, הם צברו כ-100 מיליארד שקל, חלקן ממשקיעים מבוגרים והם קהל היעד של טור זה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אציין כי השקעה עצמית בחשבון ני"ע שלכם בבנק, או באמצעות מנהל תיקים במניות, אג"ח, קרנות נאמנות, קרנות סל, וגם בקופת גמל להשקעה, קרן גידור או אפילו קופת גמל, איננה רלוונטית ואיננה מזכה בהטבת המס לפי סעיף 125 ד'.

ניצול נכון של הטבת המס יכול לזכות את המשקיע בהחזר מס שישביח משמעותית את התשואה מההשקעה בפוליסת החיסכון, אפילו בשנה פנטסטית כמו 2019, בה רשמו המשקיעים תשואות גבוהות משמעותית מהממוצע הרב שנתי בכל חתך זמן מהעבר.

בעצם, אולי דווקא בשל התשואות הגבוהות שרשמו כל אפיקי החיסכון הפנסיוני והפיננסי ב-2019, יש כדאיות מיוחדת להפעיל את הסעיף וליהנות מהטבת המס שהוא מציע. בלי רווחי הון אין משמעות כלכלית להטבה זו.

עומדים בתנאים? יש לכם שבוע
פרקטית, מי שעומד בתנאים שנקבעו בסעיף 125 ד', חייב להזדרז אם ברצונו ליהנות כבר השנה מהטבת המס. התאריך האחרון לביצוע הפרוצדורה המייצרת את הזכאות בפועל להחזר המס חל השבוע. אציין כי הטבת המס היא שנתית ואיננה נצברת משנה לשנה, כלומר יש להשתמש בה מדי שנה, אחרת המשקיע מוותר על ההטבה המוקנית לו. תרשמו לכם תזכורת כבר לדצמבר 2020.

סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה קובע כי יחיד שבשנת המס הגיעו הוא או בן/בת זוגו לגיל פרישת חובה, כמשמעותו בחוק גיל פרישה, התשס"ד-2004 ושנולד בשנת 1948 או לפניה, זכאי לניכוי בסך של 13,440 שקלים חדשים (נכון לשנת 2019) מהכנסתו מריבית, אך לא יותר מכלל הכנסתו מריבית.

הסיפא מרמז על כך שלא ניתן לקבל החזר מס, אלא רק להקטין את המס שישולם לכל היותר לסכום אפס. במקרה של זוג פנסיונרים, סכום הניכוי גבוה יותר ועומד על 16,560 שקלים. זוג פנסיונרים לא יכול לקבל הטבה כפולה כיון שסעיף ו' לפקודה קובע שניכויים לפי סעיף 125, יינתנו לאחד מבני הזוג בלבד.

מה גובה ההטבה?
כיון שמס רווחי הון בישראל הוא 25% ריאלית, הטבת המס הגלומה היא 25% מסכום הניכוי המקסימלי, כלומר 25% מ-13,440 שקלים ליחיד, היינו 3,360 שקלים (או 4,140 שקלים לזוג פנסיונרים). זהו גובה החזר המס שתקבלו מפקיד השומה, אם תפעילו את הסעיף ותפעלו לפיו.

איך מנצלים את ההטבה?
עקרונית, צריך לפדות את פוליסת החיסכון. אל הוראת הפדיון שלכם תוכלו לצרף בקשה לפעול לפי הוראות סעיף 125 ד'. חברת הביטוח תנכה לכם 25% מס רווחי הון ותעביר לחשבונכם את הנטו. עד מרץ היא תשלח לכם אישור שהפדיון בוצע לפי הוראות הסעיף. יחד עם אישור זה תוכלו לגשת לפקיד השומה (זה לא נורא כמו שזה נשמע) ולקבל החזר מס בסך 3,360 שקל ליחיד או 4,140 שקל לזוג גמלאים.

ומה אם המשקיע מעונין להמשיך להחזיק בפוליסת החיסכון?
ובכן, ניתן ליהנות מהטבת המס בלי לחסל את ההשקעה בפוליסת החיסכון. לשם זה הונהג המונח "פדיון רעיוני" או "מכירה רעיונית". המשקיע מגיש במהלך דצמבר מדי שנה בקשה לביצוע מכירה רעיונית לפי סעיף 125 ד'. מדובר בטופס פשוט, שניתן להגיש לחברת הביטוח באמצעות בעל רישיון פנסיוני.

חברת הביטוח מבצעת פדיון רעיוני של מלוא הכספים בפוליסת החיסכון, מחשבת ומנכה בפועל מתמורת המכירה מס רווח הון מלא בגובה 25% ריאלי, ואת ייתרת הסכום משקיעה מחדש בפוליסת החיסכון של הלקוח, לפי תנאיה המקוריים, לרבות מסלול ההשקעה.

כלומר הלקוח היה מושקע יום לפני המכירה הרעיונית וגם יום אחריה. ההבדל היחידי הוא שהסכום שהושקע מחדש נמוך בגובה מס רווחי ההון שנוכה ע"י חברת הביטוח. לכן תהליך זה נקרא מכירה רעיונית ולא פדיון בפועל של הפוליסה. בהמשך, בדר"כ עד חודש מרץ, יקבל המשקיע אישור מחברת הביטוח על המס שנוכה ועל כך שבוצעה מכירה רעיונית לפי סעיף 125 ד'. משם קצרה הדרך לפקיד השומה ולקבלת החזר המס כנ"ל.

אני מודע לזה שמס הכנסה זה דבר מלחיץ, וגם שקל מאוד להתבלבל בין הטבה לפי סעיף 125 ד' לבין הטבה אחרת למשקיעים מבוגרים לפי סעיף 190 לפקודת מס הכנסה. אבל כדאי להתגבר על הדחייה הטבעית מהתעסקות עם מס הכנסה, להתייעץ מראש עם מתכנן פיננסי בעל רישיון ולקפוץ למים. התוספת לתשואה השנתית יכולה להיות משמעותית. בהצלחה.

הכותב הוא מתכנן פיננסי אישי, בעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני, מרצה לצרכנות פיננסית נבונה ומומחה לשווקים הפיננסיים - לאתר של רונן.

האמור בטור זה אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה לרכישת או פעולה כלשהי במוצר פנסיוני או פיננסי, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני או פיננסי, בידי בעל רישיון עפ"י הדין, המתחשב בנתונים ובצרכים הפרטניים של כל אדם.​

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    קופת גמל לפי סעיף 190
    אביב יוסף 14/10/2020 14:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האם רווחי ההון מקופה זו - גם הם מתאימים להקלה זו?
    סגור
  • 4.
    קשקשן
    יוסי 25/12/2019 16:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    "הכותב הוא מתכנן פיננסי אישי, בעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני, מרצה לצרכנות פיננסית נבונה ומומחה לשווקים הפיננסיים" - מה זה מתכנן פיננסי? מי מרשויות המדינה נותנת את ההסמכה? מומחה לשווקים פיננסים מטעם מי? מטעם עצמו??? תכתבו סוכן ביטוח שמקבל עמלות שמנות מחברות הביטוח ואז הכל יהיה ברור
    סגור
  • 3.
    ביזפורטל מחלקים פרסומות חינם ? (ל"ת)
    שי 24/12/2019 15:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    נדרש להגיד דוח שנתי?
    אנונימי 24/12/2019 08:04
    הגב לתגובה זו
    0 1
    האם נדרש להגיש דוח שנתי מלא למס הכנסה לצורך ההחזר או שאפשר פשוט לגשת עם אישור המכירה רעיונית בלבד כדי לקבל את ההחזר?
    סגור
  • ניתן להגיש באמצעות הדוח השנתי
    אחד העם 03/06/2020 10:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ניתן להגיש את הבקשת ההחזר באמצעות הדוח השנתי שלך, אם אתה כבר מגיש דוח שנתי. למי שאין חובת הגשת דוח שנתי, רשאי להגיש בקשה להחזר מס כרגיל. כמובן שעדיף לך להתייעץ עם הרו"ח/יועץ המס שלך.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    החזר המס הולך למשווק הפנסיוני\ליועץ הפנסיוני ולא לחוסך.
    אלי 22/12/2019 21:15
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ה"רווח" בשיעור 0.84% מכסה (במקרה הטוב) את דמי הניהול של היועץ הפנסיוני. בדר"כ דמי הניהול מעל 0.9%. מחפשים פריירים לשאוב מהם דמי ניהול!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות