לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט, האנליסטים מנתחים
שבוע המסחר האחרון בארה"ב ננעל ביציבות יחסית, אולם וול סטריט השלימה את השבוע הגרוע ביותר מאז משבר הסאב-פריים, נוכח השפעות משבר הקורונה על השווקים. האנליסטים מציינים כי יש הבדל מהותי בין הסאב-פריים לקורונה, ומעריכים כי הירידות הנוכחיות הן אמנם בגדר תיקון שהיה מתבקש, אולם המשך התפשטות הקורונה גורמת לנזקים שהולכים וגדלים וכי ההתאוששות של הכלכלה הגלובלית תהיה איטית יותר ביחס להערכות המוקדמות.
האם אנחנו נמצאים שוב בפתחו של משבר פיננסי?
ההתפתחויות בשווקים השבוע הזכירו לרבים את המשבר ב-2008, מבחינת ירידות השערים ועלייה בתנודתיות, אבל כלכלני בנק הפועלים מציינים במסגרת סקירתם השבועית כי הנסיבות הן שונות: "במשבר הגדול המגיפה הייתה בדמות קריסה של מוסדות פיננסיים, והפעם זה וירוס אמיתי. גם הפרוגנוזה שונה: ההחלמה ממשבר פיננסי היא ארוכה, בעוד שממגיפה, תיתכן החלמה בעוד רבעון או שניים אם יצליחו לבלום אותה".
עם זאת, ככל שהמגיפה תתפשט ותתארך קווי הדמיון בין השניים מתרבים. "גם אם הנגיף ימוגר בעוד חודש-חודשיים, כשמזג האוויר יתחמם (אם כי אין כרגע מחקר התומך בכך), הנזקים הכלכליים הם גדולים, וצפויים לבוא לידי ביטוי בתוצאות החברות", מציינים בבנק הפועלים.
להערכתם, ענפי התעופה והתיירות הם כנראה הנפגעים העיקריים, אך יתווספו אליהם גם ענף התעשייה בשל הפגיעה בשרשרת הייצור. הצריכה הפרטית צפויה להיפגע בשל ירידות השערים בשווקים הפיננסיים ובשל החשש מהשהייה במקומות ציבוריים.
"חצי הכוס המלאה היא שבלימת המגיפה תעצור מהר מאוד את כדור השלג המתגלגל, ומבחינה זו, זה לא דומה למשבר פיננסי. חצי הכוס הריקה היא שאנו לא באמת יודעים מתי זה יקרה", סיכמו בבנק הפועלים.
התיקון היה צריך להגיע במוקדם או במאוחר
"למרות שברור שהקורונה תפגע בפעילות הכלכלית בעולם יתכן שמדובר באירוע קצר טווח כך שהירידות בשווקים הן תיקון בלבד", כך מציין אורי גרינפלד הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות בסקירתו השבועית. לדבריו, "הירידות במדדי המניות ובתשואות האג"ח בעולם בשבוע האחרון הפעילו לכמה מאיתנו טראומות של 2008 שחשבנו שהדחקנו. באופן טבעי, התנהגות השווקים החזירו לשיח התקשורתי ביטויים כמו משבר פיננסי, מיתון גלובאלי ומדיניות מוניטארית מתואמת אבל כדאי לזכור שלחדות של הירידות בשווקים יכולות להיות גם סיבות אחרות כמו רמת התמחור הגבוהה של רוב מדדי המניות בעולם וחלקן הגדול של ההשקעות הפאסיביות ושל המסחר האלגוריתמי במחזורים".
"זה לא אומר כמובן שמשבר הקורונה לא עלול להוביל את העולם למיתון אבל מצד שני זה לא שבנק גדול הגיע לפשיטת רגל או שקריסה של ענף התיירות שוות ערך להתפוצצות בועת נדל"ן", מבהיר גרינפלד. בכל אופן, הנתונים שיגיעו בשבועות הקרובים יאפשרו להבין טוב יותר עד כמה התפשטות הנגיף בעולם מהירה ומה הפגיעה הכלכלית בצד הביקוש, מה שיאפשר להעריך טוב יותר את ההסתברות למיתון או למשבר.
בלאומי מעריכים כי התחתית בשוקי המניות עדיין לא הגיעה
"עד שלא יגיעו סימנים ממשיים לעצירה בהתפשטות וירוס הקורונה, הבהלה בשווקים צפויה להימשך וככל הנראה התחתית של ירידת שוקי המניות בעולם עדיין לפנינו", כך מעריכים ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון במסגרת סקירת המאקרו השבועית שלהם.
בפמן ורזניק מציינים כי "ירידת התשואות הממשלתיות הארוכות בארה"ב לרמת שפל של כל הזמנים מלמדת על חשש למיתון כבד. השוק מגלם הורדת ריבית ראשונה כבר בהודעת הריבית הקרובה ו-4 הורדות במהלך השנה הקרובה. מדובר בתרחיש ההולם האטה דרמטית בצמיחה בארה"ב ונראה שמבטא בעיקר פאניקה בשווקים, פאניקה שבאה לידי ביטוי בירידות חדות במיוחד בשוקי המניות במהלך השבוע האחרון".
בלאומי מעריכים כי תרחיש בו הפד' יוריד את הריבית כבר בהחלטה הקרובה בחודש מרץ נראה ריאלי כרגע.
ההתאוששות תהיה איטית יותר ביחס להערכות המוקדמות
במהלך הרבעון האחרון של 2019 נפח הסחר העולמי התכווץ ב-0.8% לעומת התקופה המקבילה ב-2018. כלומר, עוד לפני התפרצות הקורונה, צמיחת הסחר הייתה בירידה. בלאומי מציינים כי הסימנים הנוכחיים הם שהצעדים שננקטו בכדי להכיל את נגיף הקורונה פגעו מאוד בסחר העולמי, במיוחד במדינות המתעוררות שבאסיה.
"במבט קדימה, ההתאוששות בסחר העולמי שהייתה צפויה בתחזית הראשונית ל-2020 תדחה. נראה שהווירוס הנוכחי והשפעותיו הכלכליות אינן צפויות לחלוף במהירות כפי שהיה בעת התפרצות ה-SARS ב-2003. האינדיקטור המדאיג עתה הוא שמספר המדינות שמחוץ לסין, המדווחות על מקרים חדשים, הולך ועולה בקצב מהיר. בנסיבות אלו, כבר לא סביר להניח שהנזק הכלכלי ואבדן הסחר ברביע הראשון של 2020 יוחזרו במהירות בהמשך השנה", סיכמו בלאומי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.שום ברבור ולא שחור הכל ירוקאלברט 02/03/2020 17:47הגב לתגובה זו0 0ארצות הברית לא רואה כלום מלבד ירוק. גם אם ימותו בעולם 3 מליון הם יעלו את השווקים. גם במיתון עמוק השווקים רק יעלו. קניתי לונגים נסדק ודקססגור
-
9.כשארהב מתערבת השווקים יקפצו (ל"ת)עמיר 02/03/2020 17:45הגב לתגובה זו0 0סגור
-
8.ארצות הברית תעלה השוקיםצחי כהן 02/03/2020 17:38הגב לתגובה זו0 0לא לדאוג ארהב פה וגם שםסגור
-
7.ארהב תעלה השווקיםצחי כהן 02/03/2020 17:37הגב לתגובה זו0 0כל עוד טראמפ בשחטון יהיו רק עליות. שערי שיא בקרובסגור
-
6.אל תדאגו טראמ פהאבי 02/03/2020 17:36הגב לתגובה זו0 0טראפ הורה לקנות בכל הכח ולא לתת לשוק לרדת. קנו מניות ..תרוויחוסגור
- טען עוד
-
5.הסינים "תזמרו" את פאניקת המסכותלרון 02/03/2020 16:19הגב לתגובה זו1 0והרחובות הריקים,הכניעו את מלחמת הסחר הטראמפית,ובקלות יורידו בתיזמור מתוזמן את הפאניקה והעולם ישתקם,לאט,אך ישתקם!סגור
-
4.איפה הכתבה מהבוקר שהחוזים עולים? (ל"ת)ברבור 02/03/2020 15:50הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.הברבור השחור חוזר בגדול (ל"ת)י 02/03/2020 15:02הגב לתגובה זו0 1סגור
-
2.בחזוי עתיד השווקים אין הבדל בין אנליסט לאדם אחר.שלמה 02/03/2020 14:38הגב לתגובה זו3 0אין אדם בעולם שיכול לחזותסגור
-
חיזוי העתידלרון 02/03/2020 16:20הגב לתגובה זו0 0היה פה כל הזמן רק לא הסיבה לו!סגור
-
ה-אדם האחר- עדיף, כי האנליסט שבוי בנוסחאות שלו... (ל"ת)שימי 02/03/2020 15:33הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.האנליסטיםכן כן 02/03/2020 14:34הגב לתגובה זו1 2מתהפכים בדיוק כמו החוזים. יום הדין קרב ובא. עת רצון הגיע. הכסף המזוהם שהרעיל את העולם מתאדהסגור