מניות האנרגיה הירוקה כבר לא זולות, אבל הפוטנציאל רחוק ממיצוי

המגמות שאייפנו את סקטור האנרגיה הנקייה בשנים האחרונות ימשיכו גם בשנה הקרובה, בתמיכת סביבת ריביות נמוכה, המשך ירידה במחירי הציוד ורגולציה תומכת
 | 
telegram
(5)

אנחנו נשארים מאוד חיוביים על סקטור האנרגיה הנקייה וחושבים שהמגמות שאייפנו אותו בשנים האחרונות ימשיכו גם בשנה הקרובה, בתמיכת סביבת ריביות נמוכה, המשך ירידה במחירי הציוד ורגולציה תומכת.

על רקע המגמות הנ"ל וכן על רקע האמון מצד משקיעי שוק ההון הישראלי, המניות נסחרות במכפילים גבוהים. לאור ההסתכלות החיובית על הסקטור, גם המודלים שלנו לוקחים בחשבון את קצבי הצמיחה המשמעותיים הצפויים של אנלייט אנרגיה -1.53% אנלייט אנרגיה 5,908 -1.53% אנלייט אנרגיה בסיס:6,000 פתיחה:5,915 גבוה:5,983 נמוך:5,837 תמורה:24,876,839 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ושל אנרג'יקס -0.78% אנרג'יקס 1,143 -0.78% אנרג'יקס בסיס:1,152 פתיחה:1,136 גבוה:1,147 נמוך:1,114 תמורה:13,824,264 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: בשנים הקרובות אך הניתוח הפונדמנטלי מביא אותנו לתשואת שוק בשתי המניות. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות


>>בואו לבחור את איש השנה שלכם

עם זאת, צריך לקחת בחשבון שישנם גורמים שלא ניתן לתמחר בשלב זה, ואנו צופים שיבואו לידי ביטוי בהמשך, בין היתר: הכוונה לעדכון כלפי מעלה של יעדי האנרגיה המתחדשת יאלצו את רשות החשמל לצאת במכרזים בהיקפים משמעותיים. אנו צופים להשתתפות ערה מצד שתי החברות.

בנוסף, אפשרות לשיפור תשואות בפרויקטים, כגון עסקת השותף של אנלייט בספרד ואפשרות למימון הפרויקטים של אנרג'יקס בארה"ב שכעת לא ממונפים כלל. לאור האמור, בשלב זה, אנחנו ממתינים להתפתחויות חיוביות נוספות בשתי החברות שיביאו להצפת ערך משמעותית בשנים הקרובות וכפועל יוצא גם לעדכון המודלים (ומחירי היעד) כלפי מעלה.

יעדים חדשים לאנרגיה מתחדשת
בנובמבר 2019 פורסם כי שר האנרגיה יובל שטיינץ, יוזם יעד חדש לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות לשנת 2030 והוא צפוי לעמוד על כ-30%-25% במקום היעד הנוכחי העומד על 17%. מדובר בצעד מבורך ואפילו מתבקש במציאות של עלויות ייצור חשמל ממקורות מתחדשים שהולכות ויורדות וכן לאור הצורך הממשי בהפחתת זיהום האוויר. יחד עם זאת, צריך להבין שמדובר בצד שאפתני הדורש היערכות משמעותית מצד משרדי ממשלה שונים.

אם ננתח את המצב נכון להיום, נראה שבשנים האחרונות נעשו מאמצים רבים על מנת להתקרב ליעד הצנוע העומד על10% בשנת 2020. הדבר מתאפשר בזכות הקמת מתקנים חדשים, שיוקמו במסגרת מכרזים 1-4 של רשות החשמל בהיקף של כ-MW1,020 וכן הרחבה משמעותית בשימוש בגגות סולאריים שעד תום 2020 יעמדו על הספק מותקן של כ-MW930. בנוסף, במהלך שנת 2019 החלו בהפעלה מסחרית המתקנים באשלים (MW242) ובצאלים (MW120).

במבט קדימה, על מנת לעמוד ביעדים של 30%-25% בשנת 2030 כל הגורמים המעורבים, החל מרשות החשמל ועד לרשות מקרקעי ישראל, יצטרכו לעבוד הרבה יותר מהר ממה שהם רגילים, הפנלים הסולריים יצטרכו להתפרס על גגות המבנים בקצב מואץ ועוד לא דיברנו על מגבלות בקיבולת הרשת. כך שנכון להיום, עדיין קיימים לא מעט חסמים ביורקרטיים אשר מעכבים את ההתפתחות המהירה של הפרויקטים.

אגירת אנרגיה
פוטנציאל אדיר טמון בסוללות ליתיום-איון. הן אלה שיאפשרו מהפכה במערכת האנרגיה הגלובלית ויתנו דחיפה חזקה לפרויקטים בתחום האנרגיה המתחדשת שישלבו אגירה בתוכם. כל זאת בזכות השיפורים הטכנולוגיים שלאורך השנים גרמו לירידה דרמטית של כ-87% במחירי הסוללות, מכ-$1,100/kWh בשנת 2010 לכ-$156/kWh בשנת 2019.

לפי התחזית של BNEF, מגמת הירידה במחירים תימשך ובשנת 2023 מחירי הסוללות צפויים לעמוד על כ-$100/kWh. הסוללות הזולות יותר מאפשרות שימוש ביישומים שונים, כגון גמישות בהעברת החשמל לרשת בשעות שהשמש לא זורחת והרוח לא נושבת והתמודדות עם ביקושי יתר לחשמל בשעות שיא. בטווח הקרוב אחד המנועים המשמעותיים לייצור הסוללות יהיו פרויקטי אנרגיה מתחדשת בשילוב אגירה, במיוחד אנרגיה סולארית.

ומה מצב האגירה בישראל?
להפתעתנו, לא ממש גרוע... בימים אלה רשות החשמל דנה באופן די אקטיבי בהסדרה הקשורה לפרויקטים סולאריים משולבי אגירה. ההסדרה מתייחסת למתקנים גדולים מ-MW5 המתחברים לרשת החלוקה בעלי יכולת אגירה של 4 שעות. למה 4 שעות? 4 שעות אגירה יבטיחו החלפת הקמה של הספק קונבנציונלי ביחס שקרוב ל-1:1, כלומר Capacity Credit של מתקן אנרגיה מתחדשת בשילוב 4 שעות אגירה הוא קרוב ל-100%.

טסלה נכנסת לישראל
טסלה המזוהה עם תחום הרכב החשמלי נערכת לכניסה לישראל והחלה בגיוס עובדים. זוהי בהחלט בשורה חיובית לשוק הרכב הישראלי, אבל אולי לא רק עבורו. טסלה הינה אחת החברות המובילות בעולם הפועלת בתחום ייצור סוללות ליתיום-איון לטובת פרויקטי אנרגיה מתחדשת.

למעשה, נכון להיום קיימים מספר פרויקטים בעולם המשלבים אנרגיה סולארית עם פתרון אגירה. באוסטרליה החלה השנה הפעלה מסחרית של פרויקט המשלב סוללה של טסלה (25MW/50MWh) עם פארק סולארי בהספק של MW60. מדובר באחת הסוללות הגדולות מסוגן בעולם אשר יכולה לספק חשמל ל-16 אלף בתי אב למשך שעתיים במהלך ביקושי שיא.

בשיחה למשקיעים על תוצאות הרבעון השלישי של 2019 אמר אילון מאסק שהוא צופה שמגזר האנרגיה של טסלה יגיע לגודל זהה או אפילו גדול יותר ממגזר הרכב שלה.

מאקרו, מאקרו, מאקרו
סביבת ריביות נמוכה מאפשרת גיוס כסף זול שתומך בייזום נרחב של פרויקטים חדשים -מזה תקופה ארוכה השוק פועל תחת סביבת ריביות נמוכה אשר מהווה כר פורה לייזום פרויקטים חדשים של חברות הפועלות בתחום האנרגיה המתחדשת. כל עוד תרחיש של עליית ריביות לא נראה באופק החברות ימשיכו לנצל את הסביבה הנוחה ולהתממן בעלויות נמוכות לצורך ייזום פרויקטים חדשים.

רגולציה תומכת באנרגיות מתחדשות - רגולציה בענף האנרגיה המתחדשת תמיד נחשבה כאחד הסיכונים הגדולים עבור החברות העוסקות בתחום. זהו המצב גם היום ואין חסינות מפני התערבות ממשלתית באחת המדינות בהן פועלות החברות. עם זאת, צריך רק לזכור כי עולם הסובסידיות שאפיין את הענף בעבר הולך ונעלם, והחברות פועלות במסגרת הסדרה תעריפית או במסגרת השוק החופשי.

בנוסף, רוב המדינות מציבות יעדים לייצור חשמל ממקורות מתחדשים על מנת להפחית את הזיהום הנגרם מתחנות כוח פחמיות, והדבר נתמך במכרזים בסדר גודל משמעותי שנפתחים במדינות רבות.

ירידה בעלות הציוד – זול יותר, מזהם פחות - בעשור האחרון מחירי הציוד ירדו באופן דרמטי, הסולארי והסוללות ירדו בכ-85% והרוח בכ-50%. למרות ירידה חדה זו, בשני העשורים הקרובים הצפי הוא לירידה נוספת של מעל 30% בטכנולוגיות הקשורות לרוח ו-PV וכ-60% בסוללות.

המשך מגמת הירידה בעלויות הנ"ל כתוצאה משיפור טכנולוגי משמעותי יובילו בעשורים הקרובים לצמיחה מהירה בייצור החשמל ממקורות המתחדשים. בשנת 2050 כ-50% מייצור החשמל הגלובלי צפוי להיות מהאנרגיות המתחדשות. זולות יותר, מזהמות פחות, נשמע כמו "Win Win Situation".

תמחורים והמלצות
2019 הייתה שנה נדיבה עבור אנלייט ואנרג'יקס. אנלייט עלתה מתחילת השנה בכ-130% ואנרג'יקס בשיעור "צנוע" יותר של כ-100%. במהלך השנים האחרונות הן אנלייט והן אנרג'יקס רשמו טראק רקורד מרשים בהיקף הפרויקטים שיזמו, וזכו לאמון של שוק ההון הישראלי. בנוסף לכך, הביצועים הטובים שהציגו נתמכו וימשיכו להיתמך על ידי מגמות מאקרו, שהוזכרו לעיל, שאפיינו את ענף האנרגיה המתחדשת בתקופה האחרונה ולהערכתנו ימשיכו לאפיינה גם בתקופה הקרובה.

בנוגע לסיכונים, כמובן שרגולציה ותנאים מאקרו כלכליים הינם הסיכונים העיקריים של הסקטור. צריך לקחת גם בחשבון שהתחרות מתגברת והתשואות של הפרויקטים נמוכות יותר בהשוואה לתשואות העבר. בניסיון לשפר את רמתן של התשואות החברות עוסקות לא מעט בחדשנות במבנה המימוני של הפרויקטים.

כך לדוגמא, אנלייט הכניסה שותף לפרויקט Gecama בספרד בתנאים שישפרו את התשואה של אנלייט ושותפיה וכן יאפשרו את הקטנת המינוף בפרויקט. דוגמא נוספת הינה הפרויקט של אנרג'יקס בארה"ב, הכולל את שותף המס שבזכותו ניתן להוזיל את עלות הפרויקט ב-30%. ענף האנרגיה המתחדשת צומח בקצב מהיר ודורש שינויים והתאמות לתנאים חדשים, בין היתר גם במודלים המימוניים.

אנלייט – לא נחה לרגע
אנלייט פעלה וממשיכה לפעול להתרחבות גיאוגרפית מהירה. נכון להיום היא מפעילה, מקימה ומפתחת פרויקטים בתשע מדינות שונות, בין היתר במדינות ברמת סיכון גבוהה יותר אשר הפרויקטים בהן מניבים תשואות גבוהות יותר. הנגישות של החברה לשוק ההון מאפשרת לה להמשיך באסטרטגיית ההתרחבות המהירה הנתמכת גם בסביבת הריביות הנמוכה.

ספרד הפכה לאחת המדינות החשובות לפעילותה של אנלייט עם פרויקט של MW300 לקראת הקמה ועוד כ-MW300-600 בייזום. לאחרונה הודיעה החברה על חזרתה לפעילות באיטליה עם פרויקטים בהיקפים של כ-MW100-200.

בשנת 2019 אנלייט הגדילה את ההספק המותקן של הפרויקטים המניבים, עם כניסתם להפעלה מסחרית של פרויקט רוח Blacksmith בסרביה (בהספק מותקן של MW105) ופרויקט PV Attila בהונגריה (בהספק מותקן של MW57).

נכון לסוף השנה, ההספק המותקן של הפרויקטים המניבים עומד על כ-MW365, של הפרויקטים בהקמה על MW228, של הפרויקטים לקראת הקמה על MW645 וצבר פרויקטים נוסף בשלבים יותר התחלתיים של כ-MW1,230. אנו צופים שיפור משמעותי בביצועי החברה בשנת 2022 עם ההפעלה המסחרית של שני פרויקטים משמעותיים - פרויקט רוח בראשית (MW189) ופרויקט Gecama בספרד (MW300).

מינוף – בנוסף לחוב פרוייקטלי המאפיין את הפעילות בתחום האנרגיה המתחדשת, אנלייט מממנת את פעילותה על ידי גיוס אג"ח. לחברה שלוש סדרות אג"ח הנסחרות בבורסה בהיקף של כחצי מיליארד שקל. רמת המינוף של החברה מעל 70%. להערכתנו, על מנת להמשיך ולהתקדם בקצבי הצמיחה המתוכננים תצטרך החברה לחזק את ההון העצמי וכן להגדיל את החוב.

אנרג'יקס – ארה"ב על הכוונת
בשונה מאנלייט, שבשנים האחרונות הציגה התרחבות גיאוגרפית משמעותית, אנרג'יקס פועלת בזהירות רבה בבחירת המדינות בהן היא פועלת. נכון להיום, החברה פעילה בשלוש טריטוריות עיקריות: ישראל, פולין והחל מהשנה גם בארה"ב.

בארה"ב - שני הפרויקטים הראשונים של אנרג'יקס צפויים להניב הכנסות כבר בשנת 2020. הפרויקט הראשון בהספק של MW82 מצוי בשלב ההקמה, שצפוי להסתיים במהלך הרבעון הראשון של 2020.

מיד לאחר מכן, החברה תחל בהקמתו של הפרויקט השני בהיקף של MW115. נציין כי עבור הפרויקט הראשון של החברה בארה"ב בוצעו עסקאות גידור מול חברת Shell למכירת 80% מהחשמל המיוצר למשך 12 שנים.

שותף המס של אנרג'יקס בפרויקט זה הינו Morgan Stanley שהשקעותו בפרויקט מוערכת בכ-46 מיליון דולר. בנוסף לפרויקטים הנ"ל, יש לחברה מעל MW700 נוספים הנמצאים בשלבי פיתוח שונים (כולם יזכו בהטבת המס של 30%), וסביר שהניסיון המצטבר יוביל לכך שההגעה שלהם לשוק תהיה מהירה יותר.

בפולין - בכוונת החברה להרחיב את פעילותה עם שני פרויקים נוספים (הספק מצטבר של כ-MW160). בימים אלה החברה נמצאת בשלבי גיוס אג"ח בהיקף של כ-350 מיליון שקל. מטרת הגיוס הינה פרעון חוב יקר בפרויקט Banie בפולין, כאשר המהלך צפוי לחסוך הוצאות מימון בסך של כ-4-5 מיליון שקל בשנה.

נכון לסוף השנה ההספק המותקן של הפרויקטים המניבים של אנרג'יקס עומד על כ-MW258, של הפרויקטים בהקמה על MW147, של הפרויקטים לקראת ההקמה על MW449 וצבר פרויקטים נוסף בשלבים יותר התחלתיים של כ-MW1,233. בדומה לאנלייט, אנו צופים שיפור משמעותי בביצועי החברה בשנת 2022 עם ההפעלה המסחרית של פרויקט רוח אר"ן (MW110-120) וכן התקדמות בצבר הפרויקטים בארה"ב.


הכותבת הינה לנה וייסביין, אנליסטית אנרגיה, מחלקת מחקר, IBI בית השקעות.

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    התחום בעל פוטנציאל אדיר. (ל"ת)
    אורי 26/12/2019 07:58
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    ככל שמשבר האקלים יעמיק
    איל 26/12/2019 07:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    השוק הזה יהפוך להיות כדאי יותר, הסופות השרפות , הנזקים יביאו את המדינות והציבור להבין שחייבים לעשות את המעבר לאנרגיה חלופית. הביקוש יש חושבים יגרום לעליית מחירים ולא לירידה
    סגור
  • 3.
    אלו רק השנים הראשונות במהפכה רבת עשורים. (ל"ת)
    ' 25/12/2019 20:12
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    לטווח ארוך.
    מחזיק את שתיהן 25/12/2019 16:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תחום בעל פוטנציאל אדיר.
    סגור
  • 1.
    אנרגיה ירוקה.
    דב בירן 25/12/2019 11:37
    הגב לתגובה זו
    5 0
    מענין ושווה השקעה תודה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות