מה יהיה בענף הנדל"ן? חברות ציבוריות לא יוכלו לשרת את החוב; מחירי המשרדים ירדו; אנשים ישכרו דירות במקום לרכוש
התפרצות מגיפת הקורונה גררה האטה כלכלית ואולי ההאטה תתפתח למשבר כלכלי עמוק. את הנזקים סופרים עכשיו והם עשויים להתרחב. שוק הנדל"ן אחד מהעוגנים של הכלכלה נמצא בטלטלה ובעיקר באי וודאות גדולה. בפאנל עם גורמים שונים מתוך הענף ומחוצה לו המעורים בתחום, מתחילה להתבהר התמונה. הרוב חושבים ששווי הנכסים יירד אבל בעיקר בתחום המסחר והמלונאות. שוק הדירות דווקא צפוי לפגיעה נמוכה אם בכלל.
כינסנו לפאנל את ארז רוזנבוך יו"ר מגוריט, דנה סנדר מנכ"ל ובעלים קרן ארנו, רן גולדשטיין סמנכ"ל וראש תחום נדל"ן במידרוג, ד"ר חיים זיכרמן ראש ביה"ס לנדל"ן הקריה האקדמית ועמית ביליה אנליסט נדל"ן בבית ההשקעות יצירה.
כיצד משבר הקורונה צפוי להשפיע על שווי הנכסים: דירות למגורים, מסחר ומשרדים?
רן גולדשטיין (מידרוג): "באופן אבסורדי, לאחר לחץ רב שהופעל על השמאים בישראל, ראינו לאחרונה וערב המשבר הורדה בשיעורי ההיוון אשר הובילה לעלייה בשווי הנכסים, בחלק מהחברות מאוד דרמטית. אולם, עדיין השמאים בישראל יחסית שמרנים.
"אנו מעריכים כי יהיו ירידות שווי אשר הבולטות שבהן יהיו בתחום המלונאות. אף נכסי המסחר יספגו הורדות שווי בעיקר בגלל שינוי התחזיות לגבי קיטון בהיקף ה-NOI ויתכן התפוסה בנכסים. נכסי המשרדים חשופים ברמה נמוכה יותר אולם אף יתכן במקומות נקודתיים ירידות שווי".
רן גולדשטיין – סמנכ"ל ראש תחום נדל"ן מידרוג. צילום: סיון פרג'
ארז רוזנבוך (מגוריט): "יכול להיות שנראה בשנים הקרובות שינוי בין רכישת דירות להשכרת דירות. לזוגות צעירים יהיה קשה יותר לגייס הון עצמי ולהציג תלושי שכר כדי לקבל מימון מהבנקים. היות ולאנשים יהיה הרבה פחות בטחון תעסוקתי הם צפויים לחפש פתרונות של שכירות במקום רכישה. זה צד הביקוש.
מצד ההיצע, קרה משהו בשנים האחרונות. ב-4 השנים האחרונות אנחנו חווים ירידה של כ-30 אלף דירות להשקעה המיועדות להשכרה. דירות שיצאו מהשוק. ירידה זו מורידה את היצע הדירות להשכרה בשוק. החשש הוא שכתוצאה משני הגורמים נראה עליה בשכר הדירה בשנים הקרובות ועליה משמעותית בתשואות של דירות להשקעה".
ארז רוזנבוך – יו"ר מגוריט. צילום: יח"צ
ד"ר חיים זיכרמן (הקריה האקדמית): "אני בהחלט רואה מצב של ירידה בביקושים למשרדים ומסחר. אנחנו רואים מעבר לרכישות אונליין בעיקר מצד אוכלוסיה מבוגרת שצורכת יותר. בהחלט יכול להשפיע בטווח הבינוני על הביקוש למסחר ולמשרדים שישפיע בהכרח על המחיר למ"ר".
אתה רואה הבחנה בין משרדים מסורתיים לחללי עבודה משותפים?
ד"ר חיים זיכרמן (הקריה האקדמית): "זה תלוי בענפים. משרדי עורכי דין למשל לא צפויים לקטון או לעבור לחללי עבודה משותפים. זה רלבנטי יותר לענף ההיי-טק או לענפים שבהם יש אפשרות לעבודה מרחוק.
בשוק הדירות למגורים הביקוש לא קטן. אנחנו רואים שתי בעיות. אחת היא יכולת ההחזר. משק בית ממוצע, מוציא כשליש מהכנסתו על מגורים, שכ"ד או משכנתא. במקרה שאחד משני הזוג מוצא עצמו ללא הכנסה – משפחות יגיעו לקושי משמעותי בתשלומים".
מה ההשפעות של הכרה במגפת הקורונה ככוח עליון?
ד"ר חיים זיכרמן (הקריה האקדמית): "מהזוית המשפטית, כבר מתקיים דיון ער בשאלה האם מגפת הקורונה היא כוח עליון. המדינה עד עכשיו לא הכירה בקורונה ככוח עליון. מדובר באירוע חסר תקדים. מדינת ישראל חיה במצב חירום תמידי. מלחמות ומבצעים צבעיים לא נחשבו עד כה לכוח עליון וכאן מדובר באירוע בלתי צפוי וחדש. שאלת הכוח העליון תלויה בניסוח של חוזה ספציפי. אי אפשר לדלג על כל דיני החוזים הקלאסיים. גם קשה לצפות את מי סעיף הכוח העליון ישרת. האם את הקבלן המתעכב במסירת דירה או את הרוכש שמבקש להתנער מהחוזה. זה יכול לשרת את שני הצדדים. מדובר באירוע משפטי מורכב וחסר תקדים בהקשר של דיני חוזים.
בעוד שרוב חברות הנדל"ן נכנסו למשבר במצב טוב, הממשלה נכנסת למשבר בצליעה. זה בא לידי ביטוי גם בגירעון גם בהיבט הפוליטי. אין לנו חוק תקציב ואין לנו ממשלה מתפקדת. זה ישפיע על היכולת והנכונות של הממשלה להכניס את היד לכיס ולסייע. אין לממשלה את הגמישות להעביר את כל התוכניות שהיא רוצה להעביר".
ד"ר חיים זיכרמן ראש ביה"ס לנדל"ן הקריה האקדמית. ציולם: יח"צ
איך אתם רואים את ההשפעה של המשבר על תחום הנדל"ן למגורים ועל האשראי לאותם יזמים?
ד"ר חיים זיכרמן (הקריה האקדמית): "כשאנחנו בוחנים את השפעות המשבר על ענף הנדל"ן למגורים אנחנו מנתחים את שני המשתנים העיקריים והפגיעה בהם, שהם כמובן עלויות הפרויקט ומנגד ההכנסות הצפויות. לעניין העלויות, הסיכון המרכזי הוא חריגה ועליה בהוצאות הבניה בשל עיכובים והתארכות משך הפרויקט שיגרם כתוצאה ממחסור בכוח עבודה ובחומרי גלם. כאשר פרויקט נמשך חודשים מעל המתוכנן ישנה חריגה בשכר עבודה, עלויות מימון ותשלומים לרוכשים על עיכובי מסירה. נכון לעכשיו ובהנחה שנראה חזרה מדורגת לשגרה אנחנו לא צופים חריגות מהותיות בביצוע".
איזה סוג של שיחות אתם מקבלים בשבועות האחרונים ממשקיעים, לקוחות וגורמים מממנים?
דנה סנדר (קרן ארנו): "לעניין המכירות/הכנסות, החשש לפגיעה בהכנסות נובע קודם כל מקיפאון במכירת דירות של רוכשים פוטנציאלים לאור חוסר הוודאות התעסוקתי וכלכלי שיצר המשבר. רוכשים שהתעניינו ערב המשבר לרכוש או לשפר דיור יתכן ויעצרו התחייבויות חדשות או הגדלת התחייבויות (משכנתאות) נוכח חוסר הוודאות לכושר ההשתכרות לאחר המשבר. בנוסף יתכנו עיכובים בתשלומים ודחיית תשלומים בעסקאות שנחתמו והושלמו אך הרוכשים מתקשים לבצע את העברת התשלומים בהתאם להסכמים".
דנה סנדר, מייסדת ומנכ״לית קרן ארנו קפיטל. צילום: יח"צ
האם מתבצעות עסקאות חדשות כרגע?
דנה סנדר (קרן ארנו): "על אף החשש וכנראה בעקבות המשבר אנחנו עדין רואים עסקאות חדשות שנחתמות ומו"מ מתקדמים למכירת דירות חדשות באתרים. יש לא מעט ניוד של כספים שיוצא ונפדה משוק ההון ועובר להשקעות בדירות מגורים בישראל. חשוב להדגיש כי הציבור הישראלי הגיע למשבר עם תיק נכסים עשיר יחסית ועודפי הון שהושקעו בשנים האחרונות בשווקים הפיננסים ובוצרים אלטרנטיבים בנוסף על השקעות בנדל"ן וכעת מעביר את הכספים שהושקעו בשוק ההון לנכסי נדל"ן כהשקעת עוגן.
בנוסף, ישנה ציפייה כי המשבר ייצור גל של תושבים חוזרים המתגוררים בחו"ל וכן עולים חדשים שיחוו גילוי אנטישמיות או יביעו אי אמון במערכת הבריאות במדינות בהם הם מתגוררים וירכשו דירות בארץ. מהסיבות שציינו, ההנחה כרגע היא שקצב המכירות יירד אך יתמתן בעזרת רוכשים ומשקיעים אלה".
איזה חברות נדל"ן ציבוריות לא צפויות לשרוד את המשבר?
עמית ביליה (יצירה): "סיימנו עונת דוחות לפני כשבועיים. הדוחות מספרים את הסיפור של אתמול. אנחנו בפתחו של משבר אשראי. חברות ייזום עם חוסר נזילות מספקת, שלא נערכו למשבר, צפויות להיכנס לקושי תזרימי בטווח זמן הקצר. אנחנו מסתכלים בעיקר על יחס חוב להון עצמי".
יכול לתת דוגמאות לחברות שלהערתך יתקשו למחזר חוב?
עמית ביליה (יצירה): "חנן מור, אאורה, צבי צרפתי, נתנאל גרופ. הבנקים ושוק ההון נכנסו למגננה והשאלה היא האם חברות הנדל"ן יוכלו למחזר חוב ובאיזה מחיר יוכלו למחזר את החוב. הפעילות של כל החברות נפגעה. שם המשחק כרגע הוא תזרים ונזילות. החברות שציינתי צפויות להיתקל בקושי תזרימי בקרוב".
החברות - אאורה, נתנאל וצבי צרפתי טוענות שאין להן בעיית מזומנים.
תגובת נתנאל גרופ לדברים: "אין קשר בין דבריו של ביליה לבין המציאות. לנתנאל גרופ איתנות פיננסית גבוהה ויתרות מזומן משמעותיות שהסתכמו בתחילת השנה בכ-120 מיליון שקל. מתחילת השנה פרעה החברה אג"ח בהיקף של כ-40 מיליון שקל, והיא ערוכה לתשלום יתר הפירעונות ב-2020, בהיקף של 50 מיליון שקל.
"במקביל, ביצעה החברה בשבוע שעבר גיוס אגח בהיקף של 10 מיליון שקל, המעיד על אמון שוק ההון והמערכת הבנקאית בחברה גם בתקופה הנוכחית, ועל איתנותה התזרימית ויכולתה למחזר חוב, כך שדבריו של ביליה על כך שהחברה 'צפויה להיתקל בקושי תזרימי בקרוב' הן פרי דימיונו".
תגובת חברת צרפתי צבי ובניו: "לא ברור כיצד האנליסט הגיע למסקנה כה שגויה. חברת צרפתי צבי ובניו מגיעה למשבר עם יתרות כספיות המסתכמות לסך של 64 מיליון שקל, סכום העולה על תשלומי האג"ח לתשלום בשנת 2020. יתרה מכך, מרבית חובות החברה לבנקים הינם במסגרת הסכמי מימון שמועד פירעון האשראי בהם הינו עם סיום הפרויקט ואינו נדרש למיחזור. בנוסף, לחברה מלאי שטחים ודירות העומד על כ-106 מיליון שקל. החברה איתנה פיננסית ואינה נמצאת בסכנה כפי שנטען".
ככל שהמשבר יתמשך מעבר לחודש חודשיים, איזה עסקאות אנחנו צפויים לראות בחברות הבורסאיות?
עמית ביליה (יצירה): "רוב השוק הוא יציב ולא ממונף. החברות היציבות פחות עשויות להתחיל כדור שלג של מכירות נכסים בלחץ שיובילו לירידה בשווי הנכסים. במקרה כזה לדעתי המדינה תצטרך להכניס את היד לכיס. החברות הממונפות שלא יצליחו למחזר חוב ייאלצו למגור נכסים בדיסטרס והחברות היציבות ייהנו מהמחירים הנוחים. זה נכון גם בייזום וגם בנדל"ן המניב. קרנות הריט כמו ריט 1, סלע נדל"ן ומגוריט נמצאות במצב הרבה יותר טוב בהקשר של נזילות ומינוף, מה שיאפשר להן להעשיר את תיק הנכסים שלהן ומהוות להערכתי הזדמנות".
עמית ביליה – אנליסט ומנהל השקעות בית השקעות יצירה. צילום: יח"צ
רן גולדשטיין (מידרוג): "מצב חברות הנדל"ן שונה לעומת המשבר הקודם אליו הגיעו החברות ממונפות ולא נזילות גבוהה ואילו למשבר הנוכחי רובן הגיעו עם מינוף נמוך יחסית למשבר הקודם ועם כריות נזילות גבוהות יותר, עם יכולת יצירת מקורות תזרימיים טובים יותר כגון נכסים לא משועבדים, מסגרות אשראי חתומות, נכסים במינוף נמוך שניתן להגדיל בגינם מינוף. אולם לא לעולם חוסן גם חברות עם נזילות גבוהה, יפגעו ככל שהפעילות העסקית לא תמשך כסידרה ובהתאם הן יהיו צפויות להורדות דירוגים בהתאם למצבן הפרטני.
יש לציין שהלך המחשבה של המלווים ושל הממשלות הינה שונה לעומת המשבר הקודם, שיש לה השפעה על ההתנהלות של הגופים המלווים והממשלות השונות התחושה המלווה את משבר זה הינה תחושה של הבנה כלפי חלק גדול מהמלווים המלווים תמיכת הממשלות בכלכלות השונות החל מרמת הפרט וכלה ברמת החברות הינה חסרת תקדים ביחס למשברים קודמים, מתוך מודעות כי המשבר העסקי נובע בעיקר מהגבלות שהממשל הטיל. הרגולטורים אף הם לוקחים חלק בהקלות כגון דחיית מועדי הגשת דוחות כספיים".
מה רמות הסיכון שמידרוג רואה בענפי הנדל"ן השונים?
רן גולדשטיין (מידרוג): "כשאנו ממפים את הענפים השונים בתחום הנדל"ן – הענף שהינו חשוף ביותר ונפגע ראשון ובאופן מהותי הוא ענף המלונאות, השחיקה הינה מיידית והירידה בתזרים הינה כמעט מוחלטת. תחום המלונאות חשוף לעונתיות, והרבעונים הקרובים אמורים היו להיות טובים יחסית, כך שככל שהמצב יימשך כך התוצאות של התחום יהיו רעות יותר.
לאחריו הנדל"ן למסחר, אשר בו הפגיעה הינה משמעותית אולם אינה קוהרנטית היות ויש נכסים אשר כוללים מרכולים ופארמה שדווקא התחזקו בתקופה זו ולכן בחלק מהמקרים קיימת הכנסה, אף שמועטה. הערכתנו כי בעלי הנכסים יצטרכו להכניס את ידם לכיס לפחות לתקופה הקרובה בכך שימחלו לפחות על חלק משכר הדירה ובהמשך יתכן אף יפחיתו את שכר הדירה על מנת לשמר את התפוסות והתזרימים. ענף זה להערכתנו הינו פגיע לטווח הקצר ואף הבינוני לאור החשש לפגיעה בצריכה ויכולת השוכרים לשלם שכר דירה.
המעגל הבא הינו המשרדים, הנפגע הבולט הינו תחום חללי העבודה המשותפים כמו WE WORK ודומותיה אשר אף הן כמו במלונאות סבלו מיידית מהמצב אנו ראינו בימים האחרונים את נסיגת SOFTBANK בתמיכה ב-WE WORK.
ענף המשרדים הוא יחסית חסין יותר בגלל החוזים הארוכים יחסית ומתוך הנחה שמרבית העסקים יחזרו לפעילות שגרתית, יחד עם זאת, בטווח הקצר אנו מצפים שתהיה ירידה בשכר דירה בשל בקשות שונות של שוכרים ותיתכן אף ירידה בתפוסה. כאשר בטווח הארוך להערכתנו יתכן שינוי בכל סביבת העבודה – מה שיותר מכל משבר זה הוכיח לנו כי קיימת טכנולוגיה תומכת ונוחה לעבודה מרחוק ומעסיקים מגלים שעם שליטה נכונה בעובדים ותהליכי העבודה התפוקה אף יכולה לעלות. ולכן ההשלכה של כך היא קיטון בצורך החברות לשטחי משרד פר עובד.
ייזום למגורים – החשיפה של ענף זה מורכבת בראש וראשונה מאי יכולת השיווק – קיימת הפסקה כמעט מוחלטת של מכירת דירות חדשות מה שנמשך זה רק עסקאות שכבר היו בתהליכים לחתימה על עסקה. בנוסף, קיימת החשיפה להאטה ואף הפסקה של הבניה ובהתאם חשיפות החברה לקנסות פיגורים ויכולת החזרת הון עצמי כתזרים לחברה ועליה בעלויות הבניה. במסגרת זו אנו מעריכים כי תיתכן ירידה קלה במחירי הדירות בטווח הקצר לצורך הגדלת היקף המכירות ולאור העלייה בריבית המשכנתאות. אולם ענף זה זוכה לרמת ביקוש גבוהה ביחס להיצע ועל כן לאורך זמן ענף זה יישאר יציב.
ענף הדיור להשכרה חסין יחסית".
האם הציבור והיזמים צפויים להגיע למצוקת אשראי אם המצב יימשך?
דנה סנדר (קרן ארנו): "התשובה לכך נמצאת בידיים של מקבלי ההחלטות ושל ממשלת ישראל, הרי בסיטואציה שנוצרה מרבית הפעילות העסקית הושבתה ואין די הכנסות כדי לשרת את ההתחייבויות השוטפות (הוצאות והחזרי הלוואות/משכנתאות).
