למה קרן השתלמות היא מוצר מנצח?
קרן השתלמות היא מוצר לטווח בינוני וארוך; כדאי ומומלץ לחסוך בו גם בזכות - הטבות המס בהפקדה והפטור ממס על רווחים - זה שווה לכם עשרות אלפי שקלים
אחד מהיתרונות של קרן ההשתלמות הוא בעצם החיסרון הגדול ביותר שלה. קרן השתלמות היא מוצר פנסיוני לטווח בינוני. את הכספים מקרן ההשתלמות ניתן למשוך לאחר שש שנות חיסכון ובהתאם לכך בוחרים החוסכים גם את אפיקי ההשקעה שלהם.
אל קרן ההשתלמות ניתן לבצע הפקדות כשכיר או כעצמאי. החוסך העצמאי יכל לפתוח קרן השתלמות לעצמו, עובד שכיר חייב שהמעסיק יפתח עבורו קרן השתלמות.
הרווחים בקרן ההשתלמות פטורים ממס במשיכה
הפקדות לקרן השתלמות עד לתקרה שנתית יהיו פטורים ממס רווחי הון במשיכה. הפקדות מעבר לתקרה יהיו חייבות במס רווחי הון. בנוסף לכך עצמאים המפקידים לקרן השתלמות יקבלו הטבת מס על ההפקדה. שכירים המפקידים כספים לקרן השתלמות אינם מקבלים הטבת מס על ההפקדה החודשית. אך בדומה לעצמאים, הכספים שמופקדים לקרן ההשתלמות על ידי שכירים או עצמאים יהיו פטורים ממס רווח הון במועד המשיכה.
הפטור ממס רווח הון שווה לכם עשרות אלפי שקלים לאורך שנים
בישראל קיים מס רווחי הון בשיעור של 25% על רווחים בשוק ההון. במידה ונשקיע באפיקי השקעה כמו קרנות נאמנות, תעודות סל ואפילו קופות גמל להשקעה נשלם מס על הרווחים שלנו.
>>>לדירוג קרנות ההשתלמות לשנה ושלוש שנים
נניח כי השקענו 100 אלף שקלים בקרן נאמנות מנייתית והרווחנו 10,000 שקלים. במקרה הזה כאשר נמשוך את הכספים נשלם מס של 25% על הרווחים ונקבל רק 7,500 שקלים. בהשקעה בקרן השתלמות, קיים פטור מס רווח הון על הרווחים ונקבל את מלא הרווחים, בדוגמה שלנו 10,000 שקלים.
בחיסכון לאורך שנים, הפטור ממס רווח הון עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים.
באיזה מסלול השקעה נשקיע את הכספים בקרן ההשתלמות?
ככלל' ככל שזה נוגע להשקעות הציבור הישראלי נוטה לשמרנות. בנק ישראל מפרסם מדי חודש את תיק הנכסים של הציבור. באיזה אפיקי השקעה משקיעים החוסכים בישראל את כספיהם. מבדיקת תיק הנכסים של הציבור עולה כי שיעור ההשקעה במניות בארץ ובחו"ל עומד על כ-23%, שיעור החשיפה למניות נשק בעבר ל-30% ערב המשבר בשנת 2008 אך מאז שיעור החשיפה לא חזר לאותה רמה.
השמרנות של החוסך הישראלי גורמת להצלחה הגדולה של קרנות נאמנות בחלוקה של 20/80 (20% מניות ו-80% השקעה באגרות חוב) ולהצלחה של המסלולים הכלליים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות (מסלול כללי, מסלול המשקיע עד 30% במניות).
יתכן ולאור התנודתיות בשווקים שמרנות זו נכונה. אך האם היא מתאימה גם לקרן ההשתלמות שלכם?
ככל שתיק הנכסים שלכם מורכב ממספר נכסים, נניח פקדונות בבנקים, קרנות נאמנות וקרן השתלמות. האם רצוי לנהל את כל הנכסים באותה רמת סיכון?
למעלה מ-50% מקרנות ההשתלמות מנוהלות במסלולים כלליים
קרנות ההשתלמות מנהלות כ-250 מיליארד שקל, כאשר למעלה מ-50% מהנכסים מנוהלים במסלולים כלליים, מסלולים בהם אחוז החשיפה למניות עומד על כ-33%. וכך בשנה שבה מדדי המניות השיגו למעלה מ-20% מתפארים מנהלי הקרנות הכלליות על השאת תשואה של 10%.
על החוסכים להבחין בין חסכונות לטווח קצר לבין חסכונות לטווח ארוך יותר, יש להבחין בין חסכונות החייבים במס רווחי הון לחסכונות הפטורים ממס רווח הון.
מכיוון והשקעה בקרן ההשתלמות היא פטורה ממס רווח הון, נרצה להשיא את מרב הרווחים במכשיר השקעה זה ולצמצם את רמת הסיכון באפיקי השקעה לטווח קצר החייבים במס רווח הון.
