"מחירי הנפט לוחצים על השווקים המתפתחים - יש חשש לקריסת מטבעות"
בתחילת השנה, בעקבות חיסולו של גנרל קאסם סולימאני, מי שניהל בפועל את תוכניות ההתפשטות של איראן במזרח התיכון, מחיר הנפט זינק לרמה של 70 דולר על רקע החשש מהסלמה בין ארצות הברית והרפובליקה האסלאמית, שתיים מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, שתוביל למלחמה.
אותה תקופה הייתה מצוינת לשווקים מתפתחים רבים, בשל החשיפה הגבוהה של כלכלותיהם לנפט. רבות מהן מייצרות את הזהב השחור, שמתדלק את כלכלותיהם. אבל אז הגיעה סגירתה של סין ואז של המזרח הרחוק כולו. ואז אירופה. ואז ארצות הברית והעולם כולו פחות או יותר.
במקביל, מלחמת המחירים הביאה לנפילות היסטוריות על החוזים העתידיים של הנפט, כשבשלב מסוים השבוע נפלו למחיר של מינוס 38 דולר בשל המשך שאיבה אקססיבי מצד כל השחקניות בשוק, האטה עולמית חריפה שהובילה לחוסר מקום באחסון והתרסקות המחירים.
אז מה העתיד צופה לשווקים המתפתחים?
בנייר עמדה שפרסם וסיליוס גקיונאקיס, ראש מחלקת אסטרטגיית מט"ח בבנק לומבארד אודיה השוויצרי - הבנק השלישי בגודלו בשווייץ המנהל למעלה מרבע טריליון דולר - ללקוחותיו בחודש שעבר, הוא כותב שהמטבעות של הכלכלות המתפתחות צפויות לעמוד בלחץ רב בחודשים הקרובים, כשמדינות כמו רוסיה וברזיל צפויות לצמוח בשיעור שלילי של עד 2.2%.
"במרץ הפכנו לדוביים על הבנצ'מרק של מדד ה-GBI-EM - מדד של ג'יי פי מורגן למעקב אחר חוב של שווקים מתפתחים - בשל הצניחה במחירי הנפט. למרות שהמטבעות של הכלכלות המפתחות נראה זול ויכול לחוות התאוששות טכנית, כרגע התמחור שלהם סביר בשל מחירי האנרגיה הנמוכים - שהפכו לנורמלי החדש", כתב גקיונאקיס.
"מטבעות עם יכולת פיסקאלית מוגבלת של הממשלות, כמו למשל הריאל הברזילאי או המטבע הקולומביאני, יכול להותיר את המטבעות האלה חשופים מאוד למשבר. לחלק מהמטבעות יש נראות אופטית זולה, אך למעשה הם מתומחרים היטב, לאחר שלהערכתנו היו בתת הערכה של 8% בתחילת השנה, בשל מלחמת הסחר.
"סביר להניח שהרשויות של השווקים המתפתחים ישתמשו במט"ח שברשותם כמו מד לחץ, כמו ב-2013 כשארה"ב הקשיחה את תנאי המימון, מה שיצר שוק לשווקים המתפתחים. עם זאת, מדובר בתקופות אחרות. ברוב השווקים המתפתחים, האינפלציה נמצאת ברמה נמוכה מאינפלציית המטרה, האיזונים החיצוניים נמצאים במצב טוב יותר ויש ירידה בצמיחה.
"מדינות BRIICS - ברזיל, רוסיה, הודו, אינדונזיה, סין ודרופ אפריקה - בלי סין, חזויות לירידה בצמיחה של 1.6% ב-2020, לפי התחזית החציונית של כלכלנים של הסקטור הפרטי. חלק מהתחזיות אף מראות ירידה של 2.2%, לעומת 0% במשבר של 2009", סיכם.
“הלחץ עלול להוביל לקריסה של מטבע"
אז מה בעצם אומר כל זה? זה אומר שחלק ניכר מהכלכלות המתפתחות - אבל לא כולן - חשופות למחירי הנפט הנמוכים. אלה, יחד עם ירידה בצריכה ב-2020, צפויים להפעיל מכבש על מטבעות כמו הריאל הברזילאי, הרובל ועוד מטבעות בשווקים מתפתחים. בראיון לביזפורטל, גקיונאקיס מסביר מה צופה לנו המשך השנה.
"מחיר הנפט הנמוך פוגע בכלכלות המתפתחות. לחלק ניכר מהשווקים המתפתחים, מחיר הנפט הנמוך מוריד את יכולתם לשרוד. השילוב עם המגפה, זה לא שילוב טוב במיוחד לשווקים הללו", הוא אומר.
מי חשוף מאוד למצב?
"המהלכים של הפד', מיגרו את הכוח של הדולר. אבל לרבות מהמדינות אין רזרבות במט"ח כדי להילחם בהשפעות המגפה. טורקיה לדוגמה נמצאת במצב מאוד קשה מבחינת יתרות מט"ח. זה בשילוב עם מערכת בריאות לא טובה וירידה בצמיחה העולמית יפגעו מאוד בשווקים האלה".
אפשר לצפות לקריסת מטבע"
"זה בהחלט סיכון, לא משהו סיסטמי, אבל אפשרי. עבור חלק מהשווקים המתפתחים, בייחוד אלה שחשופים למחיר הנפט, הסבירות לכך בהחלט עלתה. אנחנו רואים את העלייה של פניות לקרן המטבע הבינלאומית, זה אומר לא מעט. בצד החיובי, נראה בתקופה הקרובה ירידה באמצעי המנע והסגר, שתצביע על עלייה בצמיחה".
אתה באמת חושב שנראה צמיחה בחצי השני של 2020?
"אני לא הייתי מתחייב לכך, אבל כן זה הצפי. אני חושב שהסתכלות קדימה בתקופה זו, היא מאוד קשה. בתקופה הקרובה הרבה מטבעות הולכים להרגיש לחץ בתקופה הקרובה. אין שאלה שהכלכלות המתפתחות נפגעות ראשונות".
איך ישפיע קריסת מטבע על כלכלה העולמית?
"ברזיל לדוגמה, תהיה בלחץ הרבה אחרי הקורונה, בעיקר בגלל שהייתה בלחץ עוד לפני כן. לחץ על המטבע, לא בהכרח אומר שיהיה אפקט זליגה לשווקים אחרים ואפקט דומינו. אבל ייתכן בהחלט יכול להיות לכך השפעה על מדינות לטיניות אחרות. אני מאמין שהלירה שם תמשיך להיות לחוצה בשל מחיר הסחורות ומאזן הסחר מראים לחץ".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.דולר מתחסק בעולם רקטוביה 24/04/2020 16:33הגב לתגובה זו0 0כאן השקל אוכל את הדולר בלי מלח לא הזוי?סגור
-
3.השקל כבר שנה מרסק את כל המטבעותיוני 24/04/2020 13:05הגב לתגובה זו0 0כל עוד לביב יש אינטרססגור
-
2.ציין ת"ס לונג ושורט על המדינות הנל (ל"ת)לכותב 23/04/2020 14:23הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.שטייניץ אתה ער ?ג'ק 23/04/2020 11:49הגב לתגובה זו3 0האם דאגת למלא רשימת הזמנות של סחורה במחירי ריצפה ? אולי עם ישראל יזכה גם הוא למחירי אנרגיה זולים במיוחד ?סגור