ככל שמקבלי ההחלטות יעתרו להזרים כספים ולספק פתרונות אשראי על מנת לגשר על הפערים הללו נוכל לצמצם את הנזק שעולל להיגרם ממצוקה תזרימית של עסקית ופרטיים. כבר ראינו את ההוראות החדשות שיצאו למערכת הבנקאית מהמפקחת על הבנקים ומשרד האוצר, לעניין דחיית תשלומי משכנתאות, סיוע בהלוואות לעסקים קטנים ובינוניים וככלל אשראי ללווים מכלל המגזרים במשק. פתרונות גישור והקלות בתנאי מימון ביחד עם מענקים ופיצויים לנפגעי המשבר, בדומה לנעשה במדינות אחרות המתמודדות עם המשבר, ימנעו היווצרות של משבר נזילות ומשבר פיננסי עמוק עוד יותר.
חשוב לזכור כי ענף הנדל"ן למגורים הוא ענף שצורך אשראי בהיקפים אדירים, הן מצד היזמים הצורכים אשראים מהמערכות הבנקאיות והחוץ בנקאיות לצורך מימון בניית הפרויקטים והן מצד הרוכשים המממנים את רכישת הנכסים באמצעות משכנתאות. משכך ענף זה חשוף ורגיש ליכולת הגופים המלווים לתמוך ולספק הנזילות הנדרשת בתקופה שכזו".
איזה שינויים ביצעתם במידרוג כדי לשקף במהירות את אפקט הקורונה?
רן גולדשטיין (מידרוג): "אנו עורכים מיפוי לכלל החברות המדורגות. הבדיקה הראשונית והרלבנטית ביותר למשבר היא בדיקת נזילות הכוללת את הנזילות החופשית הקיימת בחברה ויכולת יצירת תזרימים ממקורותיה הפנימיים לטווח של שנה לפחות אל מול התחייבויותיה.
סוגיה נוספת הינה חשיפה להתניות פיננסיות, לחלק מהחברות יש התניות של מינוף ולחלק התניות של יחס תזרימי מפעילותה. הפגיעה העיקרית הינה ביחס התזרימי לאור ירידה דרמטית בהכנסות.
בוחנים תרחישים שונים – כרגע תרחיש הבסיס שעל פיו אנו פועלים מתלכד עם תרחיש בנק ישראל בכל הקשור לכלכלה הישראלית ועם מודיס' לגבי הכלכלה העולמית. לפי תרחיש עוצמת המשבר תתרחש במהלך הרבעון השני כאשר כבר במהלכו תהיה תנועה של פתיחה הדרגתית של פעילות עסקית במשק, בנק ישראל לפחות מדבר על מהלך חלק אחרון של חודש אפריל, אולם עדין הצמיחה תהיה שלילית לשנת 2020.
מדובר באירוע מתגלגל ההנחיות וחומרתן מתפתחות כמעט מידי יום, לא רק בישראל אלא גם בעולם, ולכן אנו משתדלים להיות שקופים ולפרסם הערות ענף עדכניות במקומות שאנו רואים שינויים בשיקולים המרכזיים שלנו".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
37.יש ערים בקרבה לת"א שהמחירים בשיא השיאים (ל"ת)יש ערים ב 06/05/2020 15:14הגב לתגובה זו0 0סגור
-
36.איך תהיה עליה בתשואה לדירות מושכרות?לא שים יהיה פחות כס (ל"ת)תהיה ירידה בעלות שכי 03/05/2020 14:31הגב לתגובה זו1 0סגור
-
35.מחירי הדירות כבר נחתכו ב 15% לפני משא ומתן (ל"ת)מתווך בפריפריה 03/05/2020 10:50הגב לתגובה זו9 3סגור
-
34.מצחיקהאזרח 03/05/2020 09:14הגב לתגובה זו7 0לשאול בעלי אינטרנסים אם מחירי הדירות ירדו זה כמו לשאול שקרן אם הוא משקר - התשובה לא אובייקטיבית. השוק קפוא, הדירה שמולי במרכז עיר גדולה הורידה 25% משוויה כדי להימכר, וזו רק ההתחלה.סגור
-
33.זה מה שמאחלים הבנקים!?אבי בוקובזה 02/05/2020 21:38הגב לתגובה זו8 0זאת לא דעה של רבים מהכלכלנים שהנדלן ישאר כפי שהוא??כידוע לכולם רבים לא ישובו לעבוד ,לא יהייה כסף לתשלומי משכנתא וגם לשכירות ולכן הנפילה תיהיה הרבה יוצר גדולה מימה שחושביםסגור
- טען עוד
-
32.כלכלה זה דבר פשוט שסיבחנואייל 02/05/2020 21:23הגב לתגובה זו1 0הכל החל באיגרות חוב והמערכת הדיגיטלית - שיצר מצב - שרק 10% מהכסף בעולם הוא מזומן. ובזמני משבר רק כאן בישראל ממשיכים להתפתל ולעשות לולינות ע"ח הציבור המדינה שמייצרת לה את הכסף חייבת להדפיס כסף ולהזרים אותו ברובו לציבור ככה עושים כל המדינות וזה לא גורר אינפלציה - זה משותף לכל העולם אבל כאן יקצצו לכם בפנסיה וגם בשכר כדי לכסות על הסור הפיננסי הדיגיטליסגור
-
31.מי זה ביליה ומי שמע על קרן יצירה? (ל"ת)אנונימי 02/05/2020 20:55הגב לתגובה זו1 0סגור
-
30.חנן מור תעלה ל30 שקלים למניה תוך שנה (ל"ת)אבי 02/05/2020 19:39הגב לתגובה זו0 0סגור
-
29.אם אין בטחון כלכלי מחירי הדירות ירדוישראל 02/05/2020 16:53הגב לתגובה זו8 0זהו זה נגמרה החגיגה!!!סגור
-
28.דירה 4 חדרים ב 50 אלף דולר זה מחיר הוגן (ל"ת)ישראל 02/05/2020 16:48הגב לתגובה זו10 1סגור
-
הקרקע לא בחינם ו הבנייה עולה יותר,מהמחיר שאמרת (ל"ת)אתה חיי בסרט 03/05/2020 03:54הגב לתגובה זו1 1סגור
-
27.הבעיה העיקרית באאורה היא שאטרקצי מרוקן את הקופה על ידייוסי 02/05/2020 14:32הגב לתגובה זו2 0תשלומים בגובה של עשרות מיליוני שקלים למשרד עו"ד אטרקצי,עד מתי ?!סגור
-
26.איך מקפיאים את האתר ומונעים ריפרש כל הזמן? (ל"ת)אחד 02/05/2020 13:37הגב לתגובה זו8 0סגור
-
25.דירות למגורים=זהבטל 02/05/2020 09:56הגב לתגובה זו0 6המחירים יעלו זה ברור לכל בר דעת .כרגע יש האטה ואפילו ירידה מסוימת אבל כשהמשק יחזור נראה עליות עקב ההבנה שדירות למגורים היוו את העוגן בכל המשבר הזה לעומת כל האפיקים האחרים!סגור
-
24.זלזול באינטיליגנציה !!!גדי 02/05/2020 07:12הגב לתגובה זו4 1איך לא נמאס לכם להמדיך עם הכתבות הממומנות , הרי לא צריך להיות חכם גדול להבין כמה אינטרסים יש בכתבה ...סגור
-
23.העיסוק בנדל"ן כבר מזמן הפך לנוכלות (ל"ת)ממי 02/05/2020 05:27הגב לתגובה זו2 1סגור
-
22.ערמת אינטרסנטים!IQ 02/05/2020 00:00הגב לתגובה זו8 1חתכו לאנשים המשכורות!! לא יהיה לזוגות איך לשלם את המשכנתא והבנקים יתחילו לממש + סטודנטים ילמדו מרחוק -מי שלא רוצה להפסיד זה הזמן לנסות למכור כי מכאן זה רק ירד!! אל תאמינו לאנליסטים בגרוש!!סגור
-
21.דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדםדירה=קורת גג 01/05/2020 21:58הגב לתגובה זו5 7דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדםסגור
-
20.שפיותנדב 01/05/2020 21:41הגב לתגובה זו22 0כל התראינים בעלי עניין יש יותר ממיליון מובטלים חברות הייטק עובדות מרחוק אין צורך במשרדים חדירות חזקות לשוק כי אין איך לשלם משכנתה ואף עולה לא יגיע שהמדינה שלו עוזרים יותר לאזרחסגור
-
19.שיורד גשם לא רואים את השמשאחד העם 01/05/2020 17:17הגב לתגובה זו15 3בכל משבר יש גם הזדמנות , שמחירי דיור ירדו יהיו קונים בצד השני. בשוק יש כסף רב שהופנה בחלקו לשוק ההון בשבועות האחרונים וחלקו ממתין להתבהרות . בישראל קצב גידול האוכלוסיה 2% בשנה, שצורך , אוכל מתלבש וצריך מקום לגור . המגפה תסתיים והכלכלה תשתקםסגור
-
ואיך הם בדיוק ישלמו שכירותדניאל 02/05/2020 09:22הגב לתגובה זו1 2אני מתכוון לחתוך בתשלום לבעל הבית שלי ושיעשה משהוסגור
-
ישלמו את השכירות מהמשכורתאחד העם 03/05/2020 10:01הגב לתגובה זו1 1רמת האבטלה במשק לא תשאר לעולמים 20% , הסגר יפתח , חלק מהעובדים יחזרו לעבודה , אחרי רבעון או שניים יפתחו עסקים חדשים ורמת התעסוקה תעלה ... סבלנותסגור
-
18.לאזרחיםלוי 01/05/2020 17:08הגב לתגובה זו3 13אין סיכוי שענף הבניה יפגע כי זה היום משמש אבן שואבת לאוצר מהעם והממשלה תעשה הכל שזה לא יפגע והמחירים לא ירדו רק אם תראו שמחליף אותו מקור הכנסה אחר אז תברחוסגור
-
17.ההון העצמי של כל חברות המניב מנופחותגמלי 01/05/2020 16:09הגב לתגובה זו11 0זהירות מה שיהיה אחרי הדוחות של 7 מיליארד שקל רק במניב בדוחות הבאיםסגור
-
רק של הקניונים,לא של המשרדים. (ל"ת)משה 02/05/2020 16:59הגב לתגובה זו0 0סגור
-
16.הזמן ירפאברכה 01/05/2020 15:39הגב לתגובה זו5 9מה שלא עושה השכל עושה הזמן . ידענו משברים ,הודנו ראש והגל חלף ועבר .ישראל בצמיחה ולכן העניינים יסתדרו מהר ולטובה . תחזיקו חזק הכל זמני .סגור
-
15.מחירים יירדו חזקמחירי השכירות יירדו וביחוד בתל אביב. הצעירים חוזרי 01/05/2020 15:07הגב לתגובה זו33 4מחירי השכירות יירדו וביחוד בתל אביב. הצעירים חוזרים להורים. יהיו המון צקים חוזרים של שכירות. מחירי השכירות יירדו ועימם מחירי הדירות. יתחיל הפעם מתל אביב. במשרדים תהיה שחיטהסגור
-
מדבר שטויותהגידול הטבעי בישראל 2 אחוז בשנה, הקורונה תיצר ביבי 01/05/2020 16:49הגב לתגובה זו3 12הגידול הטבעי בישראל 2 אחוז בשנה, הקורונה תיצר ביבי בום כך שבעוד שנה אנשים ידרשו לקנות או לשכור דירות גדולות יותר, באדר לתחום המשרדים הקורונה הוכיחה כי עבודה מהבית אינה יעילה שלא לומר ביחס לתפוקה ולתשלומי המעסיקים באדר לעובדים רבים גילו כי עבודה מהבית אינה גליק גדולסגור
-
מחירי הדיור יצנחו בקרוביאיר 01/05/2020 15:32הגב לתגובה זו29 4מחירי הדיור יצנחו בקרוב כי אין כסף לאנשים חקנות דירות.סגור
-
מחירי דיורבני 01/05/2020 19:25הגב לתגובה זו1 17מחירי דיור יכפילו את עצמם תוך 4 שניםסגור
-
14.קריסת מחירים בקרוב! (ל"ת)עמי 01/05/2020 14:44הגב לתגובה זו25 0סגור
-
13.פמפומי הנדלןי.ג 01/05/2020 13:43הגב לתגובה זו24 0על מנת שהתשואות על דירות להשקעה יזנקו קודם כל צריך לעלות את הריביות ואז אפיק השקעה של פקדון הבנקאי יהיה שווה יותר. אחרת תשואה של 3% בנדלן זו בדיחה רעה מאוד.סגור
-
12.50 אלף דירות שמושכרות לתיירים ריקות עכשיו (air b&B )יש סתירה בכותרת 01/05/2020 12:16הגב לתגובה זו30 1רוב המשקיעים שקנו אותם משלמים גם משכנתא . אחרי חודשיים בלי תיירות ואם הימור של קורונה תחזור בחורף אנשים באין ברירה מוכרים או משכירים לישראלים לתקופה ארוכה . ככה שהמחירים רק ירדוסגור
-
ב50 שח ליום יש שוכרים ישראליםגאון 02/05/2020 11:40הגב לתגובה זו0 0ל30 מ"ר כולל הכל.... חגגתם מספיק ...! רק ב2022 המצב יחסור אולי ל50 %.....סגור
-
11.חוות דעת לא אוביקטיביותערן 01/05/2020 11:54הגב לתגובה זו28 1כולם אינרסנטים ולא מזהירים מנפילת המחירים הבלתי נמנעת.סגור
-
10.המשךנו באמת 01/05/2020 11:31הגב לתגובה זו20 0ש"ח כולל רווח יזמי, רווח קבלני, מימון, עלות קרקע ומע"מ. רב העובדים יבינו שהם מעדיפים לחיות משכר משפחתי נטו של 10-20K בחודש ולהוציא על שכירות או משכנתא 2K בחודש וזה אפשרי. הרבה מאוד עובדים בטח אם עובדים מהבית יוותרו על רכב הליסינג וילמדו להשתמש ברכב פרטי + רכבת לכל מקום בארץ. לפחות בזמן הקרוב, נראה הרבה יותר אגירת מזומן על חשבון שירותים ומוצרים בעיקר לפצות על אבוד חסכונות בתקופת הקורונה. כותב שורות אלו עובד ב- 25 השנים האחרונות בהיטק וראה כבר 3 משברים כלכליים.סגור
-
9.בועת נדלןנו באמת 01/05/2020 11:29הגב לתגובה זו23 0נא לקרוא לילד בשמו: #### בועת נדלן ###. בישראל קיימת בועת נדלו אימתנית שמומנה באשראי זול וטופחה ע"י בניימין נתניהו בכל עשר שנות שלטונו. במשבר הנוכחי הדור הצעיר, חווה על בשרו פעם ראשונה את ההשפעה של חוסר בטחון תעסוקתי כפי שהיה לדור הקודם. בתוך כמה ימים 1.4 מיליון אישה ואישה מצאו את עצמם ללא פרנסה "חותמים בלשכה". מי שהמשיך לעבוד עשה זאת מהבית תוך שהוא נשען על תשתית סלולאר ואינטרנט שזמינים בכל בית. למעסיק בתחום השירותים הרבה יותר זול לשלם את אותה המשכורת לעובד בלי לשלם על משרדים, ניקיון, שמירה, ריהוט, מזון ותחבורה. גם בימי שגרה יהיה ניתן ברב העסקים לקיים פגישה שבועית בכל מקום בארץ ולחזור הביתה לבצע את העבודה. עובד היטק שמרוויח 20-25K בחודש ברוטו חוסך למעביד שלו כמה אלפי ש"ח בחודש על משרד והוצאות ויכול לעשות את העבודה גם מדירה בקריית שמונה. עובד ההיטק שלנו כדוגמא יעדיף לשלם מס הכנסה של קריית שמונה, לחיות במקום ירוק ויפה על פני הסלאמס של downtown ת"א. עלות בנייה של 100מ למגורים היא פחות מ- 200K ש"ח ל- 100מ זו הסיבה שבבית שאן, עראבה ונחף מחיר למשתכן הציע דירות בפחות מ- 400K המשךסגור
-
8.לכל המכובדים אינטרסים ולכן המגמה ברורהדירות"א 01/05/2020 10:59הגב לתגובה זו17 0רק שאלו שכחו נתון אחד שנקרא אבטלה. כבר היום היצע הדירות להשכרה הולך וגדל מדיי יום ביומו. השוכרים מציעים מחירים משלהם מה שהם לא העזו לעשות בעברסגור
-
7.חמורים עם חסינות עדרעדר 01/05/2020 10:40הגב לתגובה זו15 0זה כמו שאומרים למישהו שישה לך כסף לתרופות ... וואלה זה שיש פארמה בקניונים בשורה חיובית ! יא חמורים - כל הנדלן מגייסים בתשואות יותר גבוהות ממה שהיה ב שנה שעברה - מה זה אומר על שיעורי ה היוון ? על הסיכון ? ובכלל באיזה ריבית מהוונים תזרים שנחתך בחצי ? איפה האקסלים איפה ? הכל מילים מילים וגרעפסים אי אעעסגור
-
6.יש לא מעט ניוד של כספים שיוצא ונפדה משוק ההון ועובר-אדם 01/05/2020 10:35הגב לתגובה זו14 0ועובר לשוק המגורים...... העובדות קצת אחרות: מיליון מובטלים,מאות אלפים שמפגרים בהחזרי משכנתא,שכר יורד ןחובות משקי הבית מעל 550 מיליארד ש"ח!! מי יקנה נדל"ן שהולך לקרוס בעשרות אחוזים?סגור
-
5.ענף המגורים הכי פגיע.משה 01/05/2020 10:23הגב לתגובה זו16 0ההתבססות על אשראים מצד היזמים והרוכשים, תגרום למכירות בלחץ מה שיגרור ירידת מחירים משמעותית.סגור
-
4.כל הפאנל מדבר מפוזיציה-כל אחד מחזק את שלוקשקשנים 01/05/2020 09:53הגב לתגובה זו13 0בידה ויהיה משבר בנדלן -רוב משתתפי הפנאל ישארו יפשטו רגלסגור
-
3.חחח - דירות-- הקורונה היא טיול לעומת הארוע הקרוב.דולר 01/05/2020 09:26הגב לתגובה זו7 0תתמגנו בירוקים in god we trustסגור
-
2.משעשעדניאל 01/05/2020 09:18הגב לתגובה זו22 0אספתם פאנל של אינטרסנטים של נדל"ן שממשיכים לפמפם "עליית מכירים"... אומרים שלא יהיה לאנשים כסף בכדי לקנות דירה ושיהיה לאנשים כסף תזרימי בכללי ובכל זאת טונים לעליית מכירים של דירות ושל שכר דירה... נו באמת!סגור
-
אז אל תקנה סבבה?גבי 02/05/2020 09:58הגב לתגובה זו0 0או שתחשוב שוב ותראה עצמך בגיל הפנסיה עם דירה שתוריש לילדים..חומר למחשבהסגור
-
1.הפתרון הוא השכרה לתווך ארוך דרך רקנות ריט (ל"ת)שמוליק 01/05/2020 09:11הגב לתגובה זו3 1סגור