"אין התנפלות על דירות אך נוכל להתגבר על ירידה זמנית בתפוקה"

חברות הבניה עומדות במוקד בימי הקורונה לאחר שרשמו ירידות חדות בימי השיא. מנכ"ל אאורה: "כשיש פדיונות אז ההשפעה היא רוחבית אבל אין קשר למצב של החברות" - למה הוא שומר על אופטימיות, מה דעתו על עצירת תמ"א 38 והאם נראה ירידת מחירים

 | 
telegram
(3)

חברות הבנייה עומדות במוקד סקטור הנדל"ן בימים אלו של משבר הקורונה, ולמרות הגדרת ענף הבנייה כחיוני למשק הפגיעה בהן בטווח הקצר מורגשת עם ירידה בהיקף הבנייה ובביקושים לצד אתגרים בקידום פרויקטים מול ועדות התכנון

הפגיעה הורגשה גם בשערי המניות בבורסה המקומית עם ירידות חדות בימי השיא אם כי עתה ניכרת התאוששות מסוימת. אין ספק שאחרי אופוריה בנדל"ן בשנת 2019, כרגע התמונה לסוף הרבעון הראשון של 2020 היא פחות מעודדת – ובייחוד בתחום המגורים.

אמנם, התחושה הרווחת בענף היא אופטימיות זהירה להמשך כאשר בתום המשבר מצפות החברות לשינוי מגמה משמעותי בייחוד בכל הקשור למכירת דירות, אך לפחות בשלב זה הן ממעטות לצאת בהצהרות וניכר שהן ממתינות לחלוף המשבר לצורך בקרת נזקים. "נוכל להתגבר על ירידה בתפוקה של חודש-חודשיים", אומר יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל חברת אאורה. יש לציין כי החברה מתמחה בתחום ההתחדשות העירונית שבו מפלס הלחץ כרגע נמוך יחסית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בימים הקרובים תפרסם החברה את דוחותיה הכספיים לשנת 2019. בחודש ינואר האחרון סיפקה אאורה +0.11% אאורה 1,872 +0.11% אאורה בסיס:1,870 פתיחה:1,876 גבוה:1,882 נמוך:1,837 תמורה:3,502,430 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: נתונים ראשוניים לגבי פעילות החברה בשנה החולפת לפיהם היא מכרה 476 יחידות דיור תמורת כמיליארד שקל, גידול של כ-68% לעומת אשתקד, אז מכרה החברה 283 דירות בפרויקטים השונים תמורת כ-448 מיליון שקל. אמנם, היא לא סיפקה נתונים בנוגע לרווחי החברה – ככל הנראה במטרה לעורר עניין לאחר שספגה הפסדים משמעותיים בשנים האחרונות הנובעים בעיקר מפער בין תכנון רב של פרויקטים לביצועם. הערכות החברה מנבאות הכנסות של מעל 3 מיליארד שקל מפרויקטים בהקמה ו/או שיווק כאשר צפי הרווח הגולמי מוערך בכ-580 מיליון שקל, שעיקרו צפוי להיות מוכר במהלך השנים 2020-2021, ובהתחשב בקצב ההשלמה של הפרויקטים.

"אני חושב שהמצב של החברה שלנו מצוין", אומר אטרקצ'י ומסייג בהתייחס למשבר הקורונה: "אנחנו מושפעים כמו כולם – כשיש פדיונות אז ההשפעה היא רוחבית. בעיניי אין קשר בין זה לבין המצב של החברות. הפאניקה תישכח ואנשים יעשו בחירה אמיתית לפי מצב החברה כי כרגע כולם מוכרים מכל הבא ליד, ואני מקווה שנתעשת והעסק יחזור לפסים כלכליים. כלומר, חשוב מאוד שחברות ייסחרו בשווי האמיתי שלהן".

"אין התנפלות על הדירות אבל גם לא מת"
"בסך הכל אני חייב להגיד שאתרי הבניה שלנו עובדים בתפוסה מלאה כי הפועלים הם פועלים זרים – סינים, מולדובים, אנחנו לא נסמכים על כוח אדם מהשטחים. כך שהבניה בסדר", מספר אטרקצ'י. "במכירות אני יכול לומר שיש ירידה בביקושים וזה גם טבעי – אין התנפלות אך גם לא מת. אנשים באים, נכנסים, יש כאלה שפדו כסף בבורסה ורוצים לקנות דירה, כאלה שממשיכים תהליך קודם".

לדבריו, "המצב מאתגר מאוד. יש חשש אצל העובדים כי בסך הכל אנשים לא יודעים מה מותר ומה אסור. ישיבות שאינן הכרחיות אנחנו לא מקיימים ומקפידים על מרחקים, גם מול דיירים – אנחנו עוסקים בפתרון בעיות כל היום, אנחנו קשובים לאנשים כל הזמן אבל לא מקיימים כנסים.

"יש לנו קושי במקום אחד – העיריות והוועדות עברו למתכונת חירום, כך שיהיה בעייתי לקדם בחודש הקרוב תוכניות בניין עיר וכדומה. אנחנו מקווים שזה ישתנה תוך חודש כי במצב כזה זה עדיין לא אסון, גם חודשיים. כבר חווינו בעבר מלחמות ואירועים צבאיים שהיה סגר או מתכונת חירום זמנית. הבעיה במגיפה הזו ומה שגורם לאנשים להיות בפאניקה זה חוסר הוודאות. אם העיריות יהיו קשובות גם לנושא של הוצאת היתרי בניה וגם טופסי 4 בתקופה הקרובה זה יצמצם את העיכוב בבנייה והמטרה היא כן למסור את הדירות במועד".

האם נכון כעת להפסיק עבודות בפרויקטים של תמ"א 38?
"ראיתי את ההצהרה של ראש קריית אונו לעצור תמ"א 38, שם הבניה מתבצעת כשאנשים עדיין גרים בדירות ואני מבין את המצוקה וההיגיון שבדבר – לא בטוח שמסכים איתו. בכל אופן, אנחנו לא נאלצים להתמודד עם זה כי אנחנו עוסקים בהתחדשות על ידי פינוי בינוי ולכן אתרי הבניה מתנהלים בצורה רגילה ואין עניין של חיכוך עם הדיירים".

טרם פרוץ משבר הקורונה עמדו סוגיות שונות על הפרק בתחום ההתחדשות העירונית שעתה ייאלצו להמתין
"היום, ביחס לימי המשבר הראשונים, אני עוד יותר משוכנע שצריך ללכת לקראת הציבור בפרויקטי פינוי בינוי. הקקפוניה ששמענו להפחית לפני חודש את התמורה לדיירים היא רעה מאוד – איפה שאפשר צריך לעזור לדיירים הוותיקים. אני מקווה שאותם קולות דווקא יתאפסו בעניין הזה ושכל שינויים בכיוון הזה יוקפאו. אבל, זה מושפע ממשך היארכות המשבר והקיפאון בקבלת החלטות, כמו גם הנושא של השבעת ממשלה שתוכל לקבוע מדיניות ותיקח בחשבון את הצורך הלאומי בקידום פרויקטים של התחדשות עירונית בדרך שתיטיב עם כולם.

"כמו כן, בלי קשר לקורונה, אני חושב שיש קונצנזוס בעניין לגבי הסכמה של שני שליש מהדיירים במקום 80% בפרויקטי התחדשות עירונית. אני מקווה שכבר בחודש הקרוב תהיה ממשלה והנושא יעוגן בחקיקה".

ככלל, הוא משדר אופטימיות בנוגע ליחסה של הממשלה לענף הנדל"ן. "לדבריו, "ענף הנדל"ן תמיד היה קטר שהוציא את המשק ממיתון וזה יכול לקרות שוב במצב שאכן ניקלע למיתון. דווקא בעת הזו הענף יכול להוביל לצמיחה – הוא מעסיק מאות אלפי עובדים בשלבי התכנון, הביצוע והשיווק, ואני דווקא חושב שקידום פרויקטים בתחום הזה יעזרו למצב הכלכלי במשק".

כיוון נוסף שהוא סבור שכדאי לבחון הוא שילוב מובטלים בענף. "כל עבודה מכבדת את בעליה ואני חושב שיש הרבה מאוד עבודה בענף וראוי לעודד את זה. זה יכול לעזור לאנשים שמובטלים וגם לפתור את המצוקה בכוח אדם – צריך לזכור שיש מצוקה תמידית בענף בכוח אדם – כמות הפועלים הזרים לא מספיקה ובמצב של סגר מצבת העובדים בכלל יורדת, אז גם אם לתקופה זמנית הצעירים ייכנסו לתחום – אין ספק שזה יעזור גם להם וגם למדינה".

במצב הנוכחי איך אתה רואה את השינוי במחירים?
"באזור הביקוש, גוש דן רבתי, גם אם תהיה עצירה או הפחתה בכמות הרוכשים למספר חודשים זה לא יביא שינוי מהותי. אני צפיתי שהשנה תהיה עליית מחירים אז ייתכן שהיא תימנע אבל בפריפריה אני בהחלט חושב שהמחירים יירדו. בסוף יש גזירה שווה בין תחום המגורים לתחום השכירות".

יש מקום לתת הקלות גם בשכירות?
"שוק השכירות הוא שוק חופשי ולכן המדינה לא יכולה להתערב. מה שכן, היא יכולה להקל על המיסוי ובהוראת שעה לבטל את המס על שכירות ולהקל בארנונה בתקופה שאנשים לא עובדים. אפשר אפילו לחשוב להפחית את מס הרכישה במיוחד על דירה שנייה שעלה בשנים האחרונות בצורה משמעותית".

ומה לגבי היבט המימון, עד כמה יש נכונות מצד הבנקים ללוות פרויקטים כיום?
"כרגע אני לא רואה קושי מבחינת אזורי הביקוש. אם המשבר יימשך זמן ארוך יכול להיות שהבנקים יהיו יותר סלקטיביים ואולי ילוו יותר בגוש דן ויזהרו בפריפריה".

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    בועת הנדלן קורסת
    אנשים לא יקנו כמעט דירות ומכוניות כי המשק נכנס למי 25/03/2020 17:24
    הגב לתגובה זו
    7 2
    אנשים לא יקנו כמעט דירות ומכוניות כי המשק נכנס למיתון כבד. לאחר שהבורסות והאגח קרסו,ועולם העסקים קרס, זה ברור שענף הנדלן והרכב יקרסו. מיתון כבד תמיד פגע במחירי הדירות והמשרדים
    סגור
  • למי אכפת? (ל"ת)
    אצק 29/03/2020 15:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    ההצעות הגיוניות לגמרי, אבל כשפקידי האוצר וביורוקרטים
    חבל 24/03/2020 19:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מתעקשים להקשות על פרוייקטים של פינוי בינוי, וגם לצמצם את התורה, וגם לגבות מס רכישה מוגדל על דירה שניה, לא יקרה כלום. צריך להציב אנשי מקצוע בראש המשרדים והגופים ואז תהיה תזוזה, אם האוצר יאפשר...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות