לירה טורקית בלומברג
צילום: Bloomberg

במקביל לנגיף הקורונה: הלחץ על הלירה הטורקית מתחדש

הקריסה של המטבע המקומי ב-2018 צפויה לחזור על עצמה? יתרות המטבע של המדינה ירדו לשפל של שנה וחצי והן מהוות רק חמישית מהחוב החיצוני של המדינה בשנה הקרובה. הבעיות בסין מעיבות גם
עמית נעם טל |

החששות מנגיף הקורונה והתנהגות עקומת האג"ח של ארה"ב החזירו בחודש האחרון את הדולר לרמות שיא של 3.5 שנים (לכתבה המלאה). באופן צפוי, השווקים המתעוררים סובלים בצורה המשמעותית מבריחת ההון. וכאשר מציינים את השווקים המתעוררים, קשה שלא להזכיר את הלירה הטורקית שנופלת כעת לשפל של שנה מול המטבע האמריקני. האם הפאניקה של קיץ 2018 סביב המטבע עשויה לחזור בקרוב?

הבנק המרכזי במדינה פרסם השבוע כי יתרות המט"ח של המדינה ירדו ב-9 מיליארד דולר מאז תחילת השנה, כאשר כעת מסתכמות יתרות המט"ח ב-35 מיליארד דולר, שפל של שנה וחצי. נדגיש כי יתרות אלו מכסות רק חמישית מההתחייבויות הדולריות של המדינה ב-12 החודשים הקרובים. סך החוב החיצוני שהמדינה צריכה לגלגל בשנה הקרובה עומד על 168 מיליארד דולר. 

נציין כי חלק נכבד מיתרות המט"ח של המדינה מגיעות מחוזי  currency swaps שחתמה המדינה עם מספר מדינות. ע"פ הדו"ח בדצמבר האחרון, למדינה יש חוזים בהיקף של 18.2 מיליארד דולר שצפויים להיפרע בשנה הקרובה. חלק נכבד מהסכמים אלו נחתמו עם סין. המשמעות היא שלנוכח הקושי של כלכלת סין, ייתכן והתמיכה במדינה תרד משמעותית.

אם זה לא מספיק, הבעיה המרכזית במדינה היא בנקאית, כאשר הרשויות במדינה הגדילו בצורה משמעותית את האשראי במטרה לעצור את האטה של 2018. כמה התהליך הזה משמעותי? לפי הדו"ח האחרון של הבנק המרכזי במדינה בתחילת 2019, היחס בין כמות ההלוואות שחילקו הבנקים בלירה טורקית מול כמות הפיקדונות בלירה עמד על 141%, דבר שהפך את הבנקים הטורקיים לפגיעים במיוחד, כאשר כל ירידה של פיקדונות מערערת את יציבותם. המשמעות הפרקטית: אם המגמה של בריחת הון מהשווקים המתעוררים תמשיך, טורקיה צפויה להיות בבעיה משמעותית. 

גרף שבועי של הלירה הטורקית: הגורמים לפיחות מתגברים

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה