התגובות למדד המחירים: "העלייה במחירי הדיור צריכה להדאיג את בנק ישראל"

יונתן כץ מלידר שוקי הון טוען כי האינפלציה תעלה בחודשים הקרובים, וכי בנק ישראל ככל הנראה לא יוריד ריבית השנה. מנגד, עופר קליין מהראל ביטוח טוען כי "המדד הנמוך לא משנה את התמונה – החלטת הריבית תלויה בעיקר בשקל"
 | 
telegram
(8)

מדד המחירים לצרכן שפורסם מוקדם יותר הצביע כי האינפלציה בישראל הסתכמה ב-0.6% בלבד, רחוק מיעדי בנק ישראל. עם זאת, מחירי הדירות (שלא נכללות במדד) הצביעו על עלייה של 0.5% בחודשים אוקטובר - נובמבר, ובסיכום שנתי מדובר בעלייה של 3.4% (לכתבה המלאה).

מדובר בנתונים בעייתים עבור בנק ישראל, טיפול בבעיית האינפלציה הנמוכה (הרחבה מוניטרית) עשויה לגרום להתחממות נוספת בשוק הנדל"ן, דבר שיעמיק את מצוקת הדיור בישראל. מה בנק ישראל יעשה? האנליסטים מנסים להסביר. 

יונתן כץ מלידר שוקי הון טוען כי "מדד דצמבר היה ברף הנמוך של הציפיות המוקדמות (0.0%-0.1%). יחד עם זאת, בהסתכלות על פרטי המדד ניתן להבחין במגמות מדאיגות: מסתמנת עלייה חדה במחירי השכירות לקצב של 2.8% ב-12 החודשים האחרונים מקצב של 1.6% לפני חודשיים. גם מחירי הדירות לרכישות (סקר נפרד, אשר איננו כלול במדד) עלה ב-1.1% בחודשיים האחרונים וב-3.4% ב-12 החודשים האחרונים (האצה מ-1.8% לפני חודשיים). מגמת עלייה במחירי הדיור (גם מחירי השכירות וגם במחירי הרכישה) צפויה להדאיג מאד את בנק ישראל ולכן לא סביר לצפות להורדת ריבית השנה".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"בנוסף, במידה ומחירי השכירות ימשיכו לעלות בקצב מהיר (תולדה של עליית השכר במשק וירידה במלאי הדירות) צפויה האצה בקצב האינפלציה השנה. בדצמבר העלייה החדה במחירי השכירות קוזזה על ידי עלייה מאד מתונה במחירי ההלבשה (מתחת לשיעור העונתי הרגיל). מחירי ההלבשה ירדו ב-5.5% ב-2019 (יחסית 0.4%- y/y בחודש אוקטובר), שיעור חריג במיוחד. לסיכום, the devil is in the details. למרות המדד הנמוך יחסית בדצמבר, צפויה האצה באינפלציה השנה".

עופר קליין מהראל ביטוח ופיננסים טען כי "מדד המחירים לחודש דצמבר 2019 נותר ללא שינוי כאשר עלייה נמוכה מהצפי במחירי ההלבשה וההנעלה לצד הוזלת החופשות קיזזו עלייה בסעיף הדיור. בעקבות המדד, האינפלציה הסתכמה בסוף 2019 ב-0.6 אחוז (לעומת 0.3% בנובמבר), נמוכה מיעדה סוף שנה שישית ברציפות.

בדומה לשנים קודמות, גם בשנת 2019 סעיף הדיור היה התורם העיקרי לאינפלציה (ברציפות מאז 2010). סעיף המזון היה גם הוא מהתורמים העיקריים לאינפלציה השנה בהשפעת העלייה בשכר העבודה. מנגד, גם השנה סעיף התחבורה והתקשורת היה התורם העיקרי להתמתנות באינפלציה,  בעיקר בשל הירידה החדה במחיר הנסיעות לחו"ל (בשל הייסוף בשקל), לצד תחרותיות גבוהה בענף התקשורת שהמשיכה ללחוץ את המחירים כלפי מטה.

על פי האומדנים הראשוניים שלנו גם מדד ינואר צפוי להיות שלילי (כמינוס 0.4 אחוז), בעיקר בשל ירידת עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה ובסעיף הדיור, לצד הפחתת מחירי החשמל. חלק מהירידה בינואר תקוזז עם העלייה במחיר המים. מדד פברואר צפוי לנוע בין אפס למינוס 0.1 אחוז. התחזית שלנו ל-12 החודשים הבאים נותרה על 1.2 אחוזים כאשר אנו מניחים שהיעדר תקציב יגרור ביטול פטורים שיתרמו חיובית לאינפלציה.

המדד הנמוך שנה שישית ברציפות ממשיך לתמוך במדיניות מוניטרית מרחיבה. בנק ישראל הראה בחודשיים האחרונים שהוא נחוש למנוע ייסוף בשקל כאשר רכש מט"ח בסכום של כ-2.3 מיליארד דולר בדצמבר (לאחר 1.3 מיליארד בנובמבר), הכמות החודשית הגבוהה ביותר מזה עשור. הרכישות הללו תרמו ליציבות בשקל-סל ואנו צופים שבנק ישראל יתמיד בהן גם בחודשים הקרובים.

בנוסף, מחירי הדירות בבעלות (שאינם חלק ממדד המחירים לצרכן) המשיכו לזחול כלפי מעלה עם עלייה של עוד 0.5 אחוז בנובמבר ועלייה של קרוב ל-3.4 אחוזים בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה. העלייה בסך המכירות של דירות חדשות (כ-30% בהשוואה לנובמבר בשנה שעברה) לצד הירידה בתשואות האג"ח (ובריבית למשכנתאות) תרמו לכך, והם תומכים בהמשך זחילה של המחירים כלפי מעלה.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    פרט לנאיבים אין קונים
    אין עסקאות 16/01/2020 20:00
    הגב לתגובה זו
    2 0
    דירות עומדות הרבה זמן למכירה בהמתנה לפראייר התורן שעלול להתאבד כי לקח משכנתא ויפוטר ברגע הראדון דתהייה האטה, צמיחה
    סגור
  • 5.
    בלון השקל עומד להתפוצץ.
    דולר 16/01/2020 09:40
    הגב לתגובה זו
    2 0
    גלובס, בנק אוף אמריקה -בנייר שהפיץ הבנק ובו המלצות שבועיות למסחר במט"ח כותבים האנליסטים של הבנק בנייר הממליץ למשקיעים על פוזיציית שורט בשקל מול לונג בקרונה הצ'כית.
    סגור
  • 4.
    מגיע לעם המטומטם שהוריד את כחלון. יאללה 8% צפונה הסתער!
    חיימקה 16/01/2020 08:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הכל על חשבון הילדים שלכם. חחחח
    סגור
  • 3.
    וכל זה למרות עודף בניה...(אתר מידע קריטי לרוכשי הדירות) (ל"ת)
    וואו 16/01/2020 07:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    קריית חיים מערבית
    יגאל 16/01/2020 06:19
    הגב לתגובה זו
    0 1
    קריית חיים מערבית רח' דגניה . ביקוש לדירות . הזדמנות טובה לרכוש דירות היום זולות מחר יהיה שווה מליונים. המקום נמצא בהתחדשות עירונית פינוי ובינוי. בקרבת הים.
    סגור
  • טען עוד
  • שתחרר בנאדם
    משקיע מתחיל 16/01/2020 09:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בדקתי מה המחירים והם טסו בשנים האחרונות בצורה לא נורמלית וממשיכים לטפס כל חודש שאני בודק. עדיף ליקנות במקום שהמחירים בו נמצאים בירידה. ככה זה יותר בזול.
    סגור
  • 1.
    בעלי דירות לו מצליחים למכור
    דירות מסוכנות 16/01/2020 03:43
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אל תתבלבלו ילדים. המחיר עולה כי יש פראיירים שמשלמים וכל השאר ממתינים לנפילה. רבים תקועים עם הדירות ןמחפשיםנאת הפראייר הבא. תוך שנה יישברו ויפלו מהעץ עליו עלו כי לרדת לא יצליחו
    סגור
  • את זה אומרים כבר 12 שנים ובינתים רק למעלה.וזה ידין רחוק מלעצור. (ל"ת)
    אנונימי 16/01/2020 11:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות