תשמרו על נזילות גבוהה ואם אתם משקיעים במניות אז בעיקר דרך קרנות סל

אף אחד לא יודע לאן השווקים הולכים, אבל צריך להיות נזילים מאוד עד סיום המשבר; וגם, האם להמוני סחרני היום שהצטרפו לאחרונה לשווקים באמצעות אפליקציות כמו רובי הוד, יש יתרון; והאם הנבואות על התמוטטות הדולר הגיוניות?
 | 

הזעזועים, העליות של העשור האחרון והערכות השיא של החברות, מלחמות הסחר, הריבית והאינפלציה שממשיכות לרדת, הווירוס הסיני שממשיך להתפשט והמשבר הכלכלי שיצר, פעילות הבנק המרכזי והממשל וכמובן הבחירות המתקרבות וחוסר הוודאות לגביהן הובילו למצב שיותר ויותר משקיעים מעבירים כספים לניהול מקצועי פסיבי (באמצעות קרנות וסלים) או אקטיבי (ניהול שוטף). ניהול נכסים באמצעות מנהלים מקצועיים הגיע לסכום של 46.8 טריליון דולרים ב-2018 אבל ב-2019-20 עבר קצב הגידול של הניהול, שבחמש השנים עד וכולל 2018, גדל ב-5.68% בממוצע שנתי, לדו ספרתי.

מנהלים אמריקאים אגב מנהלים 60% מכל כספי הפנסיה בעולם (וזה לא כלול בניהול הנכסים הרגיל). המספרים הנ"ל, שכוללים את הקרנות (19.91 טריליון) והסלים (5.3 טריליון וע"פ התחזיות יגיעו הסלים ל-50 טריליון ב-2030), אינם כוללים את חברות ההון הפרטיות (private equity firms), לא את קרנות ההדג' וגם לא את מיליוני סחרני היום המטורפים שהטכנולוגיה מאפשרת להם כניסה קלה וחופשית למסחר והם מצטרפים בהמוניהם.

המשקיעים הקמעונאיים (retail investors), "עמוד השדרה של עולם ההשקעות" שבשנת 1950 החזיקו ב-90% מסך ההשקעות בבורסות האמריקאיות, ירדו, ב-2019, לפחות מ-30% (כ 12 טריליון) והשפעתם על נפח המסחר היומי שואפת לאפס. סכומי העתק המנוהלים מהווים אגב מקור חשוב להשקעות בהון סיכון, אלו העבירו 130.9 מיליארד דולרים לסטרטאפים ב-2019, עלייה של 56% בשנתיים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המגמה התחילה במשבר הקודם
המגמה של מעבר מקמעונאות לניהול התחילה לצבור מומנטום לאחר משבר 2008 וכתוצאה מהתמזגות מהפכת הטכנולוגיה לתוך כלכלת המיינסטרים, תהליך שהחל לשנות את מנהגי ההשקעה של המאה ה-20 בעקבות השינויים המבניים שחוללה המהפכה במערכות היחסים הכלכליות והחברתיות.

התהליך הזה תואם את הטענה שהופיעה בטור זה לאורך כל העשור האחרון ושלפיה תיק ההשקעות, גם החלק המנייתי וגם אגרות החוב, צריך להתבסס על קרנות/ סלי השקעה ובעיקר אלו שמייצגים את המדדים המובילים מהסוג של SPY, XLK, XLV ושכמותם עם "הרחבות" בהתאם לאופי המשקיע. היותר סולידיים, טענו לאורך השנים, ישקיעו רק במדדים המובילים וככול שהתיאבון הספקולטיבי עולה אפשר להתרחב לכיוון קרנות/סלי התת מגזרים כמו IHI, BBH, CIBR וכן הלאה. השקעה מסוג זה נקראת פסיבית כאמור, להבדיל מהשקעה אקטיבית שדוגלת בבחירת מניות מנצחות. מאז 2010 למעשה אנחנו דוגלים רק בהשקעה פסיבית (עם "פינת חלומות" קטנה כמובן).

מנהלי ההשקעה, שמודעים לביקוש הגובר לניהול, עושים כמיטב יכולתם למשוך משקיעים אליהם. התחרות על כספי המשקיעים הולכת ונעשית פרועה ויוצרת מצב שבו חלק מהמנהלים משתמש יותר ויותר בפייק-ניוז ובעולם שבו קשה למשקיע להפריד בין פייק לאמת, יש אינספור משקיעים שנופלים בפח. לטכנולוגיה, לצד כל התרומות החיוביות שלה, יש גם תרומות רעות.

רובין-הוד והתרומה השלילית של הטכנולוגיה
למשל, ההתקדמות בניצול הבינה המלאכותית ופיתוח אפליקציות ופלטפורמות השקעה שכביכול מאפשרות לכל משקיע למקסם את תשואות ההשקעה שלו, מה שברוב המקרים לא נכון. חברות מהסוג של Robinhood Markets, Inc, שסיסמת המכירות שלה, "We provide everyone with access to the financial markets, not just the wealthy", ניבנו על מחשבת נפל זו. כאשר אתם נתקלים במאמרים שמנסים לפאר הצלחות של מנהלי השקעות או שמנסים לשכנע אתכם שמגמה מסוימת מתפתחת "על בטוח" וכו' קחו זאת "עם גרגיר של מלח" ובדקו הרקע לדברים.

השבוע רואיין הפרופסור ברטון מלכיאל בן ה-88, באתר המרקטווץ', מלכיאל, עדיין היו"ר של המחלקה הכלכלית באוניברסיטת פרינסטון ומנהל ההשקעות של קבוצת Wealthfront (שירות השקעות אוטומטי "חכם" משהו בסגנון חברת Robinhood אבל יותר רציני), שבעבר היה יו"ר מועצת הייעוץ הכלכלית של הבית הלבן, נשיא האיגוד האמריקאי לפיננסים, דין ביה"ס לניהול באוניברסיטת ייל, דירקטור ומנהל בקבוצת וונגארד.

הכי חשוב לעניינינו, זה הספר שכתב בתחילת שנות ה-70, "הליכה אקראית במורד רחוב וול סטריט (A Random Walk Down Wall Street)" שמן הסתם הוא רב המכר הגדול אי פעם בתחום ההשקעות, וול סטריט ותיאוריות ההשקעה (כבר יצא ב-12 מהדורות). מלכיאל הוא גם אבי תיאוריות האקראיות בהשקעות (random walk hypothesis) ותיאוריית השוק היעיל (efficient-market hypothesis).

כסטודנטים בשנות ה-70 היה זה ספר חובה שלהבדיל מרוב חומר החובה באקדמיה הוא גם מעשי מאוד ומלכיאל, למרות גילו, מעורב כיום מאוד בהתפתחויות הטכנולוגיות בתחום הפיננסי כולל בפלטפורמות השקעה ואפליקציות. בקצור מדובר בריאיון נדיר של מומחה אמיתי ולדעתי חשוב מאוד לקרוא הריאיון כי מדובר באדם, שלהבדיל מפרשנים רבים, מבין גם את הצד התיאורטי וגם את המעשי ועם הרבה הוכחות.

אין טעם לנסות לבחור ניירות ערך "זולים"
בריאיון עומד מלכיאל מאחורי תיאוריית השוק היעיל שפיתח שלפיה מחירים של ניירות ערך, כגון מניות הנסחרות בבורסה, מגלמים בתוכם את כל המידע הקיים והניתן להשגה על החברות או על הנכסים הסחירים. משמעות הדבר שאין טעם לנסות לבחור ניירות ערך שנראים כזולים, משום שהשוק מתמחר במלואם את כל הסיכונים והסיכויים הגלומים בכל נייר ונייר.

כהערת אגב נאמר שטענה זו, שאין טעם לנסות לבחור ניירות ערך שנראים כזולים, הוכחה אינספור פעמים. לדבריו הטענה נכונה עוד יותר בתקופה כמו הנוכחית שבה הזעזועים גדולים וכך גם חוסר הוודאות, "כך (שזו סיבה אחת) שהמשקיע יעשה בחכמה אם ישקיע את רוב כספו בקרנות/סלי המדדים המובילים..".

מלכיאל מתייחס בריאיון להמוני סחרני היום שהצטרפו בעשור האחרון וכדאי לחשוב על הנושא הזה, "ההשקעה (באמצעות האפליקציות), לחלק גדול מהאנשים הללו, היא תחליף להימורים. תופתעו לשמוע שגם לי יש סימפטיה לכך. איני מאמין שיש מישהו שמקדיש את חייו לעבודה בוול סטריט ולהבנת וול סטריט שאינו גם מהמר בנפשו. אני הראשון להודות שאני מהמר על מרוצי סוסים וביליתי שעות על השולחנות בוואגאס ובאטלנטיק סיטי ואיני רואה בכך פסול.

אבל אני (להבדיל מהסחרן הממוצע) מבין את ההבדל בין 'השקעה' ל'הימור' ופועל בהתאם כאשר רוב המצטרפים החדשים לא מבינים את ההבדל. בשבילי 'השקעה' זה 'לקנות ולהחזיק (buy and hold)'. כל תיאוריית ההליכה האקראית שלי התבססה על המחשבה שהמשקיע החושב יצא טוב יותר באמצעות רכישת קרן או סל.

המחשבה שאדם יכול באמצעות סחרנות יום (עם כל האפליקציות) להרוויח, היא בפירוש טעות, אפילו אסון, עבור אותו אדם. הרי יש מספיק סטטיסטיקה שמוכיחה זאת וסחרנות היום היא הימורים נטו. אתם חושבים שלא ניסיתי זאת? ועוד איך ניסיתי ומפעם לפעם אפילו הרווחתי אבל בשורה התחתונה מדובר במקסם שווא".

"מנהלים אקטיביים מפגרים בתשואות"
מלכיאל גם מבטל בזלזול את הדעה שגופים גדולים כמו בלקרוק, וואנגארד או פידליטי משפיעים על השוק. לטענתו (שבה הוא מחזיק מאז שכתב את ספרו) השקעה פסיבית עדיפה תמיד, לבטח בשוק עם זעזועים וחוסר וודאות, על השקעה אקטיבית. "כל שנה", הוא אומר, מפרסמת סוכנות סטאנדארט אנד פור את דו"ח ה-SPIVA - S&P Indices Versus Active (מדדים מול ניהול אקטיבי) ובכל שנה התוצאות ברורות יותר. יותר מנהלים אקטיביים מפגרים בתשואות שהשיגו לעומת המדדים המובילים, למעלה מ-70% כרגע ואלו שמצליחים להכות את המדדים שנה אחת מפגרים בשנה שלאחר מכן. אין שום סימן שמצביע על כך שבגלל הווירוס וחוסר הוודאות הנוכחי תוכלו להכות את המדדים בעזרת ניהול אקטיבי".

לבסוף מלכיאל נוגע בהשפעת מדיניות הבנק המרכזי והממשל על הנעשה בשוק ההון. "האם לדעתך?", שואלת אנדריה ריקוויאר המראיינת, "ההתערבות המסיבית של הפד' מעוותת את הדפוס הנורמלי של התנהגות הסיכון/סיכוי אצל המשקיעים?". "בטח שהיא משפיעה אבל איזו ברירה יש לבנק המרכזי? הם עושים את הדבר היחיד שמונע מהכלכלה מלהתמוטט בגלל סיבות שאינן בהכרח כלכליות. ברור שיש בכך השפעה על החלטות ההשקעה אבל כך גם היה ב-2008-9. מה שאנחנו רואים במחירי המניות והאגחי"ם וגם בהיווצרות של מה שקרוי 'מלכודות מזומן (liquidity trap)' הוא מעין 'תמרון של השוק' לענות לשינויים שמייצרת ההתערבות וברור שבעתיד ועם הירידה בחוסר הוודאות ההערכות והתשואות ישתנו".

אין זה פלא שעל פי כל התחזיות, מכשיר ההשקעה המועדף לעשור הבא הוא הסל. אבל גם בסלים צריך המשקיע להיזהר. משקיעים צעירים מעדיפים סלים ממונפים ומתעלמים מהעובדה שהמינוף "מנצח" בשני הכיוונים. מומלץ, כשבוחנים סל, בין אם מניות, אגחי"ם או סחורות, לבדוק היטב את המטרה שלשמה הוקם ולא פחות חשוב להיזהר מסלים קטנים.

האם הדולר מתקרב להתרסקות?
שמנו לב שלאחרונה מתרבות הכתבות שחוזות את נפילת המטבע האמריקאי. מהבחינה כלכלית ובימים כתיקונם תחזיות כאלו עושות שכל, הגיוניות. אבל הימים אינם 'כתיקונם' בכלל ובהחלט אפשרי שיד השיווק האמריקאית המופלאה מאחורי פרץ הכתבות. הדולר, מהבחינה הכלכלית, אם בגלל ההיצע האדיר שבו מציף הבנק המרכזי את העולם כולו או בגלל משוואת יחסי הסחר בין ארה"ב לשותפות העסקיות שלה, בעיקר סין, בהחלט נמצא בסכנת ירידה לבטח אם המצב יכריח את הפד' לעשות את הצעד הגדול ולעבור לריבית שלילית ואם המחלה תמשיך להתפשט ותכפה סגירת המשק.

כאשר אחד הכלכלנים הבולטים בתחום ההשקעות, סטפן רוש, לשעבר יו"ר מורגן סטנלי אסיה וכיום מרצה בכיר בייל, אומר, "התרסקות (sharp deterioration) של הדולר נראית תופעה קרובה מאוד ולא משהו שמאים בעתיד הרחוק", רועדים אמות הסיפים. משפט כזה תפס כמובן את כותרות כל חדשות הכלכלה בארה"ב ובמיוחד לאור המשמעות למה שזה יגרום לכלכלה האמריקאית והגלובלית.

אחרי הכל, מדובר במטבע הרזרבות היחיד בעולם שאיבוד האמון בו (ובמיוחד באופן חד ופתאומי) עלול לגרום לתגובות שרשרת שהשם ישמור. מיד אצים-רצים עשרות פרשנים שמסבירים מדוע ומסכימים עם רוש (וכמובן העלה חמתם של האוונגליסטים שלטענתם זו חלק ממזימה סינית שמשתלבת עם שחרור החיידק שלהם).

אם תקראו את דבריו של רוש בעיון אז כן, הקורונה היא המאיץ. אם מתבוננים במה שעשתה הקורונה במהלך חייה הקצרים עד כה ובאיזו מהירות אז לא צריכים להתפלא אם אכן גם תורו של הדולר יגיע. בתוך 6 חודשים הפכו 50 מיליון אמריקאים למובטלים, הכלכלה במיתון והבנק המרכזי הציף את השווקים בעוד 3.2 טריליון דולרים, מה שעלול לייצר עוד רעות חולות.

הוסיפו לכך את המהומות ואת התפשטות המגפה שנמשכת והצורך להגדיל את ההדפסה של המטבע והרי לכם מתכון לפיצוץ. בהחלט הגיוני ומשקיעים צריכים להפנים שסכנה כזו קיימת ולנהוג בהתאם. רוש אגב חשש את אותם חששות במשבר 2008, אז האשים את הפד' במדיניות כושלת.

שורה תחתונה
מאלפי הפרשנויות והאנליזות שהתפרסמו במהלך המגפה אפשר להגיע רק ל-3 עובדות: 1.אף אחד לא יודע עדיין את כיוון ההתפתחות. 2. אחוז הנזילות בתיק ההשקעות, עד לסיום המשבר, חייב להיות גבוה מהרגיל. 3. שעד כה, המשקיעים האופטימיים (ושכנראה לא מתייחסים לפרשנויות), מובילים את הבורסות. כעת נצטרך להמתין ולראות מי יצליח לעצור את הסיני שמשתולל ומתי.


* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(53):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 31.
    NASH ה FDA זרק את הנל מכול הדרגות
    ICPT GNFT 30/06/2020 16:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    את GNFT זרק בחודש מאי ואת ICPT השבוע.
    סגור
  • 30.
    נראה שהפרשנים השפיעו גם עליך מר גרינברג. לגבי מסחר יומי
    אב 28/06/2020 17:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרי כל מכשירי מסחר אלגו מבוססים על מסחר יומי(אולי ריגעי) ובנוסף קיבלו הקלות וקיצור דרך לבורסה
    סגור
  • תקרא הכתבה בבקשה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 29/06/2020 11:16
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 29.
    קישקושים
    סחרני 28/06/2020 13:00
    הגב לתגובה זו
    2 0
    פועל הפוך מכל המומחים ומרויח.. הכי טוב לא לשמוע לאף אחד. לנתח לבד ולהחליט לבד ובזהירות. אסון הכי גדול זה לשמוע למומחים לכלום.
    סגור
  • 28.
    אתה חבר של הג'ינג'י רוצו ההמונים
    הוירוס הסיני 27/06/2020 15:57
    הגב לתגובה זו
    4 1
    נחשפת...
    סגור
  • טען עוד
  • 27.
    אהבתי
    איציר 27/06/2020 13:30
    הגב לתגובה זו
    5 0
    הפעם הכתבה יותר מפוכחת ויותר ספקנית, ואם פעם שלמה היה תמיד אופטימי וכל כתבה לוותה במונח מהפכת המיידע, הרי הפעם הוא זהיר יותר ולא שולל על הסף שמדובר בבועה
    סגור
  • 26.
    מה עם הפוטנציאל? לאן נעלם? בין המוצאים יוגרלו פרסים (ל"ת)
    ג'קי 27/06/2020 08:42
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 25.
    מה לא ברור?
    שפיצי 26/06/2020 18:23
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מטה למטה
    סגור
  • 24.
    ברגע שיעצרו אותו יהיה מאוחר מידיי (ל"ת)
    המומחה 26/06/2020 17:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 23.
    תכתוב פחות אבל תענה על השאלות של הקוראים,יותר מעניין. (ל"ת)
    שי.ע 26/06/2020 16:54
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 22.
    תענוג של כתבה
    איתן 26/06/2020 16:48
    הגב לתגובה זו
    6 1
    כרגיל שלמה אינו מתלהם ומנתח את הבורסה בצורה יסודית וברורה. מרגישים את הנסיון רב השנים שיש לו בעבודה בבורסה בניו יורק ובפרשנות השווקים. תודה.
    סגור
  • תקרה את- וול סטריט היא הונאה פיננסית גדולה- ציטוט מצורף
    מאתמול 27/06/2020 14:45
    הגב לתגובה זו
    3 1
    כן, השווקים הפיננסים בעולם הפכו להיות סוג "רפובליקת בננות" - מאזן הפד' עולה והשווקים עולים, מאזן הפד' יורד והשווקים מתקנים. נכון, יש אירועים שמשפיעים גם כמו האיזון השבוע בקרנות הפנסיה/הדיווחים על הקורונה, אך הם זניחים לעומת השינויים במערכת הבנקאית.
    סגור
  • 21.
    סל עשוי מקש, קש צף על המים, שהמניות יטבעו הסל יצוף (ל"ת)
    פיזיקה אלמנטרית 26/06/2020 14:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 20.
    מקצוען אמיתי
    צפוני 26/06/2020 14:02
    הגב לתגובה זו
    9 1
    שלמה, כיף לקרוא את הכתבות שלך.
    סגור
  • 19.
    מה צפוי מ1/7?
    משקיע 26/06/2020 11:02
    הגב לתגובה זו
    5 1
    צפויה הזרמה של מאות מיליארדים רבים נוספים לשווקים מתחילת יולי ולכן כל ירידה בימים האחרונים של יוני היא הזדמנות כניסה נוחה לשוק בארהב
    סגור
  • אני הייתי
    לרון 27/06/2020 11:01
    הגב לתגובה זו
    3 0
    נזהר מיולי ולאורך הקיץ
    סגור
  • 18.
    המסקנה,תהיו זהירים למרות שבכתבות האחרונות המליץ להיות ב (ל"ת)
    יואל 26/06/2020 10:14
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 17.
    להשקיע בחברות תוכנה צומחות
    שימי 26/06/2020 09:22
    הגב לתגובה זו
    2 0
    2 סלים עם תשואה פנטסטית Clou wcld
    סגור
  • צריך להזהר
    לרון 27/06/2020 11:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ואם אז להשקיע בגדול כמו בלא להמליץ "פסגות ענקיות טכנולוגיה" כשההשקעה בירידות
    סגור
  • 16.
    מה שבטוח הבורסה קודם תעלה ואחרי זה תרד...או להיפך (ל"ת)
    גוטה 26/06/2020 07:02
    הגב לתגובה זו
    7 1
    סגור
  • 15.
    מה לעשות מול קריסה בדולר ?
    יוגב 25/06/2020 22:23
    הגב לתגובה זו
    1 0
    איך מתגוננים מזה ??
    סגור
  • סחורות ומתכות יקרות (ל"ת)
    אחד 27/06/2020 17:32
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • שום קריסה
    טל 26/06/2020 11:06
    הגב לתגובה זו
    10 0
    אל דאגה ארה"ב תשתמש בכל הכלים שלה כדי שהדולר יחזיק מעמד.אם כבר היורו והלישט צפויים לספוג מהמורה חזקה יותר.כדי שהדולר יפגע היורו או מטבע חזק אחר צריך להיות יותר אטרקטיבי... הדולר ימשיך בחוזקו
    סגור
  • קונים תעודה\אונקיה מהחומר הצהוב המבורך.
    רז 26/06/2020 10:53
    הגב לתגובה זו
    2 0
    .
    סגור
  • קונים זהב במכירות פומביות
    זהב 25/06/2020 22:52
    הגב לתגובה זו
    6 3
    חפש בידספיריט, מוכרים של מטבעות זהב במחיר ספוט
    סגור
  • 14.
    כתבה עם התחכמות חחחה
    יחזקאל 25/06/2020 22:02
    הגב לתגובה זו
    6 4
    אם תהיינה ירידות תמיד אפשר להגיד: אמרנו לכם להיות נזילים, ואם תהיינה עליות אפשר להגיד: אמרנו לכם להשקיע דרך קרנות ,,,
    סגור
  • אם וכאשר תיתקע במפולת עם מניות שנוחתות ביום 50%, תיזכר
    ליבי 26/06/2020 12:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בשטות הזו שפלטת, על פסילת אחזקת קרנות, ועו"ש......
    סגור
  • הוא עשר שנים ממליץ על סלים על פני מניות.
    רז 26/06/2020 09:05
    הגב לתגובה זו
    6 1
    תתעורר.
    סגור
  • 13.
    מעניין וכרגיל רהוט ומובן, תודה (ל"ת)
    איתן 25/06/2020 21:47
    הגב לתגובה זו
    5 3
    סגור
  • כשלא אומרים כלום, מה יש להבין? (ל"ת)
    תעבור לירקות 26/06/2020 12:33
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 12.
    יש את זה ביותר פאקינג ארוך..?
    צדיק 25/06/2020 21:20
    הגב לתגובה זו
    2 11
    לא נגמר....
    סגור
  • אל תקרא
    יאיר 26/06/2020 13:47
    הגב לתגובה זו
    3 1
    אתה לא חייב לקרוא.
    סגור
  • בדיוק (ל"ת)
    חחח 26/06/2020 12:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 11.
    השכלנו ממך כרגיל (ל"ת)
    fixrfixr 25/06/2020 20:56
    הגב לתגובה זו
    9 1
