לחסוך לפנסיה בדרך המועדפת - למה חשוב שתכירו את תיקון 190?

קופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, איך זה עובד, למי זה מתאים, ולמה הציבור מגביר את הגיוסים באפיק הזה?
 | 
telegram
(3)

בשנים האחרונות האוצר פתח לציבור אפיק השקעה וחיסכון מציין - קופת גמל בהתאם לתיקון 190.  נתחיל מהסוף - מדובר במוצר שמספק הטבות מס משמעותיות - ניתן לקבל קצבה פטורה ממס מהקופה בגיל 60 ומעלה - אתם חוסכים באופן שוטף בקופה הזו, ובסופו של דבר במימושים אין לכם מס - אתם "מממשים" דרך הקצבה. מעבר לכך - זה חיסכון שמגבה אתכם בתקופת הפנסיה. יש לכם פשוט עוד מקור הכנסה. ואם אתם לא רוצים קצבה? אין בעיה - אפשר למשוך את הכסף במיסוי נמוך. ההטבות האלו נועדו לגרום לכם - הציבור - לחסוך לפנסיה, וזה הצליח - הגיוסים בקופות הגמל לפי תיקון 190 עולים משנה לשנה.

נתחיל מההתחלה - מהו תיקון 190?
התיקון האמור למעשה מאפשר לכל אדם להפקיד כסף לקופת גמל ולקבל קצבה פטורה ממס בהגיעו לגיל 60 (לאחר העברת הכספים לקופה משלמת) או לחילופין, להוון (הפיכת הסכום המיועד לקצבה לסכום למשיכה מיידית) את הכספים באופן שיאפשר לעמית (לקוח בקופת גמל) למשוך את הכסף (נרחיב בהמשך מהם התנאים) ולשלם מס של 15% על הרווח הנומינאלי (בשונה מהמיסוי על רווחים בשוק ההון בגובה 25% על הרווח הריאלי).

כדאיות ההפקדה לפי תיקון 190 תלויה בתנאים שיחולו על העמית בעת המשיכה. עמית המעוניין להפקיד לקופת גמל במטרה להוון את הכסף בעתיד באמצעות משיכה צריך לעמוד במספר תנאים בסיסיים, אחרת המשיכה בשיעור מס של 15% על הרווח נומינלי לא תתאפשר. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

התנאים הבסיסיים למשיכה חד פעמית (היוון קצבה):
- גיל הלקוח בעת המשיכה הוא מעל 60.

- הלקוח מקבל קצבה המובטחת לתוחלת חייו העולה על סכום הקצבה המזערי (סכום של  כ-4.5 אלף שקל שמתעדכן אחת לתקופה). בכדי שעמית יוכל למשוך באופן חד פעמי את הכספים אשר הופקדו לתיקון 190, עליו לקבל בפועל קצבה מינימלית.

- יש לקחת בחשבון כי סכום הקצבה המזערי מתעדכן מעת לעת ע"פ עליית המדד וכי ישנו סיכוי סביר שסכום הקצבה המזערי בעת המשיכה יהיה גבוה מהסכום בעת ההפקדה. אם סכום הקצבה החודשי העומד לזכות העמית נמוך מסכום הקצבה המזערי המעודכן למועד המשיכה, לא ניתן יהיה להוון ולמשוך בניכוי של 15% מס על הרווח הנומינלי.

- חשוב לדעת כי לא כל קצבה נכללת בחישוב הקצבה המינימאלית. לדוגמא קצבה מביטוח לאומי, רנטה ממדינה זרה וקצבת שארים (גם כזו המשולמת מקרן פנסיה), אינם נכללים בחישוב סכום הקצבה המזערי המאפשר את ההיוון והמשיכה של הכספים. לכן, קיימת חשיבות רבה לבחינת כדאיות ההפקדה לפי תיקון זה בשיתוף עם איש מקצוע בעל רישיון המתמחה בתחום.

- היה והעמית עומד בקריטריונים להיוון הכספים, עליו לדעת כי בעבור כל הפקדה בשנה קלדנרית, על סכום של כ- 35,000 שקל לא יתאפשר ביצוע ההיוון אלה באישור פקיד שומה.

דוגמה
עמית אשר עומד בקריטריונים להיוון, אשר הפקיד לקופת גמל לפי תיקן 190, הפקדה אחת בשנת 2018 והפקדה נוספת בשנת 2019, יוכל להוון את כל הצבירה (בתיקון 190) למעט סכום של כ-70,000 שקל (35,000 עבור ההפקדה ב-2018, ו-35,000 עבור ההפקדה ב 2019). העמית יוכל למשוך כספים אלו בכפוף להמצאת אישור פקיד שומה ולתשלום מס כדין.

יתרון נוסף לתיקון 190, הוא בהעברה בין דורית. אם העמית נפטר לפני הגיעו לגיל 75, מוטביו יקבלו פטור מלא ממס על הרווחים שנצברו בקופה עד תום 3 חודשים ממועד הפטירה או עד למועד משיכת הכספים ע"י המוטבים - לפי המוקדם. במידה והעמית נפטר לאחר הגיעו לגיל 75, יחול מס בגובה של 15% על הרווח הנומינלי מיום הפקדת הכסף ועד למועד משיכת או העברת הכספים ע"י המוטבים או תום 3 חודשים מהמועד שבו העמית נפטר, לפי המוקדם, לאחריהם יחול מס בגובה של 25% על הרווח הריאלי.

המס ינוכה במקור בעת המשיכה או במועד העברת הקופה על שם המוטב - לפי המוקדם מבניהם. המוטב יוכל להפקיד את הכספים בקופת גמל על שמו כאשר הכספים הנ"ל יהיו נזילים. רווחים עתידיים יחויבו במועד המשיכה במס רווחי הון של 25% על הרווח הראלי.

כאמור, בקבלת ההחלטה האם להפקיד לתיקון 190 ישנם מכלול שיקולים. אחד השיקולים המרכזיים הינו המס שישולם על הרווחים. מס רווח הון "הרגיל" בשוק ההון עומד על שיעור של 25% מהרווח הריאלי, בעוד שבקופת גמל לפי תיקון 190 (אם עומדים בתנאים) המס עומד על שיעור של 15% מהרווח הנומינאלי. מס רווח הון נומינאלי הינו מס על כל הרווח, בעוד מס על הרווח הריאלי הוא מס על הרווחים שמעל לאינפלציה. 

אז מה כדאי - קצבה שוטפת או משיכה. חשוב להבין שההבדל בין שתי השיטות עשוי להיות משמעותי, ויש לך גם השפעה על המיסוי. נמשיך עם דוגמה

נניח תיק השקעות בשווי של 100,000 שקל, אשר הניב תשואה חיובית של 1% בשנה, כך שבסיום השנה הרווח בתיק עומד על 1,000 שקל. במקרה של תיקון 190: העמית ישלם 15% מס נומינאלי מהרווח (מ-1,000 שקל), קרי 150 שקל.

במקרה של תיק השקעות: יש לבחון מה היתה האינפלציה בכל תקופת ההחזקה בתיק: במקרה שלא הייתה אינפלציה, העמית ישלם 25% מס על הרווח (מ-1000 שקל), קרי 250 שקל - משמעותית גבוה יותר מתיקון 190.

במקרה שבו האינפלציה תעמוד על 0.5%, העמית ישלם מס של 25% על הרווח הריאלי - כלומר 25% מ-500 שקל, קרי 125 שקל. במקרה והאינפלציה תעמוד על 1%, העמית לא ישלם מס בכלל שכן תשלום המס הוא על הרווח הריאלי ולא היה כזה בתקופה הנבדקת (כלומר רווח נומינאלי פלוס אינפלציה) - אין מס.  

לסיכום, בהפקדה לתיקון 190 ישנם יתרונות, אפילו יתרונות גדולים, אך יש לבחון כל מקרה לגופו כדי לקבל החלטה לגבי כדאיות ההשקעה, מומלץ להיעזר באיש מקצוע.   

המאמר נכתב ע"י רונן קסטל מנהל מחלקת קשרי לקוחות בבית ההשקעות ילין לפידות. תודה לרו"ח עופר קירו על הליווי המקצועי.

המידע המפורסם לעיל מובא באופן כללי, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כמידע שלם וממצה. מודגש כי האמור מבוסס על הוראות הדין וככל שיש סתירה בין האמור לעיל לבין הוראות הדין תגברנה הוראות הדין. כמו כן, אין באמור כדי להוות תחליף ליעוץ כלשהו, ובכלל זה: יעוץ או שיווק פנסיוני, שיווק השקעות, יעוץ מס. קבוצת ילין לפידות עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא ביעוץ פנסיוני) ובשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ולה זיקה למוצרים פנסיונים ופיננסיים המנוהלים על ידי חברות הקבוצה.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
    דירה=קורת גג 28/02/2020 14:35
    הגב לתגובה זו
    0 2
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
    סגור
  • 2.
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
    דירה=קורת גג 28/02/2020 00:11
    הגב לתגובה זו
    0 3
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
    סגור
  • 1.
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
    דירה=קורת גג 28/02/2020 00:07
    הגב לתגובה זו
    0 2
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות