"המתיחות בין ארצות הברית לסין עשויה להקשות על התאוששות הנפט"
למרות שחודש מאי היה החודש הטוב בהיסטוריה של הנפט מבחינת תשואה, כ-90%, המחירים של הסחורה עדיין נמוכים באופן משמעותי. אבל גם בתחילת השבוע, המחירים המשיכו לעלות באופן מתון, כשהחוזים לאוגוסט על מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד כעת על 37.8 דולר, ומחיר הנפט הגולמי מסוג WTI (אוגוסט) עלה לרמה של 35.5 דולר לחבית.
העלייה נובעת מהציפייה של השווקים כי מדינות אופ"ק יתכנסו עוד השבוע כדי להמשיך את הקיצוץ בנפט לאור ההאטה המשמעותית בפעילות הגלובלית. זאת לאחר שבחודש אפריל, בשלב מסוים, החוזים ירדו לרמה של מינוס 38 דולר בעקבות מלחמת המחירים בין סעודיה לרוסיה, שהובילו להצפה של השווקים בזהב השחור וקריסה במחיר.
עם זאת, ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, סבור כי המשך המתיחות בין סין לארצות הברית, תקשה על התאוששות מחיר הנפט, בשל ההאטה במסחר והתחממות גם בגזרה שבין ארה"ב לאיראן – לאחר שהאחרונה הפרה את האמברגו וסיפקה נפט לוונצואלה.
בין מלחמת הסחר לאיראן
"העלייה של מחיר הנפט התרחשה למרות העלייה במלאי הנפט בארה"ב, לאחר שבועיים רצופים של ירידה במלאי הנפט בארה"ב אשר קטעו את רצף העליות במלאי מאז פתיחת מלחמת המחירים בין ערב הסעודית ורוסיה והתרסקות מחיר הנפט", כתב בפמן.
"העלייה הקטנה יחסית במחיר הנפט התרחשה על רקע המתיחות הגואה בין ארה"ב לבין סין, העשויה להקשות על התאוששות שוק הנפט ועל רקע עליית המתחים בין ארה"ב ואיראן בעקבות הפרת הסנקציות שהוטלו על וונצואלה ומכירת נפט איראני לוונצואלה", הוסיף.
בפמן מציין כי לצד התמשכות ההאטה הניכרת בפעילות הכלכלית העולמית והביקוש הנמוך לנפט, נרשמה עלייה שבועית של 7.9 מיליון חביות נפט במלאי המסחרי של ארה"ב. "השינוי במלאי התרחש על רקע עלייה חדה של 2,076,000 חביות נפט ביום בייבוא נטו, שנוצר מכך שהייצוא ירד ב-63,000 חביות נפט ביום ואילו הייבוא ברוטו עלה ב-2,003,000 חביות נפט ביום, ולמרות העלייה של שיעור הניצולת של בתי הזיקוק בארה"ב לרמה של 71.3%", כתב.
לפי הנתונים והמחיר של הנפט, המדינות החברות בארגון OPEC+ מצייתות לעת עתה למכסות הייצור. "כתוצאה מצמצום יצור הנפט, הלחץ על מקומות אחסון הנפט קטן וחלה ירידה בכמויות הנפט העולמי המאוחסנות.
מנגד, רוסיה החלה לדבר על הקלות במכסות הייצור. זאת בעקבות הערכותיה כי שוק הנפט יגיע לאיזון במהלך החודשים יוני-יולי, וכי יצור הנפט העולמי יתכווץ ב-14-15 מיליון חביות ביום ביחס למצב בסוף 2019. רוסיה הודיעה כי היא תבחן את מצב השוק לקראת הפגישה של חברי OPEC+ בשבוע הבא.
יצרניות הנפט שאינן חברות OPEC+, הכוללות את קנדה, נורבגיה וארה"ב, תרמו להפחתת יצור הנפט העולמי כ-3.5-4 מיליון חביות ביום. כמו כן, בתי הזיקוק בפיליפינים סגורים לחלוטין, בשל הביקוש הנמוך לנפט.
"ההתאוששות הצפויה במחיר הנפט במהלך המחצית השנייה של 2020, עשוייה להוות סיכון להסכם מכסות הייצור של OPEC+ ובסיס למבחן למחוייבות של חברי הארגון למכסות שהוטלו ושלא יתפתו להגביר את יצור הנפט בשל העלייה במחיר הנפט", העריך בפמן.
"בפרט על רקע הרצון הרוסי להפחית את מכסות הייצור עליהם סיכמו בארגון OPEC+. במידה וחלק מהמפיקים הגדולים בארגון OPEC+ ינצלו את מחירי הנפט הצפויים לעלות ולא יעמדו במכסות הייצור, אנו צפויים לראות חזרה למלחמת מחירים כפי שהייתה במהלך מרץ. אולם להערכתנו, לעת עתה, הסיכויים לחזרה למלחמת מחירים, בעוצמה שנראתה לאחרונה, נמוכים", כותב בפמן.
שוק הנפט האמריקאי – והעולמי – סובל מהמשבר
עוד טוען בפמן כי מידת כדאיות ההפקה בארה"ב, ברמת מחירי הנפט הנוכחיים, עבור רוב מפעלי פצלי השמן וחולות הביטומן, הפועלים במינוף גבוה מאוד בארה"ב ובקנדה, נמוכה. בהתאם לכך, מפיקי הנפט מתקשים להמשיך את פעילותם במחירי הנפט הנוכחיים ומתחילים לקצץ בעלויות.
חברת Chevron הודיעה כי היא תצמצם השנה את כוח העבודה העולמי שלה ב-10%-15%, BP הודיעה כי היא תקצץ בתפקידי ההנהלה הבכירה, Royal Dutch Shell מציעה לעובדים תכנית פרישה מרצון ו-Exxon Mobil הודיעה כי בכוונתה לקצץ את עלויות התפעול ב-15%, לא כולל פיטורי עובדים.
"יצור הנפט האמריקאי ירד מאמצע מרץ בכ-1.6 מיליון חביות ביום. כמו כן, מספר בתי זיקוק בקנדה עצרו את הפעילות לזמן הקרוב בשל התפשטות וירוס הקורונה ומחירי הנפט הנמוכים ויתכן שחברות נוספות יעצרו את הפעילות באופן זמני או יצאו מהשוק לחלוטין במידה ומחיר הנפט יחזור לרמת מחירים נמוכה", כתב.
"האזורים שנפגעו קשה יותר, אלו האזורים הרחוקים מטרמינלי הייצוא של נמלי הים, ובפרט אזור הפרמיאן. "להערכתנו, יצור הנפט בארה"ב צפוי להגיע ביוני לשפל של 10.7 מיליון חביות ביום, הרמה הנמוכה ביותר בשנתיים האחרונות", הוסיף.
יצרני פצלי שמן האמריקאים צפויים לחדש את פעילות בארות הנפט, רק לאחר שמחירי הנפט ישארו יציבים ברמה של מעל 35 דולרים לחבית. הביקוש הנמוך לנפט ומחירי הנפט הנמוכים, פוגעים גם בהכנסות של חברות הולכת הנפט באמצעות צינורות אשר כתוצאה מכך הפחיתו את תכניות ההשקעה שלהן.
יצרני נפט בקנדה ואלסקה, אשר בדרך כלל מוכרים את הנפט לארה"ב, החלו לייצא נפט לסין בשל הביקוש הנמוך לנפט בארה"ב והעלייה בביקוש לנפט בסין הנובעת מהחזרת הפעילות של בתי הזיקוק בסין לרמה גבוהה מהרגיל.
איך תשפיע עונת ההוריקנים על הנפט
NOAA, רשות מזג האוויר והתנאים האקלימיים של ארה"ב, צופה כי עונת ההוריקנים השנה, שהתחילה היום ותסתיים בסוף נובמבר, צפויה לשבור שיאים, בשל טמפרטורות המים שהתחממו במיוחד באוקיינוסים האטלנטיים והקריביים.
מדובר בהערכה לפיה ישנה הסתברות של 60% שהעונה תהיה סוערת מן הרגיל, 30% הסתברות לאפשרות לעונה רגילה, ורק 10% הסתברות לעונה פחות סוערת מן הרגיל. כפי שידוע מן העבר, מזג אוויר סוער במיוחד, עשוי להשפיע לרעה על יצור הנפט של ארה"ב ולצמצמו זמנית, תוך כדי צמצום זמני נוסף של היצע בשוק הנפט והתזקיקים.
"למרות ההתאוששות, הביקוש עוד לא הגיע לרמות של 2019"
הביקוש העולמי לנפט החל להתאושש, אך הוא עדיין נמוך. שיעור הפעילות של בתי הזיקוק העצמאיים בסין עלה בשבוע האחרון והגיע לשיעור שיא של 76.33%. ארה"ב שוקלת מגוון סנקציות על סין, בשל החקיקה להחלת חוקי הביטחון הלאומי על הונג קונג, מה שמדרדר עוד יותר את מערכת היחסים שלהם.
החלת חוקי הביטחון הלאומי על הונג קונג, נועדה לעצור את הפגנות הענק שסיכלו כל ניסיון של הרשויות המקומיות להתאים את עצמן למערכת החוקית והפוליטית של סין והיא תאפשר לסוכנויות הביון הסיניות להקים בסיסים בהונג קונג ולפעול בה בחופשיות. בכך למעשה, הונג קונג עשויה לאבד את האוטונומיה שלה היא זכתה עד כה.
"למרות החזרה לשגרה בחלק גדול מהמדינות והתאוששות הביקוש לנפט, הביקוש לנפט טרם הגיע לרמתו שלפני התפרצות וירוס הקורונה. בשנת 2019, צריכת הנפט העולמית הייתה כמעט 100 מיליון חביות ביום", כתב בפמן.
"להערכת ה-IEA, הביקוש לנפט צפוי להמשיך לגדול במהלך העשור הקרוב וצריכת הנפט צפויה להגיעה ב-2030 ל-105 מיליון חביות ביום. להערכת ה-IEA, השימוש ברכבים חדשים, אשר צריכת הדלק שלהם נמוכה, צפוי להפחית את הביקוש לנפט ב-9 מיליון חביות ביום. אולם, בטווח הזמן הקצר, המשבר הכלכלי צפוי להאט את מכירת הרכבים החדשים. המשמעות היא, שישתמשו יותר ברכבים ישנים הצורכים יותר דלק ובכך הביקוש לדלק של מכוניות לא צפוי להיפגע בקרוב", כתב.
ומה יהיה בעתיד?
"במבט קדימה, לתקופה הקרובה, מחיר הנפט יושפע בטווח הקצר מן ההערכות בנוגע לקיום ההסכם על ידי המדינות החברות בקבוצת OPEC+ בדגש על רוסיה, ומן ההערכות בנוגע להתפשטות וירוס הקורונה בעולם והשפעותיו על הכלכלה העולמית.
"בטווח הארוך יותר, ישנם מספר גורמים התומכים בביקוש לנפט ובהם: צמיחת כלכלת ארה"ב לאחר בלימת התפשטות וירוס הקורונה ומהלך יישום תקנות IMO 2020 שיעלה את הביקוש לתזקיקים דלי גופרית, זאת כאשר נפח הסחר הימי, שנפגע מאוד, ישוב ויעלה.
"הביקוש לנפט צפוי להישאר נמוך יחסית, זאת למרות שהביקוש למוצרי נפט החל לעלות מרמת השפל. להערכת ה-IEA הביקוש העולמי לנפט, גם לאחר שיתאושש, צפוי להישאר נמוך במהלך השנה לעומת הרמה שהייתה לפני התפרצות וירוס הקורונה, כותב בפמן.
בלאומי מעריכים כי הקיצוץ בייצור הנפט של מדינות OPEC+ צפוי להמשיך להפחית את הלחץ על מקומות אחסון הנפט. במידה ולא יהיה גל הדבקה שני משמעותי של וירוס הקורונה והביקוש למוצרי נפט ימשיך לעלות בקצב הנוכחי וכן חברי OPEC+ יעמדו במכסות הייצור, אזי המאזן בשוק הנפט צפוי להשתנות ברביע השלישי משוק עם עודף היצע גדול לשוק עם עודף ביקוש קטן.
"במידה ויתפרץ גל הדבקה שני משמעותי של וירוס הקורונה, הסגרים צפויים לחזור והביקוש לנפט צפוי לרדת חזרה. הירידה בביקוש לדלקים מעלה את התמריץ לייצור דלק לספינות, העומד בתקן IMO 2020 ואנו עשויים לראות עלייה בייצור דלק העומד בתקן זה", סיכם בפמן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.בשיא המשבר סין קנתה 117 מכליות נפטYl 02/06/2020 20:59הגב לתגובה זו0 0המחיר פחות מ 10 דולר על פניו נראה,ש סין שוב לקחה את הקופהסגור
-
7.ארהב תפציץ את סין בטיליי אר.פי.גי. כפי שעשו ליפן. (ל"ת)צרנוחה 01/06/2020 15:28הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.וואו איזה פחד הקורונה חזרה רק שכעת העסקים לא נסגרוהקורונה 01/06/2020 15:15הגב לתגובה זו0 0להפך פותחים אז מה הפחד הגדול שכולם מחסלים הכל .סגור
-
5.טראמפ עף מהשלטון. איש ריב ומדון. (ל"ת)עוד 3 חודשים 01/06/2020 15:13הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.קישקוש בלבוש, מחיר הנפט רק יעלה כי במחירים העלה לאמשקיע 01/06/2020 15:11הגב לתגובה זו0 0שווה ליצר. הם מטעים את הציבור כדי שימכור שהם יוכלו לקנות זה שקוףסגור
- טען עוד
-
3.קורס גמילהאלון 01/06/2020 13:56הגב לתגובה זו8 0למערכת האתר, נפתח קורס גמילה מכותרות וכתבות שליליות. וכעת ברצינות, אתם פשוט כמו נרקומנים של פסימיות. למען האמת, זה מתחיל להראות חשוד, במיוחד שזה כך כבר הרבה זמן.סגור
-
מעניין מי מייעץ להם או שהם כבר חדורי פחד ותקועים בכלכלהנכון 01/06/2020 15:14הגב לתגובה זו1 0של שנות ה 60סגור
-
2.מתיחות עם איראן יכולה רק להקפיץ את מחיר הנפט (ל"ת)שמוליק 01/06/2020 13:47הגב לתגובה זו3 0סגור
-
1.הנפט יעלה. תיירות תחזור , מפעלים יחזרומשה 01/06/2020 13:46הגב לתגובה זו7 1זה לא סוף העולםסגור
-
כן אבל רק עוד שנה... (ל"ת)ממי 08/06/2020 08:03הגב לתגובה זו0 0סגור