מחירי האג"ח הצמודות לא משקפים את הקפיצה ברמת האינפלציה - הם צריכים לעלות

האינפלציה הולכת לעלות - האטרקטיביות של אגרות החוב הצמודות עולה. למה בעצם האינפלציה תעלה, מה קרה לעולם בעקבות הקורונה ואיך הממשלה תטפל בגירעון התקציבי?
 | 

מאז המחאה החברתית שפרצה בשנת 2011 רמת האינפלציה בישראל נמוכה ברמה היסטורית. באופן מסורתי, האינפלציה בישראל מתאפיינת בעונתיות - בחודשי האביב מרץ-מאי ובחודשי הסתיו ספטמבר- אוקטובר האינפלציה חיובית ובשאר חודשי השנה האינפלציה שלילית או אפסית. נתוני האינפלציה בשנים שלאחר משבר האשראי של 2008 כ-3% לשנה.

משבר הקורונה שינה את כללי המשחק. הזינוק באבטלה והעצירה בכלכלה הביאו הובילו לירידה חדה במחירי האנרגיה התקשורת והתחבורה. כעת, כאשר המשק חוזר לעבודה הביקוש למוצרים מתחיל לעלות ואיתו גם המחירים שכאמור נמצאים בשפל.

עלויות מימון גבוהות לאג"ח שהנפיקה ישראל בתקופת המשבר
על מנת להתגבר על המשבר, ממשלות מגדילות את התקציבים ונדרשות לממן גירעון נוסף. עומק החובות בחלק ניכר מן המדינות המפותחות גבוה מן התוצר, וניתן לציין את החוב של ממשלת ארה"ב שכיום עומד על כ- 120% ביחס לתוצר. החוב של ממשלת ישראל עלה באופן משמעותי בחודשיים האחרונים בעקבות הנפקת אגרות החוב של הממשלה בחו"ל יחד עם עלויות מימון גבוהות יחסית. החוב של ממשלת ישראל עלה מכ-60% תוצר לכ-75%, וזאת במידה שלא תתרחש התדרדרות נוספת במצב המשק.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לממשלות יש מספר דרכים מרכזיות על מנת לממן את הגירעון ולהחזיר את החוב, ואנו מעריכים כי הממשלות יפעלו במספר חזיתות:
פיחות המטבע - פיחות במטבע המקומי מביא לאינפלציה אשר בתורה שוחקת את החוב הממשלתי הפנימי.  עליית מחירי הסחורות והייבוא מטיבים גם עם היצואנים ושומרים על כושר התחרות של המשק הישראלי. לכן, צפוי שנמשיך לראות את בנק ישראל רוכש מט"ח בשוק.

עידוד הצמיחה - המהלך החשוב ביותר כרגע שהממשלה יכולה לעשות הוא להחזיר את המשק למסלול צמיחה, כל עוד שיעור הגידול הצפוי בתוצר גבוה מעלות מימון החוב כדאי לממשלה להזרים עוד כספים לכלכלה על מנת שזו תחזור לפסי הצמיחה, המחיר של אבטלה גבוהה גבוה יותר מהעלייה בחוב הכללי.

העלאת מיסים - בשלב הראשון הממשלה והבנקים ינסו לעזור למגזר העסקי ככל שניתן בעזרת הגדלת הגרעון והפחתת הריבית הממשלתית. לאחר התייצבות התעסוקה והחזרה לצמיחה צפוי שתתממש האפשרות של עליה במיסים  ישירים או עקיפים על מנת להחזיר את החוב בקצב גבוה יותר.

מתן אשראי - בניגוד לשנים האחרונות בהן בנק ישראל פעל לצמצום הסיכון באשראי, כעת, בנק ישראל מעודד את הבנקים ומפחית את יחסי הכיסוי על מנת לאפשר לבנקים להמשיך ולהלוות. לאחרונה, בנק ישראל נזף בבנקים המסחריים כי לא נתנו מספיק אשראי. האשראי במשק משול לשמן שבגלגלי המנוע אתו אנו מנסים להניע. כאשר העננה האפורה של המשבר תחלוף והבנקים יחזרו לעבוד בצורה מלאה נראה גם מתן אשראי גבוה יותר לציבור ולחברות.

דה-גלובליזציה תורמת לעליית המחירים
משבר הקורונה גרם לכלכלות להאיץ את השינוי לכיוון של משקים סגורים הנשענים יותר על תוצרת מקומית. תהליך הגלובליזציה שהחל בשנות ה-90' והביא "להשטחת העולם" ובין היתר לאינפלציה נמוכה עומד בפני שינוי כיוון. מלחמת הסחר שהחלה לפני כשנתיים וחשבנו שהסתיימה עם הסכם מקבלת תפנית חדה, האשמה של הסינים במשבר הקורונה ובחינת ההסכמות שהושגו במסגרת ההסכם דוחפים כעת את העולם בקצב מהיר יותר למציאת פתרונות מקומיים והחזרת התעשיות קרוב לבית. העלייה במכסים ומעבר חד לדה-גלובליזציה יביאו בסופו של דבר לעלייה במחירים ולעלייה באינפלציה.

מחירי האג"ח הצמודות לא משקפים את הסיכון להתפרצות אינפלציונית
האינפלציה שכבר ירדה בצורה ניכרת בחודשים האחרונים כבר מגולמת במחירי העקומים. מכאן יש למדוד את ההשפעה הצפויה קדימה ולכן לאחר ירידה משמעותית, צפויה התאוששות בצורת V לאינפלציה, שכן המחירים הנמוכים כבר נמדדו, כך למשל מחירי הנפט החלו לעלות בעשרות אחוזים בחודש האחרון. הגדלת הרכיב הצמוד בתיק היא למעשה רכישה ביטוח נגד הסיכון האינפלציוני, רק שבניגוד לפוליסת ביטוח "רגילה" במקרה זה האינפלציה הגלומה בשווקים נמוכה ולא מתמחרת את הסיכון, התוצאה היא שהפרמיה נמוכה, וכך לדוגמא באגרות החוב הצמודות למדד המחירים שהונפקו לאחרונה לא קיימת הצמדה שלילית ולכן מגנות על המשקיעים גם אם במידה והאינפלציה תמשיך לרדת.

חגי קייזר מחברת אפסילון 

האמור בכתבה אינו מהווה המלצת השקעה ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות או ייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם. חברות בקבוצת אפסילון מחזיקות או עשויות להחזיק בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בסקירה. אין במידע על תשואת עבר כדי להוות אינדיקציה לתשואה שתושג בעתיד.

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    קישקוש
    דרור 25/05/2020 13:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא הייתה אינפלציה ואין אינפלציה אז מה בדיוק אתה רוצה לומר? איך מחירי האג"}ח ישקפו את מה שאין?
    סגור
  • 10.
    תמיד חששתי ממשכנתא צמודדת מדד
    מני 25/05/2020 10:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    העדפתי ריבית גבוהה יותר מאשר מריבית עם מדד ואם תהיה אינפלציה אני מרוויח בטוח
    סגור
  • 9.
    6 שנים שמחפשים אינפלציה
    ברבור 25/05/2020 08:56
    הגב לתגובה זו
    1 1
    שימשיכו לחפש אותה...
    סגור
  • 8.
    באג"ח קונצרני שווה להשקיע שינפיקו ב% 4 או 5% (ל"ת)
    דן 25/05/2020 06:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 7.
    באיזה אגרות ממשלתיות יש בדיוק רצפת הצמדה?? (ל"ת)
    אנונימי 24/05/2020 23:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    בנק ישראל קונה אגחים צמודים והביא ואתם לתשואה שלילית
    אחד 24/05/2020 21:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    זה תרגיל שנעשה בארה"ב ובסופו של דבר יתפוצץ לו בפנים . המניפולציה הזאת מונעת מחוסכים להתגונן נגד האינפלציה. מה שאני עשיתי קניתי גילונים, שהם אגח מדינה עם ריבית משתנה. כיום לא נותנים כלום אבל בהמשך כאשר האינפלציה תזנק הם יהיו מגן סביר כנגדה.
    סגור
  • תיהיה אחד אבל טועה
    אחד 25/05/2020 10:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם האינפלציה תנסק הגילון יגיב באיחור משמעותי
    סגור
  • 5.
    תמיד יודעים הכל....ולעולם טועים בתחזיותהם
    הפרשנים 24/05/2020 19:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מעניין כמה כסף מכספו האישי של הפרשן נותב באופן שונה עקב תחזיתו ? שבטח תתממש או שלא
    סגור
  • 4.
    לא שווה לקנות אג"ח עד שיהיו 4% או 5% (ל"ת)
    דן 24/05/2020 18:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    ניתוח יפה
    אמיר 24/05/2020 18:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בוא נראה מה ילד יום
    סגור
  • 2.
    הסבר מקצועי ומהימן
    יפה 24/05/2020 17:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כיף לקרוא סוך סוף ניתוח משולל דיבור מהפוזיציה.
    סגור
  • 1.
    הדולר במחירי רצפה.
    שי 24/05/2020 17:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מכאן לדעתי אפשר רק לעלות. אל אחת כמה וכמה שבנק ישראל מעוניין כרגע להעלות את האינפלציה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות