מניות התעופה הן ספקולציה
משקיעים קפצו על "הזדמנויות" בחברות התעופה ועכשיו מבינים שזה לא סוף פסוק - מניות פוגשות שוב את מחירי מארס; הנחת המוצא היא שגם הגעה של ה-S&P לשפל של מארס היא סבירה
חברי הטוב אלון גל, שדואג לשלוח לי תכנים שהוא יודע שיעזרו לי להתנהל בעולם ההשקעות הוירטואלי, שלח לינק לכתבה של אדם לוין ויינברג שפורסמה באתר The Motley Fool. הכתבה מתייחסת למכירת מניות התעופה על ידי וורן באפט, נושא שעסקנו בו גם. המאמר מתייחס למשפט של באפט שאומר שצריך לקנות כשכולם מפחדים ולמכור כשכולם תאבי בצע. ברוח זו, ניתן היה לחשוב שקניית מניות חברות תעופה הייתה צעד נכון והנה באפט מכר בהפסד את כל האחזקות שלו. יתרה מכך, באפט לא ״ניצל״ את ירידות מארס לביצוע רכישות כלשהן. מעניין לא?
כותב המאמר מבהיר שבאפט התכוון בדבריו לשוק ולא ביחס למניות בודדות. זו עוד דוגמה אחת מני רבות שאני נתקל בה, לרבות במקרה של העבודה המפורסמת של מרקוביץ׳, חתן פרס נובל, על פיזור השקעות, להתעלמות ממשפט/תנאי מקדים ואז ציטוט/תיאוריה, שהופכים לנכס צאן ברזל למעשה מוצאים מהקשרם ועלולים לגרום נזק. מה שבאפט אמר, על פי כותב המאמר, זה שהכי טוב למשקיעים זה לקנות ולהחזיק קרן סל על מדד מניות ומי שלא יכול מנטאלית לעשות זאת, שינסה לקנות בזמן פחד ולמכור בזמן תאוות בצע. הוא לא התכוון להימורים על מניות בודדות. אחת הסיבות היא שלמדדי מניות יש איזה שהיא תחתית בעוד שמניות של חברות בודדות יכולות לרדת לאפס בשל פשיטת רגל.
הסיבה שבאפט מכר את מניות התעופה היא שהן עברו ממצב של ״עסק טוב״ למצב של ספקולציה. באפט לא מסתכל רק על המחיר אלה על החוזק העסקי. משבר הקורונה חשף את חברות התעופה לקשיים עסקיים וגדע את ההתפתחות העסקית שהובילה את באפט לרכוש אותן בזמנו, מהלך שגם הוא היה קצת מיוחד לאור סלידתו הקודמת של באפט מהענף.
אין בדברים האלו בשביל לשלול את האפשרות שבאפט פסימי מדי ושחברות התעופה יסתגלו במהרה למצב החדש. באפט פשוט נצמד לאסטרטגיה שלו וחשוב שנבין אותה אם אנחנו הולכים בעקבותיו. המשמעות היא שבירידה הבאה (עלינו לטובה?) כדאי להתמקד בראש ובראשונה בקניית מדדי מניות, וניצול הזדמנויות במניות בודדות צריך להיעשות לא בגלל המחיר אלא רק לאחר הבנה שיש פה מציאה.
אם נסגור את הפינה של חברות התעופה, הצעתי בשבוע שעבר לעקוב אחרי קרן הסל JETS כאינדיקציה טכנית לענף. אפשר לראות על הגרף המצורף שהיא הגיעה בדיוק לרמת התמיכה של מארס, 11.25.
אבל, הגעה זו מלווה בפריצה של משולש שהתהווה בחודש וחצי האחרונים ולכן יש סיכון שהתמיכה תיפרץ למטה. אחת התהיות שלי היא האם זה סימן לעתיד לבוא לשוק כולו. משקיעים קפצו על הזדמנויות ועכשיו מבינים שזה לא סוף פסוק ומניות פוגשות שוב את מחירי מארס. מקדימות לפגוש את התחתית הן המניות שבעין הסערה ואם מדובר בדפוס מנטאלי של הבנת המציאות, לא מן הנמנע שמניות נוספות והשוק כולו יציגו את אותה תבנית.
זה מוביל אותן לשאלה שנשאלתי כאן על מניות המריחואנה. כנראה שהן אינן עונות להגדרה של באפט למניות שקונים בזמן פחד כי אלו הן מניות של חברות ממונפות ויחסית חלשות בענף שעוד לא ביסס את עצמו. יחד עם זאת, יש כאן גם מקרה מיוחד כי הירידה של המניות הללו לא נגרמה ממשבר הקורונה ויש סיכוי שהענף יתפתח גם בתקופת הקורונה. מי שמשקיע במניות בודדות, יצטרך לעשות מחקר כלכלי, שאין בידי כרגע, ולראות איזה חברה מספיק איתנה ויש לה מספיק פוטנציאל.
ברוח הדברים בהם פתחנו, קרן סל היא פתרון עדיף כרגע. MJ נראית לי הכי רלבנטית וצריך לראות על הגרף שלה סימני שליטה של קונים לפני שמסתערים. תמיכה מעל 11 דולר תהיה סימן חיובי ראשון ומהלך מעל 12.5 דולר יסמן התפתחות של מגמת עליה.
אם כבר בגורואים עסקינן, האוורד מארקס פרסם מכתב ארוך (16 עמודים) למשקיעים שמרכז תובנות המותאמות לימים אלו. מעניין לראות שהמשקיעים הגדולים עדיין כותבים מכתבים ארוכים ולא נכנעים לכללי המדיה העדכניים.
מארקס מתייחס למשמעות הניסיונות שלנו לחזות את השוק. הוא שואל: אם לא צפינו את משבר הקורונה, למה אנחנו חושבים שנוכל לצפות את תוצאותיו? מארקס מצטט את הפרשן הכלכלי נייל ארווין שמתאר את המערכת הכלכלית כרשת של קשרים כשאנחנו יכולים אולי לראות עד המעגל השלישי שלהם (נניח: החקלאי שמוכר לסיטונאי שמוכר למכולת השכונתית. ז.ס). בתקופה הנוכחית, המשבשת (תוספת שלי, ז.ס, התפשטות הקורונה ניתקה הרבה מהקשרים האלו ובשנים הבאות נצטרך ללמוד איך המערכת הכלכלית נבנית מחדש.
עבורי, השילוב הזה בין הכרה ברמת אי הוודאות הגדולה וסקרנות ביחס לכלכלה המתהווה (לרבות ההבנה שאכן יתהווה משהו חדש) משקפים את הסיכון והסיכוי שבהשקעה במניות. הם גם מחייבים, כפי שמארקס מציין, לראות את הבלתי נראה וזה בדיוק מתחבר למה שנכתב כאן בשבוע שעבר: להרכיב פאזל מחלקים מבלי לראות את התמונה.
מארקס מדבר על עוד דברים מעניינים כמו ההטיות שלנו כמשקיעים וגם לנושא הזה התייחסנו כאן. אני מקפיד לשאול את עצמי שאלות ומשתדל לחפש את הרמזים לתשובות דרך קריאה שוטפת של מידע וניתוחים מאנשי שטח ועשיה (השקעות ו/או ניהול חברות) ודרך זיהוי מגמות על הגרפים ושאלת שאלות כמו שאלת החזרה לשפל של מניות התעופה שלהלן. נקפיד לזכור את החיפוש אחר מארג הקשרים החדש.
השוק והזהב
מדד ה-S&P500 עדיין נתקל בהתנגדות החשובה מאוד ב-2,950 וקיבל תמיכה של הרגע האחרון ב-2,800. ירידה מתחת ל-2,800 תאשר התפתחות של גל יורד חדש. נצטרך לחשוב אז האם דינו יהיה הגעה לשפל מארס, מתחתיו או מעליו. הנחת המוצא היא שהגעה לשפל מארס היא סבירה. מהלך מעל 2,950 יחייב עדכון תרחיש להמשך עליה.
קרן הסל של מניות כרית הזהב, GDX, ממשיכה את הטיפוס לשיא ובגדול אני מצפה למהלך עליה ארוך טווח. אעדכן ברמות / מצבים טכניים משמעותיים בהמשך.
מניות חזקות ורלבנטיות
נראה לי שנכון עכשיו להיצמד לעקרון של באפט איתו פתחנו: או מניות חזקות או קרנות סל (או מזומן...). יש חברות, כמו חברות הזהב ודוגמאות שלהלן, שיכולות לצלוח היטב את תקופת הקורונה. לא בטוח אבל שהמניות יעמדו בצניחה של השוק וניתן לשלב את החזקתן בהגנת שורט על השוק או על מניות אחרות. שתיים מהחזקות הן סיסקו ו – M3.
טכנית, CSCO נמצאת במצב לא אידיאלי לקניה אז אפשר לחכות לפריצה של קו המגמה והממוצע הנע למעלה. בכל זאת בחרתי להציע אותה היום משום שמדובר בחברת תשתית טכנולוגית יציבה.
גם MMM היא סוג של חברת תשתית והנראות הטכנית יותר אטרקטיבית בהשוואה לסיסקו. מוצרי החברה מתפזרים כמעט לכל סקטור ונראה שלחלקם לפחות הביקוש צפוי לגדול. אפשר לראות על הגרף את הירידה המשמעותית מהשיא ואת התמיכה המשולבת, לרבות תמיכת פיבונאצ׳י, סביב 130 דולר.
ונסיים בעדכון טכני קטן, סגירת פינה מהשבוע שעבר. שימו לב ש – ZG אכן תיקנה ל-45 דולר ופנתה שוב למעלה כך שהיא נותנת הזדמנות כניסה משולבת תמיכה.
כותב המאמר הינו זיו סגל, העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטאלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
17.קרן רחפנים-iflyישראל 19/05/2020 11:57הגב לתגובה זו0 0בעבר המלצת עליה אך היא ביינתים נמחקה -מה הסיבול החדש שלהסגור
-
16.מה מיוחד ב 2950. אם רוצים יהיה 3950. הכל מווסת (ל"ת)מאיר 19/05/2020 11:33הגב לתגובה זו2 0סגור
-
15.כתבה מעניינת ומכוונת (ל"ת)משה מיציע א 19/05/2020 01:37הגב לתגובה זו5 2סגור
-
14.אחלה כתבות זיו (ל"ת)נהנה לקרוא 18/05/2020 20:36הגב לתגובה זו5 0סגור
-
13.השווקים מריחים את התרופה ו חיסון בחודשים הקרובים (ל"ת)הפוך גוטה הפוך 18/05/2020 20:07הגב לתגובה זו6 2סגור
- טען עוד
-
12.אסור להתאהב בני'עשמעון 18/05/2020 19:42הגב לתגובה זו2 0מי שקנה ומכר וקנה ומכר את אותו ני'ע, נאמר פתאל אחזקות בטיימינג הנכון, הרוויח המון כסף, בטיימינג שגוי, הפסיד. זו דוגמה שמחדדת את כל מה שקורה כבר חודשיים בשוק, הטיימינג מנצח את כל המדדים, צריך רק את החוש השישי. הלוואי והיה לי...סגור
-
11.דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדםדירה=קורת גג 18/05/2020 19:36הגב לתגובה זו1 4דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדםסגור
-
10.אלון גלחברך 18/05/2020 19:11הגב לתגובה זו2 0הוא מנותני העצות "עייצס גיבר",זו דרכו,אחרים פועלים ,וקבוצה שלישית מתעסקת אחונית בגרפיםסגור
-
9.במניות ה"ספקולציה"אריה 18/05/2020 19:08הגב לתגובה זו1 0עושים כסף nclh,אוקיי קרוזים,ספקולטיביות, 16% בסוף השבוע שעבר כעתסגור
-
8.באפטרוני 18/05/2020 19:05הגב לתגובה זו2 0לא השקיע מימיו בתעודת סל,רק בstock picking ממציא ת הס גון בוגל נתן אפיק לפחדנים!סגור
-
7.רק מזכיר שבאפט בן 90 (ל"ת)כלכלן 18/05/2020 17:40הגב לתגובה זו3 0סגור
-
6.אתה עדיין פסימי? למה? (ל"ת)תומר 18/05/2020 15:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.אתה לא ממש מכיר את זיו כנראה .... (ל"ת)יודע כלום 18/05/2020 15:35הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.טור מעניין מאוד (ל"ת)גדעון 18/05/2020 14:44הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.מוטלי פוליצחק 18/05/2020 14:32הגב לתגובה זו1 0לא נאמר למכור מניות ההפך הנכון מוטלי יש רשימה קבועה מתפרסמת מתעדכנת כל הזמן טאני מנוי שםסגור
-
2.הבנתי מהמאמר שאנחנו בדרך לשיאים חדשיםבן 18/05/2020 14:17הגב לתגובה זו0 0תודהסגור
-
1.פסימיים לא מתים, הם רק מתחלפיםיודע דבר או שניים 18/05/2020 12:57הגב לתגובה זו5 7תמשיך לקוות שתהיה לך עוד הזדמנות של פעם בחיים כפי שהיה לך במארס ולא ניצלת אותה. נראה לאן תגיעסגור
-
הוא אינו מנצל הזדמנויותרוני 18/05/2020 19:03הגב לתגובה זו0 1כי זו "ספקולציה",הוא עוקב אחר גרפים ומרוויח בקורסים,ככהזה כש"הם מפ....חח..דים"כדברי האורקל נתניהוסגור
-
עם אתה יודע דברשתים-מדוע אינך מציין-האומנם יודע--ביקורת (ל"ת)fu,c 18/05/2020 17:59הגב לתגובה זו0 0סגור