    סגור
  • 10.
    מסר המאמר ברור: החזיקו הרבה במזומן והשקיעו רק בסלים
    תודה לשלמה 25/06/2020 20:47
    הגב לתגובה זו
    6 0
    השוק מתעתע ועומד אפילו על חבית אבק נפץ, והכל יכול לקרות
    סגור
  • 9.
    שלמה אז איך אתה מציע להתגונן מירידת הדולר (ל"ת)
    יואב 25/06/2020 20:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • אל תדאג לדולר
    אהרון 26/06/2020 11:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הוא יותר יציב מהשקל ההזוי
    סגור
  • האבן הצהובה והנוצצת, חביבי.
    רז 26/06/2020 09:04
    הגב לתגובה זו
    2 0
    זהב.
    סגור
  • 8.
    מה לעשות?
    צייד 25/06/2020 20:04
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מה זה אומר להיערך בהתאם לירידות בבורסה? מה צריך לעשות
    סגור
  • 7.
    לא הבנתי כלום, אז מה מטרת הכתבה אם אף אחד לא יודע כלום (ל"ת)
    המתחזה 25/06/2020 20:01
    הגב לתגובה זו
    4 3
    סגור
  • לא הבנת אז לך שחק גוגואים
    ירדן 25/06/2020 22:25
    הגב לתגובה זו
    4 3
    יותר מובן ממה שהוסבר.. אי אפשר
    סגור
  • זה תמיד ככה בכתבות שלו (ל"ת)
    גיא 25/06/2020 20:52
    הגב לתגובה זו
    3 1
    סגור
  • 6.
    רק חזרו הברים והמסעדות לפעול בשבת והצרות חזרו
    דן 25/06/2020 19:48
    הגב לתגובה זו
    10 24
    גם אני יוצא לברים ומסעדות אבל לא בשבת קודש! הבורא מדבר אלינו גלוי . וזה לא משנה איזה עיר נדבקת יותר או דתים או חילונים כמו שהטיפשים חושבים -כל ישראל ערבים זה לזה
    סגור
  • תתקדם, עדיף בר על בית כנסת שם נדבקים יותר (ל"ת)
    עמי 27/06/2020 11:38
    הגב לתגובה זו
    3 1
    סגור
  • "הבורא מדבר אלינו....."
    יאיר 26/06/2020 08:29
    הגב לתגובה זו
    4 0
    לא מצאת משפט יותר מטומטם?
    סגור
  • עד היום נדבקו יותר בבתי כנסת.
    עמירם 26/06/2020 08:10
    הגב לתגובה זו
    5 5
    אם הבורא שלך היה קיים הוא היה מדביק יותר דווקא בבתי כנסת בזמן התפילה אליו? תתקדם למאה העשרים ואחת.
    סגור
  • 99% מאמינים שיש בורא לעולם
    דן 27/06/2020 22:31
    הגב לתגובה זו
    1 1
    במאה 21 . את השאר צריך לאשפז בבית חולים לחולי נפש .
    סגור
  • 5.
    פשוט כיף לקרוא את המאמרים שלך (ל"ת)
    שלמה 25/06/2020 19:25
    הגב לתגובה זו
    13 1
    סגור
  • 4.
    יישר כח אחלה כתבה (ל"ת)
    תומר 25/06/2020 18:56
    הגב לתגובה זו
    10 0
    סגור
  • 3.
    שלמה, מתי כתבה על ענף הפיברגלס plexiglass בימי קורונה
    יוסף שמעוני 25/06/2020 18:29
    הגב לתגובה זו
    2 0
    השוק זועק. יש מניות שכבר התחילו לרוץ ועוד היד נטויה. כן, גם אחת בארצנו
    סגור
  • השוק נולד לעלות , יש מערבולות וגלים להזהר מטביעה
    השוק ימשיך לעלות 25/06/2020 22:21
    הגב לתגובה זו
    3 0
    איזה מניות של plexiglass יש?
    סגור
  • 2.
    תואם גורביץ, יעלה יעלה יעלה יעלה הופס טעות סליחה יורד (ל"ת)
    דני דין 25/06/2020 18:29
    הגב לתגובה זו
    3 6
    סגור
  • 1.
    ועוד שבועיים לצאת ? (ל"ת)
    zzz 25/06/2020 18:19
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות