
רפי גוזלן: "מלחמת הנפט מקרבת את העולם צעד נוסף בדרך למיתון"
"מלחמת הנפט מקרבת את העולם צעד נוסף בדרך למיתון", כך מעריך רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות IBI. לדבריו, משבר הנפט מסוף השבוע האחרון סיפק זעזוע נוסף לעולם שברירי ממילא וצניחת מחיר הנפט מציבה סיכון גבוה למיתון בקרב יצרניות הנפט וכן לקריסה של חברות בתעשיית הפצלים האמריקאית.
"ההתפשטות המואצת של נגיף הקורונה מחוץ לסין הובילה במהלך השבועיים האחרונים את השווקים לבצע הערכת מצב מחודשת, תוך הפנמה כי הנגיף אינו משקף בעיה אזורית אלא גלובלית", כותב גוזלן בסקירתו השבועית.
בעוד הנתונים היוצאים מסין משקפים ירידה ניכרת במספר הנדבקים החדשים, הרי שבשאר העולם מספר הנדבקים עלה בשיעור ניכר מכ-200 בלבד בתחילת פברואר לכ-26 אלף כיום, וסביר כי מספרים אלו ימשיכו להתעדכן באופן מהיר כלפי מעלה.
המדינה המערבית הבולטת במספר הנדבקים היא איטליה שבה ננקטו בימים האחרונים צעדים חריגים, אך לדברי גוזלן החשש הגובר הוא לאופן התפשטות הנגיף בארה"ב, שצפוי לאתגר את מבנה מערכת הבריאות ושוק העבודה.
חצי שנה קשה במקרה הטוב, אולי אפילו מיתון לפיכך, כותב גוזלן, "אם עד לפני מספר שבועות ההערכה הרווחת הייתה לפגיעה זמנית בצמיחה העולמית והתאוששות במהלך הרבעון השני אל תוך המחצית השנייה של השנה, הרי שכיום ההערכות הולכות ונהיות שמרניות יותר ונעות בין האטה במחצית הראשונה והתאוששות הדרגתית בשנייה לבין גלישה למיתון".
הערכת המצב המחודשת באה עד כה לידי ביטוי בירידה חדה בשיעור דו ספרתי במרבית שוקי המניות בעולם, בעלייה חדה בתנודתיות ובירידת תשואות חדה באיגרות החוב הממשלתיות, המהוות חוף מבטחים, כאשר ירידה זו נתמכה גם בהפחתות ריבית מצד בנקים מרכזיים בעולם.
לדברי גוזלן, "אם עד לשבוע האחרון הפוקוס העיקרי היה סביב התפשטות הנגיף, הגיע משבר הנפט מסוף השבוע האחרון וסיפק זעזוע נוסף לעולם שברירי ממילא. חוסר ההסכמה בנוגע לקיצוצי התפוקה בקרב חברות אופ"ק+ הוביל לזניחת ההסכמים הקודמים ולחזרה למלחמה על נתח שוק, דווקא במצב שבו העולם מתאפין בירידה בביקושים בעקבות התפשטות הקורונה והפגיעה החריפה בתעשיית התעופה".
- הרשות האמריקאית להגנת הצרכן תובעת את אובר
- ברזיל וארגנטינה: המרוויחות הגדולות ממלחמת הסחר העולמית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הבוקר צנח הנפט במסחר בכ-30% לכ-30 דולר לחבית (ברנט) והשלים ירידה של כ-50% מתחילת השנה. בהתייחס לכך מציין גוזלן כי צניחת הנפט מציבה סיכון גבוה למיתון בקרב יצרניות הנפט וכן לקריסה של חברות בתעשיית הפצלים האמריקאית.
"העקום העתידי של הנפט משקף חזרה הדרגתית לרמות גבוהות יותר, אם כי הסיכון בטווח הקצר נותר כלפי מטה שכן ללא קיצוצי תפוקה, הירידה בביקוש העולמי תמשיך ללחוץ את המחירים כלפי מטה. זאת, עד להסכם אופ"ק+ חדש, במידה והמדינות ילחצו מירידת המחירים ויגיעו להסכם, או לפגיעה חריפה בתעשיית הפצלים האמריקאית שתוביל לירידה בהיצע", סיכם.
>>>הציבור מפסיד המון כסף, אבל ממש עכשיו נולדים המיליונרים החדשים >>>ארה"ב היא הברבור השחור הבא >>>בסיומו של מחזור הירידות, נהיה במקום טוב יותר מאשר בתחילת המשבר >>>כשתגובת השווקים כל כך אלימה, התגובה למעלה תהיה קיצונית
- 4.שמחה 12/03/2020 12:45הגב לתגובה זוהמטוסים הם לקוח ענק של הנוזל השחור. ויש הציע גדול וביקוש יורד. ב10 דולר לחבית, אני קונה.
- 3.ישראל 10/03/2020 21:30הגב לתגובה זוירידה בעלויות של עסקים אמורה לעזור להם
- 2.דוד 10/03/2020 19:26הגב לתגובה זולא ברור מדוע ירידת מחירי הנפט מלחיצה מישהו. אנרגיה זולה היא ברכה לכלכלה. קיים בלבול בין סיבה לתוצאה - מחיר הנפט הנמוך הוא תוצאה של ביקושים נמוכים ומלחמת מחירים בקרטל. הוא לא סיבה למיתון. להיפך, נפט זול הוא סיבה לשיפור מסויים (סיבה ממתנת)
- 1.מושון 09/03/2020 22:14הגב לתגובה זואמרת לפני חודש שזו הזדמנות שיש ירידות עכשיו יש מפולת זאת שוב הזדמנות ?
- שמחה 12/03/2020 12:47הגב לתגובה זוהם סתם מחרטטים. אז כשיש עליות הם גאונים . וכשיש ירידות הם מראים את הפרצוף האמיתי. רק לבדוק מי ממנהלי הקרנות זרקו שוב את כספי החוסכים לבור של יצחק תשובה שמבזבז את הכסף בהשקעות מטורפות בחו"ל.