לדוגמה, נצמצם את רמת הסיכון בחסכונות בקרנות הנאמנות ובתעודות הסל ונגדיל את הסיכון בקרן ההשתלמות.
נדרש שינוי חשיבה: קרן השתלמות היא מכשיר השקעה לטווח ארוך
ציבור החוסכים בישראל נדרש לשינוי חשיבה במהלכו יש לזנוח את התפיסה שקרן ההשתלמות מושכים לאחר שש שנים לצורך החלפת הרכב או שיפוץ המטבח את הכספים בקרן השתלמות משאירים לטווח ארוך. השארת הכספים לטווח ארוך יותר תאפשר לחוסכים להגדיל את רמת הסיכון בקרן ההשתלמות מבלי לחשוש ממשברים שבוודאי יגיעו לאורך שנות החיסכון.
שורה התחתונה
חוסכים רבים מתייחסים לחיסכון בקרן השתלמות באותו האופן שהם מתייחסים לחיסכון האישי בבנק ולא מנצלים את היתרון הגדול של המוצר, הפטור ממס רווחי הון. מכיוון והרווחים על הכספים בקרן ההשתלמות פטורים ממס הרי באופן תאורטי לא נרצה למשוך את הכספים אף פעם, נרצה שהם ימשיכו להניב לנו רווחים ובינתיים במידה ואנחנו צריכים כספים נמשוך אותם מאפיקי השקעה לטווח קצר יותר כמו קרנות נאמנות, פקדונות בבנקים ואפילו קופות גמל להשקעה.
כדי לנצל את ההטבות שבמוצר עלינו להקדיש מחשבה לבחירת מסלול ההשקעה בקרן ולעדכן אותו ככל שמתקרב מועד משיכת הכספים.
הכותב, סמנכ"ל מקצועי בהלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה, בעל רישיון משווק פנסיוני, מרצה במכללת נתניה ובעל הבלוג : פנסיוני, להבין את הפנסיה
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.לכל מטבע יש שני צדדים בבחירת דרגת הסיכון בקרנות השתלמותעמית 27/12/2019 01:24הגב לתגובה זו0 0למיטב הבנתי, ותקנו אותי אם אני טועה, לא יהיה אפשרי להתקזז על ידי הגדלת מגן המס עקב הפסדים שנוצרו בקרנות השתלמות שהכספים בהם פטורים ממס רווח הון - הדבר הולך לשני הכיוונים. לכן השקעה מנייתית בסיכון גבוה יותר, שעלולה לגרור הפסדים לא תוכל להנות מקיזוז המס בגין הפסדים שיכול להיות שיווצרו - בשונה מאם ההשקעה הזו היתה מתבצעת במסלול שכן ממוסה.סגור
-
8.הלוואותיגאל 26/12/2019 07:43הגב לתגובה זו1 0מעניין למה הכותב לא מציין שניתן לקחת או לקבל הלוואה בריבית מצחיקה מהקרן? הרי הכסף בקרן או של החוסך כך שאין צורך למשוך רק להלוות.סגור
-
7.למה למשוך אחרי 6 שנים ?!דוד 24/12/2019 22:43הגב לתגובה זו3 0אין חובה כזו, רק צו חברת השכנים והמשפחה שלוחצים לבזבזסגור
-
6.לכותבטל 24/12/2019 18:07הגב לתגובה זו6 1אין יותר מוצר כזה ״תעודות סל״ אלא ״קרנות סל״ שחלקם נסחרות ברציף וחלקן מתנהגות כמו קרנות נאמנותסגור
-
5.פטור ממס למשיכה מעל תקרה?נפתלי 24/12/2019 17:41הגב לתגובה זו1 1האם קיים פטור ממס על הסכומים שהופקדו מעל התקרה (ומוסו דרך זקיפת הכנסה- שווי)?סגור
- טען עוד
-
לא - הפקדה מעבר לתקרה תהייה חייבת במס רווח הון (ל"ת)אלכס 24/12/2019 21:33הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.מעדיף 100% מניות בדולרררררר 24/12/2019 17:23הגב לתגובה זו4 0על פני כל דבר אחרסגור
-
3.ככל שיהיו יותר מטומטמים כך נרוויח יותר.אורי 24/12/2019 17:15הגב לתגובה זו4 0לטווח הארוך, מסלול מניות מנצח, לפחות זה מה שהיה עד היום.סגור
-
2.אי אפשר להיכנס לדרוג של הקרנות שרשום בכתבה (ל"ת)אילן 24/12/2019 15:18הגב לתגובה זו2 1סגור
-
1.פרסומת סמויה להשקעה במדד S&P500 (ל"ת)בני 24/12/2019 13:40הגב לתגובה זו1 5סגור