בצרורות: אחרי הארבה החמור, הקורונה פוגעת במזרח אפריקה
בחודש שעבר היכה במזרח אפריקה נחיל הארבה החמור ביותר ב-70 שנה האחרונות. סוכנויות החירום והמזון של האו"ם מעריכות כי לפחות 25 מיליון בני אדם, בעיקר בסומליה, קניה, סודן ואתיופיה, זקוקים לסיוע חירום כדי לשרוד. עכשיו, יש להם צרה חדשה, כלכלת הקורונה.
עד כמה עצוב המצב באזור? המדינות האלה "כיכבו" בצמיחה כלכלית לפני פרוץ משבר הארבה. אבל אם הם חשבו שהבעיות עם הארבה הסתיימו, אז בשבוע שעבר, הנחיל חזר לכותרות, כשזוהו נחילים חדשים שמצטברים באזור. סוכנות האו"ם למזון וחקלאות כינה את הסיטואציה "חסרת תקדים ומבהילה מאוד".
לפי ההערכות של האו"ם, עם הארבה ימשיך להתרבות, הוא עלול לגדול להיקף של פי 400 מהנחיל של החודש שעבר ולכלות את מרבית החקלאות במדינות אלה, שכלכלותיהן מבוססות בעיקר על סקטור זה.
הערכות של סוכנויות האו"ם הן שהחקלאות מהווה כשליש מהתמ"ג והסקטור מעסיק למעלה מ-65% מהאוכלוסייה. אבל המצב גם הוביל להורדת דירוג האשראי של מדינות אלה, מה שיקשה עליהן להלוות כספים ולהתאושש.
אתם רואים בעצמכם לאן זה מתקדם - וזה לא נראה טוב.
סך הכול, המצב החמור ביותר נוצר בעיקר בקניה, אתיופיה וסומליה, שם קרוב ל-25 מיליון בני אדם שזקוקים לסיוע דחוף של מזון. בימים כתיקונם זו לא אמורה להוות בעיה לקהילה הבינלאומית, אבל עם הסגרים המדינתיים והמשך המגפה המכה במערב, הסיוע למדינות אלה עלול להתעכב.
המצב חמור - אבל יהיה חמור יותר
אם היה מדובר רק במשבר הארבה הקטלני, כמו במכות של הגדת פסח, אז דיינו. אבל האזור מתחיל לספוג את כלכלת הקורונה. נכון שהמגפה לא התפשטה במדינות האלה, כשבכולן יחד יש כמה עשרות מקרים בודדים של הווירוס, אבל זה לא אומר כלום.
דבר ראשון, קרבתן של המדינות לקו המשווה, אומר שלא ברור איך המגפה תתפתח שם - בשל חוסר הידע על התנאים הנדרשים להדבקה. הדבר השני, הוא שלא ברור כמה אנשים באמת נדבקו. מערכות הבריאות שם הן לא מהמובילות בעולם - בלשון המעטה - כך שלא ברור כמה נבדקו.
כרגע המצב שם פשוט לא ברור.
לטענת אירמגארד ארסמוס, כלכלן בכיר בחברת NKC לכלכלה אפריקאית, המשבר ישפיע לרוחב המדינות. "אם הפגיעה של הארבה לא מספיקה, ההתמודדות עם המשבר מצריכה משאבים, ומהווה מכה לכלכלה האזורית, כשאנחנו צופים פגיעה גם ביצרנים באזור, בתיירות ובסקטור הבנייה", אמר ארסמוס.
ההסתמכות על השוק הסיני תפגע
למרות המצב המסובך, המדינות כבר החלו להילחם בנגיף הקורונה באמצעים קשים, לפני שיהרסו את מערכות הבריאות העדינות ממילא במדינות עניות אלה. לא ברור איך המאמצים האלה ישפיעו על ההתפשטות של הקורונה, אבל מה שכן בטוח זה שהאזור חוטף מכל הכיוונים.
גם החשיפה של השווקים האלה לסין תפגע במדינות, לאור ההאטה שחוותה המדינה וההאטה שעוד תחווה בשל הפגיעה במדינות המערב. סין החבוטה תשנה עכשיו את התנאים של הסכמי הסחר לרעת השחקנים החלשים והמזרח אפריקאים הולכים להיפגע מירידת ערך במחיר הסחורות ליצוא. כמו כן, ההשקעות הסיניות בכחלק מתוכנית החגורה והדרך, גם צפויות להיפגע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מכות מצריים על כל העולם (ל"ת)ישראל 12/04/2020 15:14הגב לתגובה זו0 0סגור