באבנים ובמוטות: עשרות חיילים מתו בהתקלות בין צבא הודו לסין

באבנים ובמוטות: עשרות חיילים מתו בהתקלות בין צבא הודו לסין; ההתקלות הקטלנית נוגעת למאבק על גבול משותף באזור ההימליה. כרגע לא ברור כמה חיילים סיניים מתו, אבל שתי המדינות המאוכלסות ביותר בעולם מנסות להוריד את הלהבות
 | 
telegram
(2)

הנה תעלומה בשבילכם: איך מתים 20 חיילים הודים ומספר לא ידוע של חיילים סיניים, בלי לירות אפילו כדור אחד? זה מה שמרבית העולם מנסה להבין כעת, יחד עם ניסיונות דיפלומטיים להוריד את גובה הלהבות בין שתי המדינות המאוכלסות בעולם.

זאת לאחר שביום שני בלילה נהרגו עשרות חיילים משני הצדדים במאבק על גבול משותף באזור לאדאק שבפאתי רכס ההימלאיה. ככל הנראה, הקרב שנערך על צוקים בגובה רב, התנהל עם אבנים ומוטות, כאשר חלק מהמתים נפלו מהצוקים וחלק מתו מפציעותיהם בשל תנאי השטח הקשים והטמפרטורות שהגיעו בלילה אל מתחת ל-0.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בהודו דיווחו לראשונה כי מתו בהיתקלות 2 בני אדם. אחר כך המספר תוקן ל-17 ולבסוף ללפחות 20. בסין לא פרסמו את מניין ההרוגים, אך גורמים בכירים בתקשורת המקומית אמרו שלמיטב ידיעתם מתו גם חיילים סיניים. הצבא הסיני פרסם הודעה שבה כתב כי הייתה "התנגשות אלימה, כתוצאה מאי עמידה של חיילים הודיים בהסכמים ושמדובר בהפרת חוזה ופרוטוקולים חמורים".

האם יש סכנה להתדרדרות לקונפליקט גדול יותר?
רק בשבוע שעבר דיווחנו כאן על המתיחות הגוברת בין הודו לסין, שתי המדינות שיחד מהוות כ-2.6 מיליארד בני אדם מתוך קרוב ל-8 מיליארד בני אדם בעולם כיום. למדינות היסטוריה של חשדנות הדדית ואלימות, שהסתכמה במלחמה בתחילת שנות ה-60 של המאה שעברה, שבה סין ניצחה את הודו בנוקאאוט, לאחר שהאחרונה נתנה מקלט לדלאי לאמה. מאז, נותר מתח בין המדינות, אבל לרוב הן הצליחו להגיע לעמק השווה באמצעות דיפלומטיה.

כיום, המתיחות המבעבעת מתרחשת באזור הגבול שנקרא: "הקו שבשליטה מעשית"; וכיום אלפי חיילים בכל צד נמצאים בכוננות לקראת התפתחויות של המאבק המתלהט. מדובר בגבול נידח יחסית, שלא באמת מסומן – אבל יש לו משמעות היסטורית בשל הקירבה לטיבט. סין, שלא אוהבת את ההתקרבות של הודו למערב על חשבונה, הסיתה לאחרונה חיילים לאזור והודו לא נשארה חייבת.

אמנם בשבוע שעבר נפגשו בכירים משני הצבאות, כדי לנסות ולהפיג את המתח, אבל הפגישה לא הניבה את התוצאות הרצויות. כאמור, אמש זה הגיע לפיצוץ הראשון המשמעותי. שתי הצבאות דיווחו שלא נורתה ירייה אחת, אבל עשרות אנשים מתו.

כמובן שהעולם, שעדיין מתבוסס במגיפת הקורונה והשפעותיה ההרסניות על השווקים ועל מדינות, צופה בדאגה במתרחש. זה הרי הדבר האחרון שצריך עכשיו, אבל הוא קורה... בארצות הברית כבר הודיעו לצדדים שהם מוכנים להיות מתווכים בין שתי המדינות, בניסיון להוריד את הלהבות. כרגע נראה שבכירים משתי המדינות יפגשו שוב, אבל לא ברור מתי ואיך יתסיים המשבר.

אנליסטים מעריכים כי לשני הצדדים אין רצון להלהיט את הרוחות עוד יותר. "עצם זה שהקונפליקט האחרון לא התפתח לקונפליקט גדול יותר הוא סימן חיובי", אמרה ל-CNBC קלסי ברודריק, אנליסטית לסין בחברת הייעוץ אירואסיה. "זה מראה ששני הצדדים לא מעוניינים במלחמה", הוסיפה.

יכול להיות שהיא צודקת, אבל כפי שלמדנו בתקופת הקורונה, התחזיות של אנליסטים צריכות להגיע עם כוכבית. תמיד. העובדה היא, שנכון להיום, לשתי המדינות יש בעיות גדולות, לסין יש צבא חזק יותר ולהודו יש פחד אינהרנטי מסין בשל המלחמה שלהן לפני כמעט 60 שנה – אבל כדור שלג שמתחיל להתגלגל, אי אפשר לדעת עד כמה יתפוס תאוצה, עד כמה יגדל ובסוף כמה הרס ייצור.

בכל אופן, נקווה לסוף טוב.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אף אחד לא ירוויח מזה
    אזרח 17/06/2020 15:41
    הגב לתגובה זו
    1 0
    במלחמה כזאת יהיו רק מנוצחים . גם מי שלא ישתתף בה יפסיד .
    סגור
  • 1.
    איננשאללה מלחמה
    יונת שלום 17/06/2020 13:57
    הגב לתגובה זו
    3 1
    חברים.לא לוותר.תפעילו אטום
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות