היו דובים? והאם הם עלולים להתעורר שוב?

האם משבר הקורונה היה ״עוד״ אסון טבע שמוליד התאוששות וצמיחה או שהשלכותיו, כמו גם הקורונה עצמה, הם כאן בשביל להישאר? וגם - מעקב אחרי כל רעיונות ההשקעה שעלו כאן בחודש שעבר - התוצאות מעניינות

 | 

היום נבחן את משמעות העליות בשווקים ונתחיל מנהג חדש שחשבתי עליו והוא שבכל טור אחרון בחודש אעבור על כל הרעיונות שהוצגו במהלך החודש, נראה מה עבד ומה לא עבד ומה אנחנו לומדים מזה. אז לעבודה.

התאוששות כמו אחרי אסון טבע?
בלוגר בשם ג׳ון גילולי פרסם השבוע פוסט שכותרתו: ״מה עושים אם התכוונתם לשוק דובי והוא לא הגיע?״ השאלה משקפת פחות או יותר את מצבנו פה. ההערכות שלי לשוק דובי היתה ועודנה משולבת בין ניתוח טכני והתבוננות על סיכוני העולם כשלהם נוסף הסיכון שבמחאה הגדולה בארה"ב, מחאה שעברה לשלב של מהומות. בינתיים, הצד הטכני מראה, בינתיים, עוצמה מעבר לנקודה שהצבתי כמבחן ולכן אני מקבל את סימן השאלה המרחף מעליו. גילולי מציג כמה טיעונים מעניינים בעניין שחשבתי לשתף בהם כחומר למחשבה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הוא מתחיל באזכור העובדה ששפע תחזיות דוביות מרחפות באוויר ושחודש מאי אמור היה להיות חודש התשלום על חגיגות אפריל, עובדה שלא התקיימה. מתוך 28 השנים האחרונות, רק 4 היו בסופו של דבר שנים דוביות כך שעננת התרחישים הדוביים תמיד נמצאת אבל לא כל כך מתממשת.

עובדה נוספת היא ששיעור מבקשי העבודה גרוע אבל מידת היותו גרוע פוחתת משבוע לשבוע והשוק מביט אל העתיד ולא אל העבר. גילולי מעלה עוד טיעונים כמותיים בדבר רגיעת השוק וטוען שנכון שמחוץ לעליית מניות ה-FAANGS אומנם מתקיים שוק דובי אבל כלכלת ארצות הברית תתאושש ממנו בקרוב. זה יכול לבוא לידי ביטוי במניות חברות התעופה (תוך קבלת האפשרות שחיסון יהיה כבר בספטמבר) ובהמשך בהתאוששות כלכלית מהירה וחזקה כמו אחרי אסון טבע.

גילולי מסיים עם רשימה של המלצות על מניות מתחום התעופה והתיירות. לא אתייחס אליה כאן כי אני רוצה להישאר ברמת השוק כרגע.

איך הדברים הללו פוגשים אותי רעיונית ורגשית?
ראשית, אדגיש כי חשוב מאוד לקרוא כתבות שסותרות את התרחישים שלכם / שלי. זהו אימון מנטאלי ומעשי מאוד חשוב כי התודעה שלנו נוטה לסנן מידע ולקרוא רק את מה שתומך בדעה שהתגבשה אצלה. כשאני ממיין כתבות - מה לקרוא ומה לא לקרוא, אם יש כתבה שכותרתה תומכת בדעתי אני עושה וי קטן במוח ואם אין לי עודף זמן – ממשיך הלאה. דווקא כתבות שסותרות את דעתי (כמו למשל כתבות שמציעות למכור מניות שאני מחזיק) זוכות לעדיפות. זכרו - בתודעה שלנו מוטמעים אינסוף מכשולים שאם לא נטפל בהם הם יובילו אותנו לתפיסה שגויה של המציאות. אחד מהם הוא ההתחפרות בדעה אחרי שגובשה ועיוות המציאות כך שתתאים לאותה דעה. אנחנו לא שמים לב שזה קורה אבל זה קורה.

שנית, התפיסה שלי בדבר ירידת השוק בגל שני (שקדמה לה תחזית רווחית לעליית ה- S&P500 עד 2950-3000 כך שרק בימים אלו היא מתחילה להיסדק) התבססה על כמה עוגנים:

1. משבר הקורונה רק מחמיר את הסיבות לירידת השוק שהיו כבר קודם ובראשן ניפוח מוניטרי ולמעשה הנשמה מתמדת של השוק. עכשיו אנחנו עם יותר ניפוח, יותר גירעונות ממשלתיים וריבית שקשה יהיה לרדת ממנה.

2. תמיד יהיו טיעונים משכנעים לאפשרות שאני טועה ובייחוד ברמות שיא ושפל שמאתגרות את מה שעשיתי / חשבתי (למשל שהשוק ירד מ-2950-3000) שכן רמות כאלו מייצרות דרמות בשוק. הטיעונים האלו מלווים בחששות ממשמעות הטעויות ולכן הם כואבים יותר. אבל, אני מזכיר לעצמי שזו הרוטינה של עבודה עם שוק המניות: להחכים, לחשוב ולהגיב בלי רגש. אז משתדל לנטרל את העינוי המנטאלי והתחושתי של הספק ולשמור על ראיה צלולה.

3. אסטרטגית, המהלך שהצעתי פה הוא לונג מניות נבחרות והגנה כנגד ירידה. מהלך זה אפשר להינות מעליות אפריל תוך תשלום פרמיה מסוימת. השאלות שנצטרך לענות עליהן עכשיו הן האם לוותר על ההגנות והאם להיות יותר אגרסיביים בלונג. לשם כך נפנה לגרפים ונתייחס גם למה שכתבתי בשבוע שעבר.

בשבוע שעבר הרחבתי את הניתוח והתייחסתי גם אל חסם הפסגה הכפולה האפשרי במדד הנאסד״ק ובמניות מובילות בו. זאת דווקא כאשר ה-S&P500 מאתגר את אזור ההתנגדות 2950-3000, פרץ אותו קצת למעלה, ואפילו נתמך מעליו ביום שישי.

ניתן לראות על גרף הנאסד״ק שהוא לא פרץ כלפי מעלה את פער המחיר היורד שקצת מתחת לפסגה וכמובן שעוד לא את הפסגה. יש הרבה מנתחים טכניים שמאמינים שבסופו של דבר הוא יפרוץ כשהפריצה של ה-S&P500 את אזור ההתנגדות 2950-3000 היא סימן שורי שתומך ברוח השורית. להערכתי, בהינתן הנסיבות שמסביב ובייחוד הסיכון לגל קורונה שני, צריכים להיות זהירים גם עם סימנים אופטימיים וגם עם הפוטנציאל שלהם.

בהתייחס ל-S&P500, המדד עבר את שלב התיקון למגמת הירידה כאשר חצה את 2950 כלפי מעלה ומבחינה ״רשמית״ הוא נמצא עכשיו בגל עולה במסגרת מגמת העליה הראשית. זה יכול להוביל אולי למהלך עד 3100 ביחד עם מהלך של הנאסד״ק אל אזור השיא. פוזיציה היברידית: לונג מניות נבחרות והגנה מפני ירידות היא עדיין הדרך הסולידית והרלבנטית להמשיך לבחון את השוק וללכת איתו. זה עוד לא הזמן, אם בכלל, לשורט נקי על השוק. מהלך של ה-S&P500 מתחת ל-2950 ביחד עם מהלך של הנאסד״ק מתחת ל-9250 יהיו סימן דובי בכיוון של גל יורד חדש. 

סגירת מעגל רעיונות – חודש מאי
כאמור, בפוסט האחרון של כל חודש, נרכז את רעיונות המסחר והשקעה במניות שהועלו ונבדוק מה מצבם. זאת על מנת לפתח שגרה של מעקב ולמידה ולתת לכם לא רק את הרעיון אלא גם סימן דרכים במהלך הדרך.

זהב
הזהב מתגלגל אצלנו כאן מהפוסט הראשון משום שלדעתי הוא פתרון טוב למצוקות שאני רואה. GDX, קרן הסל להשקעה בזהב תיקנה למטה ונתמכה קצת מתחת ל – 34 דולר. אני מעריך שיהיה מהלך עליה ארוך טווח בזהב ומניותיו הרלבנטיות אז בעיקר בודק את ״תקינות״ ההתקדמות שלו והיא תקינה.

הוזכרו ב-03 למאי
בצד הלונג הוזכרו TSN, T, EA, STOR. ארבעתן עדיין בסדר מבחינת מגמת עליה לטווח הבינוני-ארוך ואפשר לתזמן תנודתיות ותמיכה אחרי ירידות לפוזיציית רכש.

בצד השורט הוזכרה מקדונלד׳ס – MCD. בטווח הקצר זה עבד במיידי ואז המניה תקנה כלפי מעלה. היא עדיין חלשה ביחס ל-S&P500 ועדיין מתחת לרמת התנגדות כך שהיא מתאימה לניסיון שורט נוסף כל עוד מתחת ל-190.

הוזכרו ב-10 למאי
חברת מידע הנדל״ן והתיווך ZG עלתה יפה כאשר בדרך התייחסנו להזדמנות כניסה טובה נוספת שהיא נתנה. ניתן להעלות את פקודת ההגנה אל מתחת ל-56 דולר.

מניות התעופה
התייחסנו כאן בהרחבה למניות התעופה וכתבה שקראתי מעניינת תארה את מה שקורה בענף: חברות התעופה מכרו ומוכרות עכשיו כרטיסים לטיסות רבות של התקיימו / יתקיימו. באתרים של חברות תעופה מסוימות אפשר לחשוב שעסקים כרגיל אבל בפועל חלק מהטיסות המוצעות לא יתממשו. החברות אמורות להחזיר את הכסף במקרה הזה אבל הן מערימות קשיים ומציעות שוברים והזמנה מחודשת.

כך הן מייצרות הכנסות בלי טיסות אבל מגדילות את ההתחייבויות העתידיות ולא באמת עוצרות את ההתדרדרות. החברות לא שינו את מועדי הטיסות והן פשוט מחכות לראות לאיזה טיסות יהיה ביקוש ולאיזה לא. הן יחליטו קרוב לרגע האחרון, עובדה שיכולה ליצר לנו, הנוסעים, בעיה ואי נעימות.

המשמעות היא שהתחושה שלנו שהכל חוזר לקדמותו היא יותר בגדר מחשבה רצויה אל תוך אי וודאות גדולה והרגל שהורגלנו אליו לפיו חברות תעופה משתדלות לשמור על מועדי טיסות שפורסמו ונמכרו. בפועל אנחנו צפויים להרבה ביטולים ושינויים כמו גם התחייבויות- שוברים שמצטברות וכנראה, וזו תוספת שלי, גם לעוד פשיטות רגל. חשוב לעקוב אחרי מניות התעופה וחברות ספינות הנופש מכיוון שהן הברומטר של המשבר הזה. הן שייכות גם לסקטור התחבורה שאמור להיות בבסיס של התאוששות כלכלית.

טכנית, התעודה JETS שמייצגת את מניות ענף התעופה, התמקמה בשרוול אופקי כך שפריצה שלו תיתן קריאת כיוון להמשך הטיסה. אני רואה כמה סימנים חיוביים על הגרף אבל לא אעמיס כאן כרגע עוד מידע. אם תפרוץ למעלה את 17 דולר נקבל אינדיקציה טובה לענף וכנראה שגם למצב הרוח של השוק כולו. נמשיך לעקוב.

הוזכרו ב-17 למאי
מניות המריחואנה אותן ייצגנו על ידי MJ זוכות להתעניינות מחודשת וקצת יותר אופטימית כפי שנאמר כאן, מכיוון שמדובר בסקטור מתפתח ועצמאי, הן רלבנטיות גם לימי קורונה. מבחן התמיכה ל-MJ הוא ב-13 דולר ואם תמשיך לעלות מהרמה הזו, נמשיך בדעה השורית לגביה. 

בנוסף הוצאו שני רעיונות סולידיים: CSCO ו-MMM והמניות מתנהגות בסדר כרגע.

הוזכרו ב-24 למאי
חזרנו לעדכון של T והוספנו את F ו-BA. מניית T יצרה ביום שישי הזדמנות כניסה באזור ה-30 דולר וגם BA ו-F התמקמו ביום שישי מעל תמיכה ושמרו על פוטנציאל העליה.

סך הכל, אם קוראים את כל הדברים הנ״ל ניתן לראות שעיקר הדרמות הן בראש. ברמת האסטרטגיות ההתנהלות היא יציבה. זה מתיישב עם הנחיה שמזמן נתתי לעצמי והיא שאפשר לחשוב הרבה, להסתכל על גרפים וכו׳ וכל זאת בשביל לעשות מעט. אנחנו ממתינים בשקט לרגעים נכונים ואז פועלים. כל החששות שלי מהמשבר הפיננסי הגדול הבא מסתכמות בשלוש נקודות כשזה מגיע למסחר: פוזיציה גדולה במניות הזהב, הגנה על תיק המניות תוך וויתור על חלק מרווחי העליה (ויתור שהשתלם והפך רווחי בגל היורד של מרץ) ומוכנות ליציאה מהשוק עם קבלת הסימן הטכני, כרגע מהלך של ה-S&P500 מתחת ל-2950.

זהו להיום, מקווה שהעדכון החודשי עוזר לכם להתגבש על אסטרטגיות אישיות. מוזמנים להתייחס לכך בתגובות ונמשיך ללכת ביחד ב – Street.....


כותב המאמר הינו זיו סגל, העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטאלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(20):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 14.
    יופי של ניתוח
    אלון 06/06/2020 11:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מתחבר למה שנאמר, תודה
    סגור
  • 13.
    כתבה טובה ומעניינת.
    משה מיציע א 05/06/2020 08:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המסר העיקרי והחשוב: להתעלם מהכתבות החיוביות והשליליות על השוק. לרוב האנשים פועלים על פי ניתוחים ודעות של אחרים וטועים, אבל אז יש את מי להאשים. קשה להשתחרר מזה אבל צריכים לקחת אחראיות על ההתנהגות שלנו.
    סגור
  • 12.
    עם גורביץ היה פותח תיק וירטואלי-כהצעתי-היה נישאר כאן
    כותבי תרחישים 04/06/2020 10:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה המסקנה :- ,,,,,,,,לקוראים
    סגור
  • אם..... בתור התחלה (ל"ת)
    עם .... 05/06/2020 13:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 11.
    היי זיו
    תמיר 04/06/2020 00:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ה OBV של היומית של MO סטייה שוורית שכזאת כבר מזמן לא נראה במחוזות הגרפים שמתעניין בהם
    סגור
  • טען עוד
  • 10.
    אתה לא מעייף את עצמך במחשבות האלה?
    גיל 02/06/2020 17:51
    הגב לתגובה זו
    3 5
    אותי בטוח. אינדקס קנה והחזק. יותר פשוט, לא?
    סגור
  • 9.
    הדב מחכה לסיפוח (ל"ת)
    אנונימי 02/06/2020 17:42
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 8.
    סיפרו על הפצת כסף בפועל ...
    אשליית הפד 02/06/2020 14:51
    הגב לתגובה זו
    4 0
    הפד משתמש בפסיכולוגיה הוא הבטיח לקנות הכל המאמינים חזרו למניות במחזורים נמוכים.הפד לא קנה יותר משישית ממה שהבטיח.כנראה שגם מראש לא יכל לקנות מה שהבטיח.חוק וסדר.
    סגור
  • 7.
    מדדי המניות בארץ בפיגור כ20% אחרי ארהב (ל"ת)
    רק בארץ בושה 02/06/2020 14:26
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 6.
    בקיצור אל תקשיבו לאף "מומחה"
    רותם 02/06/2020 13:45
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כי הם לא יודעים מה יקרה יותר טוב ממכם
    סגור
  • 5.
    וול סטריט בעידן אחר
    תומר 02/06/2020 12:46
    הגב לתגובה זו
    6 4
    המשקיעים מבינים שאפשר להתעלם מהכל, כי בתכלס מה זה משנה?! אז שוק ההון לא ייגלם את השוק הריאלי? מה זה משנה? מה יעשו עם הכסף בריבית אפס? מה הבנקים יעשו עם כל האשראי שהפד נותן להם? קונים מניות! גם אם החברות ידווחו על ירידה במכירות ברבעון השני מה שברור לכולם, למה שירדו? בקיצור אנחנו בעידן אחר
    סגור
  • אנו בעידן אחר. כה רע שטרם היה מעולם. (ל"ת)
    לתומר 02/06/2020 13:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    לטראמפ יש 5 בלונים
    הצלף 02/06/2020 12:18
    הגב לתגובה זו
    5 1
    1 הדאו ג'ונס 2 הסנופי 3 הנאסדאק 4 האגח 5 המדפסת מכירים את הסיפור שבסופו של כל בלון
    סגור
  • 3.
    כל עוד מחירי הדיור גבוהים והריבית בשפל אנשים ישקיעו בבורסה
    אנונימי 02/06/2020 12:09
    הגב לתגובה זו
    3 1
    כל הכלכלנים מנסים להבין איך הבורסות בכל העולם עולות אבל מה שכתבתי בכותרת נותן הסבר מאוד ברור לזה, אדם שיש לו כסף יעדיף להשקיע בבורסה מאשר לקבל 0.05% ריבית על הכסף בבנק או לרכוש גירה במחיר מופקע ולקבל במקרה הטוב תשואה נטו של 3% בשנה
    סגור
  • 2.
    הדובים יתעוררו אחרי הבחירות
    משקיע 02/06/2020 11:44
    הגב לתגובה זו
    3 3
    עד הבחירות יסממו אותם עם הרבה דבש (דולרים מודפסים)
    סגור
  • 1.
    הצעה
    מתעניין 02/06/2020 11:43
    הגב לתגובה זו
    9 2
    שלום זיו מציע ש"תנהל" תיק וירטואלי בהתאם להמלצותיך. הרבה יותר נוח לראות טבלה מספרית ולא לקרוא התייחסויות ארוכות והפניות לכתבות קודמות.
    סגור
  • במקרה שהוא היה באמת מנהל תיק וירטואלי אף אחד לא היה ...
    1 02/06/2020 16:09
    הגב לתגובה זו
    1 1
    שומע לו מכוון שהוא יודע בדיוק כמו כל אחד מה צפוי להיות בעתיד
    סגור
  • מצטרף להצעה
    לרון 02/06/2020 13:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שאין לה שום סיכוי להתממש
    סגור
  • קניון המניות מישהו מכם זוכר מכיר
    עוקב 03/06/2020 09:32
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לזיו היה בעבר טור בגלובס שם היה מנהל תיק וירטואלי שהשיג תשואות מאוד יפות, אני לא רואה סיבה שלא יעשה זאת גם פה. מה שכן בעבר הוא היה הרבה יותר שורי על השוק ,בכל אופן כמו תמיד תענוג לקרוא את הטור.
    סגור
  • אכן קראתי בגלובס
    לרון 06/06/2020 12:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם את זיו וגם את גרינברג....אך אז לא היו אלוגריתמים!!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות