חזרה לשגרה: מועדי תכנון ובניה יחזרו לאחר שהוקפאו
המועצה הארצית לתכנון ובניה דנה היום, בתזכיר הצעת חוק בענייני תכנון ובנייה (הוראת שעה). במסגרתו, לאחר שמרבית המועדים בחוק התכנון והבניה הוקפאו, המועדים הקבועים ישובו לחול כרגיל. בנוסף, מוסדות התכנון יוכלו לקיים ישיבות באמצעות וידאו מרחוק, בהתאם לתנאים שנקבעו.
התזכיר, שגובש ע"י משרד האוצר ומינהל התכנון בשיתוף עם משרד המשפטים, נועד להחליף את התקנות לשעת חירום שאמורות לפקוע לקראת סוף חודש מאי (20.4). התזכיר קובע את התנאים לקיום פעילות מוסדות התכנון בתקופת ההתמודדות עם הקורונה וניהול שגרה לצד הקורונה. לאחר הדיון במועצה הארצית, יובא התזכיר לאישור הממשלה. ההסדרים שנכללים בהצעת החוק יחולו כל עוד המדינה מצויה במצב חירום בריאותי בשל מגפת הקורונה.
דיוני תכנון בוידאו והשבת מועדי התכנון והבנייה
בעוד שתקנות שעת החירום הקפיאו את מרבית המועדים הקבועים בחוק התכנון והבניה, על פי החוק החדש המועדים הקבועים בחוק יחולו כרגיל. זאת, לקראת חזרתו של המשק להתנהלות מלאה יותר וחזרתם של עובדים רבים למשרדיהם. לצד זאת, החוק יעניק סמכות לשר לקבוע בצו הוראה זמנית של הארכת מועדים מסוימים לפי חוק התכנון והבניה וחוק הותמ"ל, אם תהיה לכך הצדקה בשל מצב החירום והנחיות משרד הבריאות.
על מנת לאפשר למוסדות התכנון להמשיך בפעילותם החיונית למשק בכלל ולשוק הנדל"ן בפרט, מוצע לקבוע בחוק כי דיון באמצעים טכנולוגיים הוא דרך ראויה לקיום דיון בתקופת משבר הקורונה, ולכן מוסד תכנון יכול לקיים את ישיבותיו באמצעות וידאו מרחוק, אם לא ניתן לקיים את הדיון בישיבה רגילה, בשל מגבלות והנחיות משרד הבריאות.
בתוך כך, תנאי לקיום דיון באמצעים טכנולוגים יהיה שמוסד התכנון יאפשר לכל חברי מוסד התכנון ולכל מי שצריך להזמינו לדיון על פי החוק, לראות את הדיון באמצעות מסך, לשמוע את כלל המשתתפים בישיבה בזמן אמת ולהשמיע את עמדתם. אם מוזמן נדרש על פי חוק מסרב להשתתף בדיון באמצעים טכנולוגיים, או שאין לו אפשרות לקיים דיון בדרך זו, תינתן לו האפשרות לשמוע את כלל המשתתפים בישיבה בזמן אמת ולהשמיע את עמדתו באמצעות שיחה טלפונית.
כל עוד לא ניתן לקיים דיונים רגילים בהתנגדויות בשל הנחיות משרד הבריאות, מציעה הצעת החוק לאפשר קיום דיון באמצעים חלופיים כגון וידאו מרחוק או באמצעות שיחת טלפון. אם מתנגד סירב להשמיע את התנגדותו באמצעות וידאו מרחוק או בטלפון או שלא הייתה לו האפשרות להישמע בדרכים אלו, ניתן לדון בהתנגדות על סמך ההתנגדות הכתובה שהגיש, אלא אם כן מצא יו"ר הוועדה כי ישנה הצדקה של ממש לסירוב לקיים את הדיון בווידאו מרחוק או בטלפון. היו"ר ישקול את הנימוקים שהציג המתנגד לאי מתן הסכמתו ובכלל זה גילו, מצב בריאותו, נסיבותיו האישיות והיותו מיוצג, החשיבות בקידום הליכי התכנון או הרישוי ואי דחיית הדיון.
אי לכך, ועדות התכנון נערכו טכנולוגית לאפשרות שכל מי שיהיה מעוניין בכך, יוכל להתחבר באמצעים טכנולוגיים לדיון שיתקיים במוסדות התכנון, על מנת להאזין ולצפות בדיון.
מכוני בקרה - הארכת התקופה להגשת בקשות
בעניין מכוני בקרה, מוצע כי התקופה הוולונטרית להגשת בקשות למכוני הבקרה תוארך עד ה-1 בספטמבר 2020. זאת על מנת להקל את הנוהל הרגולטורי במשק ולהימנע מצורך להסתגל בתקופה מורכבת זו, גם להפיכת מכוני הבקרה לחובה. עוד בהקשר זה מוצע בהצעת החוק, כי תוקפם של רישיונות להפעלת מכון בקרה יוארכו בשלושה חודשים נוספים ממועד הפקיעה.
באשר לחוק הותמ"ל, תזכיר הצעת החוק קובע כי פעילות הוועדה תוארך בכשלושה וחצי חודשים, עד ל-7 באוגוסט, תוך מתן סמכות לשר האוצר להאריך תקופה זו ב-90 ימים נוספים. זאת, על מנת לאפשר את סיום הטיפול בתכניות אשר הליך קידומן נעצר או עוכב בשל הקפאת מועדים והשלכות נוספות של תקופת החירום. כמו כן, לאפשר לממשלה החדשה שהות לערוך תיקונים והסדרים חדשים בחוק הותמ"ל, ככל שתחליט על כך. נזכיר, שפעילות הותמ"ל מתמקדת בתכניות התחדשות עירונית וביישובי החברה הערבית.
בהתאם להוראות אלה, יתאפשר לקיים את הליכי התכנון והבניה החיוניים למשק תוך שיתוף הציבור והנגשת ההליך התכנוני ככל הניתן בתקופה זו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה