המהפכה הטכנולוגית והשפעתה על הבורסה
כל מהפכה שמקדמת את האנושות "מתבשלת" תקופה ארוכה עד שמגיעים האנשים בעלי הכישורים הייחודיים לייצר בפועל את המעבר לשלב הבא. דוגמה - מנוע הבעירה הפנימי התפתח במשך למעלה ממאה שנים. בתחילת המאה ה-19 בנה מהנדס צרפתי מנוע כזה אבל לא ידע מה אפשר לעשות עם "הצעצוע". בנץ הגרמני פתח את הדלת למהפכת הרכב כשהרכיב את המנוע הזה על רכב (שהיה למעשה אופניים עם 3 גלגלים) ואז הגיע הנרי פורד שיצר את הרכב שהתאים לדרישות הצרכנים ויצר את התנאים שגרמו למעבר מהכלכלה הישנה דאז, הכרכרה, לכלכלה החדשה דאז, המודל-T ושינה את העולם.
ב-1903 הצליחו האחים רייט להטיס את "המכונה המעופפת" הראשונה אבל לקח לחדשנות המופלאה הזו 11 שנים להפוך למוצר צריכה המוני כאשר Thomas Benoist, טייס ויצרן מכונות תעופה, הקים את חברת Benoist Aircraft וביצע את הטיסה המסחרית הראשונה בעולם בין הערים סט פיטרסבורג לטמפה בפלורידה. הצלחת הטיסה הביאה לייצור 106 מטוסי Benoist ולפתיחת קווי תעופה מסחריים בארה"ב.
מהפכה שמשנה את העולם היא כזו שמשנה את הכלכלה והחברה. פורד ו-Benoist אספו את הטכנולוגיות החדשניות שיצרה מהפכת הטכנולוגיה של סוף המאה ה 19 ותחילת המאה ה-20 כשהייחוד של השניים היה להפוך את חדשנויות המהפכה למוצרי צריכה "משבשי כלכלה וצריכה קיימים".
ג'ובס הגשים את החלום
סטיב ג'ובס עשה בדיוק את מה שעשו פורד ו-Benoist. ג'ובס הבין שמהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה הגיעו לשלב שבו אפשר יהיה להגשים את החלום הגדול של החיבור הגלובלי בין בני האדם באמצעות טכנולוגיות חדשות. ג'ובס לא המציא את החלום הוא הגשים אותו.
הפרופסור מילטון פרידמן תיאר את הטלפון החכם העתידי בפרוטרוט בהרצאה שבה השתתפנו ב-1969. "הטכנולוגיה שמתפתחת", אמר הגדול בכלכלנים, "תוביל למוצר שיחבר אלחוטית בין כול תושבי העולם וכשזה יתבצע לא יהיו יותר זעזועים בבורסה והמחזורים הכלכליים כמעט וייעלמו כי לכולם יהיה כול המידע בזמן אמת...". בנושא הזעזועים ההפך קרה. אבל, איך יכול היה הכלכלן הדגול לחזות סחרני יום, פייק ניוז ורייטינג? ההתפתחויות הטכנולוגיות שבעזרתן יכול היה ג'ובס להגיע למוצר החדש נוצרו בעיקר מאז מלחמת העולם השנייה ע"י סדרה של גאוני פיתוח ובצוע שבנו את "הגשר" שחיבר בין מהפכות מנוע הבעירה, החשמל, הטלקומוניקציה וכו' למהפכת האינפורמציה, בין פורד לג'ובס.
היו אלו אנשים כמו וואטסון מ IBM, פאול באראן ממציא ה packet switching, ביל גייטס, אירווין ג'ייקובס וישראלים רבים כמו דב מורן, דב פרומן ועוד. ג'ובס, בגאוניותו, ניצל את כול הטכנולוגיות החדשניות, כולל בתחום המתכות והזכוכית ויצר מכשיר משודרג שגדולתו היתה בהתאמה המהירה לצרכן של המאה ה-21. האייפון עשה לאנושות בדיוק את מה שעשה המודל T של פורד רק בהיקפים גדולים בהרבה והעביר את האנושות עוד שלב קדימה בהתפתחותה.
הטלפון החכם - נכנס לשוק בדיוק במשבר הכלכלי
שימו נא לב שהאייפון פותח והגיע לצרכן במהלך המשבר הפיננסי/כלכלי הגדול של 2008-9, כאשר רוב הפרשנים מדברים על "משבר נוסח שנות ה-30 של המאה שעברה. בזמן שהכלכלה הגלובלית נראתה כקורסת הרקיעו מכירות הטלפון החכם שחקים (מה שצריך ללמד כמה מהפרשנים משהו על פלטפורמות חיזוי בעתות של מהפכות מהסוג הנוכחי).
הטלפון החכם לא הגיע לבדו כשובר/משבש מצב בעת המשבר של 2008. המכונית החשמלית של טסלה יצאה גם היא אז לשוק. לטסלה של 2008 היו עדיין חסרות כמה טכנולוגיות "להתאמת המוצר החדשני לצרכן האמריקאי" אבל בעשור האחרון הגיעו הטכנולוגיות החסרות (בעיקר בשל ההתקדמות הטכנולוגית של מהפכת האינפורמציה שהזרז של ההתקדמות היה הטלפון החכם) לבשלות. המודל-3 של טסלה לא היה הופך להיט אלמלא "הדחיפה" שהמוצר קיבל מהאייפון עשר שנים קודם.
מה שאנחנו טוענים הוא שמהפכת הטכנולוגיה רק התחילה את מהלך השינוי/שיבוש של הכלכלה והחברה הגלובלית. אנשים כמו ג'ובס ומאסק ידעו כיצד להעביר את ההתפתחויות הטכנולוגיות של המהפכה הטכנולוגית הנוכחית, בסקטורים כמו התקשורת והרכב לצרכן, ואנשים אחרים בעלי היכולות הנדירות הללו יקדמו באותה דרך את הסקטורים האחרים (מאסק למעשה, בין המכונית החשמלית, ה-SpeceX והחברה המשעממת שלו, כבר משנה את סקטור התחבורה כולו).
המהפכה הטכנולוגית תזניק את הבורסה
כאן נכניס את הבורסה ושיגיונותיה לתמונה. מאז הוקמו הבורסות באירופה ובארה"ב לוותה כול תקופה שלאורכה שינו מהפכות טכנולוגיות את העולם, בגאות בבורסה, גאות תוך תיקוני ערך. בארה"ב הדבר בולט הרבה יותר ומהסיבה הפשוטה שהמשקיעים האמריקאים מאמינים בחלומות יותר מאשר במקומות אחרים, הרבה יותר.
תוך כדי ולאחר הופעת הפורד T עלתה הבורסה של ניו יורק 15 שנה ברציפות. המהפכה הנוכחית רבותיי גדולה בהרבה מכול קודמותיה והשינויים שהיא הביאה ותביא עד להתמזגותה המלאה יהיו אדירים. כלומר, החלום גדול מאי פעם בעבר ומה שלצד הישגי החברות מביא לעליות במניות הן הציפיות, החלום. תחשבו לרגע על האפשרויות בתחום הבריאות, האנרגיה או החקלאות. מישהו יכול להעריך איזה שינוי חברתי-כלכלי יבוא כתוצאה מהחלפת האנרגיה ממאובנים? ממניעת מחלות חסרות מרפא או מפתוח צמחים אמידים למחלות? הדברים הללו שאפילו ז'ול ווארן לא יכול היה לדמיין לובשים עור וגידים והשפעת השינויים הללו על החברה והכלכלה גדולה.
"עליות החלום" שהביאו המדדים עד הלום התחילו בוול סטריט כבר ב 1995-6 כשנראה היה למשקיעים שהתמזגות המהפכה לתוך כלכלת המיינסטרים מתחילה. כשהציג וונטר את מפת הגנום המפורסמת ב 1999, כשאמאזון החלה במכירת ספרים באמצעות הרשת באותה שנה או כאשר ווקאלטק יצאה עם VOIP, אבדו המשקיעים פרופורציה ולא עזרו אז האזהרות של גדולי המומחים, ההערכות פרצו לחלל.
כעובדה המשקיעים לא טעו בכיוון אבל טעו בגדול בעיתוי ובהערכותיהם.אבל בתוך שנתיים חזרו המשקיעים לחלום שוב. משבר 2008-9 לא היה קשור כלל לחלומות או למהפכת הטכנולוגיה הוא ארע בשל תאוות בצע נטו כאשר גופים בנקאיים ניצלו את התלהבות המשקיעים ומכרו להם סרדינים מסריחים במחירי קוויאר. משהבינו זאת המשקיעים הם נמלטו מהבורסה ובדרכם החוצה סחררו המשק למיתון. אבל גם מיתון זה נמשך כשנתיים בלבד כי הממשל האמריקאי הבין שכטריליון דולר נמחקו בבהלה והחזיר הכסף. משהבינו המשקיעים שסכנת "משבר שנות השלושים" חלפה החלו לחזור לחלום הטכנולוגי שוב.
בעשור האחרון החלה ההתמזגות האמיתית. מה שקרה בגדול בעשור האחרון, מאז פתח ג'ובס את דלת ההתמזגות, הוא שתהליך ההתמזגות הבהיר למשקיעים את השינויים שהביאה המהפכה לכלכלה ולחברה. תהליכי ההתייעלות מחד וברמת המיקרו במיוחד וההרחבה המסיבית של ביקושים מאידך הביאו לרווחיות עולה של החברות ולציפיות שתהליכים אלו יימשכו מה שהוביל להערכות גבוהות מבעבר. אבל היו עוד כמה שינויים דרסטיים שהחלו להופיע כמו לחץ מתמשך על האינפלציה (מאז 1980 החלה האינפלציה בארה"ב להתדרדר מ-13.5% ב-1980 ל5.4% ב-1990, ל-3.4% ב-2000 ל-1.6% ב- 2010 ומאז היא "תקועה" בין 1.5 ל 2.5 אחוזים וכל זה לא בגלל הזרמות הנזילות מאז 2009.
לצד ההשפעה על הכלכלה והחברה השפיעה המהפכה נקודתית על הבורסה. התפתחו שיטות מסחר חדשות כאשר הרשת והטלפוניה החכמה צרפו מיליוני משקיעים/סחרנים למסחר וגם סוג האינפורמציה שמשמש לקבלת החלטות השתנה. חלומו של הפרופסור פרידמן על הידע שמגיע בו זמנית לכול משקיע הפך חלום בלהות כי מיליוני סחרני-יום שהצטרפו נשענים, לצורך קבלת ההחלטה, על כותרות בלבד. הם שהפכו לצרכנים המובילים של התקשורת הפיננסית וזו, בשל התחרות הגוברת, נדחפה למלחמת כותרות סנסציוניות שהולכות ומתמלאות בידיעות שמטרתן למשוך העין ושבהכרח מאפשרות כניסת פייק ניוז שגם הרובוטים, שהצטרפו למסחר, עושים בהם שימוש.
התוצאה של השינויים הללו משתקפת במדדי המניות ואגרות החוב מאז 2009-10. בסה"כ המדדים עלו כשהם משקפים צמיחה מקרו כלכלית ועליות חדות ברווחיות החברות פלוס ציפיות להמשכיות בעתיד. כלומר, בטווח הארוך משקפים מדדי המניות את המגמה הכלכלית. אבל מגמה זו לוותה ותמשיך להיות מלווה בזעזועים וחרדות בטווח הקצר והבינוני. בסה"כ המשקיעים אינם טועים, התמזגות המהפכה עדיין בתחילתה והתשתית שנוצרה להמשך הצמיחה הכלכלית ממשיכה להיבנות. אין כמו TSLA להסברת ההשפעות של מהפכת הטכנולוגיה על הכלכלה, החברה ובמיוחד הבורסה.
בשבוע הבא ננתח את TSLA לעומק וננסה להסביר מדוע האנליזה האחרונה שיצאה, בשבוע שעבר, ממליצה על המניה ב"קניה" עם מחיר יעד של 556 דולרים (וזאת כאשר הקונצנזוס של 34 האנליסטים העוקבים כרגע הוא על HOLD עם מחיר יעד של 295.19 דולר, % 37 מתחת למחיר הנוכחי). אבל היום נסיים בכמה מילים של הקדמה על החברה המופלאה הזו (שאינה רק חברת מכוניות חשמליות).
הזינוק המופלא של טסלה
במאי השנה נפלה המניה ל 176 דולר. כתבנו אז שנוצרת הזדמנות גדולה בטסלה והסברנו דעתנו. בשמונה וחצי החודשים מאז עלתה המניה ב-167% (מזכיר את הספור עם AAPL ב 2016 אבל שונה במהות). ערך החברה היום, מעל 82 מיליארד (שיא כול הזמנים למניה) וכול אנליסט אקדמאי או כלכלן מן השורה שיבדקו הנתונים יגיעו למסקנה שאין שום הצדקה להערכה הנוכחית ויגדירו המחיר כ"מטורף".
זו מניה שמושכת אליה שורטיסטים כדבורים לדבש, גוררת על גבה הפסדי עתק, מתחרה בענקיות הרכב ראש בראש וכבוחן מאזנים וותיק היינו אומרים שאליבא חוקי החשבונאות של המאה ה 20 עצם הצלחתה להתקיים עד היום כעסק חי הוא מפלאי עולם והשאלה שמלווה המניה מאז הונפקה לפני 7.5 שנים היא, "מה מריץ את TSLA?".
בתשקיף החברה מסביר אלון מאסק, שהצטרף לחברה, שהוקמה ב-2003, באמצעות השקעה והפך ב-2004 לבעל המניות המוביל וליו"ר, מדוע, לדעתו, טסלה זו השקעה טובה, "100 שנה לאחר המצאת מנוע הבעירה הפנימי", כתב מאסק, "נמצאות יצרניות הרכב המובילות בבעיה... השקעות הענק שלהן ברכב הקונבנציונלי הסיחו דעתן מהחדשנויות הטכנולוגיות שמתפתחות וזאת בזמן שתרומת מנוע הבעירה הפנימית שלהן לבעיות הסביבה הולכות וגדלות... אנחנו מאמינים שהבעיות שהולכות וגדלות של תעשיית הרכב (אל מול ההתפתחויות הטכנולוגיות) יוצרות הזדמנות היסטורית לחברות בעלות יכולות חדשנות בטכנולוגיות לשימוש בכוח חשמלי (ומה שחשוב יותר) שאינן משוחדות לטובת מנוע הבעירה, להוביל את העידן הטכנולוגי המתפתח של תעשיית הרכב".
מה שאבחן סטיב ג'ובס כשהחל לתכנן את הטלפון החכם אבחן מאסק כשהחליט להיכנס לתחום הרכב החשמלי. כלומר, שקיימת תעשייה ותיקה, מבוססת ועוצמתית שחושבת במונחים של עולם שהולך ונעלם ומאבדת את האטרקטיביות שלה לצרכן וזאת כאשר מהפכת הטכנולוגיה מייצרת את הכלים שמאפשרים לגורם שאינו מהתעשייה להיכנס לתחום החדש שמתפתח. אגב, זה גם מה שמנסה לעשות Ethan Brown, מייסד ומנכ"ל Beyond Meat (סימול:BYND) אל מול תעשיית המזון (למרות שבמקרה שלו הסיכויים נמוכים בהרבה).
עדכון לגולשים: התוצאות הגיעו - אלו אנשי השנה שלכם. בתחילת התהליך, מערכת ביזפורטל בחרה 30 מועמדים לתואר "איש השנה בשוק ההון". המשותף לכולם - יכולת לייצר ערך לחברה (רווחים) ולמשקיעים (תשואה). המועמדים האלו עמדו לבחירת הקהל, ואתם בחרתם בהמוניכם - כנסו ל-TOP10
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
30.גולדמן זאקס מעריכים שתחום ה-UTILITIES יהיה חזק השנהיוסי 14/01/2020 00:13הגב לתגובה זו0 0ולעומת זאת תחום האנרגיה ייחלש. מאידך הם טוענים שכבר 4 רבעונים ברציפות הרווחים של החברות יורדים (=ביחס לשנים קודמות). יש לך המלצות לתחום התשתיות?סגור
-
כתבתי פעמים רבות על התחום. אגבשלמה גרינברג 14/01/2020 11:19הגב לתגובה זו0 0ה-UTILITIES זה לא "תשתיות"סגור
-
29.האופטימיות של שלמה הוכיחה את עצמהכבוד לשלמה 13/01/2020 23:47הגב לתגובה זו1 0כל המקטרגים חייבים להודות שההערכות של שלמה גרינברג הוכיחו את עצמן, והאופטימיות מנצחת. נכון שהשיאים המטורפים מעלים גם חששות כבדים לתיקוןסגור
-
28.BYNDחיימון 13/01/2020 14:09הגב לתגובה זו0 0שלמה היקר, האם תוכל להרחיב קצת בעניין BYND ומדוע אתה מעריך כי סיכויי ההצלחה שלהם נמוכים בהרבה? תודהסגור
-
כתבתי ומדועשלמה גרינברג 14/01/2020 11:20הגב לתגובה זו0 0לדעתך אני מעריך כי סיכויי ההצלחה שלהם נמוכים בהרבה?סגור
- טען עוד
-
27.שוק הריפו-הצעה לכתבה לשלמה גרינברגסימון1 13/01/2020 11:47הגב לתגובה זו2 0הרבה פעמים אתה נשאל על שוק הריפו ועל ההזרמות של הפד ונקלע לדיון עם גולשים לא אחת. אולי תעשה כתבה מקיפה על שוק הריפו השפעתו או אי השפעתו על שוק המניות ונסגור את הנושא הזה אחת ולתמידסגור
-
הסברתי בפרוטרוט ואפילו הבאתי כתבה מעניינת בנושא לאחראבלשלמה גרינברג 14/01/2020 11:21הגב לתגובה זו0 0כ"א יכול ללמוד הנושא בעצמו ולהחליטסגור
-
26.הייתי מוכן לקבל אלמלא התנהגות הבנק המרכזי והריביתרון 12/01/2020 15:10הגב לתגובה זו2 0האם כל מה שאמרת הייה תקף אם אם הריבית הייתה חוזרת לרמה נאותה של 3% וללא תוכניות חילוץ וQE 1 2 3 4 ? כנראה שלא וראינו זאת לאחר שהריבית עברה את ה 2% מה קרה לבורסה לכן חברות שהופכות מחלום למציאות קיימות וחיות ומרשימות אך על כל אחת כזו היו 100 שנפלו ! אין ספק שהאמריקנים יותר יצירתיים ומסוגלים לממש גם את היכולות טוב מכולם אך התחושה שאנו בעידן שקצת דומה ל1999 לפני המשבר של שנת 2000 (בשילוב עם 2008)סגור
-
הדברים שאתה כותב פשוט אינם מדוייקיםשלמה גרינברג 14/01/2020 11:24הגב לתגובה זו0 0לא רק שאין שום דמיום לתקופה שלפני בועת 2000 אלא שהריבית יורדת ברציפות מאז קיץ 1981 (39 שנים, תבדוק) אין לדבר שום קשר עם הנזילותסגור
-
25.נשמע מעניין (ל"ת)אנונימי 12/01/2020 08:17הגב לתגובה זו0 0סגור
-
בטח. נכון..מה נשמע מעניין? (ל"ת)לאנונימי 12/01/2020 09:35הגב לתגובה זו3 0סגור
-
24.טסלה תרד בזמן הקרוב כ 10%, תיקון בריא לאזור 400-420 (ל"ת)סוחר 12/01/2020 08:12הגב לתגובה זו1 0סגור
-
אני מעדיף עליה חולה על תיקון בריא (ל"ת)יצחק 12/01/2020 09:58הגב לתגובה זו0 0סגור
-
23.תמשיכו כךאסף 12/01/2020 02:44הגב לתגובה זו3 0אני מת על הכתבות באתר הזה. אני אוהב את האופטימיות שלכם. (להבדיל משאר עיתוני הכלכלה שיש לנו במדינה)סגור
-
אתם חברים או אחים ואיך קשורים לגרינברג (ל"ת)לאסף ולחבקוק 21/01/2020 10:47הגב לתגובה זו0 0סגור
-
22.וזה עוד לפני שדיברנו על ה buybackיובל 11/01/2020 16:25הגב לתגובה זו2 1שכל מטרתו היא להעלות פיקטיבית את הרווח למניהסגור
-
כול מטרתו??? (ל"ת)שלמה גרינברג 12/01/2020 12:06הגב לתגובה זו3 0סגור
-
21.בנוסף, החוב האמריקאי צמח מ 6 טריליון ל 22יובל 11/01/2020 16:24הגב לתגובה זו4 022 טריליון,והיד עוד נטויהסגור
-
למה רק מ 6?שלמה גרינברג 12/01/2020 12:19הגב לתגובה זו2 0החוב עבר 6 (6.228 ) ב 2002סגור
-
20.שלמה,אתה טועה מאוד, לדעתי.יובל 11/01/2020 16:20הגב לתגובה זו8 1אלמלא סיבוב פרסה מבוהל של פאוול שהוריד ריבית כולה באחוז והבורסה נפלה 20 אחוזים, היינו היום במקום אחר לגמרייסגור
-
טועה במה? (ל"ת)שלמה גרינברג 12/01/2020 12:19הגב לתגובה זו3 0סגור
-
ברוב דבריך (ל"ת)לשלמה 12/01/2020 13:35הגב לתגובה זו0 2סגור
-
העובדות של 40 השנים האחרונות אינןשלמה גרינברג 12/01/2020 16:56הגב לתגובה זו2 1מסכימות אתךסגור
-
גם איתך לא מסכימות ובבקשה די חרטטת. (ל"ת)לשלמה 13/01/2020 10:25הגב לתגובה זו1 0סגור
-
הרבה יותר קל יהיה אם תפסיק לקרוא הטור (ל"ת)שלמה גרינברג 13/01/2020 19:26הגב לתגובה זו2 0סגור
-
איני קורא ולא קראתי מעולם למיטב זכרוני. זה מה שמדבריםלשלמה 14/01/2020 10:52הגב לתגובה זו0 0תותחים בעיירה. ואני שומע ומפנים כל דבר ולא רק אצלך. אגב..אני אומנם חכם ומשכיל קצת אך מתקשה בקריאה מבחינת ראיה והקריאה עצמה.סגור
-
תוכל בבקשה להביא דוגמית אחת של "תותח עיירה"?שלמה גרינברג 15/01/2020 08:42הגב לתגובה זו0 0הרי ברור מי אתה!!סגור
-
הוא נתן לך דוגמא כתשובה:ישעיהו 12/01/2020 12:15הגב לתגובה זו2 0האייפון יצא בתקופת המשבר של 2008-2009 והביא עידן טכנולוגי חדש. הוא מדבר על ראייה של 5-10 שנים קדימה. ואתה מגיב לו על שנה אחורה.סגור
-
יצאת צדיק (ל"ת)ליובל 11/01/2020 18:46הגב לתגובה זו1 0סגור
-
19.הבוקר הזה שנתעורר עם זיעה קרה , מתקרב מאוד .דן 11/01/2020 10:38הגב לתגובה זו4 0בלי פימפומי והזרקות הפד , הכל מתמוטט ....רק דוגמא עכשווית הוא שוק הריפו , תחילה טענו למשהו טכני , עכשיו מתברר שכבר הוזרם לשוק הזה חצי טריליון $ , ואמש מתברר שהפד לא יוכל להפסיק את ההזרקות גם לריפו לפחות עד אמצע השנה .....בקיצור תחזיקו חזק ואל תאמינו לאף אחד .סגור
-
ירדתי למקלט , יש לי שימורים שיספיקו למלא זמן.רז 13/01/2020 22:35הגב לתגובה זו0 0תגיד לי מתי מתחילה המפולת.סגור
-
1)יצאת צדיק. 2)גם לשלמה לא להאמין? לדעתי חלקית מאד!! (ל"ת)לדן 11/01/2020 18:49הגב לתגובה זו0 0סגור
-
18.מכפיל? (ל"ת)תוהה 11/01/2020 09:17הגב לתגובה זו1 0סגור
-
17.שלמה הוא הכתב מספר אחד בארץ לניתוח השוק האמריקאי !!!גלעד ליטבק 10/01/2020 22:57הגב לתגובה זו10 0מהפכת הטכנולוגיה רק בראשיתה וזה לא משנה מה הבורסה תעשה בימים הקרובים .....סגור
-
קשקשן קטן האא? (ל"ת)לגלעג 11/01/2020 18:49הגב לתגובה זו3 0סגור
-
16.שלמה תודה על כתבה מצוינת שמתמצתת את העיקר.דודו 10/01/2020 22:01הגב לתגובה זו8 2האם תוכל להמליץ על אתרים שמהם אפשר ללמוד את הדברים בפרוט ?סגור
-
15.אבוג'ןמשקיע באבוג'ננה 10/01/2020 21:31הגב לתגובה זו1 0שלמה - מה עם כתבה על חברת אבוג'ן. החברה בשלהי מהפך עסקי ומתחת לרדאר. אשמח אם תרשום עליהסגור
-
כתבתי בזמנו אבלשלמה גרינברג 11/01/2020 09:29הגב לתגובה זו4 0מהבחינה העסקית ההצלחה לא הגיעה. יש כמה קרנות הדג' שלאחרונה "עוררו" המניה. אבדוק ואם שווה כתבה נוספת, אעשה זאתסגור
-
אבוג'ן הקימו חממה-מפעל גדול ומשוכלל בקיבוץ נעןנכנסו לקנאביס 13/01/2020 03:59הגב לתגובה זו0 0בגלל הידע הרב יהיה אולי יתרון בפיתוח של זנים חדשיםסגור
-
14.שלמה מה דעתך על מקומן של רשתות חברתיות במהפכה זו?ש 10/01/2020 15:25הגב לתגובה זו0 0פייסבוק , טוויטר, סנאפצ'אט - האם הן קנייה לדעתך? האם הן יכולות לגדול ולגדול?סגור
-
הרשתותשלמה גרינברג 11/01/2020 09:35הגב לתגובה זו3 0שאגב התחילו בישראל, הן חלק מההתפתחויות של התקדמות המהפכה. לדעתי יחליפו חברות הרשת הגדולות את המחשב האישי אבל זה סיפור אחר. בקשר לכדאיות קניה/מכירה תצטרך לבדוק עם יועץ השקעות או ללמוד הנושא ולהחליטסגור
-
13.מהפכת הדור 5 ובינה מלאכותית תדרוש הרבה צורך בשבביבני 10/01/2020 13:23הגב לתגובה זו4 0זיכרון ו מייקרון MU תרוויח בענק מזה בשנים הקרובות. מה שעלתה ב 2019 זה כלום לעומת מה שתעלה בשנים הקרובות. מחירי הזכרונות הפסיקו לרדת וכבר עולים ועוד לא הגיעו לשיא. הביקוש התחיל לגדול וההיצע כרגע מוגבלסגור
-
12.כתבה ממוחזרתשירי 10/01/2020 11:24הגב לתגובה זו11 15כתבה ממוחזרת, טיעונים חלשים של "מומחה" מצחיק.גרינברג, תפסיק לקשקש. אין בום כלכלי. הצמיחה העולמית אפסית. אתה שרלטן. משלמים לך פר מילה או פר הזיה?סגור
-
יש בום כלכליאכן 11/01/2020 10:26הגב לתגובה זו0 1אך רק אצל העשירים! דברי עינת.,סגור
-
פר הזייה (ל"ת)שלמה גרינברג 11/01/2020 09:39הגב לתגובה זו5 1סגור
-
כל עוד אין לך סימוכין ל"צמיחה עולמית אפסית" את בגדרדגן 11/01/2020 03:49הגב לתגובה זו6 3טוקבקיסטית בשקל ארבעים. אין בית השקעות שלא אומר הפוך ממך.סגור
-
כשכולם ישנים ב03:49A:M..אתה עייף ומייצר שטויות. (ל"ת)לדגן 11/01/2020 18:59הגב לתגובה זו4 4סגור
-
ככה זה כשיש ילדים קטנים.דגן 12/01/2020 20:37הגב לתגובה זו2 0ובחזרה לנושא - עדיין אין לך סימוכין למה שכתבת. כל עוד לא תביאי סימוכין את עוד עבד של תרבות הכותרות.סגור
-
יצאת צדיקה.. (ל"ת)לשירי 10/01/2020 16:11הגב לתגובה זו2 8סגור
-
את צודקתלשירי 11/01/2020 10:27הגב לתגובה זו4 4מאוד!סגור
-
11.בכתבה אחרת באתר כותב מגיב ש:מלכיאור 10/01/2020 10:03הגב לתגובה זו1 1גרינברג המליץ על ברסטנס יומיים לפני העלמותה וציין שאינו יכול להעלות תגובות בשום אופן..וזאת אגב טוענים הרבה כותבים שמצנזרים או אם כבר עלה אז מוחקים. אז אני אוכיח לכם שיש כאן צדיקים ויעלו את תגובתי למרות שאת האמת איני יודע על נכונותה כייוון שלא בדקתי אולם אני מאמין שאנשים לא בודים דברים. אז תיראו שתגובתי תופיע.סגור
-
הכול נכון מלבדשלמה גרינברג 10/01/2020 15:17הגב לתגובה זו9 2שזו הפעם הראשונה שאני שומע על המניה הזוסגור
-
"בר סטרנס" (ל"ת)מיכאל 10/01/2020 20:29הגב לתגובה זו0 0סגור
-
באמת? (ל"ת)שלמה גרינברג 11/01/2020 09:36הגב לתגובה זו2 1סגור
-
10.תענוג חקרוא אותך כרגילfixrfixr 10/01/2020 07:57הגב לתגובה זו10 3אתה! הסיבה שאני פותח את הפורטל הזהסגור
-
9.תופיןישראל 10/01/2020 06:51הגב לתגובה זו0 0שלמה היי , מה דעתך על התחום שבו היא עוסקת ? ידעת שבעצם יש שלוש חברות חזקות בתחום ודלושתן ישראליות ? Sky box allgosec tufinסגור
-
8.ריט של מרכזים מסחרייםאבנר 10/01/2020 01:44הגב לתגובה זו0 0היי שלמה, תודה על מאמר מרתק נוסף שלך! רציתי לשאול מה דעתך על מניות ריט של מרכזיים מסחריים כמו Tanger או Macerich? הדיבידנדים בשמיים, ואני לא בטוח שמסיבה נכונה. התוצאות של החברות האלה משתפרות, חלקן מחלקות דיבידנד מעל 25 שנה, אבל שיגעון "the death of physical retail" לדעתי קצת מוגזם. אשמח לשמוע את דעתך המלומדת.סגור
-
איני עוקב אחרי ריטי"ם קטנים/מתמחים (ל"ת)שלמה גרינברג 11/01/2020 09:41הגב לתגובה זו1 0סגור
-
7.הציפיות של טראמפ שהצמיחה תכסה על עלות החוב, בספקומה עם טראמפ 10/01/2020 00:13הגב לתגובה זו2 0תיקון המס שביצע טראמפ בצורה דרסטית, העניק להרבה חברות ריווחי עתק, אבל הציפיות שהן תחזורנה לארה"ב ותקמנה שם פעילות ייצור, בספק רב. טראמפ הימר, ואולי הלך רחוק מידי בהימור כי החוב הלאומי רק תופחסגור
-
מדועשלמה גרינברג 10/01/2020 09:12הגב לתגובה זו4 1"הציפיות שהן תחזורנה לארה"ב ותקמנה שם פעילות ייצור, בספק רב", לא כדאי שתבדוק העובדות, המספרים זמיניםסגור
-
הרבה חברות יצרינייות יוצאות מסיןבן כנען 10/01/2020 18:17הגב לתגובה זו2 0אבל הן מעבירות את קווי הייצור למדינות אחרות במזרח שיש להם הסכמי סחר עם ארצות הברית. מדיות כמו וויאטם, הודו ואפילו דרום קוריאה (רכב). האם הורדת מס החברות בארצות הברית אכן החזירה חברות יצריניות לשם?סגור
-
אכן חוזרות גם יצרניות אבלשלמה גרינברג 11/01/2020 09:44הגב לתגובה זו2 0במקרים של המדינות שהזכרת זה בד"כ "בתמיכה" הממשל, במיוחד וויאטנםסגור
-
6.מעט חברות ענק נושאות על גבן את הבורסה, עד מתיהכל על גב הגמל 10/01/2020 00:10הגב לתגובה זו2 0אפל, אמזון, גוגל, מייקרוסופט מושכות על הגב שלהן את השוק (=ואולי גם יש עוד כמה פחות משמעותיות), אבל השאר לא ממש עומדות בקצב.סגור
-
מדוע?שלמה גרינברג 10/01/2020 09:14הגב לתגובה זו4 2תנתח את ה RUSSEL 2000 ותוכל לראות שזה לא כךסגור
-
תנתח את RUSSEL 2000 ותוכל לראות שזה כן כך. (ל"ת)לשלמה מדוע? 10/01/2020 16:14הגב לתגובה זו4 0סגור
-
כי הראסל מכיל 2000 חברות. תבדוק שהרוב המוחלט של החברותשלמה גרינברג 12/01/2020 12:24הגב לתגובה זו2 0ותופתע לגלותסגור
-
5.כתבה מרחיבה ומעשירת ידעתודה 09/01/2020 22:14הגב לתגובה זו4 1אני לגמרי מבין ונהנה מכתבותיךסגור
-
4.אבל....יש מהפכה צודק 09/01/2020 20:58הגב לתגובה זו2 0הבנקים המרכזיים ממשיכים להזרים כסף לא משנה לאן, לשוק הריפו, לרכישות אגח וכו....זה יוצר עודף כסף מלאכותי בשוק שגם הולך למניות. דיברת על אפל לא מעט, המניה עלתה ב100% בשנה האחרונה לעומת המכירות שירדו קצת, איך מסבירים את זה? מהפכה?!סגור
-
כדאי מאוד לנסות ולבדוק העובדותשלמה גרינברג 10/01/2020 09:29הגב לתגובה זו6 1השימוש במונחים כמו REPO, עקום הפוך וכו נעשה, ברוב המקרים, ע"י פרשנים שלצערי לא מבינים את הקשר של הנושאים הללו למדדי המניות. יש להבדיל בין הזרמה פיסיקלית למוניטארית וכדאי ללמוד היטב ההבדלים כשמדובר בבורסה, באגחי"ם ובמניות. לגבי AAPL : 1. איני מדבר על העליה במהלך 2019 אלא על הפער בין "התלהבות הפרשנים" למציאות. אני מנסה להסביר שכאשר פרשנים ומגיבים טוענים ש"חברה גמורה", כפי שעשו עם אפל, טסלה, נוקיה ואחרות ולאחרונה עם בואינג כדאי מאוד לקורא לבדוק אם מדובר בטענות עובדתיות או בסנסציות קצרות מועד. לגבי AAPL ספציפית, נכון, המכירות ב 2019 ירדו מעט לעומת 2018 אבל כדאי לבדוק הדוחות, השינויים במוצרים חדשים, ההתייעלות ושאר הנתונים על מנת להבין שאם לא יהיה משבר גלובלי המכירות והרווחיות יעלו (הציפיות מצוינות). פשוא תנסה לגולל לתחזיות, למוצרים וכוסגור
-
נראה שאתה לא מבין לעמוק את שוק הREPOהאמנם 11/01/2020 11:31הגב לתגובה זו1 0עקומת האג"חסגור
-
3.יום אחד בלי "הזרקה מלאכותית" של כסףמשקיע 09/01/2020 19:30הגב לתגובה זו7 5ע"י הבנקים המרכזיים ותראה איך כל "מהפכת הטכנולוגיה" נופלת כמו מגדל קלפים... מדובר בהונאה פיננסית נטו, שפשוט מריצה מחירים המשקיעים/פרשנים מוצאים "סיבות" מדוע השוק זזז אבל זה בלוף.סגור
-
הבנקים אינם מזריקים כסף אבלשלמה גרינברג 10/01/2020 09:30הגב לתגובה זו7 3אם זאת דעתך על סמך העובדות שלא בדקת אז למה שלא תנצל יידע זה להרוויח המוןסגור
-
האם מצב של ריביות נמוכות שמוכתבות ע"י הבנקים, ...דוד פיירברג 11/01/2020 12:09הגב לתגובה זו0 0ומכפילים גבוהים - זה הנורמלי החדש?סגור
-
ריביות נמוכות מוכתבות ע"י היצע וביקוששלמה גרינברג 14/01/2020 12:29הגב לתגובה זו0 1מסחריים לכסףסגור
-
מדוע, איפוא, הכמות המוצעת עולה על הביקוש? (ל"ת)תוהה 16/01/2020 20:12הגב לתגובה זו0 0סגור
-
וכך גם מכפילים גבוהים. (ל"ת)דוד פיירברג 16/01/2020 13:34הגב לתגובה זו0 0סגור
-
כסף?הבנקים אינם מזריקים 11/01/2020 11:30הגב לתגובה זו1 0בגלל זה מאזן הפד' עלה ב-400 מיליארד דולר מספטמבר? כולם מדברים על זה רק אתה טוען שלא מדובר בהזרקה זה מגוכחסגור
-
כולם מדברים על זה? (ל"ת)שלמה גרינברג 14/01/2020 12:30הגב לתגובה זו0 0סגור
-
תקרא שוב את שכתבתשלמה גרינברג 12/01/2020 12:27הגב לתגובה זו2 0ואם אינך רואה שום בעיה עם הכתוב אסביר לך בפרוטרוט.סגור
-
הבנקים אינם מזריקים כסף?????סתם אחד.... 11/01/2020 00:19הגב לתגובה זו0 0אז אם כך, מדוע מאזן הפד גדל בשלושת החודשים האחרונים בכ-250 מיליארד דולר?סגור
-
בגלל רכישת אגחי"ם למיניהםשלמה גרינברג 14/01/2020 12:31הגב לתגובה זו0 0מהדילרים שעוסקים בכך, פעולה רגילה לחלוטין במסגרת המדיניות המוניטריתסגור
-
2.ביונד מיט צריכה ליפול כשיובן כמה מזון מעובד חסר ערך. (ל"ת)לא הכל בטעם 09/01/2020 19:06הגב לתגובה זו7 2סגור
-
בסדר, אם אתה משוכנע (ל"ת)שלמה גרינברג 10/01/2020 09:31הגב לתגובה זו5 1סגור
-
1.אני מחכה לתא דלק מימן.איתי 09/01/2020 19:01הגב לתגובה זו1 0בישראל המציאו דרך להפריד מים באנרגיית השמש בלבד. המנוע החשמלי ייצור בעיה של זיהום חדש מפסולת בטריות.סגור
-
מכונית חשמליתמכונית חשמליתתאנונימי 11/01/2020 17:05הגב לתגובה זו0 0יצור ביניים מכונית מימן כנראה העתידסגור