ממשל טראמפ יכריח את הפד' להמשיך עם ה-QE בחודשים הקרובים?
הלחץ על הפד' לקראת החלטת הריבית בשבוע הבא עולה משמעותית: מלבד המתרחש בשוקי האג"ח בימים האחרונים, שר האוצר האמריקני טוען כעת כי הממשל שוקל להגדיל את קופתו. בתרחיש כזה, הפד' יתקשה לסגת מהמדיניות הנוכחית שתומכת מאוד בשווקים
רבים רואים בג'יי פי מורגן כאחראי העיקרי לאירועים האחרונים בשוקי המימון לאחר שעצר את ההלוואות שהוא מעניק לשאר הבנקים. אירועים אלו חייבו את הפד' לחזור להתערב ולהגדיל את מאזנו – דבר שהעניק רוח גבית משמעותית לשווקים ובפרט לרווחי הבנקים (לכתבה המלאה). כעת נראה הממשל האמריקני עשוי שוב לנצל את העובדה שהפד' "שבוי" של השווקים ולהכריח אותו להמשיך להגדיל את מאזנו בחודשים הקרובים.
"הממשל האמריקני שוקל להגדיל את קופתו", כך טוען היום שר האוצר במהלך מסיבת עיתונאים והוסיף כי הממשל האמריקני זונח כרגע את הרעיונות סביב הנפקת אג"ח לתקופה של 50 ו-100 שנה ומתמקד כעת בהנפקת אג"ח לתקופה של 20 שנה.
מה המשמעות של קופת מזומנים גבוהה יותר? צמצום מוניטרי, בדיוק כפי שהתרחש בתהליך צמצום המאזן של הפד'. על מנת להבין זאת, חשוב להבין קודם לכן את כיצד בנוי מאזן הפד'. בצד הנכסים יש לנו את אגרות החוב הממשלתיות והאג"ח מגובה משכנתאות שהפד' קנה במהלך העשור האחרון ובמהלך החודשים. צד זה משפיע על רזרבות הבנקים בצד ההתחייבויות – הנתון החשוב ביותר מאז המשבר הכלכלי של 2008. בכל פעם שהפד' מבצע רכישות בשוק האג"ח רזרבות הבנקים עולות בהתאם ולהיפך.
אך ההשפעה של הפד' על רזרבות הבנקים היא רק חלק אחד בסיפור. קופת האוצר האמריקני (treasury general account) היא חלק מעניין הרבה יותר (מסומנת באדום בגרף). עד שנת 2008 כמות המזומנים בקופה זו הייתה זניחה, אך מאז 2014 כמות המזומנים זינקה, ובמקביל החלו תנודות חדות בכמות המזומנים בקופה זו. כל עלייה בקופת האוצר גורמת לירידה ברזרבות הבנקים ולהיפך. תנודות אלו מאפשרות לממשל האמריקני לשלוט בכמות הכסף במקביל לשליטה של הפד'.
מבנה מאזן הפד': נכסי הפד' ופעולות הפד' אחראים על התנהגות רזרבות הבנקים
אם מצליחים להבין את המשולש: קופת אוצר--> רזרבות הבנקים--> תיק הנכסים של הפד', קל להבין כיצד פעולות הממשל האמריקני בתחילת 2019 הצליחו למחוק לחלוטין את השפעות צמצום המאזן של הפד'. ממרץ 2019 עד ספטמבר האחרון הוריד הממשל את קופתו לרמה של 100 מיליארד דולר, כלומר הזרים כ-400 מיליארד דולר למערכת הבנקאית. כאשר הממשל האמריקני חזר לגייס כסף, שוק הריפו התפרק והפד' נאלץ להתחיל לרכוש אג"ח.
מה קורה בחודשים הקרובים?
לנוכח ההשפעה של קופת האוצר האמריקני על שוק המימון, חשוב לנתח את השינויים הצפויים. ע"פ התכנון המקורי, קופת האוצר האמריקני צפויה להתנהג בחודשים הקרובים בדומה לשנה שעברה: בחודש פברואר ומרץ צפויה הקופה לרדת ב-200 מיליארד דולר, דבר שצפוי על פניו להעניק רוח גבית לשווקים וצפוי לעזור לעבור את עונת המיסים באפריל הקרוב.
קופת האוצר האמריקני השנה מול השנה הקודמת: התכנון המקורי. קרדיט Nordea
לחץ על הפד'
הרמיזה של מנוצ'ין לא מגיע במקרה. בשבוע הבא צפוי הפד' להתכנס ולהחליט על מדיניותו המוניטרית לחודשים הקרובים. הלחץ על הפד' גדול במיוחד לנוכח התנהגות השווקים הפיננסים בחודשים האחרונים מאז ההודעה על התערבות בשוקי האג"ח. באופן מפתיע, גם בכיר בפד' טען בשבוע שעבר כי הוא חושש שהוא נתן "אור ירוק למשקיעים לקחת סיכונים", דבר שצריך לתת עליו את הדעת בפגישה הקרובה (לכתבה המלאה).
אם ממשל טראמפ מודיע על הגדלת הגיוסים בתקופה הקרובה והגדלת הקופה, הפד' יתקשה מאוד להפסיק את התמיכה בשווקים, בפרט לקראת עונת המס באפריל הקרוב (שעלתה בכל הפרוטוקולים האחרונים של הבנק). במילים פשוטות: הממשל האמריקני עשוי להכריח את הפד' להישאר בשוק, בדיוק כפי שהפעולות של ג'יי פי מורגן גרמו לפד' להשיק תוכנית QE בספטמבר האחרון.
מה יוצא לממשל האמריקני? לא קשה לנחש
אם הפד' "ימצמץ ראשון" שוב, הדבר יאפשר לממשל להגדיל את קופתו בתקופה הקרובה וליצור "כרית ביטחון" לשווקים לקראת הבחירות ב-2020, כאשר הוא לא צריך לחשוש להתנהגות השווקים. הורדה של קופת האוצר לקראת הבחירות צפויה לגרום לאותו אפקט של "QE", דבר שטראמפ זקוק לו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.מתי נקבל התנצלות על הפחדת סוף השנה ?רק שאלה 25/01/2020 22:02הגב לתגובה זו0 1גם שעון מקולקל מראה ריפו ארבע פעמים בשנה . לפחות ! אגב בכתבה אחרת שלך רווחי הבנקים ירדו בגלל ירידת הריבית ופה עלו בגלל ה qe4 . תכלס עלו רווחי שיא ולא בגלל מה שאמרת .סגור
-
5.הפד ימשיך לרכוש אגחאז הכל טוב 25/01/2020 20:27הגב לתגובה זו1 0טראמפ יגייס מהציבור השוק ימשיך לעלות. החובות לא מעניינים אף אחדסגור
-
4.יתכן שזהו זה נגמרה התקופה של כסף זול (ל"ת)קש 24/01/2020 21:48הגב לתגובה זו7 0סגור
-
3.הוא המנוול הגדולגיי פימורגן 24/01/2020 21:33הגב לתגובה זו9 0היה צריך לפול ב2008 הוא מחק את ליהמן נהנה מההדפסה קנה בנקים קטנים ועכשיו חונק את המזומנים.במקום לשבת בכלא.סגור
-
2.איבוד השליטה קרוב מתמיד . (ל"ת)דן 24/01/2020 18:57הגב לתגובה זו11 0סגור
- טען עוד
-
1.תנו לנרקומן עוד מנה ..... (ל"ת)דן 24/01/2020 18:56הגב לתגובה זו13 0סגור